Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Store flyttedag! Øverste billede viser Codans nye kontor i Søften i Favrskov. Det røde hus nederst ligger i Fajstrup og har netop fået ny ejer, nemlig denne journalist.

Så flytter vi til Favrskov

Codan rykker fra Aarhus til Favrskov og tager 170 medarbejdere med. Det understreger, at Favrskov Kommune er et godt sted at drive virksomhed, siger det lokale erhvervsråd. Og så viser nye tal, at det er førstegangskøbere, der dominerer boligmarkedet i Favrskov Kommune.

Der er ikke noget så godt som tilflyttere. Alle kommuner vil gerne være attraktive og i stand til at lokke folk til. Det vil man også gerne i Favrskov Kommune.

Her håber man, at unge par fra Aarhus kigger mod Favrskov, når de har talt sparekronerne sammen og konstateret, at der ikke er råd til villa, garage og have i Risskov, Viby eller Højbjerg. At Favrskov er mere attraktiv for Aarhus-udflyttere end Skanderborg, Syddjurs, Odder, Silkeborg, Randers eller andre kommuner inden for fornuftig afstand af den østjyske hovedstad.

Tal fra Danmarks Statistik viser da også, at førstegangskøberne i 2020 var særdeles aktive på boligmarkedet i Favrskov. Faktisk blev langt over halvdelen af de huse, der sidste år skiftede hænder i Favrskov Kommune, købt af førstegangskøbere.

Det glæder selvfølgelig Jette Eriksen, som er en af kommunens travle ejendomsmæglere. Jeg har talt med hende om, hvad det er for nogle førstegangskøbere, der investerer i mursten i Favrskov.

Store flyttedag nærmer sig

Jeg føler mig næsten en smule inhabil, når det drejer sig om skrive om førstegangskøbere, der forlader Aarhus til fordel for Favrskov. For sådan én er jeg selv.

I morgen er der udskiftning i nøglebundtet, når min kæreste og jeg overtager det hus, vi har købt i landsbyen Fajstrup ved Lading. Og jeg kan helt personligt nikke genkendende til det, forskellige kilder fortæller mig om Favrskovs tiltrækningskræft på unge par fra Aarhus.

Flere kvadratmeter for pengene, naturen tæt på og billigere daginstitutioner. Infrastrukturen er god, og man er tæt på Aarhus. Det lokker mange, og det lokkede også os til - tilsat den væsentlige detalje, at vi fandt lige det hus, der var det rette for os.

Også virksomheder kigger mod kommunen

22 flyttekasser har vi måttet pakke for at rykke to voksne og en 1-årig fra lejlighed til hus. Det blev uden tvivl til en del mere, da Codan skulle pakke et kontor med 170 ansatte ned for at flytte til Søften. Farvel til Aarhus og goddag til et nyt, topmoderne domicil i et af Favrskovs mest attraktive erhvervsområder.

Det er fedt, at Favrskov kan tiltrække den type virksomheder, mener Kent Jeppesen, formand for Favrskov Erhvervsråd med 300 medlemsvirksomheder. Kommunen toppede sidste år Dansk Industris analyse over de mest erhvervsvenlige kommuner, men Kent Jeppsen mener stadig, at der er plads til forbedringer. Man bør gøre mere for at byde tungere virksomheder velkommen, mener ham.


Codan har sikkert fået en anden behandling, end en skrothandler ville have fået

Kent Jeppesen, formand for Favrskov Erhvervsråd


Favrskov skyder i vejret

Førstegangskøbere har altså gode muligheder på Favrskovs boligmarked, for parcelhuse og byggegrunde er der nok af. Men lejligheder er en mangelvare, og det vil man i de kommende år lave om på.

I forrige udgave af FavrskovLIV fortalte vi om den nye kommuneplan. I den lægges der op til, at der i fremtiden bygges i højden i Favrskovs byer.

I hele landet bygger man højere. Og høje bygninger er virkelig noget, der kan få sindene i kog, ikke kun i Aarhus. Også i Hinnerup er der visse steder utilfredshed over udsigten til det nye byggeri, der er på vej med udsigt til Lilleådalen. Her skal der bygges almene boliger i 2-5 etager. Det kan du læse mere om, næste gang vi rammer din mailboks.

Men hvad mener du om, at Hinnerup skal have et byggeri i 5 etager? Det vil jeg gerne høre om, så skriv til mig på jerso@favrskovliv.dk.

Husk, at du meget gerne må dele nyhedsbrevet med familie, venner, naboer eller andre, der interesserer sig for, hvad der sker i Favrskov Kommune.

Tak, fordi du læser med - det betyder meget :-)

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Det er dejligt, at Codan er flyttet til Favrskov, mener direktøren for Erhvervsrådet.
Her i denne kontorbygning i Søften er forsikringsselskabet Codan flyttet ind med 170 ansatte. Foto: Daniel Bach Nielsen

- Codan har sikkert fået en anden behandling, end en skrothandler ville have fået

Codan har flyttet virksomhedens kontor med 170 ansatte fra Skejby i Aarhus til Søften i Favrskov. Stor succes for kommunen, mener formanden for det lokale erhvervsråd. Favrskov er nemlig et godt sted at drive virksomhed, men kommunen bør gøre mere for virksomheder med tungere industriel karakter, mener erhvervsrådsformanden. 
- Ikke alle borgere i kommunen er akademikere, og der bør også være plads til industrivirksomheder og de arbejdspladser.

Formanden for Erhvervsrådet i Favrskov Kommune hilser de 170 medarbejdere fra Codan velkommen. Favrskov er en god erhvervskommune, men formanden minder byrådet om, at der også bør være plads til andet end kontorjobs i kommunen.

Det glæder selvfølgelig på rådhuset, når unge familier og førstegangskøbere forlader Aarhus til fordel for Favrskov. Tilflyttere er altid velkomne, og det gælder i høj grad også, når tilflytteren er en virksomhed. Som for eksempel Codan, der netop har flyttet deres Aarhus-afdeling, og de 170 ansatte på kontoret, til et helt nyt domicil i Søften.

Når en familie på boligjagt retter blikket mod Favrskov Kommune og drømmer om en fremtid der, skyldes det ofte faktorer som god infrastruktur og nærhed til Aarhus.

Og det er også nogle af de styrker, som gør Favrskov Kommune i stand til at tiltrække virksomheder, som Codan, mener Kent Jeppsen, formand for Favrskov Erhvervsråd.

- For Codan giver placeringen god mening, tæt på motorvej og tilkørsel. Det betyder noget for medarbejderne. Og så betyder det selvfølgelig noget for virksomheden, at der er i Favrskov Kommune er kort vej fra den første snak til, at beslutninger bliver truffet, siger Kent Jeppesen.

Sundt erhvervsklima

Arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Dansk Industri udarbejder hvert år en analyse af erhvervsvenligheden i de danske kommuner. i 2020 indtog Favrskov Kommune førstepladsen på listen. En del højere end eksempelvis Aarhus, Skanderborg og Syddjurs kommuner.

- I Favrskov er der en rigtig god kommunikation mellem virksomheder og kommunen. Der er kort vej fra efterspørgsel til ageren, og man kan let få lov at tale med dem, der træffer beslutningerne. Kommunen er agil, og det har en stor betydning, når man kommer som virksomhed og gerne vil flytte, lyder det fra Kent Jeppsen.

En af Erhvervsrådets vigtigste opgaver er at vejlede de cirka 300 medlemsvirksomheder. Kent Jeppesen fortæller, at det indimellem sker, at Erhvervsrådet bliver kontaktet af virksomheder fra andre kommuner, der går rundt med flytteplaner.

- Husk, at der ikke kun bor akademikere i Favrskov

Så selvom Kent Jeppsen har mange gode ting at sige om erhvervsklimaet i Favrskov Kommune, er der også plads til forbedringer. Han er ikke i tvivl om, at Codan har mødt en enorm velvillighed fra kommunens side, blandt andet fordi Codan som en virksomhed med kontorjobs efterlader et begrænset aftryk på klimaet. Favrskov Kommune er mindre interesseret i virksomheder, der sviner.

- Favrskov er geografisk en stor kommune, og man bør også være åben for virksomheder, der støjer mere og fylder mere, men som også giver arbejdspladser. For nogle år siden blev en betonfabrik mødt med et nej og flyttede i stedet til Randers. Det kunne ellers have givet mange arbejdspladser, siger Kent Jeppesen.

Kommunen har for kort tiden siden vedtaget den nye kommuneplan, som også sætter de fysiske rammer for erhvervslivets udvikling de næste 12 år. Den giver dog ikke alle de svar, Kent Jeppsen havde håbet på.

- Ikke alle borgere i kommunen er akademikere, og der bør også være plads til industrivirksomheder og de arbejdspladser. Men hvor vil man placere de virksomheder, der ikke skal ligge i første række?

Favrskov Kommune er et godt sted for førstegangskøbere med parcelhusdrømme.
Ifølge tal fra Danmarks Statistik blev 63 procent af bolighandler i Favrskov Kommune i 2020 indgået af førstegangskøbere. Den typiske køber er unge par fra Aarhus, der ikke har råd til at komme ind på boligmarkedet i den østjyske hovedstad. Foto: Michael Bager. 

Førstegangskøbere fylder mest på markedet i Favrskov - men der er plads til flere, mener lokal ejendomsmægler

Favrskov Kommune er et godt sted at købe hus for første gang. Det er i hvert fald en populær kommune blandt førstegangskøbere, hvilket en lokal ejendomsmægler er enig i. Fra hende er opfordringen, at kommunen får udstykket flere byggegrunde uden for de største byer.

63 procent af alle bolighandler i Favrskov Kommune havde førstegangskøbere som den ene part i handlen. Flere kvadratmeter for pengene, billigere daginstitutioner og nem adgang til Aarhus lokker. Men kommunen skal være bedre til at gøre nye boligområder klar og samtidig udbygge udvalget af boligtyper, lyder opfordringen fra EDC i Hadsten/Hinnerup.

Man siger, at det er svært og dyrt at komme ind på boligmarkedet, når man ikke har penge med  fra et tidligere boligsalg. Derfor kigger mange efter, hvor de får flest kvadratmeter for pengene, og bor man i lejlighed i Aarhus, er det oplagt at kigge på hus i Favrskov.

De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser da også, at intet mindre end 63 procent af køberne på boligmarkedet i Favrskov Kommune sidste år, investerede i fast ejendom for første gang. Der er tale om handler, hvor der blev købt og solgt hus, ikke lejlighed. Ifølge medejer af EDC Huset Hadsten/Hinnerup, Jette Eriksen, er det ikke nødvendigvis fordi, husjægerne er faldet pladask for Favrskov Kommune, når de skal tage springet fra leje til eje.

- Mange par og unge familier i Aarhus vil helst blive i Aarhus, for man forelsker sig i byen. Men det er dyrt at komme ind på boligmarkedet, og derfor ser folk på, hvad der ellers er af muligheder. For mange er Favrskov måske i højere grad 2. prioritet, men attraktivt fordi det er tæt på Aarhus og kan meget andet, fortæller Jette Eriksen.

Nemt at sælge Favrskov

Det betyder ikke, at unge par på udkig efter fast ejendom er svære at overbevise om, at Favrskov Kommune har en del at byde på. Som Jette Eriksen udtrykker det "rækker pengene ofte kun til et kolonihavehus" i Aarhus, og der kommer man altså noget længere i eksempelvis Hinnerup eller Hadbjerg. Og der er også andre fordele ved at flytte "på landet".

- En vuggestueplads er en del billigere her i Favrskov, og bor man i den østlige del af kommunen, har man let ved at komme til Skejby. Vi har mange tilflyttere, der arbejder i den del af Aarhus, og de kan let komme til job via motorvejen, siger Jette Eriksen.


- Hvad gør man, hvis man bliver skilt og ikke kan sidde i huset, fordi det er for dyrt? Så har man ofte brug for noget mindre og billigere, og den type boliger mangler.

Jette Eriksen, ejendomsmægler


Der er også andre glæder, foruden mere luft i økonomien, ved at flytte til en mindre by, mener mægleren. Nemlig at vejen til fællesskaber og nabosammenhold ofte er større. Helt uden at bruge penge på markedsføring og branding, mener Jette Eriksen, at folk derude gør EDC og andre mæglere en tjeneste:

- Vi har mange "ambassadører", der taler varmt om at bo i Favrskov. Mange tilflyttere har en kollega, venner eller lignende, som bor et sted i kommunen, og de er med til at få købere til at se mod Favrskov.

Der venter en opgave for kommunen

Hinnerup, Hadsten, Hammel. De tre store byer trækker mange tilflyttere til, og de gør det med rummelige parcelhusgrunde og de mange glæder, der følger med livet som villaejer. Men der mangler boliger til ældre, og der mangler i det hele taget mindre boliger til de forskellige sammensætninger af familier, som er en del af samfundet i dag.

- Hvad gør man, hvis man bliver skilt og ikke kan sidde i huset, fordi det er for dyrt? Så har man ofte brug for noget mindre og billigere, og den type boliger mangler der, siger Jette Eriksen, der opfordrer kommunen til at udvide udvalget af boliger.

I den kommuneplan, der gælder fra 2021-2032, og som byrådet netop har vedtaget, arbejdes der mod et mere varieret udvalg af boliger og et lille opgør med tanken om, at Favrskov kun kan byde på parcelhuse. Der lægges blandt andet planer for etagebyggeri i hjertet af byer som Hinnerup, og de planer hilser også Jette Eriksen velkommen. Og så opfordrer hun byrådet til at komme i gang med at udstykke nye grunde uden for de tre største byer.

- Hadbjerg, Voldum, Ødum - vi har kunder, der er interesseret i at bygge de steder, fordi de ligger godt i forhold til vejnettet, men kommunen er for langsom til at byggemodne og få grundene til salg. Det koster selvfølgelig noget at få byggegrunde klar i oplandsbyerne, men de skal nok blive solgt, så det er bare om at komme i gang siger Jette Eriksen.