Endnu bedre affaldssortering er en stor gevinst, men også en udgift for borgerne
Du skal regne med, at det kommer til at koste dig noget, når vi fra 2023 skal sortere affald i 10 kategorier. Implementeringen er et stort arbejde, og Favrskov Forsyning er stadig ved at få alle enderne til at mødes. Lige nu kan du give din mening til kende i høringsfasen.
Et bredt flertal i Folketinget har aftalt, at vi danskere skal intensivere sorteringen af vores affald. Vi kan nemlig genanvende mere, end vi gør vi i dag og dermed spare klimaet for CO2-udledning. Aftalen betyder helt konkret, at alle landets kommuner skal facilitere sorteringen af affald i 10 forskellige kategorier.
At implementere en sådan ændring er ikke noget, man bare lige gør i et snuptag. Det var egentlig meningen, at du allerede nu skulle være i gang med at sortere i tre beholdere til ti forskellige typer skrald. Men det har ikke været muligt for Favrskov Kommune at nå at blive klar til det af Folketinget besluttede tidspunkt, 1. juli.
Faktisk er det kun de færreste af landets kommuner, der har kunnet nå det til tiden. I Favrskov træder de nye regler i kraft fra 2023.
- Vi skal finde anlæg, der kan håndtere de nye krav til sorteringen, vi skal indkøbe nye affaldsbeholdere til omdeling, og de nye regulativer skal i høring hos borgerne. Det har ikke været realistisk at nå det til tiden, og det har vi også meddelt Miljøstyrelsen, siger Lone Bejder, projekt- og udviklingschef i Favrskov Forsyning.
En af de store ændringer er, at fødevarekartoner, mælkekartoner, juicekartoner og så videre, fra 2023 skal sorteres fra for sig, så de kan genanvendes.
Tre skraldespande og en ekstraudgift
Det siger næsten sig selv, at det kommer til at koste borgerne ekstra, når der skal bruges flere kræfter og mere tid på at sortere affald fra 2023. Favrskov Forsyning kan endnu ikke oplyse den præcise pris.
- Branchen har lavet et skøn, der siger, at det vil koste mellem 500 og 1000 kroner mere om året. Men vi kan ikke på det her tidspunkt sige, hvor stort beløbet bliver. Vi gør selvfølgelig, hvad vi kan, for at holde omkostningerne nede, lover Lone Bejder.
Nye regulativer i høring
Som nævnt er de kommende regler for affaldssortering lige nu i offentlig høring. Her kan du se, hvordan du indsender dit høringssvar. Men, understreger Dennis Jensen, som er natur- og miljøchef i Favrskov Kommune, så er visse ting er ude af kommunens hænder.
- Det er Folketinget, der har besluttet ændringen, så vi kan ikke lave om på, at der skal sorteres i de 10 kategorier. Men der er lokale forhold for Favrskov Kommune, hvor vi lytter til høringssvarene.
Det kan blandt andet være holdninger til affaldsbeholdernes placering. I regulativet er forslaget, at affaldsspandene i byzoner skal stå ved skel på tømmedage, mens de i landzoner må stå på en såkaldt standplads på grunden.
- I høringsfasen har borgerne mulighed for at give deres mening til kende. Nogle borgere i byerne kan måske være lidt utilfredse med, hvordan de skal placere affaldsbeholderne, også når der kommer en beholder mere, siger Lone Bejder.
Der skal altså laves plads til en tredje affaldsbeholder hos kommunens borgere. Og da der endnu ikke er bestilt nye beholdere, kan det være en god idé at udskyde byggeprojektet, hvis du eksempelvis planlægger at bygge nyt skjul til skraldespandende. Reglerne siger, at der skal være mindst 10 centimeter mellem hver beholder.
Lone Bejder oplyser, at Favrskov Forsyning vil opstille tre beholdere på kommunens genbrugspladser, så man som borger kan få en idé om, hvor meget beholderne fylder. Det er dog ikke sikkert, det bliver helt de samme beholdere, som der kommer ud til forbrugerne, da dette afhænger af, hvilket firma der vinder udbuddet.
Stort østjysk samarbejde
I arbejdet med at håndtere de nye mængder affaldssortering har Favrskov Forsyning indgået et samarbejde med andre østjyske affaldsselskaber. Således kommer Favrskov Forsyning til at arbejde sammen med Affald Varme Aarhus, Reno Djurs og Renosyd. De fire selskaber kommer til at håndtere affald fra godt 560.000 borgere, og et så stort samarbejde har visse fordele.
- Der er selvfølgelig nogle stordriftsfordele, og det kommer til at give en strømlinet proces, hvor reglerne er ens for alle borgere. Har du for eksempel et sommerhus i Ebeltoft, gælder der de samme regler for affald som i Hammel eller Thorsø, siger Lone Bejder.
Hvor det sorterede affald skal sendes hen, ligger endnu ikke helt fast. I en pressemeddelelse skriver Favrskov Forsyning, at "jo mere ensartet affald som indsamles hos østjyderne, jo flere sorteringsanlæg vil være interesseret i at behandle affaldet."