Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sådan skal affaldet sorteres fra 2023. Foto: Favrskov Forsyning

Du skal snart finde plads til 3 affaldscontainere

Fra 2023 skal vi alle sammen til at sortere vores affald i 10 forskellige kategorier, og samlingen af affaldscontainere vokser til tre. Det skal gerne resultere i mindre affald til Hammel Fjernvarme. Her kan de skrive under på, at vi smider virkelig meget ud, som vi kunne genbruge.

Er du fan af at sortere dit affald? Så kan du godt begynde at glæde dig til 2023, hvor der bliver endnu mere sortering!

En bred politisk aftale i Folketinget resulterer nemlig i, at borgere i alle landets kommuner fra 2023 skal sortere affald i 10 forskellige kategorier. Bare rolig, du får ikke brug for 10 affaldscontainere, men du får én mere, så der altså fra 2023 skal sorteres i tre containere.

Er det lidt irriterende? Måske. Men der er en mening med galskaben, lover de kloge hoveder. Vi kan nemlig genanvende langt flere, end vi gør nu. Og når vi kan genanvende, behøver vi ikke producere nyt. Dermed skåner vi vores miljø for en del belastning, og det vil komme os alle til gavn.

Faktisk skriver Miljøstyrelsen, at når man frasorterer 10 kilo tørt affald (glas, plast, pap, metal og papir), kan 9 kilo genanvendes til nye produkter.

Ændringen med de 10 kategorier er en tilføjelse til Favrskov Kommunes eksisterende affaldsplan. Og et sådant tillæg skal i offentlig høring. Derfor har du frem til 22. august mulighed for at give dit besyv til kommunen.

Projekt- og udviklingschefen hos Favrskov Forsyning fortæller om de nye regler. Læs mere her.

Affaldshåndtering er enormt vigtigt, men jeg har da aldrig spekuleret specielt meget over, hvad der sker med skraldet, når det er afhentet. Men i forbindelse med de nye regler for affaldssorteringen fik jeg en sær lyst til at se et bjerg af skrald.

Sådan et har de hos Hammel Fjernvarme, hvor de hvert år stikker ild til omkring 34.000 tons affald. Lugten kradser i næsen, men det næsten groteske syn af de enorme mængder skrald var ubehaget værd. Jeg fik sågar et lille kig ind i den 1000 grader varme ovn, hvor plastik, glas, metal, køkkenaffald, vat, papir, pap og hvad vi ellers smider ud, går op i flammer.

Her kan du læse, hvad fjernvarmeselskabets direktør fortæller om opgaven med at brænde vores affald.

Dette er det nyhedsbrev nummer seks fra min pen, og nu bliver der et par ugers pause, mens jeg holder sommerferie. Fra 2. august kan du se frem til endnu flere nyheder fra FavrskovLIV, når Maria Neergaard Lorentsen begynder som min kollega. Det glæder jeg mig meget til, og det kan I også roligt gøre.

Om lidt er vi to journalister til at producere nyheder til FavrskovLIV. Foto: Mathilde Bech

Vi er enige om, at dette medie bliver endnu bedre, hvis I som læsere er med til at udvikle det og komme med input til, hvad vi skal arbejde med. Derfor er du altid velkommen til at skrive til mig på jerso@favrskovliv.dk med ris, ros eller forslag til ting, vi kan arbejde med.

Du må også meget gerne dele nyhedsbrevet med andre, der gerne vil vide mere om, hvad der foregår i vores kommune.

Tak, fordi du læser med :-)

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist

Børnepasningen i Hadsten opjusteres

Der er brug for flere vuggestuepladser i Hadsten, og det kommer der også inden længe. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Der er mangel på daginstitutionspladser i Hadsten, hvor blandt andet populære nybyggerkvarterer trækker børnefamilier til. Det får nu kommunen til at reagere og give kapaciteten i byen en overhaling, skriver Favrskov Kommune i en pressemeddelelse.

Idrætsbørnehuset Bavnehøj i Hadsten får etableret en vuggestuegruppe, hvor der er plads til 15 børn (0-2 år). Det byggeri bliver klar fra midten af august. Desuden har kommunen ansat to nye dagplejere.

Byrådet har desuden godkendt, at den tidligere døgninstitution til psykisk udviklingshæmmede på Ellemosevej 26a i Hadsten bliver ombygget til en daginstitution. Planen er, at der fra omkring 1. december skal være plads til 12 vuggestuebørn og 20 børnehavebørn. Der er afsat 2,7 mio. kroner til at renovere bygningen.

For at imødekomme et pasningsbehov i det nyligt udstykkede boligområde i Ginneruplund i Hadsten arbejder forvaltningen med et forslag til at opføre en ny daginstitution i området. Planen er, at institutionen skal indgå som et budgetforslag i budgettet 2022-25, fremgår det af pressemeddelelsen.

Naturen er i topform lige nu - her er biologens tre bedste tips

Bøgeskove er et godt sted at leve efter liv. Foto: Asger Olsen A/S

Sommeren er på sit højeste, og naturen i Favrskov byder lige nu på masser af gode oplevelser. Derfor råder Vibe Søndergaard, biolog og naturvejleder i Favrskov Kommune, også alle til at begive sig ud i det grønne. Her er hendes tre bedste råd til sommeraktiviteter for hele familien.

Pluk blåbær ved Bølmesbakke: Bølmesbakke er et kuperet hedeområde ved Busbjerg - det største sammenhængende hedeareal i kommunen. Lige nu blomstrer lyngen på heden, og det er et flot syn. Tag børnene med ud på heden og led efter blåbær. Husk at tjekke alle mand grundigt igennem for blodtørstige skovflåter bagefter!

Tag i skoven og led efter dyreliv i træerne: Eksempelvis er Frijsenborgskovene hjemsted for mange store egetræer og bøgetræer. Led efter huller i træerne, hvor biller, skolopender og andre insekter lever. Danmarks Naturfredningsforening og Naturhistorisk Museum i Aarhus har sammen lavet projektet "99 arter" med inspiration til dyr og planter, man kan lede efter i naturen - også i skovene. Se arterne her.

Gå tur på trækstien: Gudenåen er fantastisk flot, og trækstien gør det nemt at gå langs vandet. Der er masser af dyreliv, både i vandet og i luften, og ofte kan man se havørrederne slå smut i åens rislende vand.

Tour de Favrskov 2021 venter

Der venter en hård etape, når kommunegrænserne skal afsøges og tilbagelægges på racercykel.

Jeg holder fri i uge 29 og uge 30. Og ferien byder ikke på lutter hængekøje, vandkamp og havetrampolin, for jeg har også en cykelpassion, der skal passes. En passion, der er blevet slemt forsømt i den seneste tid, som har stået i flytteræsets tegn.

Det råder jeg bod på med en rask lille cykeltur, hvor jeg skal afsøge grænser. Til dels mine egne, men selvfølgelig også kommunens. Jeg har nemlig planlagt en tur på raceren, som vil føre mig hele Favrskov rundt langs kommunegrænsen. 175 kilometer og små 1700 højdemeter, hvilket svarer nogenlunde til en let kuperet etape i Tour de France. Jeg må dog køre UDEN følgebil, vel at mærke...

Jeg ser frem til at prøve nye veje og se en masse flot natur i Favrskov Kommune. Og så glæder jeg mig til at skrive flere historier sammen med Maria Neergaard Lorentsen på den anden side af sommerferien.

Fra 2023 skal borgere i Favrskov Kommune sortere deres affald i 10 kategorier.
I denne klo er der rigtig, rigtig mange kilo affald, som vi kunne genanvende i stedet for at brænde. Fra 2023 skal vi sortere endnu mere. Foto: Jesper Rehmeier.

Endnu bedre affaldssortering er en stor gevinst, men også en udgift for borgerne

Du skal regne med, at det kommer til at koste dig noget, når vi fra 2023 skal sortere affald i 10 kategorier. Implementeringen er et stort arbejde, og Favrskov Forsyning er stadig ved at få alle enderne til at mødes. Lige nu kan du give din mening til kende i høringsfasen.

Branchen har regnet sig frem til et skøn, men kommunen kender endnu ikke det præcise beløb. Målet er at levere den bedste service til den bedste pris, men borgerne skal forvente en merpris fra 2023, når vores affald skal sorteres i 10 kategorier.

Et bredt flertal i Folketinget har aftalt, at vi danskere skal intensivere sorteringen af vores affald. Vi kan nemlig genanvende mere, end vi gør vi i dag og dermed spare klimaet for CO2-udledning. Aftalen betyder helt konkret, at alle landets kommuner skal facilitere sorteringen af affald i 10 forskellige kategorier.

At implementere en sådan ændring er ikke noget, man bare lige gør i et snuptag. Det var egentlig meningen, at du allerede nu skulle være i gang med at sortere i tre beholdere til ti forskellige typer skrald. Men det har ikke været muligt for Favrskov Kommune at nå at blive klar til det af Folketinget besluttede tidspunkt, 1. juli.

Faktisk er det kun de færreste af landets kommuner, der har kunnet nå det til tiden. I Favrskov træder de nye regler i kraft fra 2023.

- Vi skal finde anlæg, der kan håndtere de nye krav til sorteringen, vi skal indkøbe nye affaldsbeholdere til omdeling, og de nye regulativer skal i høring hos borgerne. Det har ikke været realistisk at nå det til tiden, og det har vi også meddelt Miljøstyrelsen, siger Lone Bejder, projekt- og udviklingschef i Favrskov Forsyning.

En af de store ændringer er, at fødevarekartoner, mælkekartoner, juicekartoner og så videre, fra 2023 skal sorteres fra for sig, så de kan genanvendes.

Foto: Sådan skal vi sortere vores affald fra 2023. Foto: Favrskov Kommune.

Tre skraldespande og en ekstraudgift

Det siger næsten sig selv, at det kommer til at koste borgerne ekstra, når der skal bruges flere kræfter og mere tid på at sortere affald fra 2023. Favrskov Forsyning kan endnu ikke oplyse den præcise pris.

- Branchen har lavet et skøn, der siger, at det vil koste mellem 500 og 1000 kroner mere om året. Men vi kan ikke på det her tidspunkt sige, hvor stort beløbet bliver. Vi gør selvfølgelig, hvad vi kan, for at holde omkostningerne nede, lover Lone Bejder.

Nye regulativer i høring

Som nævnt er de kommende regler for affaldssortering lige nu i offentlig høring. Her kan du se, hvordan du indsender dit høringssvar. Men, understreger Dennis Jensen, som er natur- og miljøchef i Favrskov Kommune, så er visse ting er ude af kommunens hænder.

- Det er Folketinget, der har besluttet ændringen, så vi kan ikke lave om på, at der skal sorteres i de 10 kategorier. Men der er lokale forhold for Favrskov Kommune, hvor vi lytter til høringssvarene.

Det kan blandt andet være holdninger til affaldsbeholdernes placering. I regulativet er forslaget, at affaldsspandene i byzoner skal stå ved skel på tømmedage, mens de i landzoner må stå på en såkaldt standplads på grunden.

- I høringsfasen har borgerne mulighed for at give deres mening til kende. Nogle borgere i byerne kan måske være lidt utilfredse med, hvordan de skal placere affaldsbeholderne, også når der kommer en beholder mere, siger Lone Bejder.

Der skal altså laves plads til en tredje affaldsbeholder hos kommunens borgere. Og da der endnu ikke er bestilt nye beholdere, kan det være en god idé at udskyde byggeprojektet, hvis du eksempelvis planlægger at bygge nyt skjul til skraldespandende. Reglerne siger, at der skal være mindst 10 centimeter mellem hver beholder.

Lone Bejder oplyser, at Favrskov Forsyning vil opstille tre beholdere på kommunens genbrugspladser, så man som borger kan få en idé om, hvor meget beholderne fylder. Det er dog ikke sikkert, det bliver helt de samme beholdere, som der kommer ud til forbrugerne, da dette afhænger af, hvilket firma der vinder udbuddet.

Stort østjysk samarbejde

I arbejdet med at håndtere de nye mængder affaldssortering har Favrskov Forsyning indgået et samarbejde med andre østjyske affaldsselskaber. Således kommer Favrskov Forsyning til at arbejde sammen med Affald Varme Aarhus, Reno Djurs og Renosyd. De fire selskaber kommer til at håndtere affald fra godt 560.000 borgere, og et så stort samarbejde har visse fordele.

- Der er selvfølgelig nogle stordriftsfordele, og det kommer til at give en strømlinet proces, hvor reglerne er ens for alle borgere. Har du for eksempel et sommerhus i Ebeltoft, gælder der de samme regler for affald som i Hammel eller Thorsø, siger Lone Bejder.

Som det er i dag modtager Hammel Fjernvarme også affald fra Vejen Kommune. I fremtiden indgår Favrskov i et stort østjysk samarbejde om at håndtere skrald. Foto: Jesper Rehmeier

Hvor det sorterede affald skal sendes hen, ligger endnu ikke helt fast. I en pressemeddelelse skriver Favrskov Forsyning, at "jo mere ensartet affald som indsamles hos østjyderne, jo flere sorteringsanlæg vil være interesseret i at behandle affaldet."

Hammel Fjernvarme brænder hvert år 34.000 tons affald.
Endnu et læs affald tippes ned i det bjerg af skrald, som giver næring til ilden på Hammel Fjernvarme. 34.000 tons affald bliver hvert år omdannet til varme på værket, som er et af kun 5 forbrugerejede fjernvarmeanlæg i Danmark. Foto: Jesper Rehmeier

- Vi kan brænde alt, men vi skal sortere vores affald meget bedre

Hammel Fjernvarme brænder 34.000 tons affald om året. Alt kan sådan set brændes, men direktøren vil helst sætte ild til mindre, for rigtig meget af det, vi sender til forbrænding, kan genanvendes.

Hammel Fjernvarme brænder 34.000 tons affald om året. Det er ikke småting, vi smider ud, og bliver vi bedre til at sortere, sparer vi ressourcer og får mindre forurening.

Du kommer hjem fra arbejde og kan med det samme konstatere, at skraldemændene har været forbi og tømme affaldsbeholderne. Dejligt, særligt i denne skønne juli hede, hvor stanken af køkkenaffald og bleer nogle gange godt kan konkurrere med duften af nyslået græs og bøffer på grillen. Men hvad sker der egentlig med dit affald, når det forlader matriklen og bliver blandet sammen med naboens?

For affaldet i Favrskov Kommune er næste stop Hammel Fjernvarme. Her tager direktør Bjørn Stender imod intet mindre end 34.000 tons affald om året. En del af det er erhvervsaffald. En anden andel af skraldet kommer fra Vejen Kommune, for der er penge i skidtet, og borgerne i Favrskov Kommune genererer ikke nok affald til at holde fjernvarmeanlægget kørende. Men de resterende godt 10-12.000 tons affald kommer altså fra borgerne i Hammel, Hinnerup, Thorsø, Ulstrup og de andre byer i Favrskov.

Her i kommunen skal vi allerede nu i en vis grad sortere vores affald. Og fra 2023 skal vi sortere endnu mere, når nye regler træder i kraft. Og det er en god ting, understreger Bjørn Stender.

- Heldigvis er man i Favrskov bedre til at sortere, end man er mange andre steder, men vi kan genanvende langt mere, og det gør det også nemmere at brænde affaldet, forklarer Bjørn Stender.

Dette glasøje giver et lille kig ind i affaldsovnens 1000 grader varme kerne. Et kamera filmer ind i ovnen, så medarbejderen i kontrolrummet kan holde øje med det hele. Foto: Jesper Rehmeier.

En slange i skraldebjerget

Smider du tomme øldåser fra Tyskland ud i skraldespanden? Det har jeg da i hvert fald gjort. Men det er dumt. For aluminium brænder meget dårligt, det er dyrt at producere, og som Bjørn Stender nøgternt slår fast, så er det helt ubrugeligt, når først det er brændt.

Så aluminium er et godt eksempel på, hvorfor vi skal genanvende i stedet for at forbrænde. Sortere i stedet for blot at smide det hele i samme bunke. Et andet er plastik, som ganske vist brænder godt takket være et højt indhold af olie, men som også forurener.

- Når man afbrænder plastik, udskilles der saltsyre, og vi er nødt til at rense saltsyren fra røgen. Det er en dyr proces, hvor der tilsættes aktivt kul og kalk. Og generelt er det svært at brænde affald, fordi man virkelig ikke ved, hvad man får. Vi smider jo alt muligt ud. Halm, flis og kul er meget nemmere at brænde, fordi man ved præcis, hvad der kommer ind, og hvad det er, man får ud, forklarer Bjørn Stender. Han er uddannet maskinmester og har været med til at konstruere forbrændingsovne.

Efter mange år i affaldsbranchen har direktøren for Hammel Fjernvarme set lidt af hvert. Adspurgt svarer han, at det mærkeligste han har set nogen smide ud, er en slange (død, ganske vist). Og efter nytår er det ikke usædvanligt, at der er fest og farver i forbrændingsovnen, fordi også fyrværkeri kan finde vej til forbrændingen.

- Jeg har engang set en kæmpestor jernplade blive smidt til forbrænding. Sådan en kan man altså kan få penge for hos skrothandleren. Den kunne endda have dækket omkostningerne ved at få den transporteret.

Har du prøvet at fiske efter bamser i tivoli med den lille kran? Her sidder Finn Bøgelund Jakobsen og styrer en noget større og langt mere glubsk klo, der smider affald hen til den sultne ild i affaldsovnen. Finn Bøgelund Jakobsen har arbejdet for Hammel Fjernvarme i 32 år. Foto: Jesper Rehmeier.

Hammel Fjernvarme modtager også affald fra de kommunale genbrugspladsers "småt brændbart" og "stort brændbart", og det er virkelig også en omgang blandede bolsjer, der ryger i ovnen fra de containere. De skifter desuden fra 29. juli navn til "rest efter sortering", som du kan læse mere om her.

Fra skrald til billig fjernvarme

Vi lærer hele tiden mere om, hvordan vi mest effektivt sorterer skrald og genanvender materialer, der allerede én gang er fremstillet. Men vi bliver også klogere på, hvordan vi på bedst mulig vis omdanner affaldet til fjernvarme.

Inde i Hammel Fjernvarmes bygninger finder man affaldsovn 2, og det er inde i det tårnhøje, indkapslede inferno, at skraldet går op i flammer. Ovnen er bygget efter de mest moderne principper for ren og smart affaldsforbrænding, og der er etableret såkaldt røggasrensning, så færrest mulige affaldsstoffer udledes.

Bjørn Stender står foran affaldsovn 2, som omdanner skrald til varme. Ovnen blev etableret i 2002 og erstattede en gammel ovn. Foto: Jesper Rehmeier

Vi er kommet lang vej fra dengang, hvor vi bare smed al vores skrald i et stort hul og dækkede det til. Vi er blandt de lande i verden, som mest effektivt håndterer det affald, som der altid vil være noget af. Det vil aldrig blive muligt at genanvende 100 procent.

- Alt kan brændes. Men vi kan alle sammen blive bedre til at sortere, så vi ikke behøver at brænde ting som metal, glas, gips og hvad vi ellers kommer til at smide ud, lyder det fra direktøren for Hammel Fjernvarme, der er blandt de absolut billigste i landet.

Og fra 2023 skal vi altså til at sortere endnu mere, når affaldet skal deles i 10 forskellige kategorier. Et tillæg til Favrskov Kommunes affaldsplan er i høring, og det kan du læse mere om her.