Frivilligheden i Favrskov mangler hænder
Så blev det mandag endnu engang, og endda den sidste i årets sommermåneder. Nætterne er allerede blevet mørkere, dagene kortere, og snart vil træernes blade ændre farve, før de markerer efterårets indtog ved at falde til jorden.
Det skal dog ikke ikke afholde os fra at nyde naturen. Og er du en af de naturglade, kan du med fordel kaste dig over weekendens historier fra FavrskovLIV, der handler om Kollerup Enge og biodiversitet.
Men i dag skinner solen over Favrskov. Alligevel er der dog mandags-stemning i dagens nyhedshistorier her i spalterne, der handler om mangel på frivillige og rod i kommunens bilag.
Frivillige Favrskov
Man kan næppe kalde sig dansker uden at være indhyllet i civilsamfundets varme, omsluttende arme. I hvert fald på et eller andet tidspunkt i livet.
Som opvokset i mindre byer med stærke foreningstraditioner har vi her på redaktionen gået til alt fra gymnastik, håndbold, fodbold, badminton, tennis, diverse sommerskoler, og den ene af os har endda brugt et par somre på en hesteryg.
Civilsamfundet og vores årrelange foreningstraditioner er enormt 'dansk', og noget enhver Folketingspolitiker typisk vil prise sig stolte over, når de taler om Danmark.
Og Favrskov er ingen undtagelse. Nej, tvært imod.
Om man besøger biografen i Hammel, ser revyen i Søften eller drikker en kaffe på Café Snakbar i Hadsten, er de frivillige hænder ikke til at overse.
Faktisk er Favrskov en meget aktiv kommune, når det kommer til frivillighed. Det beskriver lederen for FrivilligCenter Favrskov Marie-Cecilie Boundal. Hun fortæller også, at det, der er særligt for Favrskov, dels er de aktive landsbyer, og dels den høje grad af uorganiserede frivillighed. Simpelthen den frivillighed der opstår, fordi den bare er nødvendig for lokalsamfundet.
- Der er rigtig meget ikke-organiseret frivillighed, som bare opstår. Et godt eksempel er Facebook-gruppen 'Favrskov Hjælp', hvor borgere hjælper hinanden. Da en nytilflyttet indvandrerkvinde manglede forskellige redskaber til sit køkken, trådte folk til med det samme.
Det blødende foreningsliv
Men mange foreninger lider stadig under de mange frivillige, der måtte blive hjemme under pandemien. For mange er desværre ikke vendt tilbage, og det gør ondt, beskriver Røde Kors Hadsten-Hinnerup.
- Vi skal genstartes efter corona, og det betyder, at nogle af de ting, vi havde planlagt for i år, må vente", siger Margit S. Larsen, formand for Røde Kors Hadsten-Hinnerup.
De manglende frivillige er en landsdækkende tendens, men en undersøgelse fra Center for Frivilligt Socialt arbejde viser, at geografi har en stor rolle. For lokalforeninger i mindre byer har nemlig haft sværere ved at fastholde og motivere deres frivillige, end i større byer. I Favrskov er også idrætsforeningerne ramt af mangel på frivillige, fortæller Marie-Cecilie Boundal.
I Favrskov mangler der kvitteringer
Favrskov Kommune blev fremhævet på nationalt TV i går, da DR's søndags magasin 21 Søndag rullede over skærmen. Desværre var spotlyset ikke just flatterende, for Favrskov blev nemlig fremhævet som en af de kommuner, hvor der er rod med bilagene.
DR har kulegravet brugen af kreditkort blandt topfolk i landets 98 kommuner, og i gennemsnit mangler der bilag i mere end hver tiende af de 3000 transaktioner, som er gransket.
I Favrskov Kommune er det i hvert fjerde af de undersøgte tilfælde, der mangler bilag. Det får kommunen til at stramme op på kontrollen med bilagene.
- (...) Samtidig vil Favrskov Kommune indskærpe de gældende regler for brug af kommunale betalingskort til kortholdere, skriver konstitueret direktør for Job og Økonomi, Bo Cassøe Jepsen i en mail til 21 Søndag.
Her på FavrskovLIV arbejder vi på at komme længere ned i sagen og få et interview med de ansvarlige. Så hvad vil du gerne vide? Skriv endelig til os på manlo@favrskovliv.dk eller jerso@favrskovliv.dk.
Det var alt, hvad vi havde for i dag - men du kan læse meget mere i artiklerne herunder.
Tak fordi du læser med.
Favrskov Kommune har rod i bilagene
I gårsdagens 21 Søndag kunne DR afsløre, at der er rod i de kommunale kreditkortbilag.
Danmarks Radio har søgt aktindsigt i brugen af kreditkort blandt borgmestre, direktører og folk med særligt ansvar. Og resultatet viser, at der i de 3000 undersøgte tilfælde, hvor kommunale topfolk har svunget kreditkortet, mangler bilag i 12,6 procent af tilfældene.
Indslaget fremhæver Favrskov Kommune, for her mangler der nemlig bilag til hver fjerde transaktion, som DR spørger ind til. Favrskov Kommune stiller ikke op til interview i indslaget, men konstitueret direktør for Job og Økonomi, Bo Cassøe Jepsen skriver i en mail til 21 Søndag den 17. maj:
- Favrskov Kommune har ikke grund til at mistænke, at de pågældende transaktioner er sket til uvedkommende formål (...) Som en ekstra foranstaltning er der iværksat en ekstraordinær bilagskontrol på alle transaktioner med betalingskort (...) Samtidig vil Favrskov Kommune indskærpe de gældende regler for brug af kommunale betalingskort til kortholdere.
I indslaget udtaler professor i økonomistyring fra Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh, sig om kommunernes problemer med manglende bilag:
- Det tyder på at interne regler og forretningsgange er brudt, og det er problematisk. Ellers tyder det på, at de slet ikke har haft egnede forretningsgange, og det er også problematisk.
Du kan se udsendelsen ved at klikke her. Indslaget om rod i bilagene begynder efter 14 minutter.
Lokal Røde Kors må sende tildelte midler tilbage
Røde Kors er afhængige af frivillige kræfter i genbrugsbutikker, lektiecafeer og til indsamlinger. Corona har lukket ned for mange af aktiviteterne i Røde Kors, og det er ikke alle de frivillige, der er vendt tilbage på den anden side af nedlukningen.
Konkret har det betydet lukkedage i genbrugsbutikkerne, og Røde Kors Hadsten-Hinnerup har også været nødt til at sende penge tilbage, som foreningen ellers har fået til at forskellige initiativer og aktiviteter, fordi det ikke har været muligt at føre dem ud i livet. Røde Kors forsøger at hverve nye medlemmer, men som den lokale formand Margit S. Larsen siger:
- Vi kan ikke trylle, og vi prøver så godt vi kan at få det til at køre rundt.
Favrskov er fyldt med frivillighed. Men hvor er de frivillige blevet af?
Mangler du noget at få fritiden til at gå med? Eller måske et nyt fællesskab? Så meld dig som frivillig!
Der er nok at tage sig til, hvis man vil være frivillige i Favrskov Kommune, uanset om du vil lange slik over disken i en biograf, koste rundt med unge aspiranter på fodboldbanen eller finde genbrugsguld, der have et nyt hjem.
Favrskov er nemlig en aktiv kommune, når det angår frivilligheden, men mange af steder mangler hænder.
- Det har været meget svært for foreningerne at få de frivillige tilbage efter corona. Det går godt for spejderforeningerne, fordi folk søgte mod naturen under nedlukningerne. Men ellers er billedet rundt omkring det samme. Især genbrugsforeningerne og idrætsforeningerne har det svært, siger leder af FrivilligCenter Favrskov Marie-Cecilie Broundal.
Virkelyst og handlekraft i Skanderborg
Vores gode kollegaer på SkanderborgLIV drog for nylig på landsbybesøg i Stjær for at undersøge, hvor byens særlig entreprenante kultur stammer fra. Udover den berigende reportage, der kom ud af besøget, hjælper den lokale borgerformand med fire råd til "fællesskabets afgørende infrastruktur."
FavrskovLIV var også på landsbybesøg i Sall i sidste uge. Fik du ikke læst artiklerne kan du komme med på rundtur i byen og høre om, hvordan lokalrådet vil genstarte landsbyen.