Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Få i Favrskov hopper på cyklen, når de skal på arbejde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Idrætten blomster i Favrskov - men ikke på cyklen

Septembers himmel er så blå, dens skyer lyser hvide /
og lydt vi hører lærken slå som før ved forårstide.

Så blev det efterår, som digteren Alex Garff så smukt beskrev i 1949, da han var gæst på Ry Højskole og hver morgen vågnede op med udsigt til Møllesø. Fra skolens tårn kunne han se både Ejer Bavnehøj, Himmelbjerget, de høstede marker, og over ham var himlen helt blå.

Det er meget rammende for begyndelsen på dette efterår, hvor vi har været beriget med en forlængelse af sommeren. Vejret er helt perfekt til at cykle på arbejde, hvilket jeg selv har kastet mig ud i flere gange den seneste uge. Det bakkede landskab fra Aarhus N til Hinnerup er dog blevet til stor sorg for både mine trætte ben og ømme rumpette, og derfor kan jeg godt forstå, at få i Favrskov hopper på jernhesten, når de skal på arbejde.

Spiller du fodbold? Så er du ikke alene

Det er nemlig kun otte procent af af borgerne i Favrskov, der cykler på arbejde fem dage om ugen, hvorimod det på landsgennemsnit er 20 procent. Men i fritiden er Favrskovs borgere meget fysisk aktive, hvad end det gælder udeliv, løb, cykling og ikke mindst holdsport. Det viser den nye analyse "Danmark i Bevægelse", der er lavet af SDU.

- Til sammenligning med både lignende oplandskommuner og landsgennemsnittet, ligger Favrskov kommune højt, når det kommer til idræt, motion og bevægelse i fritiden, fortæller Professor på Institut for Idræt og Biomekanik Bjarne Ibsen.

Især holdsporten trækker op, ja faktisk er andelen af fodbold- eller håndboldspillere "markant højere end i lignende kommuner," og det skaber genklang i både Hadsten Håndbold og Hammel GF.

- Vi har en særlig kultur og tradition og foreningsidræt. Dels fordi der er rigtig meget frivilligt arbejde, som kan holde kontingenterne nede, dels fordi vi har nogle virkelig gode trænere og dels fordi vi samarbejder meget med skolerne, siger Allan Bo Andreasen, der er forenings- og eventchef i Hammel GF.

Til gengæld er der ikke meget at komme efter, hvis man er yogaentusiast. Læs meget mere om Favrskovs bevægelsesmønstre her.

Dyk ned i byrådets dagsordener

Sidste uge var der møde i Favrskov Byråd (som du i øvrigt kan læse om her, hvis du missede det). Siden da har vi her på FavrskovLIV dykket ned i mødets dagsordener - og det fortsætter vi med:

De nye almene lejligheder i Hinnerup blev (endnu engang) diskuteret på byrådsmødet. Det har min kollega Jesper Rehmeier skrevet om til i dag. Tidligere har vi talt med beboere, der bliver berørt at byggeriet og ikke er glade for tanken om et fem-etagers lejlighedsbyggeri. Men direktøren fra AL2Bolig, der står bag lejlighederne, fortæller, at der er stort efterspørgsel på bynære lejligheder. Så hvordan løser man det paradoks?

I weekenden skrev vi om de nye elbiler i kommunens hjemmepleje, hvor vi spændt følger med i, hvordan den nye ordning går - for hvor længe skal man vente, før forsøget kan kaldes vellykket og der kan sættes flere på vejene? Desuden diskuteres det, om der er nok ladestandere til de forhåbentligt mange nye elbiler i kommunen.

Et andet punkt på dagsordenen var trinbrættet i Laurbjerg, der ikke står til at genåbne alligevel. Vi har allerede fået en del henvendelser fra flere af jer, som er berørte af situationen. Skriv på manlo@favrskovliv.dk, hvis du har vigtige inputs, der skal med. Måske bor du ikke i Laurbjerg, men kæmper en overset kamp i din landsby, der er svær at komme videre med. Det vil vi også gerne høre om.

Lad os tales ved

Er der mon andre interessante punkter fra byrådsmødet, du mener, vi bør dykke ned i, så giv lyd.

Tak fordi du har læst med så langt. Nu er du kommet til dagens artikler, og så er der ikke meget mere at sige end: Glædelig efterår og god læselyst!

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist

Bevægelse i Favrskov

Arkivfoto: Lars Rasborg

En gruppe forskere fra Syddansk Universitet har for første gang kortlagt danskernes bevægelse for hver eneste kommune i hele landet. Og hvem vil ikke gerne vide, hvad statistikkerne siger om én selv - og de andre?

I analysen bliver Favrskov sammenlignet med andre lignede oplandskommuner som Skanderborg og Odder, og jeg kan afsløre, at 42 procent af Favrskovs borgere har det seneste år snøret løbeskoene for at få motion, mod blot 38 procent i lignende oplandskommuner.

Men jeg vil selvfølgelig anbefale at læse hele artiklen om Favrskov i bevægelse, som er lige her.

7000 kroner for 81 kvadratmeter lejlighed i Hinnerup

Det er i dette område, AL2bolig-afdelingen Thorsdal skal opføres i 2-5 etager og med 75 lejligheder i alt. Foto: Favrskov Kommune.

AL2bolig, det almene boligselskab, som skal opføre 75 almene lejligheder i centrum af Hinnerup, kan nu oplyse en tidsplan for projektet. 

I uge 41 forventes det, at nedrivningen af de eksisterende huse i byggeområdet kan begynde. Det er med undtagelse af Ådalsvej 15, som skal bevares som en del af det nye projekt. I første halvdel af 2024 forventes det, at beboerne kan begynde at flytte ind. 

Nu kan boligselskabet også oplyse prisen. 1047 kroner per kvadratmeter, per år. Det betyder, at en lejlighed på 81 kvadratmeter vil koste 7000 kroner om måneden. 

FavrskovLIV har talt med Allan Werge, direktør i AL2bolig, og her kan du læse, hvad han svarer til naboernes bekymring vedrørende trafikken i området. Du kan også læse reaktioner fra flere byrådsmedlemmer, da sagen i sidste uge blev diskuteret.   

Hvor erhvervsvenlig er Favrskov Kommune?

Frode Laursen er en af de største virksomheder i Favrskov Kommune. Foto: Annelene Petersen

Ifølge Dansk Industri er Favrskov Kommune nummer 16 på listen over de mest erhvervsvenlige kommuner. Og det er en fremgang på to pladser siden sidste år.

Men vent et øjeblik.. Var Favrskov ikke landets mest erhvervsvenlige kommune, altså nummer et? Det skriver kommunen på deres hjemmeside på baggrund af en undersøgelse fra Dansk Byggeri. Hvordan kan to forskellige undersøgelser ramme så forskelligt? Og er Favrskov egentlig blevet en mere eller mindre erhvervsvenlig kommune gennem årene?

Dét dykker vi ned i på FavrskovLIV, og vi vil gerne vide hvad dine oplevelser er. Så skriv til os, hvis du er erhvervsleder og har input til, om Favrskov er en erhvervsvenlig kommune.