Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kristoffer Merrild, byrådskandidat for S i Favrskov Kommune

Ny serie: Mød de håbefulde kandidater

I dagens nyhedsbrev skal vi ind bag facaden. Først og fremmest på en ny byrådskandidat, derefter på en meget omdebatteret stationsbygning.

Så kom med, når jeg åbner døren ind til socialdemokratiets yngste kandidat og til forhistoriens travle togperron, der i dag gemmer på noget helt andet, end jeg havde forestillet mig.

Mød de kommende byrødder

Her på FavrskovLIV vil vi gerne gøre dig, kære læser, så klar til kommunalvalget, at du tirsdag den 16. november går med selvsikkerhed ind i stemmeboksen og ved præcis, hvor dit kryds skal sættes.

I en portrætserie vil vi forsøge at komme ind bag facaden på en række af de nye byrådskandidater, der stiller op til årets kommunalvalg, og som du måske endnu ikke kender til.

Præmissen er, at nummer et fra hvert parti anbefaler os, hvem på listen, vi skal tale med. Og vi begynder ved byrådets største parti, Socialdemokratiet. Selvom Nils Borring havde en række sprudlende, unge kandidater, han gerne ville pege på, endte anbefalingen alligevel hos Kristoffer Merrild.

Portrætterne vil både findes som podcast, du kan lytte til, og som en artikel. Er man i tvivl om, hvad en podcast er, kan det kort og godt beskrives som en digital radioudsendelse, som du kan høre, præcis når det passer dig.

Så på med høretelefonerne og tag med os på Hinnerup Bibliotek og Kulturhus, hvor vi møder seriens første kandidat.

Heksen, løven og oliefarverne

Noget af det bedste ved at være journalist er, at man møder en masse spændende mennesker og bliver inviteret ind steder, man ellers aldrig var stødt på. Derfor taler vi ofte om her på redaktionen, at det altid er mere givende at få røven ud af sædet - undskyld mit franske - og komme ud og møde de mennesker, det hele handler om, frem for bare at fange dem over telefonen. Så støder man også ofte på historier, man ikke kendte på forhånd.

Sådan var det, da jeg sidste uge tog til Laurbjerg. Som den opmærksomme læser har bemærket, besøgte jeg byen for at forstå deres kamp om trinbrættet. Er du i tvivl om, hvad de kæmper for, så læs baggrundsartiklen her.

Men da jeg dukkede op ved den gamle stationsbygning forud for interviewet, stødte jeg ind i Morten Morten. Ja, han hedder simpelthen 2 x Morten! Men det var nu ikke det, der fangede mig ved Morten Morten. Nej, det var hans fascinerende profession, der foregik inde i stationsbygningen.

Som at træde ind i Narnia åbnede der sig en verden af farver i den røde murstensbygning, som ellers så ud til at være forladt. Inde i den gamle bygning produceres der nemlig en helt særlig kunstoliemaling, der er brugt af kendte kunstmalere som Per Kirkeby og Olafur Eliasson. Tænk engang, at Laurbjerg sætter sit præg på kunstmalerier rundt omkring i verden!

Stationen bærer desuden stadig fortidens tegn på at være en travl transithal. Mere vil jeg ikke fortælle om det, men vil i stedet opfordre dig til at gå på opdagelse i billedserien her og få et kig ind i et - for mig - fascinerende sted, jeg ikke anede, eksisterede.

God søndag og god læselyst.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist

Lyt til eller læs om Kristoffer Merrild

Vi mødte Kristoffer Merrild, byrådskandidat for S i Favrskov Kommune, på Hinnerup Bibliotek og Kulturhus. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Kristoffer Merrild er en mand af stærke ideologiske overbevisninger, der begyndte sin politiske karriere nærmest inden han var konfirmeret. Han kommer fra Vestjylland, har kristne værdier med i rygsækken, og så kalder han den socialdemokratismen for 'den ultimative frihedsideologi'.

Hvad gemmer sig på Laubjergs gamle togstation?

Den gamle station i Laurbjerg huset i dag den eneste fremstiller af kunstoliefarver i Danmark. Men fortidens tegn er endnu at finde i den gamle bygning. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Ingen hjælp til Sløjfen i denne omgang

Repræsentanter fra partierne bag budforslaget for 2022-2025. Alle anlægsprojekter, inklusiv Sløjfen, må udskydes. Foto: Jesper Rehmeier

I Hadsten havde mange borgere set frem til, at byrådet ville afsætte penge til at udbygge byens kulturhus, Sløjfen, og i samme omgang etablere en ungdomsskole i forbindelse med kulturhuset. Der er afsat over 16 millioner kroner til projektet, blandt andet til at modernisere køkkenet, skabe plads til ungdomsskolen og forskønne de udendørs arealer.

Men i budgetforslaget for 2022-2025 foreslås det, at kommunen udskyder nye, større byggerier og renoveringsprojekter, deriblandt arbejdet med Sløjfen, da der er budgetpres på flere driftsområder. Samtidig er prisen på materialer og håndværkere er steget mellem 25 og 70 procent. Det skal i foråret 2022 drøftes, hvilke anlægsprojekter, der skal prioriteres først.

Så hvad kommer der til at ske med Hadstens kulturhus? Det står hen i det uvisse. Sikkert er det i hvert fald, at bestyrelsesformanden for Sløjfen, Jan Erik Elgaard, trækker sig fra sin post, og i læserbreve og på Facebook giver flere lokale udtryk for deres utilfredshed over byrådets beslutning om at udskyde udbygningen.

FavrskovLIV dykker i næste nummer ned i Sløjfen og prøver at forstå, hvorfor det betyder så meget at få udbygget stedet, og hvad beslutningen betyder for de frivillige og borgerne i ikke bare Hadsten, men hele Favrskov.

Jeg vil meget gerne høre dine tanker om Sløjfen og udskydelsen af byggearbejdet - uanset om du bor i Hadsten eller ej. Send mig en mail på jerso@favrskovliv.dk. JR

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke

Chris Anker Sørensen tilbragte størstedelen af sin cykelkarriere under Bjarne Riis' vinger på Saxo-Tinkoff-holdet. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Den tidligere cykelrytter Chris Anker Sørensen, som er opvokset i Hammel, omkom i går ved en tragisk ulykke i Belgien, hvor han dækkede VM i landevejscykling. Det oplyser TV 2, hvor Chris Anker Sørensen i flere år har arbejdet som cykelkommentator og -ekspert.

FavrskovLIV dykker ned i Chris Anker Sørensens liv og største præstationer i begyndelsen af den kommende uge. Den farverige og folkekære Favrskov-helt blev kun 37 år. Æret være hans minde.