Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Sådan ser det normalt ud på livestreamen i minutterne, inden et byrådsmøde begynder. Det her skærmskud er fra den næsten 10 minutter lange pause, som punktet om kædeansvar førte til. 

Byrådsmødet gik i sort

Der er efterhånden ikke grænser for, hvor meget drama vi danskere kan streame hjemme fra vores bekvemme sofaer.

Netflix, HBO, TV2 Play, Disney+. Og Favrskov Kommunes byrådsmøder...

I går streamede jeg sidstnævnte på én computer og med en anden computer åben til at skrive notater.

Og der var rigeligt at skrive. Og masser af drama at skue. For allerede ved dagsordenens andet punkt blev jeg, og andre der streamede med, vidner til en underholdende debat om kædeansvar, og om hvorvidt det hører hjemme i Favrskov politik.

Kædeansvar betyder, at det ikke kun er hovedentreprenøren (for eksempel en kommune), der skal overholde reglerne, men at det også gælder for underleverandører længere nede af arbejdskæden. Hovedentreprenøren har ansvaret og hæfter for brud på arbejdsklausulen, selvom fejlen ligger hos en underleverandør.

Det kan for eksempel være, hvis kommunen bestiller et byggeri, hvor en entreprenør hyrer underleverandører ind. Så gælder ansvaret hele vejen ned gennem arbejdskæden.

Venstre, Konservative og DF er imod kædeansvar. Og ganske utilfredse med, at SF og Enhedslisten havde valgt at bringe sagen op i byrådet nu, kort tid efter emnet blev behandlet i forbindelse med budgetforhandlingerne.

- Det virker, som om det er designet til en kommunalpolitisk valgkamp, lød det fra Venstres Anders G. Christensen.

Frem og tilbage bølgede debatten, mens der blev bygget op til en afstemning - og her blev det lidt kaotisk. Faktisk endte det med, at byrådsmødet måtte afbrydes i adskillige minutter. For hvad var det helt præcist, der skulle stemmes om?

Nå, men der kom styr på det til sidst, og byrådet fik behandlet de andre punkter på dagsordenen også.

Og selvom vi tidligt nåede et dramatisk klimaks, var der adskillige andre interessante sager på spisesedlen. Længere nede på denne side kan du se nogle af de mest interessante sager fra aftenens møde.

Er du træt af Netflix, vil jeg selvfølgelig råde dig til at tune ind, når byrådet den sidste tirsdag i hver måned holder møde. På FavrskovLIV er vi altid med, hvad enten det er med fysisk fremmøde eller på stream, og du bør også se med. Det kan nemlig være både spændende, dramatisk og sjovt, som du altså kan læse mere om herunder.

God læselyst.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist

Den kaotiske: Snak om kædeansvar fik folk i stødet - og skabte forvirring i salen

Kædeansvar betyder, at det ikke kun er hovedentreprenøren (for eksempel en kommune), der skal overholde reglerne, men at det også gælder for underleverandører længere nede af arbejdskæden. Grundlæggende handler kædeansvar om, at hovedentreprenøren har ansvaret og hæfter for brud på arbejdsklausulen, selvom fejlen ligger hos en underleverandør. Foto: Axel Schütt

- The Favrskov Way er jo lidt at være last mover. Det bryster vi os da også af, for så har alle de andre begået fejlene, og så kan vi lære af dem.

Sådan sparkede Søren Frandsen (SF) sit indlæg i gang, da han sammen med Enhedslistens Bodil Kvistgaard Olsen stillede forslag om at indskrive kædeansvar i Favrskov Kommunes politik.

Og så var scenen sat for en livlig debat om kædeansvar og dårlig timing. Og det blev endnu mere dramatisk, da der skulle stemmes, og forvirring omkring afstemninger og procedurer førte til næsten 10 minutters afbrydelse af mødet.

Læs alt om sagen, debatten og kaosset her.

Den spydige: Nye byggegrunde på vej til Thorsø

En skitse over det nye byggeområder i ved Ridder Munks Vej i Thorsø. Foto: Favrskov Kommune

Byrådet har vedtaget at afsætte 11,2 millioner kroner til byggemodning og udstykning af 24 byggegrunde til et nyt område ved Ridder Munks Vej i Thorsø.

Sagen blev behandlet på byrådsmødet i går, hvor Enhedslisten endnu engang måtte stemme nej, som de også gjorde ved sidste byrådsmøde, da man drøftede byggemodning. Forklaringen skal findes i, at Enhedslisten ønsker at stoppe nybyggeri, indtil man kender klimapåvirkning af sådanne projekter. 

- Enhedslisten vil åbenbart konsekvent stemme imod al udvikling og vækst i kommunen. Det kan være, det er sådan et paradis i Rusland, man ønsker sig, sagde Anders G. Christensen, formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Læs hele historien ved at klikke her.

Den kedelige: Et af kommunens plejehjem dumper kommunalt tilsyn - nyt tilsyn inden årets udgang

Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Favrskov Kommune har foretaget tilsyn på kommunens plejehjem. 

Generelt ser det pænt ud. Fire hjem scorer duksekarakteren "særdeles tilfredsstillende", mens tre får "meget tilfredsstillende" og ét får bedømmelsen "tilfredsstillende. Men korttidsafsnittet på plejecenter Solhøj bliver stemplet som "ikke tilfredsstillende". 

Nogle af kritikpunkterne går på, at medarbejderne mangler at gennemføre et E-kursus om magtanvendelse, og at der i nogle tilfælde mangler aktiviteter til borgerne, såsom gåture udendørs.  

Og der arbejdes på at forbedre indsatsen på korttidsafsnittet.

- Forvaltningen har udarbejdet en handleplan. Ledelse og ældrechefen er også involveret. Og jeg vil gerne understrege, at det kun er kortidsafsnittet på Solhøj, der har fået en dårlig anmærkning, ikke hele Solhøj. Jeg tilslutter mig gerne, at der laves et ekstra tilsyn snarligt, lød det fra Grethe Villadsen, formand for Social - og Sundhedsudvalget.

Byrådet har vedtaget, at korttidsafsnittet får endnu et tilsyn inden udgangen af året. Læs tilsynsrapporterne her.

Den utilsigtede: Skiltepolitikken skal kigges efter i sømmene

Det var disse skilte, som Gårdbiksen fik besked på at fjerne.

Hvorfor var det nu lige, at en gårdbutik i Grundfør skulle fjerne de skilte, som ejeren har haft stående i siden af vejen i 33 år?

Fordi de er i strid med vejloven og skiltepolitikken i Favrskov Kommune. Det har fået Venstres Lone Glarbo - som var med til at indføre selvsamme skiltepolitik - til at foreslå, at man kigger skiltepolitikken efter i sømmene for at sikre, at den ikke rammer utilsigtet. Det kan du læse mere om her.