Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Svin og høns er nogle af dyrene på Thake Fogh Cordts lille landbrug udenfor Skjød.

Grønne grise og røde løfter: Ny spidskandidat for Enhedslisten

Det er blevet en ny uge, og det markerer vi med et spritnyt kandidatportræt. Op til byrådsvalget portrætterer vi nemlig en række byrådsaspiranter og forsøger at blive klogere på, hvad de gerne vil lave om.

I sidste nyhedsbrev skrev vi om Favrskovs indsats i klimakampen, hvor kirkerne er gået forrest og allerede er i fuld gang med at leve op til deres egne krav. Det kan du læse om her. I dette nyhedsbrev bliver vi nogenlunde i samme boldgade, men nu handler det nærmere om manglen på samme.

Klimakamp på gården

For Favrskov er simpelthen uambitiøs.

Det mener Enhedslistens nye spidskandidat Thake Fogh Cordt, der er frustreret over, at tingene går så langsomt. Derfor stiller han op til valget. Hvis alt var, som det skulle være, ville han faktisk hellere passe sin køkkenhave. Han bor nemlig på en gård, som han ønsker at gøre selvforsynende.

Råvarerne deler han med sin søster og mor, som bor i Viborg. Da jeg spurgte ham, om ikke det var et klimamæssigt problem, at hans familie kørte hele vejen fra Viborg og retur for at få madvarer, blev han en smule stille og svarede noget i retningen af, at 'vi alle sammen må gøre det bedste, vi kan'.

På det tidspunkt var optageren desværre slukket. Men resten af interviewet kan du høre i podcasten her, eller du kan læse portrættet af ham i artiklen her.

Laurbjerg og minister

For nylig skrev jeg en række artikler om Laurbjerg, hvor man i årtier har kæmpet for et trinbræt. Flere gange er trinbrættet blevet planlagt, for derefter at blive aflyst igen.

- Tænk, at man kan tillade sig det. Det her er jo bare en lille sag i det store billede, men det er en kæmpestor sag lokalt, lød det fra en af de lokale Laurbjerg-borgere. Den tabte kamp har nemlig ramt hårdt i landsbyen, hvor huspriser stod til at stige, flere byggegrunde var klar til at blive udstykket og tilflyttere ville bidrage med flere børn til den skrantende folkeskole. Læs deres fortællinger her.

Helt kort så virkede begrundelsen fra transportminister Benny Engelbrecht (S) mildest talt uklar, da han i foråret satte en stopper for projektet igen. Derfor satte jeg mig for at få et interview med ham og få nogle nye svar i sagen.

Men trods adskillige både mundtlige og skriftlige forespørgsler, lykkedes det ikke i denne omgang, og jeg måtte nøjes med et skriftligt svar.

- Den samfundsøkonomiske analyse, som tager højde for fordelene og ulemperne, udarbejdet af DTU, viser på den baggrund, at der samlet set er flere ulemper end fordele for passagerene ved at genåbne Laurbjerg Station, lyder det blandt andet i svaret, hvor han taler om køreplaner og længere rejsetider.

Næste skridt i sagen må være at undersøge, om ministerens vurdering af den samfundsøkonomiske analyse er korrekt.

Har du input, der kunne være nyttig i den videre undersøgelse - eller andre vigtige sager, vi skal se på - så husk endelig at hive fat i os på manlo@favrskovliv.dk.

God uge til alle jer, der læser med.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist

Ny spidskandidat for Enhedslisten: Vil kæmpe for klima og sårbare børn

Thake Fogh Cordt, Spidskandidat for Enhedslisten i Favrskov.

FavrskovLIV har været på bondegårdsbesøg hos Thake Fogh Cordt. Her kæmper han sin egen del af klimakampen med køkkenhave, dyr og vild natur. For Favrskov Kommune gør ikke nok for klimaet, og derfor stiller han op til kommunalvalget.

Men det er ikke kun på klimafronten, Favrskov halter bagud. Det gælder også på det sociale område, hvor man ikke er god nok til at forebygge, give hurtig behandling og tage borgerne med ind i sagerne, mener han.

- Man glemmer at se på borgeren som en social investering, for jo hurtigere vi kan få borgeren til at fungere og have et godt liv, jo hurtigere kan borgeren bidrage i den anden ende, og jo mindre hjælp har man brug for, lyder det fra kandidaten.

Lidt nyt om Laurbjergs trinbræt

Transportminister Benny Engelbrecht (S) og Favrskovs borgmester Nils Borring (S). Foto: Jesper Rehmeier.

Transportminister Benny Engelbrecht satte en stopper for åbningen af Laurbjergs trinbræt tidligere i år. Læs hvad han svarer på FavrskovLIVs spørgsmål til beslutningen her.

Fra i morgen kan du brevstemme til kommunalvalget

Du kan brevstemme på blandt andet Borgerservice, men også på sygehuset, hvis du er indlagt, eller på et plejehjem, hvis du bor der. Bor du i udlandet, kan du stemme på den danske ambassade eller et konsulat. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Her på FavrskovLIV er vi godt i gang med dækningen af kommunalvalget, så du er klar til at gå i  stemmeboksen tirsdag 16. november. Men er du forhindret i at deltage den præcise dag, så frygt ej. Der er stadig rig mulighed for at bruge din demokratiske ret. Fra i morgen, tirsdag 5. oktober og frem til og med fredag 12. november, kan du nemlig brevstemme.

I Favrskov Kommune kan du brevstemme på Borgerservicecentret i Hinnerup eller på et af kommunens fire biblioteker. Læs mere og se åbningstiderne her.

Klimamøde: Vær med til at præge fremtidens grønne Favrskov

Den grønne omstilling står på den globale dagsorden, og Erhvervshus Fyn vil gerne hjælpe især de mange små - og mellemstore fynske virksomheder i gang med at implementere bæredygtighed. Arkivfoto: Martin Ravn

Mener du ligesom byrådskandidaten Thake Fogh Cordt, at Favrskov er uambitiøse på klimafronten, så er det nu, du skal træde til!

Favrskov Kommune og Klima Favrskov inviterer nemlig til stormøde torsdag den 14. oktober, hvor virksomheder, borgere, foreninger og kommune lægger de grønne idéer på bordet. Du kan både blive klogere på fremtidens grønne planer og give dit besyv med.