Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Snart begynder byggeriet af det aftalte højdebyggeri i Hinnerup. Et andet sted i kommunen - Laurbjerg - håber beboerne stadig på at kunne ændre en politisk beslutning. Foto: Maria Neergaard Lorentsen 

Hvornår er en politisk sag lukket?

I politik er en sag aldrig helt lukket. Pludselig kommer der nye informationer, flere undersøgelser og andre holdninger. Og så diskuterer man endnu engang: Skal letbanen gå ud til Aarhus Ø eller til Favrskov? Skal der være en omfartsvej rundt om Mariager? Og skal vi afskaffe brugerbetaling på Storebæltsbroen, for de sagde den ville blive gratis, når den var betalt af?

Selv Københavns metro var 100 år undervejs. I begyndelsen af 1900-tallet diskuterede man første gang, om København skulle have en "elektrisk ringbane" i en tunnel.  Den blev vedtaget under Schlüter-regeringen i 90'erne og første etape åbnede i 2002. Den seneste - Cityringen - blev vedtaget i 2007, og åbnede i 2020.

Transportområdet er nemlig et spænd mellem omkostninger, nationale fordelene og lokale interesser. Det er Laurbjergs trinbræt et godt eksempel på.

Skal vi nu høre om Laurbjerg igen? Tænker du måske. Ja, for sagen viser tydeligt, når politik og lokale interesser modarbejder hinanden.

Spørger man transportministeren, er sagen lukket. Et togstop i Laurbjerg giver ikke mening.

Spørger man de lokale, bliver sagen aldrig lukket. De har kæmpet i årtier, og nu venter de bare på en ny regering og ny minister for transportområdet.

Spørger man de såkaldte "eksperter," som ofte står tilbage med de vægtigste argumenter i sådanne sager, ser det ikke ud til at falde ud til Laurbjergs fordel.

DTU står bag mange af statens infrastrukturundersøgelser, heriblandt en rapport om muligheden for et trinbræt i Laurbjerg. Ifølge dem er konklusionen tydelig: Set i et større perspektiv giver det ikke mening at togene skal standse i Laurbjerg. Hverken økonomisk, klimamæssigt, tidsmæssigt eller for passagerne - udover for de lokale, selvfølgelig.

Hjalmar Christiansen, der er en af konsulenterne bag rapporten, fortæller, at det ville give god mening at lave flere standsninger mellem Aarhus og Randers, men at Laurbjerg ikke ville være på en top 5 over stationer, man bør prioritere - måske ikke engang top 10.

For Laurbjergs borgere er det ubegribeligt, at en politisk aftale bare sådan kan tages af bordet igen, når først den er planlagt. Men på baggrund af DTU-konsulentens udmelding, er spørgsmålet måske ikke, hvorfor aftalen blev annulleret - men hvordan den nogensinde kom på forhandlingsbordet i første omgang?

Boligbyggeri og skolerapport

En anden politisk beslutning, der har skabt palaver, er det nye boligbyggeri i Hinnerup. Selvom flere borgere har været utilfredse med, at byggeriet må være op til fem etager, blev de 75 nye almene boliger vedtaget i sommer. Der mangler nemlig almene boliger i Favrskov, og det er nødvendigt at bygge i højden for at kunne følge med efterspørgslen, lyder det fra politikerne.

I denne uge begyndte nedrivningen af de seks ejendomme midt i Hinnerup og det forventes at tage omkring to måneder, før det nye byggeri går i gang i det nye år.

Og så til en sidste politisk beslutning. Vi skal nemlig et smut forbi skoleområdet, hvor alle kommuner i år har mulighed for at droppe kvalitetsundersøgelserne af folkeskolerne i kølvandet på corona.

I Favrskov vil man gennemføre dele af kvalitetsrapporten på det kommunale niveau, men uden et krav om, at skolerne som sædvanligt skal følge op med en handleplan, hvis ikke de lever op til kravene, fortæller Birgit Liin (V), der er formand for Børne- og Skoleudvalget. Men hvordan sørger man for at følge op på et eventuelt efterslæb uden handleplaner? Man stoler på lærerne, forklarer formanden.

Nok politik for nu. Nu vil jeg give dig tid til at fordybe dig i artiklerne. Og husk nu, kan du lide det, du læser, så tip det videre til alle dine naboer. Har du forslag til noget, vi skal dykke ned i, så skriv til os på manlo@favrskovliv.dk.

God læselyst.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist

Favrskov Kommune fastholder kvalitetsrapporter af skoler, men fritager skolerne

Nationale tests kan hverken bruges på individ- eller skoleniveau, forklarer formand for Børne- og Skoleudvalget Birgit Liin. Men de kan godt bruges på kommunalt niveau, og derfor holder man fast. Foto: Annelene Petersen

På baggrund af corona er det frivilligt, om kommunerne vil lave de sædvanlige kvalitetsrapporter af folkeskolerne. I Favrskov holder man fast i nogle dele af den kommunale rapport, mens skolerne fritages. Læs mere om, hvorfor det gøres frivilligt for skolerne, og hvilke parametre kommunen undersøger, i her interviewet med formand for Børne- og Skoleudvalget Birgit Liin her.

Nedrivning i Hinnerup-midtby er i fuld gang

Nedrivning af boligområde i Hinnerup er begyndt. Snart skyder et nyt etagebyggeri op. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Snart kommer der et nyt alment boligbyggeri midt i Hinnerup, men først skal seks ejendomme rives ned. Dyk ned i billederne af arbejdet og bliv klogere på sagen i artiklen her.

DTU-ekspert: Laurbjerg skal være tre gange så stor, før et trinbræt giver mening

For beboerne i Laurbjerg er sagen om trinbrættet langt fra lukket. Spørger man transportministeren eller DTU-ekspert, lyder meldingen anderledes. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

- Vi har i rapporten påvist, at det er muligt at have 1-2 ekstra stop, hvor tingene stadig hænger sammen. Hvis der er politisk opbakning til flere stationer, bør man lægge dem efter hvor der er størst grundlag. Det er så beklageligvis bare ikke lige i Laurbjerg.

Sådan lyder det DTU-konsulent Hjalmar Christiansen i interviewet her, hvor jeg spørger om alt fra passagertal, forlænget rejsetid, klimaaftryk og nationale køreplaner i forhold til en mulig stationsåbning i Laurbjerg.