Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Mygind Skoven ved Clausholm Slot er et af de ni steder i Danmark, hvor man kan blive begravet i skoven. Men snart kommer der et mere, nemlig Nørreskoven udenfor Hinnerup. Foto: Skovbegravelse.dk

Død på dagsordenen i byrådet

Livet er en morgengave, sjælen er et pilgrimskor.
Der står krokus i min have, der står øller på mit bord.
Under himlen hænger lærken som et fjernt bevinget frø,
for en lærke tænker hverken på at kæmpe eller dø.

Sådan sang byrødderne i aftes under det sidste byrådsmåde her i Favrskov, før kommunalvalget finder sted.

- Man kan jo næsten ikke korte Halfdan Rasmussen ned, for han er en fantastisk rimsmed, som borgmester Nils Borring (S) indledte mødet med at sige.

Faktisk synes "Noget om Helte" (også kendt som "Livet er en morgengave") at være det perfekte valg til en fællessang netop i går, da en stor del af det ellers korte møde kom til at handle om noget så eksistentielt som døden.

Nok tænker lærken ikke på at dø, men dog skal vi alle herfra en dag. Og når den dag kommer, hvor vil du så begraves?

Snart bliver det muligt at blive begravet i Nørreskoven udenfor Hinnerup. Gravene bliver ikke-religiøse og anonyme, hvilket vil sige uden gravsten eller plade, mens man heller ikke må lægge blomster. For "Nørreskoven skal bevare sit skovpræg," som Niels Flade Nielsen (S) slog fast:

- Det skal være mere en skov end en begravelsesplads. (...) Hvis man vælger det til sin sidste hvile, så er det skoven, der er det dominerende.

Skovbegravelser bliver mere og mere populære, ikke bare i Favrskov, men i hele landet. Måske kan det kobles sammen med den stigende tendens til at søge mod naturen samtidig med at stadigt flere afkobler sig fra kirken?

Den første skovbegravelsesplads i Danmark åbnede i 2014. Nu er der 9, men snart vil der eftersigende være 25 landet over. En af de ni ligger faktisk i Favrskov, nemlig Mygind Skoven ved Clausholm.

Skovbegravelsespladsen i Nørreskoven har været en del år undervejs og er ifølge flere byrådsmedlemmer blevet efterspurgt i mellemtiden. Som Erling Kvist Andersen (S) sagde:

- I løbet af de sidste to-tre år, har jeg mødt mange, der har spurgt, hvornår der sker noget. Jeg ved ikke, om de har holdt sig i live. Jeg har ikke mødt nogen, der har været indstillet på at skulle indvie den, men der er helt sikkert nogle, der gerne vil bisættes der, når tid kommer.

Når vi ikke bruger tiden på at tænke over, hvor vi skal efterlade vores jordiske rester, er der jo også et kommunalvalg lige på trapperne. Det kommer vi til at dække intenst her på FavrskovLIV, og dagens nyhedsbrev er ingen undtagelse.

Vi kommer både forbi et nyt borgerligt samarbejde mellem Venstre, Ny Borgerlige, Liberal Alliance og DF. Derudover linker vi til vores kandidattest, hvor du kan se, hvilken Favrskov-kandidat, du er mest enig med, og endelig giver vi et overblik over kommunens valgdebatter.

Vi håber, du bliver klogere, så du kan gå sikkert ind i stemmeboksen den 16. november og måske - som Halfdan Rasmussen sikkert ville have gjort - fejrer det med øller, når det hele er overstået.

Livet er en dejlig gave, jorden er en herlig jord.
der er øller i min mave, der står krokus på mit bord.
Når reserverne skal stille for at splitte kloden ad
skriver jeg med kruspersille verdens mindste heltekvad.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist

Byrådsmøde om busser og begravelse

Det var Nils Borring, der insisterede på at synge alle vers af Noget om Helte, før byrådet skulle diskutere Midttrafiks budget og skovbegravelse i Nørreskoven.

Som altid er FavrskovLIV på pletten til at dække månedens byrådsmøde. Fra aftenen i går har vi fremhævet tre punkter under følgende overskrifter:

  • Den kollektive knude: Mangler der busser i Favrskov?
  • Den eksistentielle: Vil du begraves i Nørreskov?
  • Den fremsynede: Hvem vil have en fabrik i baghaven?

Læs med og bliv klogere på, hvad byrådspolitikerne besluttede om din kommune.

Venstre indgår politisk samarbejde med LA, NB og DF - men ikke valgforbund

Blåt samarbejde i Favrskov

Venstre, Liberal Alliance, Ny Borgerlige og Dansk Folkeparti har indgået et nyt borgerligt samarbejde i Favrskov.

Men det er ikke et valgforbund og handler heller ikke om, at de tre mindre partier peger på Birgit Liin som borgmester. Så hvad handler samarbejdet egentlig om?

- Det ændrer ikke grundlæggende på noget, men det er en retning, vi ønsker at sætte, siger Birgit Liin, der fortæller om, at selvom partierne er langt fra hinanden, er de altså enige om noget. De vil nemlig arbejde for mere frihed, fokus på erhvervsliv og danskhed i Favrskov Kommune.

Hvad Venstre med deres i øjeblikket ni byrådssæder får ud af at samarbejde med DF, LA og NB, hvoraf kun DF har et enkelt sæde i byrådet, må du bedømme i interviewet her.

Valgdebatter i Favrskov: Drik øller med Borring og Liin

Valgdebatterne er i gang, og flere af dem finder sted i Sløjfen i Hadsten. Pressefoto.

Vil du vide mere om, hvad politikerne mener? Så er det tid til at dukke op til valgdebatterne, der foregår rundt om i Favrskov indtil valget. Vi har samlet alle dem, vi har stødt på i en liste herunder.

  • Allerede i aften følger et vælgermøde med titlen "Drik en bajer med den næste borgmester" af stablen i Voldby kl. 19, hvor borgmesterkandidaterne Nils Borring (S) og Birgit Liin (V) debatterer en række emner. Der er ovenikøbet gratis ølsmagning. Læs mere her.
  • I aften er skal der ligeledes diskuteres kultur i Lerbjerg, hvor Steen Thomassen (S), formand Kultur og fritidsudvalget, Birgit Bach-Valeur (V) formand for kunstudvalget, Charlotte Green (K), medlem af kultur- og fritidsudvalget, og byrådskandidat for SF Søren Lahn Slot mødes i Retroworld kl 19.
  • Den 7. november er der vælgermøde i Sløjfen kl. 17, hvor emnet er Børn og børnepolitik. Se begivenheden her.
  • Den 8. november holder Favrskov4eren vælgermøde i Laurbjerg kl. 19:30. Temaet er især land og by, herunder infrastruktur. Derudover grøn udvikling samr tilflytning og vækst udenfor hovedbyerne. Læs mere her.
  • 9. november er der vælgermøde på Favrskov Gymnasium kl. 9:30, vælgermøde på Frijsenborg Efterskole kl. 18 og et i Sløjfen kl. 19 som arrangeres af Ældresagen med ældre som tema.

Skriv til os på manlo@favrskovliv.dk, hvis der skulle være et, vi har overset, så opdaterer vi listen.

Hvem er du enig med?

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Ved du ikke, hvem du skal stemme på? Tag kandidattesten på FavrskovLIV og find ud af, hvilken politiker fra Favrskov, du er mest enig med. Du finder testen ved at trykke her.