Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Borgmesterkandidaterne Birgit Liin og Nils Borring inviterede til politisk debat i Voldby forsamlingshus. Foto: Jesper Rehmeier

Hvem skal min makker stemme på?

Gennem livet skal man træffe det ene svære valg efter det andet. Og et politisk valg illustrerer bedre end noget andet, at det kan være svært at vælge.

I Voldby forsamlingshus måtte gæsterne til borgmesterkandidatdebatten starte med at vælge, hvilken øl de ville skylle politikernes valgflæsk ned med.

- Du kan snuppe en Rød Mor, hvis du er socialdemokrat. Eller du kan drikke en Blå Thor, hvis du stemmer Venstre.

Ud fra valget af bajer konkluderede jeg, at min sidemakker, som helst ville være anonym, måtte være Venstrevælger.

- Næ ikke nødvendigvis, jeg kan bare ikke lide smagen af den anden, sagde han.

Faktisk havde han inden borgmesterkandidatdebatten i Voldby forsamlingshus ikke helt besluttet, hvem der skal have æren af hans kryds. Og da der blev fløjtet til pause med ostemad og kaffe kiggede han med det samme på mig.

- Nu har jeg jo bare endnu flere spørgsmål!

Han søgte svar på, hvorfor det har været så pokkers svært for hans barnebarn at få den fornødne hjælp til tal og bogstaver, der flyder sammen på papiret uden at give nogen mening for pigen. Han ville gerne vide, hvem af de to borgmesterkandidater, der vil sikre hans 85-årige mor en værdig behandling og en anstændig sidste tid, nu hvor synet svigter den gamle kone, og hun har brug for hjælp. Det er vigtige ting at få svar på, og selvfølgelig betyder det noget for ham, når han skal vælge, hvem han vil stemme på.

Hvorfor overhovedet deltage i noget så gammeldags som en vælgerdebat? Jeg går ud fra, at de, der svigtede sofaen og dukkede op, gjorde det, fordi de som min sidemakker søgte svar på lige præcis dét, de har tæt inde på livet. Mit råd til ham var da også at række hånden op og spørge, men han holdt tand for tunge.

Men det leder mig faktisk alligevel hen til en opfordring, som jeg vil tillade mig at komme med:

Hvis du har noget, som du synes, at kommunens borgmesterkandidater - eller helt almindelige byrådskandidater for den sags skyld - skal svare på, så let dig fra sofaen, sluk for fodboldkampen og tag til valgkamp i stedet. Udover at det er spændende, så er det altså en turnering, hvor der virkelig er noget på spil. Og ræk hånden op og spørg. Det er kandidaternes forbandede pligt at svare dig, og de vil gerne høre, hvad du har at sige. Det tør jeg love. Længere nede på siden her kan du sågar finde en oversigt over forskellige vælgermøder i Favrskov.

På FavrskovLIV spørger vi. Vi taler med kandidaterne, og op til valget spørger vi alle 10 partiers spidskandidater om, hvor Favrskov skal hen. Vi gør vores bedste for at give dig viden, så du kan sætte dit kryds 16. november. Men vi kan ikke stille dem netop dine spørgsmål, medmindre vi ved, hvad du gerne vil vide.

Så skriv til os. Vores mailboks er altid åben. Jeg er på jerso@favrskovliv.dk, og du kan skrive til Maria på manlo@favrskovliv.dk.

Og som en lille service til de cirka 36.000 stemmeberettigede borgere, der af forskellige grunde ikke var til stede i Voldby forsamlingshus, har jeg samlet nogle af kernebudskaberne fra borgmesterkandidaterne i en artikel. Den kan læses her.

Du kan også blive klogere på, hvad spidskandidat Mercedes Czank fra Dansk Folkeparti vil i byrådet. Hvorfor er det egentlig vigtigt for hende, at dansk madkultur kommer på dagsordenen i Favrskov? Og hvordan mener hun, at man skal prioritere byggeri, når budgettet er stramt, og man er nødt til at vælge, hvad der skal komme først?

Sidemakkeren fik ikke svar på alt det, han gerne ville vide. Han, og andre tvivlere, kan selvfølgelig altid tage vores kandidattest og se, om den kan hjælpe lidt i retning mod en beslutning.

Og så skal han, og alle andre, selvfølgelig fortsætte med at læse FavrskovLIV.

God fornøjelse med artiklerne.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist

Hvad vil I, Nils Borring og Birgit Liin?

Nils Borring og Birgit Liin diskuterede blandt landdistriktsråd, kollektiv trafik og plejehjem, da de mødtes i Voldby forsamlingshus onsdag aften. Foto: Jesper Rehmeier

Hvad vil borgmesterkandidaterne Nils Borring og Birgit Liin med Favrskov de næste fire år? Det blev man måske lidt klogere på til vælgermøde i Voldby forsamlingshus. 

Den siddende borgmester kunne fortælle om de gode, gamle dage, hvor vælgermøder bød på politisk revy i pausen, hvilket virkelig kunne lokke folk til huse. Fremmødet i Voldby anno 2021 var ikke overvældende, men folk fik hørt kandidaternes holdning til kollektiv trafik, ældrepleje, infrastruktur og landsbyer og hovedbyer. Hvorfor vil Nils Borring ikke have et landdistriktsudvalg? Og hvorfor er friplejehjem vigtigt for Birgit Liin?

Det kan du læse mere om ved at klikke her, hvor du også kan se, hvad folk i salen krævede svar på.

DF-spidskandidat: Vi skal prioritere benhårdt, og indvandrere skal tvinges til at lære dansk

Mercedes Czank fra Hammel er spidskandidat for Dansk Folkeparti i Favrskov. Hun mener, dansk kultur og danske værdier skal være grundlaget for politikken i kommunen. Foto: Jesper Rehmeier

FavrskovLIV taler med alle spidskandidater op til kommunalvalget. 

Mercedes Czank fra Dansk Folkeparti får æren af at gå på først. Vi har blandt andet talt med hende om, hvorfor danske værdier og traditioner er vigtige for hende, og hvorfor de skal være grundlaget for politikken i Favrskov. 

Læs interviewet her.

Valgdebatter i Favrskov

Valgdebatterne er i gang, og flere af dem finder sted i Sløjfen i Hadsten. Pressefoto.

Den 2. november holder TV2 Østjylland valgdebat i Sløjfen i Hadsten fra klokken 16 - 18. Her skal der diskuteres balance, og om tilflyttervæksten bliver jævnt fordelt mellem byerne. 

Den 7. november er der valgdebat i Sløjfen kl. 17, hvor emnet er Børn og børnepolitik. Se begivenheden her.

Den 8. november holder Favrskov4eren valgdebat i Laurbjerg kl. 19:30. Temaet er især land og by, herunder infrastruktur. Derudover grøn udvikling samr tilflytning og vækst udenfor hovedbyerne. Læs mere her.

9. november er der valgdebat på Favrskov Gymnasium kl. 9:30, på Frijsenborg Efterskole kl. 18 og et i Sløjfen kl. 19 som arrangeres af Ældresagen med ældre som tema.

11. november er der valgdebat i Inside i Hammel fra 19-21.45, hvor alle spidskandidater medvirker.

Skriv til os på manlo@favrskovliv.dk, hvis der skulle være et, vi har overset, så opdaterer vi listen.

Find ud af hvem du er enig med i kandidattesten

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på eller ønsker du at blive præsenteret for andre mulige kandidater, så kan du med fordel tage en af vores to kandidattests, der ruster dig bedre til valget.

I testen beder vi dig svare på 25 politiske spørgsmål, som vi allerede har givet alle kandidaterne mulighed for at svare på. Ved at sammenligne dine svar med kandidaternes svar kan vi vise de kandidater, der ligger tættest på dine politiske holdninger. Du kan efter testen se kandidaternes uddybende forklaringer til hvert spørgsmål.

Du finder testen ved at klikke her.