Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lyt til Favrskovs nye stemmer

75 lokale byrådskandidater kan du vælge imellem, når du snart skal stemme her i Favrskov.

FavrskovLIV ville gerne have talt med dem alle sammen. Men det har der simpelthen ikke været tid til. Og det vidste vi på forhånd, da vi skulle planlægge vores valgdækning.

Det er jo surt, når man ikke kan høre alle sammen om, hvorfor de stiller op. Og hvad de gerne vil lave om. Hvad gør man så som medie? Man udvælger.

Og vi valgte, at vi gerne ville høre fra nogle af de nye byrådskandidater, som vi ikke tidligere har set i en valgkamp i Favrskov. Gerne nogle af yngre kandidater. For dem er der mangel på, hvilket du kunne læse i det seneste nyhedsbrev.

Vi tog en kandidat fra hvert af de partier, der i de seneste fire år har været repræsenteret i byrådet. Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Socialistisk Folkeparti, Danske Folkeparti og Enhedslisten. Vi bad den første på listen om at anbefale os en anden kandidat ud fra de kriterier, og så mødtes vi med kandidaterne et sted i Favrskov, som de hver især havde fået lov til at vælge.

Det kom der seks forskelligartede og interessante portrætter ud af, og de portrætter har du kunnet læse i løbet af de seneste par måneder her i FavrskovLIV. Læse OG høre. For vi producerede nemlig også de seks kandidatportrætter som podcast, som du kan høre når som helst.

- Jeg synes, det er fint med podcasts, så man har mulighed for at vaske op samtidig for eksempel.

Sådan skrev en glad og tilfreds lytter til os. Tak for den tilbagemelding!

Der er kun lidt over en uge til valget. Måske har du besluttet, hvem du vil stemme på. Måske har du ikke, og det kan være, du er jagt efter den kandidat, der deler dine holdninger og værdier. Derfor sender vi dig dette nyhedsbrev, hvor vi har samlet alle seks kandidatportrætter. Det kan jo være, kandidaten for dig skal findes her. Nu har du i hvert fald muligheden for at lytte/læse det igennem (igen) og blive klogere på, hvad de seks vil gøre for Favrskov.

Vi er også i fuld gang med at interviewe alle partiernes spidskandidater, og det laver vi også et samlet overblik over lige op til valget.

I mellemtiden kan du tage dine hovedtelefoner på og sætte dig til rette i sofaen, gå en tur i skoven - eller måske endda tage opvasken - mens du lytter til vores portrætter. Du finder dem alle sammen i vilkårlig rækkefølge herunder.

God søndag.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist

Niels Christian Selchau-Mark - Konservative

Niels Christian Selchau-Mark driver sammen med sin mor Kollerup gods. Jorden er forpagtet, og byrådskandidaten siger selv, at han er "færdig med at plove". Foto: Jesper Rehmeier.

På Kollerup Gods lidt uden for Hadsten bor Niels Christian Selchau-Mark sammen med sin kone og parrets tre børn. Byrådskandidaten går til kamp for blandt andet klima og biodiversitet, og modsat de fleste andre byrådskandidater har han faktisk en ganske stor eng, hvor folk kan komme og se, hvad det er, han arbejder for.

Og så er Niels Christian Selchau-Mark træt af "sognerådspolitik". Han mener, det er på tide, at vi begynder at se kommunen som en helhed, og at det er okay, at man bygger en svømmehal et sted, uden at man også skal bygge svømmehaller i alle andre byer i kommunen. 

- Det betyder også, at i mange år, hvor det har heddet Favrskov, har vores politikere været med til at gøre problemet større, for hver gang nogen har sagt "det er også for dårligt, at de får det i Hinnerup", og så videre, har man pustet til ilden. Der er ikke nogen, der tør sige, at "ja, det kunne være rart at få lidt mere herude, men vi har. Det er ikke os, der mangler mest".

Klik her for at lytte til podcasten om Niels Christian Selchau-Mark.

Klik her for at læse portrættet. 

Kristoffer Merrild - Socialdemokratiet

Kristoffer Merrild er byrådskandidat for Socialdemokratiet i Favrskov Kommune. Han er partiets yngste kandidat. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

En byrådskandidat under 30 år i Favrskov? Ja, i hvert fald indtil 9. november, hvor Kristoffer Merrild har fødselsdag. Men selvom han er ung, er han bestemt ikke ny i politik. Han har nemlig drukket sin politiske modermælk som aktiv i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), hvor han har et stort politisk netværk.

Som far til to, snart tre, repræsenterer han børnefamilierne, og Kristoffer Merrild beskriver sig selv som en "blød ideolog" som er godt forankret i lokalområdet i Hinnerup, hvor han bor med sin familie.

- Jeg er ikke så meget til enkeltsager. Det betyder mere for mig at handle ud fra en socialdemokratisk tankegang. Men ikke mere, end at det skal passe til de lokale forhold, fortæller den unge byrådskandidat.

Klik her for at lytte til podcasten om Kristoffer Merrild.

Klik her for at læse portrættet.

Santana Marie Malling - Venstre

Santana Marie Malling ved Tungelund hallen i Thorsø. Her bruger hun meget tid sammen med sine børn, der alle tre spiller fodbold. Foto: Jesper Rehmeier

Frivillighedsånden i Thorsø er noget helt særligt, mener byrådskandidaten Santana Marie Malling. Hun flyttede til byen i 2018, og nu stiller hun så op til byrådet. Hun vil arbejde for, at det skal være nemmere at være frivillig i kommunen, og at vi stopper med at spare på skoleområdet. Et område, hun har stor erfaring med, da hun er folkeskolelærer på en skole i Skanderborg Kommune. 

Som mor i en travl børnefamilie mener hun desuden, hun kan bidrage med en indsigt, som der mangler i byrådet i dag. 

- De tager mange beslutninger i byrådet, som er gode beslutninger på papiret, men hvordan fungerer det så i virkeligheden? Ikke altid lige godt. Jeg kan måske komme med noget erfaringer fra virkeligheden, som ikke fungerer alt for godt. Jeg arbejder godt nok i en anden kommune, men jeg arbejder med børn hver dag og har stor viden om området, siger hun.

Klik her for at lytte til podcasten om Santana Marie Malling. 

Klik her for at læse portrættet.

Søren Lahn Sloth - Socialistisk Folkeparti

Søren Lahn Sloth kan spille på trækbasun, og han er helt klar til at spille sammen med de andre i byrådet for at fremme den grønne dagsorden, hvis han skulle blive valgt ind. Foto: Jesper Rehmeier

Der mangler politisk fokus på kulturlivet i Favrskov. Det mener Søren Lahn Sloth, som stiller op til byrådet med et mål om at bringe kulturlivet højere op på dagsordenen. Han er uddannet fra musikkonservatoriet, og desuden er han en aktiv del af det frivillige liv i Hinnerup. 

Søren Lahn Sloth mener, at byrådspolitikerne i Favrskov bør være bedre til at komme ud til de foreninger og frivillige, som får kulturlivet til at fungere. Og så skal der mere fokus på klimaet. Meget mere. 

- Der har været talt om klimaet og CO2-reduktioner siden Nils Borrings første borgmesterperiode. Vi er på 22 procent nu, men ønsket er 70 procent. Det kan jeg slet ikke forstå. Jeg bliver virkelig utålmodig, lyder det fra Søren Sloth Lahn.

Klik her for at lytte til podcasten om Søren Lahn Sloth.

Klik her for at læse portrættet.

Thake Fogh Cordt - Enhedslisten

Thake Fogh Cordt, Spidskandidat for Enhedslisten i Favrskov, bor i Skjød på en lille gård, hvor han dyrker grøntsager og holder dyr. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

På en lille gård i Skjød forsøger byrådskandidaten Thake Fogh Cordt at blive selvforsynende. Klimaet er øverst på hans dagsorden, og ved at blive selvforsynende, kan han reducere sit eget klimaftryk, er tanken. Til daglig arbejder han som økonom i Randers Kommune, og foruden klimaet har han en anden vigtig dagsorden. 

I Favrskov skal man blive bedre til at tage hånd om sårbare børn og unge. Ifølge Thake Fogh Cordt er de penge til drift, som Favrskov har afsat til området, ikke nok, og man skal blive bedre til at sætte ind med en tidlig indsats. 

- Vi har en masse udfordringer i forhold til sårbare børn og unge, hvor udgifterne stiger voldsomt. I mine øjne er der ikke rigtig nogen initiativer sat i værk for at forsøge at dæmme op for det. Det handler om at forebygge og få hjulpet borgerne så hurtigt som muligt, så de sårbare børn bliver udredt meget hurtigere end i dag, hvor det nemt kan tage 1-2 år, siger Thake Fogh Cordt.

Klik her for at lytte til podcasten om Thake Fogh Cordt.

Klik her for at læse portrættet. 

Mercedes Czank - Dansk Folkeparti

Mercedes Czank, spidskandidat for DF Favrskov, vil arbejde for, at danske værdier er essentielt, når der skal laves politik i kommunen. Foto: Maria Neergaard Lorentsen. 

Hvorfor har Favrskov Kommune en madpolitik, hvor vendinger som danske traditioner og højtider er skrevet ud? Det undrer Mercedes Czank, spidskandidat for Dansk Folkeparti, sig over. Hun vil arbejde for, at det er de danske værdier, der skal være definerende for den politik, der skal føres i kommunen. 

- Langt de fleste beslutninger bliver ikke tager lokalt. Jeg kan kæmpe for, at man fastholder danske madtraditioner i madpolitikken i Favrskov, jeg kan kæmpe for, at vi ikke serverer halal og at vi bliver ved med at give hånd. Men det er ret beset en lille forskel man kan gøre, sådan lyder Mercedes Czanks svar til spørgsmålet om, hvordan man kan udmønte de danske værdier lokalpolitisk. 

Hun går også til valg på, at børnefamilierne, som hun selv er en del af, skal have maksimal frihed til at indrette hverdagen, som det passer bedste. Derfor vil hun blandt andet have indført tilskud til hjemmepasning af egne børn. Og dermed er hun også billeder på en fornyelse, som DF Favrskov er i gang med, hvor det ikke længere kun er gråhårede mænd, der er i front.

Klik her for at lytte til podcasten om Mercedes Czank.

Klik her for at læse portrættet.