Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Hvem skal være overboss?

Helt grundlæggende tror jeg på, at alle politikerne i byrådet vil kommunen det bedste. Jeg føler mig overbevist om, at alle de mænd og kvinder, som kæmper for en plads i byrådssalen, gør det, fordi de tror på, at de med deres idéer kan være med til at gøre Favrskov til et bedre sted at bo. Og det glæder mig. Ikke blot som journalist med stor tro vigtigheden af det nære demokratiet. Men også som borger i kommunen.

Ja, jeg indleder virkelig med de store lovprisende ord, men et valg er jo nu engang demokratiets fest, og jeg er efterhånden i festhumør. Og man skulle da være et skarn, hvis ikke man bliver en smule glad i låget af at se kandidaternes engagement.

Alle vil ind og bruge den indflydelse, som et mandat i byrådet giver. Der er masser af mærkesager derude. Når du har mødt byrådskandidaterne på gaderne i kommunens byer, har de fortalt om alt det, de vil kæmpe for. De har skrevet indlæg om det på Facebook og til Lokalavisen. Og mange af dem har fortalt FavrskovLIV, hvad de gerne vil opnå i løbet af de næste fire år. Men politik er også kompromiset og samarbejdets kunst, og derfor er det heller ikke alle de gode mærkesager, der ender med at blive til politik. C'est la vie, som franskmændene siger. Ja, sådan er livet.

Og i politik, nationalt, regionalt såvel som lokalt, skal der sidde en for bordenden. En Capo di tutti capi, som italienerne siger. Overbossen. I kommunerne er det en borgmester. I Favrskov har tre politikere rakt hånden op og meldt sig som borgmesterkandidater, og i dette nyhedsbrev kan du møde dem alle tre til en snak om, hvad de vil stille op med vores kommune.

Siden 2010 har styrmanden i Favrskov heddet Nils Borring. Og da han stiller op igen, er det muligt, at det også bliver ham, flertallet peger på til at stå i spidsen på den videre rejse. Og hvor skal vi så styres hen? Skal vi holde kursen? Skal vi afvige en smule og sejle mod ukendte vande og afprøve nogle nye ting? Det har vi spurgt Borring om, og her kan du læse, hvad han har at sige. 

Birgit Liin fra Venstre er førsteudfordrer til Nils Borring. De landspolitiske målinger er imod partiet, men i Birgit Liin har Venstre en borgmesterkandidat, der vil kæmpe til det sidste. Hun er klar over, at hun står over for en svær opgave - men hvis hun skal have plads til sine mærkesager, så skal hun være borgmester, som hun siger. Hun vil give mere politisk råderum til landsbyerne, hun vil give mulighed for tilskud til hjemmepasning, og hun vil åbne op for flere friplejehjem i kommunen. Hvis du klikker her, kan du læse vores interview med Birgit Liin.

Og så er der Konservatives Lars Storgaard fra Ulstrup. I denne valgkamp har øst-vest-debatten fyldt en del, og Ulstrup fremhæves som en by, endda en hovedby, hvor væksten er gået i stå. I vest kigger man på befolkningsvæksten i øst, hvor særligt Hinnerup og Søften er en magnet for Aarhus-tilflyttere. Lars Storgaard har ikke det endelige facit og den oplagte løsning til at lokke folk til hans del af kommunen. Men han har nogle idéer til, hvordan Ulstrup kan løftes, og det kan du læse mere om ved at klikke her.

Én kommune, tre borgmesterkandidater, tre almindelige mennesker, der hver især fortæller os, at de vil det bedste for Favrskov. I det seneste nyhedsbrev, som dette medie sendte ud, stillede min kollega Maria Neergaard Lorentsen et godt og vigtig spørgsmål: Hvor meget kan vi egentlig forvente af vores lokale politikere? 

Jeg mener, vi skal forvente, at de i byrådssalen og i udvalgene kæmper for de ting, som de går til valg på. Men også at alle de folkevalgte arbejder sammen for, at alle 48.000 borgere i Favrskov skal have det godt. Og min påstand er også, at uanset hvem man spørger blandt de 25 politikere, der har siddet i byrådet de seneste fire år, så vil de alle sige, at man i Favrskov byråd kan tale sammen, holde en god tone og arbejde fælles for kommunens bedste.

Det skal vi også forvente og forlange af vores næste borgmester. Hvad enten det bliver Nils Borring, Birgit Liin eller Lars Storgaard.

Hvad skal vi så forvente af vælgerne? Selvfølgelig at du bruger din stemme. Og at du sætter sig ind i, hvem der er den rette for dig at stemme på. Her på FavrskovLIV vil vi råde dig til, at du afsætter tiden til at læse de tre interviews med borgmesterkandidaterne, som vi bringer i dette nyhedsbrev. Men også at du kigger lidt tilbage i arkivet og ser nærmere på de mange andre artikler og interviews med kandidater, vi har bragt som optakt til valget.

God fornøjelse.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist

Birgit Liin vil have vækststrategier og tilskud til hjemmepasning

Birgit Liin er til daglig viceleder på Juridisk Institut på Aarhus Universitet. De seneste 4 år har hun været formand for Børne- og Skoleudvalget, og nu vil hun være borgmester i Favrskov. Foto: Jesper Rehmeier.

Hvis der virkelig er et ønske om at skabe bosætning uden for hovedbyerne, så kræver det andet end vagt strukturerede helhedsplaner uden definerede mål. Der skal laves strategier, og man skal bruge den tilgængelige forskning og analyser til at kortlægge, hvad der interesserer tilflyttere og købere. Man skal sætte sig i deres sted. Det mener Birgit Liin, som er borgmesterkandidat for Venstre. 

Hun er desuden ikke tilhænger af, at man skynder sig at poste millioner i byggeri af daginstitutioner, selvom der lige nu er pres på kapaciteten i den østlige del. Hun vil åbne op for tilskud til hjemmepasning, og hun vil give private muligheden for at etablere friplejehjem. 

I dette interview kan du blive klogere på, hvem Birgit Liin er, og hvad hun vil med Favrskov. 

Nils Borring vil forsætte den økonomisk ansvarlige kurs og stile mod den balancerede vækst

Nils Borring begyndte sin politiske karriere for flere årtier siden, da han i 1998 blev valgt ind i byrådet i den gamle Hammel Kommune. I 2009 stillede han for første gang op som borgmesterkandidat i Favrskov og har siddet ved roret lige siden. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Nils Borring trak borgmesterkæden om halsen i 2010, efter at han ved kommunalvalget i 2009 formåede at fravriste Venstre magten, og han har båret den lige siden. I årene der er gået har han været kommunens med afstand største stemmesluger, han mener, at de ting han som borgmester har opnået, viser, at han er god til sit arbejde.

Der er kommet styr på økonomien, siger Nils Borring, og man vækster ikke bare helt uhæmmet, som man har gjort i eksempelvis Skanderborg. Men Nils Borring beskyldes også for at være uambitiøs og forsigtig som borgmester. Hvad siger han til det? 

Det, og meget andet, kan du blive klogere på i det store interview, som du kan læse her.

Lars Storgaard har planer for Ulstrup, og han advarer mod, at man glemmer den vestlige del af kommunen i den store plan

Lars Storgaard er Konservatives borgmesterkandidat i Favrskov. Her står han ved den forladte Expedit-grund, som han har så store planer for. Foto: Jesper Rehmeier

Lars Storgaard har mange positive ting at sige om Ulstrup, en af Favrskovs fire hovedbyer. Der er skole, daginstitution, åbad, Trækstien, Gudenåen, hal, fitnesscenter og så meget andet. Men alligevel er det ikke Ulstrup, der står øverst på ønskesedlen hos tilflytterne. 

Der skal ske noget, mener de Konservatives spidskandidat. Ulstrup skal have et skud adrenalin, og Lars Storgaard mener, der er opstået en enestående chance, nu hvor kommunen disponerer over den 3,8 hektar store Expedit-grund midt i byen. Den har Lars Storgaard mange planer for, og i interviewet kan du blive klogere på, hvad de planer går ud på. 

Du kan stadig tage vores kandidattest

Gør som en million andre danskere: Tryk ind og svar på, om der skal bygges flere lejligheder i højden, om letbanen skal gå til Favrskov, og om der skal fokuseres mere på udvikling af landsbyerne. På den måde kan du finde ud af, hvad byrådskandidaterne har svaret og hvem du er mest enig med.

Testen kan tages lige her.

Hvad synes du om FavrskovLIV?

FavrskovLIV har eksisteret siden juni, og vi er glade for den modtagelse, vi har fået. Men vi vil gerne blive endnu bedre, og det kan du hjælpe os med at blive, hvis du går ind på dette link og udfylder et kort spørgeskema, hvor vi spørger lidt ind til, hvordan du bruger FavrskovLIV.