Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Er du klar?

Så er det dagen før dagen.

Som et punktum efter en lang valgkamp, er det i morgen, vi skal stemme til kommunalvalget. Det betyder også, at du snart slipper for de smilene ansigter på valgplakaterne, der pryder enhver lygtepæl i vejkanten.

Vi glæder os til at se, hvad der sker. FavrskovLIV slår lejr i InSide i Hammel, hvor valgfesten finder sted og politikerne med spænding følger optællingen fra valgstederne. Modsat normalt, hvor vi udkommer et par gange om ugen, sender vi i morgen adskillige nyhedsbreve til dig, så du kan følge med i forhandlingerne om dit kommende byråd. Husk også at følge med på vores Facebook-side her.

Erfaringer fra tidligere valg viser, at resultatet fra listestemmerne kommer omkring klokken 23, mens de personlige stemmer er talt op omkring midnat. Derefter vil partierne typisk forhandle om udvalgsposterne.

Holder du dig ikke vågen i løbet af valgaftenen- og natten, står du selvfølgelig op til et nyhedsbrev fra FavrskovLIV næste morgen, der er spækket med alt det bedste fra nattens begivenheder.

Favrskovs 14 valgsteder har åbent fra klokken 8-20, og kommunen anbefaler, at man gør brug af hele tidsrummet, da coronasmitten som bekendt stiger i øjeblikket. Ved valgstederne er der sørget for håndsprit og god afstand, og der uddeles desuden handsker og masker, hvis man ønsker det. Men heldigvis er Favrskov et af de steder i landet med et relativt lavt smittetal.

Er du i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds, så frygt ej. Vi har nemlig samlet vores interviews med spidskandidaterne i nyhedsbrevet her. Derudover kan du selvfølgelig stadig nå at tage kandidattesten med de lokale Favrskov-spørgsmål (som vi her på FavrskovLIV har været med til at udforme).

Det var ordene herfra (indtil i morgen). Godt valg!

De bedste hilsner
Jesper Rehmeier og Maria Neergaard Lorentsen.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist

Nils Borring, Socialdemokratiet (S)

Nils Borring har været borgmester i Favrskov i tre valgperioder. Selvom der er pres på dagsinstitutionerne og antallet af ældre stiger drastisk, går det ifølge Nils Borring ret godt i Favrskov. Og den kurs vil han gerne holde fast i. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Nils Borring har været borgmester i Favrskov Kommune siden 2010. Ved valget i 2017 fik han personligt over 25 procent af alle stemmer i Favrskov Kommune, og han må også siges at være storfavorit til at genvinde borgmesterkæden. Netop dét er også hans hovedargument for, hvorfor han skal genvælges som borgmester:

- Jeg har vist, at jeg er god til mit arbejde. At jeg kan sidde i spidsen for en kommune med et sundt politisk klima, hvor vi træffer kloge beslutninger sammen. Med den økonomi, vi overtog, da jeg kom til, havde vi kurs mod en tom kasse. Nu har vi bygget den op igen, og det gør, at vi kan levere noget af det, borgerne efterspørger.

Læs interviewet med Nils Borring her.

Torben Christensen, Radikale Venstre (B)

Torben Christensen vil renovere eksisterende bygninger, inden der skal bygges nyt. Det efterlader et mindre klimaaftryk. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Det Radikale Venstre er ikke blevet valgt ind i Favrskovs byråd siden 2005, men det vil Torben Christensen lave om på. Han satser benhårdt på klimadagsordenen og har en ambition om, at Favrskov skal være kendt som Østjyllands grønne kommune. 

- Klimaet er det allervigtigste. Det lyder måske voldsomt, når man sådan er oppe på den høje klinge, men når vores fremtid er så usikker i kraft af de globale forandringer, der sker, så giver det mening først og fremmest at fokusere på klimaet.

Læs interviewet med Torben Christensen her.

Lars Storgaard, Det Konservative Folkeparti (C)

Lars Storgaard er Konservatives borgmesterkandidat i Favrskov. Her står han ved den forladte Expedit-grund, som han har så store planer for. Foto: Jesper Rehmeier

Veteranen Lars Storgaard er borgmesterkandidat for Konservative, et parti der spås et godt valg. Spidskandidaten bor i Ulstrup og taler meget om, at den vestlige del af kommunen ikke må glemmes, når Favrskov udvikles. 

- I den østlige del af kommunen sprøjtes der grunde ud, og vi står med nogle udfordringer i forhold til at bygge daginstitutioner, skoler og så videre, fordi vi udvikler så hurtigt. Men vi må altså ikke glemme udviklingen i vest.

Læs interviewet med Lars Storgaard her.

Erling Høj Sørensen, Nye Borgerlige (D)

Erling Høj Sørensen er spidskandidat for Nye Borgerlige, hvor også hans kone Hanne Gram stiller op. Foto: Jesper Rehmeier

Ved seneste kommunalvalg havde Nye Borgerlige kun én kandidat, og det blev til 107 stemmer fordelt på kandidat og parti. Denne gang kan partiet roligt gøre sig forhåbninger om et bedre valg med Erling Høj Sørensen som spidskandidat. De liberale tanker om personlig frihed skal udmøntes i blandt andet tilskud til pasning af barn i hjemmet.

- Det er også med til at gøre behovet for byggeri af nye institutioner mindre. Så snakkes der også om, at man tager god kvalificeret arbejdskraft væk fra arbejdsmarkedet. Og det kan sagtens være, at der er en mor eller far med et godt job, men hellere vil gå hjemme, og som bliver savnet, men det er bare vilkårene.

Læs interviewet med Erling Høj Sørensen her. 

Søren Frandsen, Socialistisk Folkeparti (F)

Søren Frandsen sidder i byrådet for SF og er på valg igen. Han lægger ikke skjul på, at Favrskov står over for en udfordring, fordi befolkningen bliver ældre. Foto: Preben Breinholt.

Favrskov står over for en kæmpestor opgave, hvad angår mængden af ældre over 80. For i løbet af de næste 10 år vil den gruppe vokse markant, og det skal diskuteres, hvordan opgaven skal løses - og om der skal gå midler fra andre områder. Det mener Søren Frandsen, byrådsmedlem for SF.

- Der er en berøringsangst i forhold til at tale om det her problem. For der er ingen, der har lyst til at sige, at vi om ti år ikke kan tilbyde vores ældre det samme, som vi kan i dag. Men problematikken kommer, om vi vil det eller ej. Hvis ikke vi gør noget anderledes, så bliver kvaliteten ringere.

Læs interviewet med Søren Frandsen her.

Bo Berger, Samlingspartiet (L)

Bo Berger er en af to kandidater fra Samlingspartiet, et nyt parti i Favrskov. Sårbare børn og unge og en koncentreret indsats på ældreområdet er fokusområder for partiets kandidater. Foto: Maria Neergaard Lorentsen. 

Hvis man vil hjælpe sårbare børn og unge i Favrskov, så kræver det et bredt samarbejde hen over midten. Det mener Bo Berger, som er spidskandidat for Samlingspartiet. Partiet mener desuden, at busserne om nødvendigt må køre rundt uden passagerer.

- Mange husstande har været tvunget til at købe bil nummer to, eller - som hjemme ved os - endda bil nummer tre, fordi busserne ikke kører. Men der er en lang tilvænningstid. Det tager flere år at få folk til at vænne sig til at bruge busserne, og så må man hellere lade dem køre tomme i en årrække, mens folk vænner sig til at bruge dem.

Læs interviewet med Bo Berger her.

Mercedes Czank, Dansk Folkeparti (O)

Mercedes Czank, spidskandidat for DF Favrskov

Niels Kallehave genopstiller ikke for Danske Folkeparti, og derfor skal der nye kræfter til. Mercedes Czank er partiets spidskandidat og har i valgkampen talt en del for tilskud til hjemmepasning og for, at "dansk madkultur" og "højtider" igen skrives ind i måltidspolitikken i Favrskov Kommune. 

- Det er et tydeligt tegn på, at det smuldrer, når man føler, man er nødt til at tage det ud af en madpolitik i en kommune. Det, jeg gerne vil, er, at man kan italesætte det og sætte ord på det, uden at det skal virke kontroversielt, at man taler om dannebrog og danskhed og dansk mad. Lige så naturligt som at tale om halal og tørklæder.

Læs interviewet med Mercedes Czank her.

Birgit Liin, Venstre (V)

Birgit Liin har gennem flere år arbejdet for at få genåbnet trinbrættet i Laurbjerg, og hun afviser at kampen er tabt, selvom transportministeren siger nej. Foto: Jesper Rehmeier.

Birgit Liin vil være borgmester i Favrskov Kommune. Hun vil lave konkrete bosætningsstrategier og planer med definerede mål, for helhedsplaner hjælper ikke noget, hvis ikke der er en klar struktur, siger hun. Desuden er det på tide, at Favrskov får indført tilskud til hjemmepasning, for på den måde kan man hjælpe de kapacitetspressede daginstitutioner i det østlige Favrskov, mener Birgit Liin. 

- Det er rigtig dyrt at bygge daginstitutioner. Og problemet er, at vi har brug for det lige nu her, men de børn bliver ældre. Og vi kan jo følge kurven, og er vi sikre på, at der kommer nye børn ind, som skal fylde institutionerne op?

Læs interviewet med Birgit Liin her.

Thake Fogh Cordt, Enhedslisten (Ø)

Thake Fogh Cordt er spidskandidat for Enhedslisten i Favrskov. Han mener, kommunen skal forhandle en aftale med Midttrafik, så borgerne kan køre med bus uden at skulle betale. Foto: Jesper Rehmeier

Vi skal bruge den ekstraordinære situation med stærkt stigende priser på byggeri til at stoppe op og sætte klimaet forrest, når vi bygger nyt. Det mener Thake Fogh Cordt fra Enhedslisten, som også vil have en mere effektive, forebyggende indsats på området for sårbare børn og unge. 

- Man må allerede se på nu, om vi bruger pengene rigtigt. Ellers forsvinder de ned i et tomt hul.

Læs interviewet med Thake Fogh Cordt her.