Mens vi venter
De sidste vælgere har nu trukket forhænget fra, trådt ud af boksen og lagt stemmesedlen ned i boksen. Valgstederne er lukket, og der er ikke meget andet for politikerne at gøre end at vente.
Klokken 18 havde 61,3 procent af de stemmeberettigede i Favrskov stemt. Det oplyser Ulrich Remien Zickert, sekretariatschef i Borgmestersekretariatet.
Hvis ikke kandidaterne allerede har svedige håndflader og nedbidte negle, stiger spændingen om muligt kun mere fra nu af, hvor der klokken 20 stadig er ret fredeligt her i Inside i Hammel. Her er endnu kun journalister, medarbejdere og få borgere til stede, og man kunne med rette kalde det "stilhed før stormen."
Spørgsmålet er dog, om der egentlig kommer en storm i Favrskov. For i modsætning til mange andre kommuner, hvor man på "de lange knives nat" forhandler udvalgsposter til den lyse morgen, har man ved de sidste kommunalvalg i Favrskov haft tradition for at mødes og se resultatet i fællesskab på valgaftenen - og derefter tage hjem og ramme sengen, før forhandlingerne om konstituering og fordeling af udvalgsposter er fortsat dagen efter. Det kan for en udefrakommende synes utroligt, da rød blok egentlig kun er i overtal med én kandidat, da Socialdemokratiet sammen med Enhedslisten og SF's kandidater tilsammen udgør 13, mens Venstre, Konservative og DF tilsammen har 12 byrådssæder.
Med Nils Borrings overvældende personlige resultat med over 6000 stemmer til de seneste to valg, har der dog ikke været meget tvivl om, hvem borgerne har ønsket som borgmester. Så i stedet for at tale sig søvnige, har det nye byråd altså valgt at forhandle dagen efter.
For byrådskandidaterne har det da også været en travl og hektisk dag. Man taler med mange mennesker, og når hovedet endelig rammer puden, venter der ikke en dyb skønhedssøvn. Sådan var det i hvert fald for Dorte Winther fra Venstre, der har siddet i byrådet de seneste to perioder, men ikke genopstiller denne gang. Det kan du læse i denne artikel, hvor hun også taler om forventningerne til Venstres valg.
Nu er der ikke meget andet at gøre end at vente, mens stemmetællerne er i fuld gang. En af dem er Christine Sørensen fra Hammel, som vi har talt med i artiklen her.
Vi opdaterer dig som lovet løbende i aften. Hvis ikke før, så lander det næste nyhedsbrev i din indbakke omkring klokken 23, hvor resultatet af listestemmerne forventes at være talt op.
Dorte Winther genopstiller ikke til byrådet: Det bliver en mere rolig aften, men jeg savner at møde vælgerne
Efter to gode perioder i Favrskov byråd, siger Dorte Winther farvel og tak til kommunalpolitik.
Hun fortæller FavrskovLIV om, hvordan en valgdag forløber, når ens navn står på stemmesedlen, og hun sætter et par ord på Birgit Liins borgmesterkandidatur.
Politikerne har travlt på valgstederne
Selvom der næppe er mere valgkamp for politikerne at føre, har mange af dem haft en travl dag. De har nemlig tjent demokratiet på valgstederne. Vi mødte en række af kandidaterne på valgstedet i Hammel. Hør om deres dag og forventninger i artiklen her.
Nu går optællingen i gang
Krydsene er sat, nu skal stemmerne tælles op. Og ingen optæller må afvige fra de klare regler og retningslinjer. Mød optæller Christine Sørensen og læs om, hvordan de tæller stemmer i artiklen her.
Sådan gik det sidste gang
35.996 borgere fra Terp i nord til Røgen i syd, fra Borre i vest og til Røved i øst havde lov til at stemme ved valget i 2017. Og den ret benyttede 27.351 sig af. Det resulterede i en valgdeltagelse på 75,98 procent mod 70,8 procent på landsgennemsnit.
277 tog til et valgsted for at stemme blankt.
Når man taler om valgdeltagelse hører det med til fortællingen, at det altid er sværere at lokke folk til stemmeurnerne til kommunalvalg, end det er, når der er valg til Folketinget. Således stemte 84,6 procent af stemmeberettigede danskere, da Mette Frederiksen overtog statsministeriet i 2019. Ved den lejlighed stemte 87,6 procent af borgerne i Favrskov.
Ved seneste valg fik Nils Borring 6657 stemmer - eller 24,3 procent af alle stemmer.
Det kræver selvfølgelig en markant politisk profil, hvis man skal stjæle magten fra en så populær herre som Nils Borring. Venstre havde i 2017 sat kriminalassistent Flemming Nørgaard på sagen, og borgmesterkandidaten fik 2010 stemmer.
Erik Øster Særkjær fra Socialdemokratiet blev valgt ind med blot 131 stemmer, det laveste antal af alle 25 byrådsmedlemmer. JR
Følg med live og få alle valgets resultater fra Favrskov her
På FavrskovLIV kan du følge med i resultaterne helt ned på det enkelte valgsted og på den enkelte kandidat. Hvor mange stemmer har den politiker, du har stemt på mon fået? Hvordan er stemmerne fordelt på dit valgsted? Følg med minut for minut her på FavrskovLIV, hvor vi sammen med Ritzau, DR og KMD opdaterer løbende med de nyeste data. Klik her for at følge med.