Intet er som det ser ud
The owls are not what they seem.
Sådan lyder en frase, der går igen og igen i løbet af den succesfulde 90'er tv-serie Twin Peaks, hvor et mystisk mord er foregået i den lille by af samme navn. Den dræbte er en ung kvinde ved navn Laura Palmer, og i løbet af serien viser det sig, at hendes liv var langt mere kompliceret end som så - og drabsmanden en, man aldrig kunne have forudset. Vi vil ikke afsløre meget mere her, men om man har set serien eller ej, så er budskabet tydeligt: Tingene er ikke altid, som de ser ud.
I dag er det en uge siden, vi alle var i stemmeboksen og sætte vores kryds til kommunalvalget. Men på dette tidspunkt vidste vi endnu ikke, hvilken vild nat, der var i vente for Favrskovs lokalpolitikere, hvor der blev vendt op og ned på den velkendte magtstruktur. Socialdemokratiet blev vippet af pinden, og pludselig var det de Konservative, der styrede forhandlingerne.
Men selvom Konservative lader til at blive valgets største vindere, viser valgnatten (måske) noget andet. For sandheden synes at være mere kompliceret, som vi på FavrskovLIV skrev i denne analyse. Ligeledes er det kompliceret at vurdere valgets vinder og tabere. For det er ikke helt sort-hvidt, sådan som du kan læse om her.
Ikke desto mindre er der dukket flere ting op, vi gerne vil dele med jer. For et lillebitte overset parti synes at have spillet en væsentlig rolle for, hvordan valget endte. Det nystiftede Samlingsparti fik blot lidt over 300 stemmer. Men det var netop de stemmer, der - med lidt store ord - afgjorde valget. For de Konservative blev faktisk ikke det største borgerlige parti. De fik 5653 stemmer, men Venstre fik 5757 - altså 104 mere. Men hvorfor fik Konservative så et mandat mere end Venstre?
Det er her, Samlingspartiet kommer ind i billedet. For gennem det valgforbund, de Konservative og Samlingspartiet indgik forud for valget, gik Samlingspartiets 316 stemmer til de Konservative, som dermed fik det ekstra mandat, der på valgnatten udløste et mindre kaos, og pludselige sendte borgmesterposten over mod Konservative.
Ja, sikke en omgang. Og hvad mener Samlingspartiet så selv om det resultat? De gik til valg på kritik af de eksisterende partier og på at ville denne et midtersøgende parti. De fik ikke selv en plads i byrådet, men endte med (med få gram til forskel) at blive tungen på vægtskålen. Men hvilken forskel kan man egentlig gøre, når man står uden for byrådet? Læs om det i interviewet med kandidaterne Kasper Kay Petersen og Bo Berger her.
Endelig er her et interview med Torben Christensen, der har formået at vinde et byrådssæde for Radikale Venstre for første gang i Favrskov Kommunes levetid. Og hvad vil han bruge det mandat til? Det spørger vi ham om.
OG så må vi ej glemme: I går aftes kom konstitueringen af det nye byråd, som samtlige partier har skrevet under på. Den sikrer Socialdemokratiet hele fire formandsposter og generelt bliver posen rystet: For ingen udvalgsformænd får deres sæde igen. Læs om det hele her.
Vi håber ikke, vi har trættet dig med vores valgsnak her i nyhedsbrevet. Men vi vil så gerne finde ud af, hvordan tingene hænger sammen. Især når de ikke altid er, som de ser ud.
Samlingspartiet sikrede Konservativ borgmesterpost
Hvor stor en forskel kan et parti med 316 stemmer mon gøre? Ret stor, viste det sig til valget. Og det er Samlingspartiet godt tilfredse med, for et af deres største ønsker var at skabe fornyelse i byrådet. Og det må man sige, de bidrog til.
Men stillede de to kandidater egentlig op for at blive valgt ind - eller nærmere for at sætte noget på dagsordenen? Det blev et af de store spørgsmål i interviewet her, hvor kandidaterne Kasper Kay Petersen og Bo Berger forklarer, hvorfor de er "vildt glade" for valgresultatet, selvom ingen af dem blev valgt ind.
Radikale Venstre vinder første byrådsæde i 12 år
De Radikale Venstre gik til valg på at blive byrådets grønne stemme, og nu får spidskandidaten Torben Christensen muligheden for at bevise, at de kan gøre Favrskov grønnere. Vælgerne har nemlig givet dem et sæde i byrådet, og det nye byrådsmedlem er optimistisk.
- Jeg vil ikke bare være med til at sætte et grønt aftryk, men sørge for, at det er en kommune, der udvikler sig - og ikke kun med flere parcelhuskvarterer, lyder det fra Torben Christensen i interviewet, som du kan læse lige her, hvor du kan blive klogere på, hvad du kan holde dit nye Radikale byrådsmedlem op på, når valgperioden udløbet om fire år.
Udvalgsposterne er fordelt
Så kom der (endelig) en konstituering på plads i Favrskov. Efter en hel forhandlingsweekend har man dannet et bredt flertal, hvor alle partier peger på Lars Storgaard som borgmester. Det glæder både den nye borgmester og Socialdemokratiet, der får mulighed for at tage det ansvar, de mener at skylde vælgerne:
- Vi har fået meget ud af det. Fire formandsposter og en plads i det særlige Børn- og Ungeudvalg. Men det skulle vi også have. Vi fik en tredjedel af stemmerne, og det mandat, som vælgerne gav os, skulle også anerkendes, lyder det fra Isabell Friis Madsen (S).