- I skal ikke sidde og holde kæft
- Det duer ikke, at vi har et byråd, der primært består af pensionerede folkeskolelærere.
Sådan lød det fra den kommende viceborgmester Birgit Liin, da FavrskovLIV interviewede hende som optakt til valget.
Og vi siger da også farvel til et par pensionister til fordel for byrødder med småbørn, når det nye byråd sætter sig sammen i det nye år.
For fremtiden tilhører som bekendt de unge.
Så er det jo dejligt, at nogle af de unge vil være med til at bestemme, hvordan den fremtid skal se ud. Op til valget skrev vi her på FavrskovLIV om, hvordan de lokale partier leder med lys og lygte efter unge kandidater. Nu kan Venstre og Socialdemokratiet, trods generelt dårlige valg, glæde sig over, at de får ungdommens stemmer bragt ind i byrådet.
Simon Buus Olsen fra Venstre samt Maria Degn og Kristoffer Merrild fra Socialdemokratiet skal de næste fire år være med til at bestemme, hvordan Favrskov skal se ud. De er unge, henholdsvis 33, 34 og 30 år, og fordi der i alle tre hjem er børn i vuggestue eller skole, har de også en anden føling med det, der sker i de institutioner. Det siger de i hvert fald selv.
Vi har talt med de tre unge nyvalgte byrådsmedlemmer og bedt dem fortælle os, hvad det er, de kan. Og komme med et bud på, hvorfor vælgerne har givet mandat til dem. Det kan du læse mere om i denne artikel.
Fælles for de tre kandidater under 35 er, at de er ydmyge. De ved godt, at de skal lære af de rutinerede kræfter i deres byrådsgrupper, og heldigvis er det jo sådan, at de "gamle" elsker at lære fra sig. Det gælder også for Niels Flade Nielsen fra Socialdemokratiet. Han er selvfølgelig også en af de pensionerede folkeskolelærer, som Birgit Liin taler om, og lige om lidt er han også pensioneret fra byrådet. Han opnåede nemlig ikke genvalg til byrådet, og dermed er det farvel efter 36 gode år med kommunalpolitik. Vi har bedt ham give de unge et par råd med på vejen.
- De skal bare klø på. Man er ikke valgt ind for at sidde på bagsmækken og bare holde kæft. Men det første år er man nok mest med på en lytter, for der er mange ting at lære, siger Niels Flade Nielsen i dette interview.
Så der kommer tre nye, unge stemmer ind i byrådet. Men der var faktisk flere ungdommelige røster, der kunne høres i valgkampen. Og en af dem, der brølede højest, var Søren Lahn Sloth fra SF. Han gik til valg med klima og kultur øverst på dagsordenen og var særdeles aktiv i debatter og diskussioner, både i den virkelige verden og på Facebook. Og vælgerne kunne tilsyneladende lide, hvad de hørte. I hvert fald fik Søren Lahn Sloth 288 personlige stemmer. Det er 100 mere end partifællen Søren Frandsen, der dog ender med at få pladsen i byrådet.
Og hvordan er det lige, det hænger sammen? Det kan du læse i denne artikel, hvor Søren Lahn Sloth forholder sig til personlige valg.
Dette bliver det sidste nyhedsbrev med opsamling fra kommunalvalget. Det har været enormt spændende for os at arbejde med, men nu skal vi lave nogle historier, der handler om andet end politik. Vi har siddet her på vores lille redaktion og kigget blokken igennem for idéer, og vi har MANGE historier og temaer, som vi gerne vil kaste os over. Glæd dig - det gør vi!
God fornøjelse med artiklerne i dette nyhedsbrev.
Flade til de nye: I er ikke valgt for at holde kæft
Efter 36 år med kommunalpolitik som altopslugende passion går Niels Flade Nielsen på pension, når denne byrådsperiode udløber ved årsskiftet. Det blev ikke til genvalg, og det har han det sådan set okay med. Det er tid til nye kræfter, mener han.
- Vi skal ikke være et pensionisthold. Der skal nogle ind, der matcher det samfund, som vi har i dag. Som ser muligheder for forandring og kommer med nye tanker og kreative idéer, siger Flade.
Men, de unge skal også huske, at det tager tid at lære, hvordan en kommune fungerer. Læs Niels Flade Nielsens gode råd til de nye i dette interview.
Mød det nye byråds unge stemmer
Vælgerne har haft lyst til at prøve noget nyt. Det må være konklusionen på det netop overståede valg, hvor Socialdemokratiet og Venstre er gået sammenlagt seks mandater tilbage.
Og rutinerede kræfter forlader byrådet til fordel for nye, unge byrødder med små børn. Lige netop den type, som der efterspørges.
FavrskovLIV har talt med Maria Degn (34), Kristoffer Merrild (30) og Simon Buus Olsen (33), det kommende byråds yngste medlemmer. Her kan du læse deres bud på, hvad de kan bidrage med i byrådsarbejdet.
Søren Lahn Sloth fra SF: Vinderen, der ikke blev valgt ind
Søren Lahn Sloth fra Hinnerup er godt tilfreds med de 288 personlige stemmer, som han fik ved sidste uges valg.
Derfor er han heller ikke skuffet over, at det er navnebror Søren Frandsen, der skal ind i sidde i byrådet - selvom Lahn fik 100 stemmer mere. Det skyldes, at man i SF kører med partiliste, hvor stemmerne til partiet tilfalder spidskandidaten.
- Jeg har ikke noget at brokke mig over. Der er ingen grund til at være en dårlig taber, når man er så stor en vinder, siger Søren Lahn Sloth.