Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

- Den kan det nye byråd se frem til

Favrskovs byråd viser sig fra sin mest musikalske side for tiden.

For andet byrådsmøde i træk brød de folkevalgte ud i skønsang, inden de tog hul på drøftelserne og den korte dagsorden. Og efter valgkampen og valgnattens dramatiske crescendo, var Sneflokke kommer vrimlende en fin måde at komme lidt ned i tempo - og en vejrudsigt blev den også, for sneflokke kom i den grad vrimlende denne 1. december.

Gårsdagens byrådsmøde varede 41 minutter og var uden store stridspunkter. Det var politikernes første samling efter novembers kommunalvalg, hvor magten skiftede fra Socialdemokratiet og Nils Borring til Lars Storgaard og Konservative. På allermest høviske manér gav førstnævnte et par gange ordet videre til sidstnævnte.

Efter gårsdagens møde er der nu ét byrådsmøde, plus et ekstraordinært konstitueringsmøde, tilbage, inden det nye hold tager over fra 1. januar. Derfor er tiden i det gode selskab også snart forbi for 10 af de 24, der var til stede i går. Mere end én gang blev en sag også afsluttet med noget i retning af "det kommer det nye byråd til at kigge nærmere på".

Der bliver da også rigeligt at se til. Vi har her på FavrskovLIV nævnt forårets anlægskonference et hav af gange. Her skal politikerne prioritere, hvilke byggeprojekter, der først skal sættes i gang. Der er nu vedtaget en ny, særskilt kulturstrategi, som det nye byråd skal udmønte i forskellige tiltag og handlingsplaner. Der skal kigges på høringssvar fra naboer til Ågade i Hadsten, hvor kommunen med en ny lokalplan lægger op til, at der kan bygges lejligheder i op til fem etager. Det og meget, meget andet skal 25 mænd og kvinder arbejde med i de næste fire år.

FavrskovLIV ser frem til at følge med i det nye byråds gøren og laden og hvis vi lige skal opsummere de mest interessante overskrifter, lyder det således: Med Radikale og Nye Borgerliges indtræden i byrådet bliver der to nye enkeltmandspartier. En ny borgmester skal styre møderne. Der bliver flere unge byrådsmedlemmer, nye udvalgsformænd i alle stående politiske udvalg, et nyt, midlertidigt udvalg med fokus på grøn omstilling. Nye alliancer og tvekampe. Det bliver helt sikkert ikke kedeligt.

Men først skal vi synge dette byråd ordentligt ud. Og det gør vi her ved at give dig et hurtigt overblik over højdepunkterne fra gårsdagens korte møde. Det kan du se herunder.

God læselyst.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist

Hvad skal være målet for borgere i fleksjob?

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Byrådsmødets sidste punkt bliver det første i denne gennemgang.

Det handlede om en beskæftigelsesplan for 2022.

Planen tager udgangspunkt i de vejledende mål, som beskæftigelsesministeren årligt udmelder, mens Favrskov Kommune også fastsætter egne indsatser og mål for beskæftigelsesindsatsen.

Enhedslistens Bodil Kvistgaard Olsen ønskede at tilføje en ændring til et punkt i planen, hvor de konkrete mål "Flere borgere i fleksjob på hhv. 1-5 og 6-10 ugentlige arbejdstimer (udviklingsfleksjob) skal opnå progression i form af øget effektiv arbejdstid. Derudover skal andelen af borgere i fleksjob over 10 ugentlige arbejdstimer stige i forhold til andelen af borgere i udviklingsfleksjob (1-10 ugentlige arbejdstimer)" fremgår.

Hun ønskede det i stedet ændret til et mål der hedder "Flere borgere i fleksjob oplever forbedret livskvalitet gennem tilknytning til arbejdsmarkedet".

- Det her omhandler nogle borgere, som er meget svage. Det væsentligste er, at den styrkede indsats sikrer, at borgerne oplever forbedret livskvalitet ved at være i job. Hvorvidt det består af 1, 10 eller 15 timer om ugen, det er ikke så vigtigt, tænker jeg, sagde Bodil Kvistgaard Olsen og uddybede:

- Jeg synes ikke, vi som kommune bør bidrage til at øge presset på sårbare borgere og dem, der arbejder med dem, ved at lave nogle målsætninger, der fokuserer så ensidigt på tid og effektivitet, altså at borgerne skal kunne arbejde flere timer og mere effektivt.

Ændringsforslaget mødte dog ikke den store opbakning blandt de andre byrådskollegaer.

- Jeg synes, vi skal fastholde formuleringen i beskæftigelsesplanen. Jeg er ikke uenig i intentionen bag ændringsforslaget, men jeg mener ikke, den kan rummes inden for rammerne, som vi har i dag. Det at være tilknyttet arbejdsmarkedet giver livskvalitet, det ligger som forudsætning. Men jeg er enig med Bodil i, at når vi taler om meget syge borgere, så er det ikke sikkert, de skal placeres i et jobcenter. De skal måske være et andet sted, men det er der, lovgivningen har placeret dem, lød det fra Søren Frandsen (SF).

Hvis vi vedtager denne ændring, vil der ske det, at Forvaltningen kommer og spørger "hvad er forbedret livskvalitet, hvad menes der med det?

Søren Frandsen, SF

Der sker en individuel vurdering af borgerne, lød det fra flere andre.

- Borgeren har indflydelse på det personlige mål. Der sker en individuel vurdering fra borger til borger, og jeg er helt sikker på, at de ikke presses ud i noget, de ikke kan klare, lød det fra Erling Kvist Andersen (S).

Men kan man måle, om borgerne opnår forøget livsglæde? Ja, mener Bodil Kvistgaard Olsen.

- Jeg ved godt, at mange her mener, man ikke kan måle på jobglæde. Jeg mener, vi skal spørge borgerne, om det går fremad. Ved at flere her er uenige i, at det er en seriøs måde at gøre det på, men jeg synes nu, det er fair nok. Jeg foreslår ikke, at vi ikke skal hjælpe borgerne i fleksjob, overhovedet ikke. Men udgangspunktet i dette mål er, at man hele tiden i udgangspunktet skal kunne øge sin tid på jobmarkedet - jeg ved godt, at det er en i god mening, men det lægger dog et fokus på det.

I afstemningen om, hvorvidt der skulle ændres i målene, stemte byrådsmedlemmerne 23-1 til fordel for at beholde den oprindelige formulering om målsætning.

Favrskov vedtager særskilt kulturstrategi

Kulturhuset Sløjfen i Hadsten. Pressefoto.

Favrskov har indtil nu ikke haft en særskilt kulturstrategi. Man har i stedet haft en politik for kultur, fritid og idræt, som blev vedtaget i 2009. Men på gårsdagens møde vedtog man så den kulturstrategi, som udvalget har arbejdet på. Allerede i oktober sidste år vedtog man en særskilt Fritids- og idrætsstrategi, så det nu er skæg og snot for sig. 

Da Charlotte Green (C) tog ordet under dette punkt, kaldte hun strategien for "kronen på værket" for Kultur- og Fritidsudvalget.

- Vi havde en otte år gammel strategi, som var en pærevælling. Jeg synes, at kulturen fortjener at være andet end bare en appendiks til idrætten. Nu skal vi så lave handleplaner for området, så det får egne ben at gå på, og vi kan gøre det mere synligt, hvor mangfoldigt et kulturliv, vi har i Favrskov, lød det fra Charlotte Green, der de seneste fire år har været i Kultur- og Fritidsudvalget. 

Det hedder sig nu, at "... de overordnede målsætninger kan omsættes til konkrete indsatser gennem udarbejdelse af en handleplan". Altså noget, som det nye byråd skal arbejde videre med. 

Kulturstrategien blev vedtaget.

Ny lokalplan med lejlighedsbyggeri i op til fem etager skal i høring

Der er andre lejlighedsbyggerier på vej til Hadsten. Her det nye projekt ved Kirkevej, hvor der skal opføres 36 ejerlejligheder. Foto: Favrskov Kommune.

Hvis tilpas mange giver tilpas konstruktiv kritik til en lokalplan, når en sådan er i høring, er det bestemt muligt at få indflydelse på et projekt. 

Det har politikere i byrådet tidligere sagt til dette medie i forbindelse med en række artikler om det alemene boligbyggeri i Hinnerup, som lige nu er i de indledende faser af byggeriet. Og i oktober sidste år sendte byrådet en lokalplan for Ågade i Hadsten i høring, hvor svarene fik politikere og forvaltning tilbage til tegnebrættet.

Nu skal en ny lokalplan (405) for et lejlighedsbyggeri på Ågade i byen så i høring. I den nye lokalplan er bruttoetagearealet sænket fra 4750 m2 til 4000 m2 Det fremgår samtidig, at der maksimalt må opføres 30 lejligheder i byggeriet. Der lægges op til, at hele byggefeltet flyttes mod syd, så indkigsgener og skyggevirkninger reduceres. Nu skal lokalplanen i høring, hvor borgerne kan give deres besyv med. 

Og i byrådet var der én kritisk røst, nemlig Dansk Folkepartis Eva Damsgaard.

- I Teknik- og Miljøudvalget var jeg imod fem etager. Det mener jeg er for meget i vores byer her i Favrskov. Fire etager må være maksimalt i en by som Hadsten. Det er især diagrammerne over skyggevirkning, som har fået mig til at reagere. Jeg ved godt, at jeg går imod strømmen her, og det er ikke en vindersag, men det er en personlig mærkesag, sagde Eva Damsgaard. 

Hun blev stemt ned med 23-1 i byrådssalen.  

FavrskovLIV indsætter et link til lokalplan 405, når den kommer i høring.

Det bliver dyrere at komme af med skraldet

Endnu et læs affald tippes ned i det bjerg af skrald, som giver næring til ilden på Hammel Fjernvarme. 34.000 tons affald bliver hvert år omdannet til varme på værket, som er et af kun 5 forbrugerejede fjernvarmeanlæg i Danmark. Foto: Jesper Rehmeier

Fra næste år bliver det markant dyrere for borgere i Favrskov Kommune at komme af med affaldet.

Faktisk stiger priserne med 25 procent, melder Favrskov Affald. Det vil helt konkret sige, at ugentlig tømning af en 140 liters affaldsbeholder i 2022 kommer til at koste 1928 kroner, mens det i 2021 har kostet 1542 kroner.

Det skyldes, at udbuddet for næste periode er kortere end vanligt, hvorfor prisen også er højere. Den kortere kontrakt skyldes, at borgere i Favrskov, lige som resten af landets kommuner, skal have en tredje affaldsbeholder, når affald skal sorteres i 10 kategorier.