Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Det ser så smart ud, at det lige så godt kunne være det hippe Vesterbro. Her er det fællesværkstedet af ubehandlet træ og genbrugte pandeplader fra en gammel lade. Foto: Jesper Rehmeier

Her vil du gerne blive gammel

- Det er ikke et hus at blive gammel i. Der er alt for mange trapper og alt for meget at holde.

Sådan sagde min kære moder for et par år siden, da hun overraskede mig ved at fortælle, at hun havde et andet hus i kikkerten. Et hus i ét plan og med en betydeligt mindre have. Hun var ikke engang fyldt 60 på det tidspunkt!

Men når man først lige har taget hul på 30'erne, og lige har købt sit første hus, er det svært at forstå, at man skal planlægge sin alderdom. Men det tænkte, og tænker, min mor stadig over, og det er der heldigvis også mange andre der gør, inden det er for sent.

Det var lidt en omvej at lægge ud med, men nu er jeg klar til at fortælle, hvad dette nyhedsbrev og dets artikler handler om.

I tirsdags kørte jeg til Ry for at besøge Balancen, et bofællesskab for raske seniorer. Og hvorfor forlade Favrskov? Jeg plejer trods alt at sige, at "vi skriver om Favrskov - og kun Favrskov," når jeg skal præsentere FavrskovLIV for folk, der endnu ikke kender mediet. Men nogle gange må man rejse ud for at få lidt inspiration, så det gjorde jeg. Sammen med 40 Favrskov-borgere i målgruppen for seniorbofællesskaber, som var på en bustur arrangeret af Favrskov Kommune. Vi skulle opleve Balancen og møde nogle af de folk, der bor der. Folk, der meget gæstfrit åbnede deres hjem og inviterede indenfor.

Bofællesskaber for seniorer, altså borgere med en overvægt af grå hår, men masser af energi og livsmod tilbage i tanken, er noget, man meget gerne vil kunne tilbyde i Favrskov. For her forbereder man sig også på alderdommen - og med god grund.

Der blive flere ældre, og hvor skal de bo, når børnene er fløjet fra reden, og parcelhuset for længst er blevet for stort og tomt? Når man søger fællesskab og andre at være sammen med. Det kan være i bofællesskaber som Balancen, og målet med turen var at indsamle inspiration og give folk fra Favrskov et lille indblik i, hvordan hverdagen også kan se ud.

Helt ærligt, så var jeg virkelig imponeret over det, jeg så. Og det var mange af de andre Favrskov-borgere også. Det lader nemlig til, at det er ret så godt at bo i Balancen. De nyopførte huse er flotte, praktiske og gennemtænkte, og vigtigst af alt: Fællesskabet er i den grad i centrum. Det var let for alle at mærke, at de folk, der bor der, gerne vil hinanden. Og fællesskabet kan ikke dikteres eller planlægges, det skal der arbejdes for, som en sagde.

Men det er heller ikke helt billigt at leje sig ind i seniortilværelsens utopia.

I denne reportage kan du tage med til Balancen og blive klogere på, hvad det er for et sted. Her spørger jeg også Erling Kvist Andersen, formand for Planudvalget og deltager på turen, om, hvorvidt han kan forestille sig noget lignende i Favrskov - og hvad Favrskov Kommune gør  nu.

Faktisk er der noget lignende på vej til disse breddegrader. For du har måske hørt om projektet "Under bøgen", et bofællesskab for seniorer i udkanten af Hinnerup. Planerne er stadig under udvikling, og flere ting er endnu ikke på plads, men jeg har talt med en af kræfterne bag projektet og spurgt ind til, hvem der kan få glæde af bo Under Bøgen. Det kan du læse mere om her.

Jeg er interesseret i at høre dine tanker om bofællesskaber for seniorer - eller bofællesskaber i det hele taget. Var du med på turen til Balancen i Ry? Har du idéer til et bofællesskab i Favrskov Kommune? Du er meget velkommen til at kontakte mig på telefon 24 24 19 90 eller jerso@favrskovliv.dk, hvis der er noget, jeg bør høre om.

God fornøjelse med artiklerne og god søndag.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist

Tag med til Balancen i Ry - et godt sted at blive gammel

En af beboerne i Balancen byder gæster fra Favrskov inden for i sit hjem. Foto: Jesper Rehmeier

En grå, blæsende og regnvåd dag i november er ikke, hvad en ejendomsmægler foretrækker, når hun skal fremvise et hus og sælge en drøm om et liv i huset. Allerbedst er det, hvis solen skinner, fuglene pipper og ølflaskerne klirrer, når naboer skåler over hækken, mens bøfferne steger på grillen. Så kan alle sælge et hus.

Men på den anden side; Hvis en fremvisning på en grå regnvejrsdag bliver en succes, og de besøgende går glade derfra, ja, så er den nok hjemme. For tager stedet sig godt ud under de forhold, behøver man nok ikke en romanforfatters fantasi for at forestille sig det på en dansk sommerdag, hvor livet bare er allermest herligt.

40 seniorer fra Favrskov oplevede bofællesskabet Balancen i Ry på netop en trist og grå dag i november, men besøget gjorde tydeligvis indtryk. De var med på en inspirationstur arrangeret af Favrskov Kommune, for der skal samles erfaringer og gode idéer, så vi også i Favrskov kan bygge bofællesskaber for raske og friske seniorer. Læs om besøget og Balancen her.

Bofællesskab på vej til Hinnerup: Under Bøgen deler værdier med Balancen og vil tiltrække mange typer, siger initiativtager

Et grønt fællesområde med masser af træer, planter og bygninger af bæredygtige materialer. Dette er en visualisering af seniorbofælleskabet Under Bøgen i Hinnerup, der skal stå klar til indflytning i 2023. Illustration: Thorn Byudvikling

Bofællesskaber for seniorer efterspørges alle steder, også i Favrskov. Og der er endda et under udvikling i Hinnerup, nemlig projektet Under Bøgen ved Engelbjerggaard. Planen er, at der skal bygges 50 boliger, som skal stå klar til indflytning i slutningen af 2023.

- Det tiltrækker folk fra hele paletten. Der er meget snak om klimaet, og hos mange ældre, der har levet et helt liv uden at tænke så meget på klimaet, vil man gerne sætte lidt ind på klimakontoen, og Under Bøgen er designet med bæredygtighed, fællesskab og natur som værdier, lyder det fra Matias Thorn, byudvikler og en af initiativtagerne til projektet. 

Han ser et stort potentiale for flere bofællesskaber, for måden, vi gerne vil bo på, ændrer sig. Det kan du læse mere om i interviewet her.

Hvordan er det at være ung landmand i 2021?

Tre unge landmænd i Favrskov fortæller om, hvordan det er at være ung landmand i dag.

Der bliver færre landmænd i Danmark - og i Favrskov - mens de landbrug der forbliver, bliver større og større. Udviklingen, der har foregået i årtier, betyder, at det er langt mere komplekst at blive landmand i dag. Mange er dem er veluddannede og skal i højere grad tage stilling til klima, biodiversitet, bæredygtighed og økonomiske spørgsmål end tidligere og står samtidig overfor en usikker fremtid. Så hvem er de unge mennesker, der vælger at blive landmand i dag?

FavrskovLIV har mødt nogle af dem, der kæmper for faget i den politiske arena, på sociale medier og ikke mindst for at finde kærligheden, selvom faget ikke just giver meget prestige på en Tinder-profil. Læs med i næste nyhedsbrev fra FavrskovLIV.