Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Tre unge landmænd i Favrskov fortæller om, hvordan det er at være ung landmand i dag.

Landmænd i klimakrig og kærlighed

Hvad siger du til et arbejde, hvor du har en kæmpe gæld og skal arbejde hver eneste dag hele året rundt?

Ja, sådan er det ofte at være landmand. Og der bliver da også færre af dem, især færre og færre unge landmænd. For tyve år siden var næsten hver fjerde landmand under 40 år - i dag er det mindre end 7 procent.

Så hvem er det, der vælger at blive landmand i dag? Hvad driver de unge, der vælger den levevej? Og hvordan er det at være ung landmand anno 2021?

Det satte jeg mig for at undersøge. Og jeg må indrømme, at det blev en overvældende og stærkt inspirerende oplevelse at møde tre af Favrskovs passionerede unge landmænd. Det var faktisk lige før, jeg prompte opsagde lejligheden i byen for at finde en oase på landet.

Først og fremmest er de nysgerrige. De minder på ingen måde om stereotypen, som man forestiller sig næsten lever i et andet årti. Nej, de er veluddannede, oplyste og klar på udvikling, forandring og bæredygtighed.

Først mødte jeg Kristina Laursen, der er formand for den lokale afdeling af LandboUngdom. Hun fortalte om, hvorfor virkeligheden for landmænd i dag er langt mere kompleks end tidligere. Man skal kende til alt fra selskabseje til proteinrige afgrøder, for samfundet ændrer sig, og det gør landbruget også. Men det skaber også en usikkerhed, for landmændene kender ikke fremtidens krav eller forbrugernes vaner. Og selvom de gerne vil udvikling og bæredygtighed, møder de mange fordomme og bliver ofte gjort til syndebuk i offentligheden:

- En landmand er ikke interesseret i at ødelægge naturen, for han lever af den. Vi vi gerne passe på den. Hvis ikke der var natur, var der heller ingen landmand, for så var der ikke noget at dyrke af. Det tror jeg, at mange glemmer og i stedet ser på os som naturødelæggere, fortæller Kristina Laursen i interviewet her.

Til næste spørgsmål - hvad driver dem - er svaret, at de simpelthen bare elsker det. De nyder at se tingene gro, roen ved at køre på marken, fællesskabet ved at samle sten og ej at forglemme høsten, der må siges at være landmændenes helt særlige højtid. Som nyligt udsprunget planteavler - sidste forår tilplantede jeg mit allerførste højbed - kan jeg genkende følelsen en anelse: For ja, det føles fantastisk at skabe noget helt fra bunden. Og kartoflerne smager bare allerbedst, når de kommer fra eget bed - eller mark.

Den næste unge landmand, jeg talte med, var Mikkel Smedegaard. Måske har du ikke hørt om ham før, men ikke desto mindre ser tusindvis (eller nærmere millionvis) med på diverse sociale medier på kanalen "Mit Liv Som Landmand." Hans kærlighed til landbruget var så kraftig, at han besluttede sig for at dele den med andre gennem sit GoPro-kamera.

- Mange tror, det er lidt ligesom det, de ser i Bonderøven. Men sådan er det ikke, det er virkelig hårdt arbejde. Jeg vil gerne vise præcist, hvordan vi gør det, helt ufiltreret, fortæller Mikkel Smedegaard i artiklen her, hvor du kan blive klogere på, hvordan YouTube-kanalen - som i dag har 2 millioner visninger - skal gøre op med de fordomme, man møder som landmand.

Og hvordan er det så at være ung landmand i dag? Når man gerne vil hænge ud med sine venner, gå i byen og ikke mindst finde kærligheden.

Det talte jeg med Emil Bay Mortensen om. Måske ringer der en klokke, for han har nemlig floreret på TV2 i "Landmand søger kærlighed" i løbet af efteråret og endte op med den smukke, nordsjællandske Melissa Valentin Fobian, som han nu bor med i Hadsten.

Men hvorfor måtte en så folkekær charmetrold som Emil se sig nødsaget til at melde sig til et dating-program? Igen spiller fordommene en rolle, for det giver åbenbart ikke meget succes på dating-app'en Tinder at være landmand. Og ovenikøbet er det svært at få tid til at date, når man i perioder arbejder 80 timer i ugen:

- Når mine venner skulle til fest, skulle jeg ud og passe grise, som han fortæller i interviewet her.

Men trods den usikre fremtid, kærlighedsproblemer, fordomme og arbejdstider der ingenlunde lever op til den moderne idé om en work-life-balance, er de unge landmænd, jeg har mødt, ikke i tvivl: Det er deres drøm.

Nu er det din tur til at drømme dig væk. Eller i hvert fald dykke ned i historierne herunder. Og hvem ved? Måske bliver du inspireret til at lave et højbed, udvide køkkenhaven eller bare blive bekræftet i, at det er helt perfekt at være landbo.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist

Fremtid

Katrine Laursen er formand for LandboUngdom i Favrskov. Hun står til at overtage sin fars landbrug i Markusminde et stenkast fra Frijsenborgskovene, som ses i baggrunden her. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Landmændene bliver færre og landbrugene bliver større, mens udviklingen accelererer. Derfor mødes Favrskovs unge landmænd i foreningen LandboUngdom, hvor de har et socialt, fagligt og ikke mindst politisk fællesskab. Eksempelvis var de stærkt engagerede i forhandlingerne om den nye landbrugsreform, der kom tidligere i år.

- Politikerne er meget interesserede i at høre, hvad vi siger. Fordi vi er fremtiden, fortæller hun i dette interview.

Kærlighed

Emil Bay Mortensen deltager i landmand søger kærlighed og bor i dag i Hadsten med kæresten Melissa Valentin Fobian indtil til de finder den landejendom, hvor de vil slå sig ned. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Emil Bay Mortensen fandt kærligheden gennem tv-programmet "Landmand søger kærlighed." Men kan man egentlig vise følelser på tv - og kan forelskelse opstå foran kameraet?

Det kan du læse om i interviewet med ham her.

Skærmtid

Mikkel Smedegaard fortæller om landbrug på YouTube-kanalen "Mit Liv Som Landmand". Foto: Privat

- Det var meget angstprovokerende, og det er det stadig, hver gang jeg udstiller mig selv. Med den jantelov, vi har i Danmark - og især blandt landmænd - så skal man helst ikke stikke for meget udenfor normen, fortæller YouTuber Mikkel Smedegaard om at vise landbruget frem på skærmen.

Læs mere om hans projekt på de sociale medier i artiklen her.