Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Karakteren Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (Frederik Cillius) bor til daglig på Frederiksberg, men kommer oprindeligt fra Søften. En opvækst, der stadig præger hende den dag i dag. Foto: Linda Kastrup

Kender du Søftens dronning?

Du har været vidne til en konstruktion.

Sådan afsluttes hvert afsnit af Den Korte Podcast. Er denne ukendt for dig, så hæng på kære læser, og jeg vil introducere dig til en alternativ og kontrafaktisk verden. Normalt bliver FavrskovLIV ude i virkeligheden. For vores fornemmeste opgave som journalister er at beskrive og forholde os til sandheden. Men i dag bryder vi den barriere og bevæger os ind i et fiktionsunivers.

I dette univers er Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, der slog igennem som fænomen på Radio24Syv i satireprogrammet Den Korte Radioavis, uden sammenligning Danmarks største journalistiske superstjerne. Ja, det bliver faktisk ikke meget større, hvad angår fiktive journalister. Ikke engang Tintin. Og vi har fået et eksklusivt interview med hende til FavrskovLIV, for guess what, hun kommer fra Søften!

Og hvad er bedre, end at høre om en stjerne, der er vokset op samme sted, gået i de samme gader og på den samme skole, som én selv?

Kirsten Birgit, som hun kaldes i folkemunde, er en bidsk og blodtørstig vagthund, der hænger fast i magthavernes i lægge, indtil de indrømmer deres bluff og dobbeltmoral. Ingen og intet går under Kirsten Birgits radar. Faktisk konspireres der om, hvorvidt Kirsten Birgit mon var en af grundene til, at politikerne fik nok af den kritiske Radio24Syv og sørgede for et udbud, der førte til radiokanalens undergang.

Men selvom radiokanalen måtte lukke, har Kirsten Birgit ikke været til at stoppe. Hun langer stadig ud efter alt og alle i diverse podcasts og på sine egne sociale medier.

Og den kildekritiske tilgang, hun besidder i dag, blev skabt tilbage i ungdomsårene i Søften. Dengang i 60'erne, hvor man gik til gilder og halbal og sladderen løb, så Kirsten Birgit måtte efterprøve alle røverhistorierne.

Det var en anden tid dengang. Søften lå i en pastoral landbrugsegn, hvor Kirsten Birgit voksede op på en hestehandlergård, og man var langt mere orienteret mod sit lokalsamfund. Sådan er det ikke i dag. Få unge bliver tilbage på landet, men søger i stedet ind mod byerne. Men det skal de ikke, de skal være stolte af, hvem de er og tro på, at de kan blive noget stort - ligesom hende, mener hun. Og det er netop dét, Kirsten Birgit vil give tilbage til Søften, hvis hun en dag vender retur.

- Jeg vil vise dem, at de slet ikke behøver at orientere sig mod Aarhus. De kan bare orientere sig mod mig, Kirsten Birgit, fyrtårnet herfra.

Kirsten Birgit har i mange år boet på Frederiksberg, men efter det i hendes øjne katastrofale kommunalvalg for nylig, hvor De Konservative tabte borgmesterposten til Socialdemokratiet efter 112 års styre, leder hun nu efter et nyt område at nyde sin alderdom i. Og da synes det jo næsten lidt for heldigt, at der i Favrskov er sket det helt modsatte, hvor vi for første gang får en konservativ mand på posten. Så kunne det tænkes, at Kirsten Birgit trækker sig tilbage og nyder sit otium (når den tid kommer) i Søften? Det kan du læse mere om i interviewet. Lad mig bare ønske de lokale politikere held og lykke, hvis det kommer dertil!

Selvom Kirsten Birgit i dag fremstår mest som en højkulturel og intellektuel bykvinde, der har sine græsgange i det finere borgerskab, har hun stadig fødderne solidt plantet i den jyske muld:

- Jeg har altid vidst, hvor jeg kom fra. Jeg kommer fra Søften, og jeg er datter af en hestehandler. Men man kan sagtens være hestehandler og kende Odyseen, det er ikke hinandens modsætninger.

Hvor ville Danmark egentlig være uden Kirsten Birgit?

Ja, det er ikke rart at tænke på. Så lad os ikke forholde os til dén virkelighed.

Billede af Maria Neergaard Lorentsen
Billede af skribentens underskrift Maria Neergaard Lorentsen Journalist

Hvem er Kirsten Birgit fra Søften?

Her fortæller Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm om hendes unge journalistiske spadestik, som hun tog på den aarhusianske lokalavis Stiften. Foto: Kim Haugaard

De fleste kender naturligvis superstjernen Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm. Men ved de, hvor hun kommer fra, og hvad hun er lavet af? Og har hun selv glemt, hvor hun kommer fra?

Nej, det mener hun ikke. Men hun kommer alligevel med en indrømmelse.

- Jeg kunne måske godt have gjort lidt mere reklame for Søften. Fortælle hvor jeg kommer fra, og hvad jeg er gjort af, så de unge mennesker, der bor i Søften og andre lignende steder, kunne sige til sig selv 'hov, det kunne være mig, der blev så succesfuld som Kirsten Birgit, hun er jo lige herfra'.

Læs hele interviewet med Kirsten Birgit i artiklen her, hvor hun beskriver sin opvækst på gården i Søften, skolegang på Præstemarkskolen og ikke mindst vejen fra Favrskov og ud i den store verden til at blive den superstjerne, hun er i dag.

Hør podcast med Kirsten Birgit og FavrskovLIV

Kirsten Birgit (spillet af Frederik Cilius) og Rasmus Bruun er værter på podcasten Den Korte Podcast, en fortsættelse af satireprogrammet Den Korte Radioavis på Radio24Syv. Foto: Klaus Vedfelt.

Kirsten Birgit er aktuel med podcasten Den Korte Podcast. Programmet udspringer fra satireradioprogrammet Den Korte Radioavis, der blev sendt på Radio24Syv, hvor det ligeledes var Kirsten Birgit og hendes makker Rasmus Bruun, der var værter. Den Korte Podcast er også satire, og Kirsten Birgit er altså en fiktiv karakter.

Interviewet mellem Kirsten Birgit og FavrskovLIV indgår som en del af podcasten, og blev derfor optaget "live on tape" (uden den store redigering) og sendt med ud i det nyeste afsnit af Den Korte Podcast, som kan høres her.

Vil du gerne bare høre interviewet, kan du høre en forkortet version af podcasten her.

To udvalgsformand bliver menige medlemmer - hvordan er det så lige?

Erling Kvist Andersen fortsætter som menigt medlem i Teknik- og Miljøudvalget og i det nye Plan- og Landdistriktsudvalg. Foto: Jesper Rehmeier.

Selvom vi med dette nyhedsbrev overlader scenen til den fiktive superstjerne Kirsten Birgit, er FavrskovLIV naturligvis stadig rodfæstet i virkeligheden. Og på søndag kan du læse, hvad de to helt ægte politikere Erling Kvist Andersen og Grethe Villadsen mener om, at de nu skal gå fra at være udvalgsformænd til at være menige medlemmer i samme udvalg. 

De to gør status over de seneste fire år og ser frem til udfordringerne, der kommer i løbet af de næste fire - der bliver nok at tage fat på.

Det kan du læse mere om på søndag.