Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Erling Kvist Andersen og Grethe Villadsen giver begge formandsposten videre. Foto: Jesper Rehmeier

Fra formand til menigmand

Hvad er forskellen på at være menigt byrådsmedlem og formand for et af de stående politiske udvalg? Den er ret stor. På godt og på ondt.

Som formand er man længere inde i det kommunale maskinrum, end de menige medlemmer. Man har jævnlige møder med forvaltningen, og det giver et større indblik. Man er bedre lønnet. Men man skal også lægge mere tid i arbejdet, og som frontfigur er man ofte den, der bliver ringet op, når borgerne er utilfredse med noget.

Og blandt andet det handler historierne i dette nyhedsbrev om. Tidligere på ugen talte vi med de to kommende Venstre-udvalgsformænd Morgen Bang (Kultur- og Fritidsudvalget) og Flemming Nørgaard (Børne- og Skoleudvalget). I dag skal vi så høre fra to af de formænd, der takker af efter fire år i spidsen for et politisk udvalg. Erling Kvist Andersen og Grethe Villadsen, socialdemokrater og lige om lidt forhenværende formænd for henholdsvis Planudvalget og Social- og Sundhedsudvalget.

De fortsætter begge som menige medlemmer i deres udvalg og skal således være med til at arbejde videre med de projekter, der er blevet besluttet med dem for bordenden. Og der er stor forskel på at være den, der står i spidsen, og på at have en "almindelig" rolle. Det kan Erling Kvist Andersen i hvert fald skrive under på.

Det er på hans formandsvagt, at man har vedtaget af bygge 75 almene lejligheder i op til fem etager i Hinnerup midtby. Men det er ikke ham, der har besluttet det - det har et enigt byråd - men det er Erling Kvist Andersen, utilfredsheden og spørgsmålene rettes mod. Sådan er gamet. Og selvom det har været spændende at være formand, ser han frem til at lægge en del af ansvaret fra sig.

- Jeg har haft otte år som almindeligt byrådsmedlem og otte år som udvalgsformand. Og der er altså meget stor forskel. Både tidsmæssigt, men også i forhold til ansvar og eksponering til pressen og borgere, lyder det fra Erling Kvist Andersen.

Det kan du læse mere om i dette interview, hvor formanden også fortæller om eksempler på konstruktiv dialog med borgerne og forventningerne til næste byrådsperiode. 

De mange lokalplaner og projektbeskrivelser, som Erling Kvist Andersen har arbejdet med de seneste fire år. Foto: Jesper Rehmeier

Også Grethe Villadsen har det helt fint med ikke at fortsætte som formand. Hun havde gerne taget en tørn mere, men hun erkender også, at der skal et generationsskifte til. Opgaven for Social- og Sundhedsudvalget bliver at skaffe hænder til at passe de ældre, plejekrævende borgere i kommunen, for dem bliver der nemlig mange flere af.

I dette interview med Grethe Villadsen kan du høre, hvad hun mener, man skal gøre for at få flere folk ind i faget. 

På tirsdag skal Erling Kvist Andersen og Grethe Villadsen til byrådsmøde som udvalgsformænd for sidste gang. Og ikke bare for de to socialdemokrater er det et epokegørende møde, for det er jo sidste byrådsmøde i denne byrådsperiode. Sidste møde med Nils Borring som borgmester. Sidste møde med Niels Flade Nilsen, Niels Kallehave, Lone Glarbo, Hanne Smedegaard, Steen Thomasen, Kurt Andreassen og Anders G. Christensen. Alle veteranerne mødes for sidste gang for at drøfte, debattere og diskutere - og ønske hinanden god jul og god vind.

FavrskovLIV følger med, som vanligt, og bringer dig højdepunkterne fra det historiske byrådsmøde. Det kan du se frem til på onsdag. Og vi kommer selvfølgelig også til at følge det nye byråd. Det bliver spændende.

God fornøjelse med artiklerne om de to afgående udvalgsformænd.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist

Formanden for Planudvalget ser frem til mindre ansvar

Erling Kvist Andersen fortsætter som menigt medlem i Teknik- og Miljøudvalget og i det nye Plan- og Landdistriktsudvalg. Foto: Jesper Rehmeier.

Da Erling Kvist Andersens tager imod FavrskovLIV ligger der en kæmpestor stak lokalplaner på spisebordet i stuen. Mange spændende projekter, nogle af dem ganske ligetil, andre kontroversielle. Og som formand for Planudvalget har Erling Kvist Andersen fået at høre, når borgerne ikke har været tilfredse med udvalgets arbejde og planer. 

- Som udvalgsformand er man måske ikke på hele tiden, men jeg har i lang tid haft ugentlige møder med forvaltningen. Som almindeligt byrådsmedlem går man til byrådsmøder og et udvalgsmøde hver måned. Som formand er det ugentligt. Og specielt i det her udvalg har der været mange borgerhenvendelser, flere hver uger, og nogle gange flere dagligt.

Her kan du læse interviewet med Erling Kvist Andersen, der i næste byrådsperiode fortsætter som medlem af Planudvalget og Teknik- og Miljøudvalget. 

Kontrol med plejecentre, flere hænder til faget og faste teams - den afgående udvalgsformand ved, hvad der skal arbejdes med de næste fire år

Grethe Villadsen går af som formand for Social- og Sundhedsudvalget ved årsskiftet, men fortsætter som menigt medlem de næste fire år. Foto: Jesper Rehmeier

Grethe Villadsen fra Socialdemokratiet overlader formandsposten for Social- og Sundhedsudvalget til partifællen Rikke Randrup Skaaning, men fortsætter som menigt medlem i udvalget. 

Det er den helt rette efterfølger, som allerede kender stoffet grundigt, mener Grethe Villadsen, og det er godt. For der bliver rigeligt at tage fat på, når gruppen af ældre i Favrskov vokser markant i de kommende år. 

Læs interviewet med Grethe Villadsen her.  

Fik du læst Kirsten Birgits fortælling om opvæksten i Søften?

Karakteren Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (Frederik Cillius) bor til daglig på Frederiksberg, men kommer oprindeligt fra Søften. En opvækst, der stadig præger hende den dag i dag. Foto: Linda Kastrup

I fredags kunne vi her på FavrskovLIV bringe et eksklusivt interview med Danmarks nok mest respekterede og frygtede fiktive journalist. Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, kendt som dansk presses mest bidske vagthund takket være sit arbejde for blandt andet Den Korte Radioavis.

Det er ikke alle der ved, at Kirsten Birgit faktisk har en stærk tilknytning til Favrskov, for hun er nemlig født og opvokset i Søften. Og i interviewet lægger hun bestemt ikke skjul på, at barndommen og ungdommen i Søften har gjort hende til det journalistiske fyrtårn, hun er i dag. 

Læs mere om det i artiklen her.