Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Fik du læst årets bedste historier?

TAK!

Tak til dig, kære læser, der har fulgt FavrskovLIV helt fra den spæde begyndelse tilbage i sommer. Tak til dig, der blev en del af det gode selskab og læste med i forbindelse med efterårets dramatiske kommunalvalg. Tak til dig, der hørte om os i Den Korte Podcast, hvor Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fortalte os om sin opvækst i Søften.

Siden FavrskovLIV gik i luften, har vi haft forrygende travlt med at dække byrådsmøder, kommunalvalg, lokalplaner, byggeplaner, fremtidsplaner og meget andet. Det har været sjovt, og vi ser frem til at gøre det hele igen i 2022. Og til at finde på nye tiltag og serier, så vores journalistik kan udvikle sig og blive endnu bedre.

Der bliver nok at tage fat på i det nye år, hvor et nyt byråd trækker i arbejdstøjet, og en ny borgmester sætter sig for bordenden. Der skal bygges daginstitutioner og ældreboliger, og coronaen ser heller ikke ud til at slippe sit kvælertag lige med det samme. Der bliver masser af dagsordener at holde øje med.

Men vi har også en masse idéer til ting og sager, der ikke nødvendigvis sætter dagsorden, men som vi synes skal bringes frem i lyset. Så hold øje med FavrskovLIV, skriv dig op til vores nyhedsbrev og giv gerne opfordringen videre til andre, der skal høre om mediet.

Der skal også lyde en tak til de mange, der har givet os tips og idéer til historier, som vi kan kaste os over. Vi har langt fra fået bragt dem alle - endnu - men vi sætter pris på de input og forslag, som I sender til os. Bliv ved med det i det nye år også!

Med den opfordring ønsker vi, Maria Neergaard Lorentsen og Jesper Rehmeier, godt nytår til alle, der læser med. I hører fra os 2022.

I dette nyhedsbrev er der links til de bedste historier, vi har skrevet - og der er masser af guf at genlæse. God fornøjelse.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist

Amea fra Thorsø drømmer stort

- Et billede er jo bare et udklip af virkeligheden, siger Emma Amalie Jensen om sine egne billeder og hendes Instagramprofil. Unge skal lære at skelne mellem, hvad der er ægte, og hvad der ikke er. Foto: Sebastian Vistisen Toft

- Har I hørt om Thorsøs Medina?

Sådan spurgte en kollega fra vores søstermedie SkanderborgLIV på et redaktionsmøde. Det havde vi ikke, men vi kom til at kende hende. Og Amea, med det borgerlige navn Emma Amalie Jensen, er bestemt ikke noget kedeligt bekendtskab. Hun har store planer og drømme for sin musik, og hun tænker en del over, hvordan hun gerne vil inspirere andre unge kvinder. 

Her kan du læse vores portræt af den 23-årige sanger fra Thorsø.

Byrådets nestor siger farvel - og giver de unge et par råd

Niels Flade Nielsen. Foto: Jesper Rehmeier

Der blev ikke genvalg til Socialdemokratiets Niels Flade Nielsen. Så nu er det slut. Efter 36 år forlader "Flade" kommunalpolitik, men det går han nu ikke helt ned over. Der er et generationsskifte i gang, og det er vigtigt, mener han. 

Han drister sig sågar til at give et godt råd til Kristoffer Merrild og Maria Degn, de to unge, der fra 1. januar skal være en del af partiet i byrådet. 

Læs mere i interviewet her, hvor Flade gør status over sine mange år i kommunalpolitik. 

Guds lokale klimaforkæmper taler om næstekærlighed

Anders Bonde, Provst i Favrskov

Skal kirken redde klimaet? I Favrskov Provsti er svaret et overraskende.. Ja. Derfor udgav provestiet sidste år - som det første provsti i landet - en rapport med 36 punkter, der beskriver, hvad Favrskovs kirker kan gøre for klimakampen. 

Anders Bonde, provst i Favrskov Provsti, siger blandt andet, at det handler om næstekærlighed, når han svarer på, hvorfor kirken skal gå i spidsen. I dette interview kan du blive klogere på, hvad det er, kirkerne i Favrskov kan gøre for klimaet. 

Desuden er det værd at notere, at Anders Bonde ved årsskiftet går af som provst - FavrskovLIV planlægger at tage en snak om klimaet med Anders Bondes afløser, når vedkommende er fundet.  

Hinnerups nye skyline er ikke alles smag

Her stod der indtil for ganske kort tid siden seks forladte huse. Nu er de snart helt væk. Foto: Jesper Rehmeier

Nu er det efterhånden meget tydeligt, at der foregår noget omfattende i centrum af Hinnerup. De seks opkøbte huse på hjørnet ved Fredensgade, Østergade og Ådalsvej er snart jævnet med jorden, og i løbet af 2022 skyder der et byggeri med 75 almene lejeboliger op i stedet. I op til fem etager. Noget helt nyt i Hinnerup.

Da FavrskovLIV første gang skrev om projektet, var nedrivningen endnu ikke begyndte. Her talte vi med utilfredse naboer, der måtte sande, at løbet var kørt for dem. Siden da har vi fået flere detaljer om byggeriet, og vi har talt med den afgående formand for Planudvalget, som selv bor på Fredensgade og har mærket naboernes utilfredshed med projektet. 

I Hadsten er der også planer for byggeri i højden, og det er noget, som FavrskovLIV kommer til at kigge nærmere på og skrive om i det nye år. Indtil da kan du læse mere om byggeriet i Hinnerup. 

Det dramatiske valg, vi ikke havde set komme

Lars Storgaard fra Ulstrup ny borgmester i Favrskov Kommune. Bag ham ses Eva Damsgaard fra Dansk Folkeparti, der er med til at støtte op om det borgerlige flertal. Foto: Jesper Rehmeier

FavrskovLIV er gået i luften i et valgår, så timingen kunne faktisk ikke være bedre. Og så blev det ovenikøbet et dramatisk og overraskende valg, da Lars Storgaard blev valgt til borgmester.

Vi har dækket valget intenst med masser af portrætter, nyheder og reportager, og her fremhæver vi tre af de historier, vi skrev i forbindelse med det store drama. 

De vandt - og de tabte: Ikke alt er så ligetil, som det ser ud, når boet skal gøres op. Her kårer vi valgets vindere og valgets tabere.

Sådan var den dramatiske valgnat: FavrskovLIV var på pletten i InSide i Hammel fra start til slut, og i denne reportage, som er skrevet i løbet af natten med den vide, som vi havde på det tidspunkt, kan du læse vores indtryk.

Derfor gik det, som det gjorde: Blev Lars Storgaard "offer for sin egen succes". Var han presset af baglandet? Ville han egentlig gerne have borgmesterposten? Læs vores analyse af valget og dets aktører. 

Valgets kongemagere fik 316 stemmer

Kasper Kay Petersen og Bo Berger udgør tilsammen Samlingspartiet, der med blot 316 stemmer fik stor indflydelse på valget.

Konservative havde et kanonvalg, men det alene var ikke helt nok til at sikre borgmesterposten. Men takket være Samlingspartiets 316 stemmer, kunne Lars Storgaard trække sig ud som vinder. Samlingspartiet var nemlig i valgforbund med Konservative, og de 316 stemmer blev tungen på vægtskålen, som sikrede et ekstra mandat. 

Her kan du læse et interview Kasper Kay Petersen, som er den ene af de to bag partiet, der ønsker forandring i byrådet. 

Hvad skal vi holde politikerne op på? Læs og lyt med, når vi interviewer Favrskovs spidskandidater

Som optakt til valget tog vi en snak med spidskandidaterne for de forskellige partier, og det er ikke uinteressant at genlæse interviewene på denne side af valget, så der er helt styr på, hvad politikerne har lovet - og hvad vi skal holde dem op på fremadrettet. 

På billedet herover ser du ni spidskandidater, og efter nytår er syv af dem at finde i byrådssalen - de tre af de dem er endda nyvalgte. Herunder kan du læse de forskellige interview med de politikere, der blev valgt ind.

Topmoderne bofællesskab for seniorer på vej til Hinnerup

Favrskov får flere ældre borgere, og mange af dem vil være i så god form i alderdommen, at de ikke skal bo på plejecenter. Men hvor skal man så bo, hvis parcelhuset trods alt er for stort, og man måske endda drømmer om fællesskab, grønne områder og boliger uden vedligeholdelse? 

Måske i et fællesskab for seniorer? Den slags findes allerede, men der er potentiale for langt flere, mener byudvikler Matias Thorn. Han er en af initiativtagerne til Under Bøgen, et nyt seniorfællesskab, som lige nu er under udvikling i Hinnerup. Bliv klogere på projektet i dette interview med Matias Thorn.

Hos Favrskov Kommune ved man også godt, at moderne bofællesskaber for seniorer er på ønskesedlen hos mange ældre, og derfor havde forvaltningen i starten af december arrangeret en inspirationstur til Balancen i Ry. Det besøg kan du læse mere om her. 

Byrådsmødet gik i sort, og Anders G. blev rød i kammen

Byrådsmøde i Favrskov

Nu, hvor vi har haft årets sidste byrådsmøde, er det på sin plads at genbesøge et af de mest mindeværdige. Det var septembers byrådsmøde, der blev en underholdende og spændende affære, da et punkt om kædeansvar i erhvervslivet udviklede sig til en kaotisk afstemning og en næsten ti minutter lang afbrydelse, mens der kom styr på teknik og procedure. 

Læs om byrådsmødet, hvor det hele ikke bare gik som smurt.

FavrskovLIVs solointerview live on tape: Kirsten Birgit har ikke glemt opvæksten i Søften

Karakteren Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm (Frederik Cillius) fra den korte radioavis på radio 24syv.

FavrskovLIV handler om livet og hverdagen i Favrskov. Om de politiske beslutninger, der former kommunen og om de mennesker, der får hjulene til at dreje rundt. Vi tager vores opgave med at dække Favrskov alvorligt, men indimellem er der også behov for at skeje lidt ud. 

Det gjorde vi, da vi forlod virkelighedens verden og interviewede Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, journalistisk fyrtårn i Den Korte Podcast og kendt fra Radio 24/7. Og en del af fortællingen om Kirsten Birgit er, at hun er født og opvokset i Søften. Det fortæller hun FavrskovLIV om i et herligt ærligt interview, som du kan læse her. 

- De unge i dag orienterer sig mere mod Aarhus. Det er der, det sker for dem. Det er hele tiden en jagt om at komme et andet sted hen. Nu skal de ind i Skolegade og på Jacobs BBQ for at spise pitabrød, før de tager tilbage til Søften.

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, journalist

Kan du ikke få nok af Kirsten Birgit? Så kan du i øvrigt se hendes juletale lige her, hvor hun revser politikerne, mediebranchen og gør sit exit fra det ellers højtelskede Frederiksberg. Så må vi se, om Favrskov bliver hendes næste (og sidste) stop.