Politiske nytårsforsæt
Det er tid til at finde ind til kernen. Hvad er egentlig det vigtigste i vores velfærd?
Relationer, nærvær, omsorg og faglighed.
Et velfærdssamfund, hvor der er mere hjerterum end kontrol. Mere sund fornuft end regulering.
Et nyt år er i gang, og sådan et skifte giver ofte anledning til selvrefleksion og forandring. De fleste af os kender det: Måske har man (igen) i år et forsæt om at tabe de fem kilo andesovs, der på mystisk vis har sat sig på sidebenene over julen. Måske var det i nytårsbranderten med en cigar i munden under fyrværkeriregnen, man besluttede, at 2022 skulle være forandringens år. Et nyt job, en flytning, en hund, eller måske at sætte alle kommunerne fri?
Et årsskifte indbyder til forandringer, og sådan var tonen også i Mette Frederiksens nytårstale fra 1. januar, som citatet ovenover stammer fra. Regeringen kommer nemlig med et "vidtgående" forslag om, "afskaffe den omfangsrige regulering og lovgivning på ældreområdet og starte helt forfra."
For "konkrete problemer skal løses lokalt. Og ikke med endnu mere lovgivning."
Det lyder næsten som et ekko af den borgerlige valgkamp, der blev ført her i Favrskov op til kommunalvalget. Faktisk lyder det som Venstre, Konservative, DF og Nye Borgerliges våde drøm, når Mette Frederiksen tilbyder alle landets kommuner at blive såkaldte frikommuner, sådan som man allerede har forsøgt sig på ældre-, dagtilbud- og folkeskoleområdet i syv af landets kommuner.
Den topstyrede regulering og mere lokal frihed var også en af dagsordenerne, da FavrskovLIV kort før jul talte med den nye formand for Børne- og Skoleudvalget Flemming Nørgaard (V).
- Jeg håber, vi kan fortsætte med at give den frihed, som har været mulig under corona. Men det skal også gå videre end det. Der skal være færre "skal"-opgave, mere frihed til skolebestyrelserne og vi skal have skruet ned for den overdrevne brug af dokumentation.
Det lyder faktisk som om, at Mette Frederiksen og Flemming Nørgaard er ret enige i, at "noget skal afvikles, før man kan udvikle", og at større frihed kan skabe højere kvalitet.
Derfor bliver det nu kun endnu mere spændende at følge den frihedspolitik, der eftersigende skal herske i Favrskov de kommende år, når konservative Lars Storgaard skal stå i spidsen for et byråd med snævert borgerligt flertal: Favrskovs borgerlige partier har lovet større frihed til folkeskolerne, til hjemmeplejen, afbureaukratisering af foreningslivet, flere friplejehjem og ikke mindst mulighed for tilskud til hjemmepasning af egne børn. Og nu har de ovenikøbet en (rød) regering i ryggen, der synes at ville arbejde i samme retning.
Spørgsmålet er, om det med disse ambitioner bliver muligt at videreføre det brede samarbejde, man har haft for vane i Favrskov de seneste tre valgperioder? For flere af emnerne har før været oppe til afstemning - såsom tilskud til hjemmepasning - hvor det tidligere røde flertal har stemt det ned.
- Det er mit håb, at de nyvalgte borgmestre og byråd vil tage udfordringen op, lød det fra statsministeren. Og det glæder vi os til at følge med i.
Ligesom politikerne udnytter vi her på FavrskovLIV muligheden for at se fremad. I dagens nyhedsbrev dykker vi ned i nogle af de vigtige politiske dagsordener, vi kommer til at dække i det kommende år.
For - nu kommer der lidt selvrefleksion herfra - vi har givet jer læsere en række løfter. Heriblandt at give indsigt, gå i dybden med store dagsordener og undersøge, hvordan beslutninger påvirker netop din hverdag. Derfor følger vi hvert byrådsmøde, hvor vi dykker ned i de vigtigste punkter og følger bagefter op på sagerne.
Vi har også lovet at lytte til forskellige synspunkter og finde nuancerne, for vi ved, at en sag aldrig kun har to sider. Det har vi blandt andet gjort i sagen om trinbrættet i Laurbjerg, hvor borgernes, politikernes og eksperternes syn på sagen ikke synes heeeelt at matche med hinanden.
Endelig lover vi at være optimistiske, for selvom nyhedskriterierne har det med at favorisere død og ødelæggelse, tror vi på, at journalistik kan inspirere og finde løsninger. Så selvom vi er kritiske, vil vi også gerne være konstruktive. Derfor tog vi på tur til Balancen i Ry for at søge inspiration til fremtidens seniorer og besøgte Kollerup Enge, der skulle genslynges med positive konsekvenser for biodiversiteten og sikring mod oversvømmelser i Hadsten. Læs de andre løfter, vi har givet jer læsere her.
Er du enig i vores betragtninger eller lyder det som en omgang varm luft? Så hiv fat i os på 22129720/manlo@favrskovliv.dk (Maria) eller 24241990/jerso@favrskovliv.dk (Jesper). For I, kære læsere, er det allervigtigste for os. Men når man starter et helt nyt medie, er hver dag, hver historie og hvert punktum et skridt på en rejse, hvor vi ikke kender destinationen. Så vi er ikke blege for at indrømme, at der kan være dagsordener, vi skal følge (mere) op på eller historier, vi simpelthen har overset.
Før vi fortaber os helt i vores egen navle, retter vi pilen mod inspirationsblokken for at se, hvad der skal ske det kommende år. Her er nogle af de spørgsmål vi stiller os selv og sager, vi glæder os til at dække. God læselyst!
Hvad kommer det borgerlige flertal i byrådet til at betyde?
Der er en ny sherif i byen. Efter 12 års rødt flertal med massiv socialdemokratisk tilstedeværelse er Nils Borring (S) vippet af pinden til fordel for Lars Storgaard (K), der sammen med Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har et snævert blåt flertal (13-12) i byrådet. Og "det har trængt til et politisk skifte," har flere af de blå politikere da også meldt ud - hvilket vælgerne var med på.
- Vi så vælgernes resultat. De pegede på et systemskifte med et borgerligt flertal. Og det er et ansvar, vi skal tage på os, som Lars Storgaard sagde, da han præsenterede sig selv som ny borgmester.
Men hvad mener de borgerlige partier egentlig, når de siger, de vil arbejde for mere frihed? Her er et udpluk af, hvad der er blevet lovet - og som vi lover at følge op på.
Friplejehjem:
Der skal være bedre muligheder for at starte flere friplejehjem i kommunen, har Birgit Liin (V) flere gange slået fast:
- Det er vigtigt for os, at borgeren har det frie valg. Det er sandt, at vi har en fin kvalitet på vores kommunale plejecentre, vi vil bare gerne, at borgerne har noget at vælge imellem, sagde hun blandt andet til valgdebatten her.
Hjemmepasning:
Forældre skal selv have mulighed for at vælge, om de vil passe deres børn derhjemme - og hvis de vælger det, skal de have betaling for det. Det lover blandt andre Birgit Liin og Flemming Nørgaard.
Private kræfter:
Ifølge blandt andre Nye Borgerliges mandat Erling Høj Sørensen, skal flere private leverandørerer til at løse kommunens opgaver, for det kan være med til "at skabe bedre kvalitet, bedre ressourceudnyttelse og større valgfrihed."
Derudover er der lovet mere frihed til hver enkelt folkeskole, mindre dokumentationskrav til foreninger, mere fokus på erhvervsliv og at frihed ligeledes bliver et nøgleord på ældreområdet, hvor Dansk Folkeparti vil genindføre dansk madkultur.
Hvad skal bygges i Favrskov?
Der kommer til at være masser af nyt på byggefronten, som vi vil følge tæt. Her et par udpluk:
Anlægspuljen
Til 2021s budgetforhandlinger valgte byrådet en atypisk løsning: At udskyde beslutninger om alle anlægsprojekter på grund af et stramt budget og eksploderede byggepriser. Til foråret skal det nye byråd forhandle om, hvilke projekter, der skal prioriteres. I puljen er blandt andet nye dagsinstitutioner, Tungelundskolen, et plejecenter i Hadsten, og en række andre projekter, du kan læse om her.
Selvom priserne rent faktisk er begyndt at falde, bliver det alligevel en benhård prioritering. For mens der er 165 millioner kroner fra kommunekassen at gøre godt med, er puljens samlede pris på 200 millioner - og det er vel at mærke i det gamle prisindeks.
Men hvad vil politikerne så prioritere, når vi kommer dertil?
For den nye borgmester Lars Storgaard er Tungelundskolen den ultimative førsteprioritet. Spørger man tidligere borgmester Nils Borring, er daginstitutioner er det mest presserende lige nu, dernæst kommer plejecentrene og så skolerne. Ifølge Birgit Liin skal man hellere se på midlertidige og fleksible løsninger end permanente, eksempelvis på daginstitutionsområdet - og giver det egentlig mening at kaste for mange penge efter kommunale plejecentre, hvis der står private klar til at bygge friplejehjem? Spørger man Søren Frandsen (SF) har plejecentret i Hadsten dog topprioritet, mens man skal genoverveje behovet for at bygge til småbørn, når der egentlig er et faldende børnetal i kommunen. Skal man starte et sted, skal skoler og institutioner gøres tidssvarende i den vestlige del af kommunen, mener SF-politikeren. Thake Fogh Cordt, det nye medlem for Enhedslisten, mener til gengæld, at det altafgørende er at prioritere klimaet, når der bygges nyt - også selvom det koster ekstra. Det er Torben Christensen (RV) med på og han mener faktisk, at man bør renovere gamle bygninger, før man bygger nye.
Vuggestuer, daginstitutioner og skoler:
Har man fulgt den politiske scene i Favrskov, er det svært at overhøre diskussionerne om det stigende pres på dagsinstitutionerne. Selvom de permanente løsninger skal findes under anlægsseminaret, er jagten på midlertidige løsninger allerede i gang. Af to omgange har man fremrykket først to millioner kroner og senest 14 millioner til at skabe midlertidige pladser. Derudover har man sat gang i en kapacitetsanalyse af skolerne i hele kommunen - for børnene bliver jo store engang. Status på analysen skulle komme i juni.
Hvor højt skal der bygges i Favrskov?
I det forgangne år har et højdebyggeri, der er ved at blive opført i Hinnerup, fyldt en del for beboerne i området. Nu er der minsandten mere på vej i højden - denne gang i Hadsten, og derfor fortsætter vores dækning naturligvis. Bor du i området eller har du en holdning til byggerierne, så lad os endelig høre fra dig.
Også i Hammel skal der bygges nyt, og det har sat gang i diskussionen om, hvorvidt man skal bevare gamle lindetræer eller gøre plads til en ekstra bolig.
To borgmestre stempler ud, nye formænd stempler ind
Med det nye år skal vi sige farvel til en del byrødder - faktisk hele 10 styks. En af dem er Anders G. Christensen, som har været byrådsmedlem i evigheder. Men han er ikke bare en af rødderne, han var nemlig også Favrskov Kommunes første borgmester. Vi har taget en snak med ham om hans tid som borgmester og hans afsked med byrådet, der udkommer næste uge.
En anden vi siger farvel til - i hvert fald på én særlig post - er Nils Borring, borgmester gennem 12 år. Vi har talt med ham om, hvilken kommune Favrskov var, da han trådte ind i forhold til i dag. Dét kan du læse om allerede i weekenden.
Men Nils Borring bliver dog i byrådet og skal desuden sidde i spidsen for det nye Plan- og Landdistriktsudvalg. Før jul tog vi en snak med de to nye Venstre-udvalgsformænd, Flemming Nørgaard (Formand for Børne- og Skoleudvalget) og Morten Bang (Formand for Kultur- og Fritidsudvalget). Vores ambition er, at vi i den nærtstående fremtid skal høre de fire nye socialdemokratisk udvalgsformænd, hvad der skal ske på deres område i den nye valgperiode. Udover Nils Borring gælder det Søren Gade (Teknik- og Miljøudvalget), Rikke Randrup Skåning (Social- og Sundhedsudvalget) og Isabel Friis Madsen (Arbejdsmarkedsudvalget).
Er der noget, vi skal huske at spørge dem om? Så ved du, hvordan du kan få fat i os.
Hvordan går det egentlig i Ulstrup?
Det er ikke til at være i tvivl om, at vores nye borgmester Lars Storgaard er fra Ulstrup. Da debatten om den "skæve vækst" mellem den østlige og vestlige del af Favrskov rasede under valgkampen, blev Ulstrup nærmest en symbolsk modpol til den vækstende østlige del. Lars Storgaard er en rigtig Ulstrupdreng og drømmer blandt andet om flere byggegrunde, udvikling af Expeditgrunden og kommunale arbejdspladser i byen. I Facebook-gruppen "Ulstrup By" sendte han da også lige et særligt tak til Ulstrup-borgerne ovenpå valget.
Ifølge Nils Borring har Ulstrup dog talt sig selv ned i valgkampen. Ja, faktisk står det slet ikke så skidt til - og byrådet har faktisk proportionelt set postet flere penge i Ulstrup end nogle af de andre hovedbyer, fortæller den tidligere borgmester.
I høringssvar til kommunens budget for 2022 kunne man læse om asbestplader på Ulstrup Skole: Men her er vi som de foregående år bekymret over, at Ulstrup Skole fortsat har del lofter indeholdende asbest både i klasselokaler, faglokaler, personaleforberedelsespladser, gangarealer m.m. Hvorfor er pladerne ikke blevet fjernet? Det ser FavrskovLIV nærmere på i et kommende nyhedsbrev.
Desuden har vi bemærket, at Ulstrup Skole har et karaktergennemsnit blandt afgangseleverne, der er en del lavere end resten af kommunen, mens de seneste tal viser, at langt færre (over 20 procentpoint) fra Ulstrup forstætter videre på en ungdomsuddannelse. Hvordan kan det mon være?
Det kribler i vores fingerspidser for at finde ud af, hvad der er op og ned i diskussionerne om Ulstrup, og ikke mindst at se hvilken praktisk betydning, en lokal borgmester kommer til at have for hovedbyen i nordvest.
Bliver Favrskov grønnere?
Klimaet var i top, da danskerne skulle sætte deres kryds til kommunalvalget den 16. november 2021.
I Favrskov slog flere byrådskandidater - især på venstrefløjen - sig da også op på at blive byrådets nye grønne stemme. Heriblandt Enhedslistens Thake Fogh Cordt og Radikale Venstres nye mand Torben Christensen - som i øvrigt begge har et mindre selvforsynende landbrug derhjemme.
Nyt byggeri skal være bæredygtigt, byggegrunde skal være klimaneutrale, der skal plantes mere skov på bekostning af landbrugsjord, der skal lokkes flere grønne virksomheder til kommunen, man skal renovere gamle bygninger frem for at bygge nye og der skal flere cykelstier til, mener de. Faktisk skal Favrskov have et varemærke som "Østjyllands grønne kommune," mener Torben Christensen.
Et andet, men nærliggende område, er biodiversiteten, som også er blevet en moderne dagsorden, som blandt andre Niels Christian Selchau-Mark (K) har ambitioner om at arbejde for. Faktisk spås et samarbejde mellem Enhedslisten, Radikale og Konservative at kunne hive Favrskov i en mere grøn retning.
Der er allerede mange interessante projekter i gang, eksempelvis udskiftning til el-biler i kommunen, men under valgkampen blev det af nævnte parter kritiseret, at kommunen ikke er ambitiøs nok. Og mon ikke der skal mere til end nogle elbiler, til at nå kommunens klimamål? Så vi glæder os til at følge med i deres arbejde (og stille dem til regnskab for deres løfter).
Hvordan udvikler man både by og land?
Landsbyerne er oversete. Politikerne fokuserer kun på hovedbyerne. Favrskovs skæve vækst mellem øst og vest har konsekvenser for store dele af kommunen.
Det var nogle af påstandene i valgkampen og en dagsorden vi også har dækket adskillige gange. Især de blå partier mente, at landsbyerne er oversete, og det nye borgerlige samarbejde har da også allerede taget første spadestik i at indfri et af valgløfterne: At omdanne Planudvalget til et Plan- og Landdistriktsudvalg. Samtidig beholder man Landsbyrådet, der blandt andet står for at uddele kommunens midler til landsbyerne på demokratisk vis.
Flere partier lovede, at der skulle laves helhedsplaner for alle de mindre byer, men planen i sig selv er jo blot en ønskeliste. En reel udvikling kommer kun med de penge, der sættes af, påpeger flere.
Det er da også dilemmaet, når det kommer til kulturpolitikken, hvor man i Favrskov for nylig har vedtaget en ny strategi, der skal skabe sammenhængskraft "på tværs af alder, land og by." Og så er spørgsmålet: skal man udstykke grunde for at tiltrække flere borgere, så det giver grundlag for at udvide kulturtilbuddene? Eller kan man tiltrække tilflyttere med flere kulturtilbud, så der skabes efterspørgsel og derefter lave flere byggegrunde?
Det virker lidt som hønen og ægget - men vi glæder os til at se, hvordan det nye byråd reelt vil arbejde med problematikkerne, der opdeler Favrskovs større og mindre byer.
Vil toget igen stoppe i Laurbjerg?
Selvom kampen om at få åbnet et trinbræt i Laurbjerg synes at være tabt - i hvert fald så længe Benny Engelbrecht (S) sidder som transportminister - så giver borgerne i Laurbjerg ikke op.
Og det gør Venstre og Birgit Liin heller ikke.
Derfor glæder vi os til at se, hvad næste skridt i kampen er, især nu hvor Venstre (der utallige gange har kritiseret Socialdemokratiet for ikke at arbejde hårdt nok for sagen) sidder på flertallets side i byrådet.