Grøn er håbets farve
Det siges, at grøn er håbets farve, og måske er der noget om det. I en kold vintertid som denne er det i hvert fald nærliggende for de fleste at længes mod grønnere tider.
Grønne skove, grønne marker og grønne oaser virker besnærende, når dagene er grå, og den slags grønne gaver er Favrskov heldigvis særdeles rig på.
Der er dog én grøn ingrediens, som mangler i kommunen: Grøn energi. I hvert fald hvis man spørger Søren Gade (S), byrådets nye formand for Teknik- og Miljøudvalget.
Der mangler vindmøller, solceller og varmepumper, hvis Favrskov skal leve op til sine klimaforpligtelser, og det vil den nye formand strække sig meget langt for at gøre plads til. Ja, på nogle punkter vil han sågar love en markant forbedring.
Og de fleste kan vel ret hurtigt blive enige om, at de godt kunne tænke sig en grønnere kommune, med alt hvad det indebærer. Rent grundvand, mindre forurening, støjsvage elbiler og plads til et rigt dyreliv.
Ak ja, det lyder godt, men det er lettere sagt end gjort. For vi vil alle den grønne omstilling, men hvem vil egentlig have en kæmpevindmølle på 150 meter stående i baghaven?
Det vil de færreste, har det vist sig. Den grønne omstilling medfører en masse retfærdige og fuldt forståelige dilemmaer, og hvad skal egentlige vige først? Den personlige frihed eller det fælles bedste? Realismen eller idealisme?
Står det til Søren Gade, så er det realismens tur til at vige for idealismen. Vi har simpelthen ikke råd til andet, og derfor skal vi kræve mere af hinanden.
Privatpersoner såvel som virksomhed, landbruget såvel som kommunen må yde sit. Og hvis vi løfter i fællesskab, så ender vi alle - måske - på den grønne gren. Du kan læse mere om Søren Gades løfter, håb og krav til de næste fire år i artiklen her.
Et sted, hvor man allerede har taget den grønne dagsorden til sig, er i ældreplejen.
12 af plejens 68 køretøjer er nemlig konverteret til elbiler, så her vil omstillingsopgaven være lidt mindre for Søren Gade og kompagni.
Og mon ikke den nye formand for Sundheds og Ældre-udvalget, Rikke Randrup Skåning (S), er klar til at samarbejde.
Det kunne tyde på det. For ifølge Rikke Randrup Skåning er det netop samarbejde mellem udvalgene, der skal være med til at løse fremtidens udfordringer i kommunen.
Det gælder i særlig grad på ældreområdet, hvor kommunen kan forvente et vaskeægte 'boom' i 80+-befolkningen i de kommende 20 år.
De sårbare borgere har ret til en bedre oplevelse med systemet, mener Rikke Randrup Skåning, og det gælder ikke kun de ældre.
Hun ser også gerne, at forældre til sårbare børn kan opleve en mere gnidningsfri gang gennem systemet, når deres barn har brug for hjælp, og derfor rækker hun i denne artikel hånden ud til samarbejde med Flemming Nørgaard (V), formand for Børne- og Skoleudvalget.
Tiden må vise, hvorvidt de to nye udvalgsformænd når i mål med deres ønsker for fremtidens Favrskov.
Man har altid lov at håbe. Og på FavrskovLIV lover vi også at gøre lidt mere end det. Vi skal nok holde politikerne op på deres løfter, så dit håb kan hvile på et trygt fundament.
God fornøjelse.
Søren Gade: Det kræver større politisk mod, hvis vi skal have et grønnere Favrskov
Skovrejsning, udtagning af lavbundsjord, kæmpevindmøller, solceller, varmepumper og elbils-superladere til hver af Favrskovs hovedbyer.
Mulighederne er mange, og ønskelisten er lang, når Søren Gade, den nye formand for Teknik- og Miljøudvalget, vender måderne hvorpå Favrskov kan blive mere klimavenlig.
Og det er ikke bare drømmerier og tankespind. For Søren Gade er ikke bange for at komme med konkrete løfter, når det kommer til den grønne omstilling. Det kræver nemlig politisk mod, hvis man vil gøre Favrskov grønne.
Mød den nye udvalgsformand i dette interview og bliv klogere på hans planer for fremtidens Favrskov.
Ny udvalgsformand: Systemet skal blive bedre
Systemet kan være svært at navigere i for forældre til børn med udfordringer.
Ny formand for Social og Sundhedsudvalget Rikke Randrup Skåning (S) vil arbejde for, at der bliver et bedre samarbejde mellem hendes eget udvalg og Børne- og Skoleudvalget og de tilhørende forvaltninger.
Skal du med til første byrådsmøde?
Tager de nye ordet? Hvordan byder Lars Storgaard mon velkommen? Har Nils Borring noget at sige? Skal nogen mon markere sig helt fra start?
Her på redaktionen glæder vi os enormt meget til at opleve det nye byråd, når de 25 mænd og kvinder sendes i ringen for første gang i administrationsbygningen i Hammel på tirsdag. Du kan, som altid, læse højdepunkterne fra mødet onsdag, når vi sender et nyhedsbrev ud. Du kan faktisk også kigge med hjemmefra, når byrådsmødet livestreames fra klokken 19.
Vi har smugkigget på dagsordenen, som er kort, men allerede ved det første punkt vil der uden tvivl blive masser af diskussion, for her skal byrådet nemlig drøfte et forslag om tilskud til pasning af egne børn - noget af det, der blev diskuteret allermest under valgkampen.