Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Byrådet i Favrskov diskuterede i går tilskud til pasning af egne børn. Byrådet skal drøfte sagen igen i marts. Foto: Johan Gadegaard

Skal forældre betales for at passe deres egne børn?

Politikere lover og lover. For valgløfterne er trods alt det, der skal give appetit og hjælpe os til at træffe en beslutning, når vi skal sætte kryds på demokratiets smørrebrødsseddel.

De borgere, der stemte på et af de borgerlige partier i Favrskov, Konservative, Venstre, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti, fik et klart løfte om, at der skal indføres tilskud til pasning af egne børn i Favrskov. "Pengene skal følge borgeren", som det liberale mantra lyder. Der var ikke meget uld i Birgit Liins (V) mund, da hun som borgmeterkandidat lovede at indføre tilskuddet, som man har gjort det i Skanderborg, Silkeborg, Viborg, Syddjurs og mere end 60 andre kommuner landet over.

I går var der premiere på det byråd, som borgerne i Favrskov valgte i november måned, og vi skulle ikke vente længere end til punkt to, dagsordenens første rigtige punkt, før sagen om kommunalt tilskud til pasning af egne børn blev taget op. Birgit Liin beskrev sig selv som "heldig" over at være den, der fremlagde sagen på vegne den borgerlige blok.

Men, ganske som ventet, ville partierne til venstre for midten ikke bare sige "ja tak, lad os bare få indført det i en ruf". Isabell Friis Madsen (S), Maria Degn (S), Lone Boye (S), Søren Frandsen (SF) og Torben Christensen (R) sad alle klar til at tage ordet og fremlægge argumenterne mod tilskud til hjemmepasning. Som de også gjorde det under valgkampen.

Og det er da heller ikke første gang, at byrådspolitikerne i Favrskov diskuterer spørgsmålet. I 2018 var sagen også på dagsordenen, men dengang havde Nils Borring og co. overtaget, og videre kom sagen ikke. Nu er magtbalancen som bekendt tippet, og de borgerlige kan samle flertal i en afstemning og beslutte, at Favrskov skal have muligheden for at betale forældre for at hjemmepasse deres børn.

Så vidt kom det dog ikke i går, hvor det blev besluttet, at spørgsmålet i første omgang skal behandles i flere politiske udvalg, mens forvaltningen skal indhente erfaringer og tal fra andre kommuner, der har indført tilskuddet. Sagen forventes at blive fremlagt for byrådet igen i marts.

Der er helt klart tale om en sejr for Birgit Liin og resten af de borgerlige, der på første byrådsmøde kunne gå i gang med at leve op til det centrale valgløfte. I denne artikel har vi samlet reaktionerne fra byrådspolitikerne, der diskuterede sagen i går aftes. Argumenter for, argumenter imod - bliv klogere her.

Her er tre andre ting, vi bemærkede på det første byrådsmøde:

  • Lars Storgaard fik talt sig varm: Der var en smule nervøsitet i stemmen, da Favrskovs nye borgmester bød velkommen til periodens første byrådsmøde. Men Storgaard har trods alt været med i mange år og haft rig lejlighed til at studere Nils Borring som mødeleder, og den nye borgmester kom fint igennem den korte dagsorden, der kun havde syv åbne punkter. 
  • Flere af de nye rødder tog ordet: Favrskov har fået 11 nye byrådsmedlemmer, og i går så vi flere af dem i aktion. Maria Degn fra Socialdemokratiet tog ordet under debatten om tilskud til hjemmepasning, og det samme gjorde Torben Christensen fra Radikale Venstre. Sidstnævnte var også aktiv i den senere debat om klimakompensation.
  • Enhedslisten opgiver ikke klimakompensation: Også Thake Fogh Cordt fra Enhedslisten er ny, og han tog ordet ved mødets sidste punkt vedrørende en udvidelse af erhvervsområdet i Søften. Enhedslisten kræver klimakompensationer og beregninger for CO2-belastning i forbindelse med anlægsarbejde, men det krav mødte ikke den store opbakning, heller ikke fra SF og Radikale. Visse ting forbliver altså det samme, selvom der er skiftet lidt ud i persongalleriet. Læs mere om sagen længere nede i nyhedsbrevet. 

En ny lokalpolitisk sæson er skudt i gang med den spændende kamp om tilskud til hjemmepasning, og vi har glædet os enormt meget til at følge holdene og spillerne på banen i Favrskov.

Husk, at du meget gerne må dele nyhedsbrevet med andre interesserede. Du kan skrive dig op til nyhedsbrevet ved at klikke på dette link.

Er du måske endda en af dem, der drømmer om at få tilskud til at passe børnene derhjemme, og har du lyst til at fortælle os om, hvorfor det kan være en hjælp i din familie? Så hører vi meget gerne fra dig på 24241990 eller jerso@favrskovliv.dk.

God fornøjelse med artiklerne i nyhedsbrevet.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist

Tilskud til pasning af egne børn splitter byrådet i to

Byrådsmøde i Favrskov

Birgit Liin fremlagde argumenter for tilskud til pasning af egne børn. Både idelogiske og praktiske argumenter.

Og rød blok var der med det samme med argumenterne imod tilskud til pasning af egne børn. Ligestilling, trivsel, sociale relationer, mangel på arbejdskraft - dyk ned i debatten i denne artikel. 

Hvor stort er tilskuddet? Kan to forældre få tilskud for at passe samme barn? Hvor længe kan man passe sit barn med tilskud? Få svarene her

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Du sidder måske tilbage med spørgsmål om, hvad tilskud til pasning af egne børn egentlig dækker over. Vi har samlet en række spørgsmål og svar i en artikel, hvor du kan se, hvor du blandt andet kan se, hvor stort tilskuddet er i Favrskovs nabokommuner. 

Bliv klogere i artiklen her.

Enhedslisten kunne ikke stemme for udvidelse af erhvervsområde i Søften

Erhvervsområde i søften, favrskov

Erhvervsområdet ved Kappa i Søften skal udvides. Det blev vedtaget på byrådsmødet i går, men ikke før et ændringsforslag havde været til afstemning. Et ændringsforslag fremsendt af Enhedslistens Thake Fogh Cordt. 

Enhedslisten indstillede til, at forvaltningen beskriver de økonomiske konsekvenser ved at anvende mere bæredygtige løsninger i samt en beskrivelse af projekter i kommunen, der kan kompensere for klimabelastningen i anlægsfasen. 

- Vi får beskrivelserne fra Teknik- og Miljø, hvor det fremgår, at forslaget har nogle klimamæssige omkostninger, men vi handler ikke rigtig på det. Så jeg vil foreslå, at vi fremadrettet gør sagsfremstillingerne mere handlingsrettet, lød det fra Thake Fogh Cordt. 

Det fik Konservatives Charlotte Green til at tage ordet. 

- Vi er ikke enige i, at ethvert projekt skal gå i 0. Vi ser det som en større del, så vi mener godt, vi kan gøre noget for klimaet, men ikke at det nødvendigvis skal indbygges i den enkelte dagsorden, så det går i 0. 

- Det bliver rigtig tungt, hvis vi skal kompensere hver eneste gang vi anlægger et fortov, hvis vi hver gang skal plante en skov for enden, sagde Charlotte Green. 

Det udviklede sig til en snak om udregninger af klimabelastninger i forbindelse med anlæg. Noget, som er meget svært, blandt andet fordi der mangler fælles standarder for sådanne udregninger, som den nye formand for Teknik- og Miljøudvalget Søren Gade (S) indskød.

- Det vil forlænge vores sagsbehandlingstider. Jeg er ikke personligt uenig i, at man bør vurdere klimabelastningerne ved anlægsarbejde, men min holdning er, at vi skal være pragmatiske.  

Heller ikke de andre grønne partier i den røde blok støttede op om ændringsforslaget, og derfor blev udvidelsen af erhvervsområdet altså vedtaget med stemmerne 24-1.

Sygdom sendte stedfortræderen i byrådssalen

Samtlige partier i Favrskov peger på Lars Storgaard som borgmester. Dermed får han den brede konstituering, han har sigtet efter. Fra venstre: Thake Fogh Cordt (Ø), Erling Høj Sørensen (NB), Lars Storgaard (K), Isabell Friis Madsen (S), Søren Frandsen (SF), Birgit Liin (V), Torben Christensen (R), og Mercedes Czank (DF) Foto: Niels Christian Selchau-Mark

Eva Damsgaard (DF) er syg og var ikke i stand til at varetage sin pligter i byrådssalen under gårsdagens møde. Dermed måtte hendes stedfortræder Mercedes Czank, formand for Dansk Folkeparti i Favrskov, i ringen i stedet Damsgaard.

Mercedes Czank fandt dog ikke lejlighed til at tale under det blot 45 minutter lange byrådsmøde.