Boligpriserne stiger også markant i Favrskov: Her er kommunens dyreste og billigste postnumre
Boligpriserne buldrer derudaf. Også i Favrskov. Vi har zoomet ind på prisstigningerne i kommunen, og det er ikke småting, vi har fundet. Nogle steder er priserne steget med næsten 30 procent på seks år, og det kan gøre stor forskel for friværdien.
“Boligmarkedet trodsede tyngdeloven.”
“Boligmarkedet blev medicinen mod coronaens bivirkninger.”
“Covid-19 har ført til boligprisstigninger i hele Norden.”
Hvis du er boligejer, så er overskrifter som disse nok ikke gået din næse forbi i de seneste knap to år.
For trods corona-pandemiens uforudsigelighed og usikkerhed, så er boligpriserne kun gået én vej: Opad. Også i Favrskov.
Derfor er der en god chance for, at værdien af din bolig er steget betragteligt under pandemien. Også selvom du måske kun har ejet den i få år.
I denne artikel gennemgår vi de seneste års markante prisstigninger i Favrskov Kommune. Fem grafer og flere statistikker giver dig det forkromede overblik over prisudviklingen helt ned på postnummerniveau, og tallene taler sit tydelige sprog. Priserne er steget i hele kommunen - men hvordan er væksten fordelt? Og kan Favrskov følge med sine nabokommuner?
Hvor kommer jeres data fra?
Grafer og statistikker i denne artikel bygger på data leveret af boligsiden.dk. Tallene er er blevet udleveret på forespørgsel af FavrskovLIV.
Boligsiden er en dansk boligportal der præsenterer alle boliger og ejendomme, der er til salg hos ejendomsmæglere i Danmark. Boligsiden er et aktieselskab, der ejes af medlemmerne af brancheforeningen Dansk Ejendomsmæglerforening.
Flest førstegangskøbere i hele landet
Vi starter med en førsteplads. For når det kommer til andelen af førstegangskøbere er Favrskov nummer 1 i hele Danmark.
I 2020 var 63% af alle købere i Favrskov til de såkaldte enfamiliehuse - Villaer, parcelhuse og rækkehuse - førstegangskøbere. Det placerer Favrskov på en førsteplads foran Aabenraa og Albertslund, og når man ser på kommunens salgspriser, så giver det bestemt mening. Det kan du læse mere om her.
For Favrskov ligger i den lave ende af salgspriserne, når man sammenligner med Region Midtjylland, Østjylland og Danmark som helhed.
Mens den gennemsnitlige kvadratmeterpris i Danmark ligger på omkring 17.000 kroner, så er tallet tættere på 14.000 i Favrskov. Og det giver plads til førstegangskøberne, fortæller indehaver af EDC i Hadsten og Hinnerup, Jens Christian Christensen.
- Vi oplever, at rigtig mange familier, især fra Aarhus, ser ud mod Favrskov, når de skal købe deres første hus. Det er primært familier med børn, som rykker herud, og de vil gerne være tæt på skoler, fritidsaktiviteter og byerne.
Skæv vækst i Favrskovs hovedbyer
I februar 2020, umiddelbart inden coronapandemien, lå den gennemsnitlige kvadratmeterpris i kommunen på 12.612 kr./m2, men i december 2021 var det steget til 14.051 kr./m2 - en stigning på 11,4 procent.
Og det er primært de store byer, der rykker, når det kommer til prisstigningerne, fortæller Jens Christian Christensen.
Som ejendomsmægler dækker han primært den østlige del af kommunen, og her er der især to byer, der trækker, mener ejendomsmægleren.
-Husene ryger lynhurtigt i øst. Køberne vil have plads og væk fra hjemmekontoret. Det er især i Hinnerup, at det rykker. Her har stigningerne været ret markante. I Hadsten har prisstigningerne også været høje, men ikke helt så høje. For mange familier fra Aarhus ser først på bolig i Hinnerup, og hvis de ikke finder noget her, så kigger de mod Hadsten.
Den tendens viser sig også i statistikkerne.
De tre H’er, Hinnerup, Hadsten og Hammel, har alle oplevet betydelig vækst i de seneste seks år, og det er netop Hinnerup, byen tættest på Aarhus, der har oplevet den største vækst, både under pandemien og generelt i de sidste seks år.
I Hinnerup er kvadratmeterprisen således steget fra 14.632 kr./m2 i 2015 til 18.968 kr./m2 i 2021, en stigning på 30 procent på seks år.
Og selvom Ulstrup også har oplevet prisstigninger under corona-pandemien, så må Favrskovs fjerde hovedby se længere efter væksten. Her er kvadratmeterprisen steget fra 6.545 kr./m2 i 2015 til 7.754 kr./m2 i 2021.
Det er en stigning på 18 procent, hvilket også er pænt, men stadig et stykke bag prisstigningen i Hinnerup. Hovedbyen i vest indtager derfor sidstepladsen blandt de udvalgte postnumre, når det kommer til salgspriser.
Kan Favrskov følge med nabokommunerne?
Selvom væksten har været skævt fordelt, så har Favrskov som helhed oplevet en klar stigning i boligpriserne. Alligevel er der - selvfølgelig, fristes man til at sige - stadig langt op til højdespringeren Aarhus, når man ser på andre østjyske omegnskommuner. Men Favrskov er godt med.
Kvadratmeterprisen i Favrskov lægger sig tæt op af andre af Aarhus’ oplandskommuner, og adskiller sig ikke nævneværdigt fra priserne i Horsens og Silkeborg. Det skyldes først og fremmest nærheden til Aarhus, mener Jens Christian Christensen.
- Vi er godt med i Favrskov og det er primært de store byer, tæt på Aarhus, der rykker. Det er her, de populære områder ligger, for der er adgang til både institutioner, skoler og masser af plads til børnefamilien på den ene side, samtidig med at Aarhus ikke er mere end mellem 15 og 30 minutter væk. Det er en populær kombination.
Lavere liggetid end gennemsnittet
At Favrskov har været populær under pandemien kommer også til udtryk i liggetiden, altså hvor længe en bolig er til salg.
På det punkt er Favrskov særligt bemærkelsesværdig, for her ligger kommunen væsentligt under landsgennemsnittet.
Ifølge Jens Christian Christensen er der især én grund til, at husene i kommunen bliver solgt på kortere tid.
- Det hænger sammen med, at vi har haft en rigtig stor efterspørgsel, samtidig med at antallet af boliger til salg er faldet, forklarer han og uddyber.
- I Hinnerup er der i dag omtrent 30 huse til salg, og så stiger priserne helt vildt, for det er meget mindre end normalen. Jeg kan huske, at der inden corona var over 100 huse til salg i området, og når det tal falder, så ryger priserne i selvfølgelig vejret. Det er ikke købere, vi mangler, det er varer.
Ser man på Favrskov som helhed, så er antallet af udbudte boliger ganske rigtigt faldet.
Ifølge Boligsiden.dk var det samlede antal af udbudte boliger i Favrskov 3890 i 2019, men i 2021 var det tal faldet til 2878. Et fald på mere end 26 procent.
Sammenhængen mellem popularitet og prisnedslag
Liggetiden er ikke det eneste punkt, hvor Favrskov ligger under gennemsnittet.
Også når det kommer til det gennemsnitlige prisnedslag ligger kommunen lavt. Sammenligner man med Region Midtjylland, Østjylland og hele Danmark, så befinder Favrskov sig faktisk under gennemsnittet.
Jens Christian Christensen bekræfter tendensen. Faktisk har prisnedslaget næsten været ikkeeksisterende i perioder, forklarer han.
- Vi har haft en sjov tendens i vores kæde, for i en periode var den gennemsnitlige salgspris faktisk højere end udbudsprisen, fordi størstedelen af boligerne røg i overbud.
Nu er markedet faldet en smule mere til ro, forklarer han, og det kommer også til udtryk i prisnedslaget, som er steget en smule, forklarer Jens Christian Christensen.
- I øjeblikket har vi et gennemsnitligt afslag på omkring 3 procent, og det er et udtryk for, at markedet er kølet lidt af.
Forventer du flere prisstigninger i Favrskov i de kommende år?
- Det er svært at spå om. Man regnede med, at corona skulle gøre os alle arbejdsløse for to år, men det skete jo ikke. Tværtimod. Så jeg forventer at priserne fortsætter med at stige, omend tempoet nok bliver en anelse lavere, end hvad vi har oplevet de sidste to år.