Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Lykke Leonhard hjemmepasser sin søn Alfred på 2 år. Det koster familien penge i form af en manglende indtægt, men giver mening og ro i hverdagen for dem. Foto: Jesper Rehmeier

- Det sender ikke kvinderne tilbage til kødgryderne!

I starten af ugen kom der en nyhed fra Favrskov Kommune. Indbyggertallet voksede med 463 i løbet af 2021. I en pressemeddelelse siger kommunaldirektør Jan Kallestrup om befolkningsvæksten:

- Vi er jo mange om buddet i Østjylland. Heldigvis har vi attraktive byggegrunde på hylderne og god kommunal service. Vores geografiske placering er fordelagtig med en nærhed til de store byer i området og en infrastruktur, der gør det nemt og hurtigt at komme frem. Hertil kommer en række driftige erhvervsvirksomheder, der byder ind med gode arbejdspladser.

Hvilket jo er nogenlunde, hvad man kan forvente at høre fra kommunaldirektøren i sådan en situation. Det er selvfølgelig glædeligt, at tilflyttere vælger Favrskov (denne journalist er jo én af dem, der slog sig ned i kommunen i 2021), men måske medaljen også har en bagside? For har man fulgt med i drøftelserne i byrådet og arbejdet i forvaltningen ved man, at daginstitutionerne visse steder i Favrskov har haft svært ved at følge med befolkningsvæksten. Som det forklares, er det normalt, at der i periode er belastning, mens der i andre perioder er god plads i vuggestuerne. Men i længere perioder med massiv vækst, kan kapaciteten altså blive virkelig udfordret.

Hvert år udarbejder kommunen en befolkningsprognose, som er forvaltningens bedste bud på, hvordan befolkningstallet vil udvikle sig. Og prognosen for 2021 ramte helt ved siden af, må man konstatere. Derfor har vi spurgt om, hvordan man vil prøve at ramme tættere på skiven, og i denne artikel kan du læse et interview med den nye direktør for Job og Økonomi som forklarer, hvordan man skal komme tættere på - og målet er helt klart at komme tættere på.

- Det bedste for vores familie

Det tager tid og koster penge at bygge en ny vuggestue, også selvom der er politisk vilje til det. Så hvad kan politikerne gøre for at afhjælpe kapacitetspresset i de trængte institutioner? Hvis det står til de borgerlige partier i Favrskov, kan man give de forældre, der har lyst og opfylder kriterierne, et tilskud for at passe deres børn i hjemmet. Og indførelsen af et tilskud er netop, hvad blå blok i Favrskov arbejder på.

Det har vi skrevet en del om i disse digitale spalter på det seneste, og på Facebook går debatten for og imod lystigt. I dette nyhedsbrev skal du møde en af dem, der glæder sig til at ordningen træder i kraft, men som gerne havde set det ske tidligere. Lykke Leonhard passer nemlig sin søn derhjemme - for egen regning.

Hun har prøvet at have to børn i daginstitution, med svingende succes, og det har hun ikke haft lyst til med mindstemanden. Selvom det holder hende væk fra arbejdsmarkedet og koster familien penge i form af, at de kun har én indtægt, fortryder de intet.

- Jeg kommer aldrig nogensinde til at fortryde det her. Det er den bedste beslutning i hele mit liv - udover selvfølgelig at have fået mine børn. At gøre det her for Alfred og hele vores familie. Det kan ikke gøres op i penge.

Men hvad mener Lykke Leonhard om argumenterne imod tilskud til hjemmepasning? At det skævvrider kønnene og "frarøver" arbejdsmarkedet hænder? Det svarer hun på i denne artikel.

Det er og bliver svært at spå om fremtiden, som historien om befolkningsvæksten også viser os. Vil tilskuddet til hjemmepasning blive et hit, og vil så mange benytte sig af den, at det kan hjælpe de trængte daginstitutioner? Det ved vi ikke, men vi holder selvfølgelig øje med sagen.

Da vi gik i gang med at etablere FavrskovLIV som nyt lokalt medie, formulerede vi en række løfter til vores læsere. Et af de løfter er, at vi lytter. Til forskellige synspunkter og til nuancer. Det løfte lever vi op til ved at tale med Lykke Leonhard og møde hendes familie for at prøve at forstå, hvorfor de fravælger daginstitution eller dagplejemor.

Vi vil altid gerne høre fra dig, så har du idéer til andre synspunkter og input, vi skal lytte til i spørgsmålet om tilskud til hjemmepasning, så kan du henvende dig på 24 24 19 90 eller jerso@favrskovliv.dk.

God fornøjelse med artiklerne, som du finder herunder.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Lykke Leonhard hjemmepasser sin søn Alfred på 2 år. Det koster familien penge i form af en manglende indtægt, men giver mening og ro i hverdagen for dem. Foto: Jesper Rehmeier

Lykke passer 2-årige Alfred hjemme for egen regning: Min søn er aldrig blevet stukket over i andres arme mod sin vilje

Lykke Leonhard hjemmepasser sin søn, indtil han fylder tre. Familien hjemmepasser for egen regning, for kommunen giver ikke tilskud, og det er ifølge Lykke Leonhard alle penge værd. Hun køber ikke, hvad hun kalder påstanden om, at hjemmepasning holder kvinderne tilbage til kødgryderne. Mød Lykke Leonhard og Alfred i dette interview, hvor Lykke også svarer på, om hun som uddannet pædagog ikke burde være på arbejdsmarkedet, hvor der er brug for hende.

Lykke Leonhard fra Hinnerup er mor til tre, og det yngste barn, Alfred, passer hun hjemme, selvom hun ikke kan få tilskud til det. Familien prioriterer benhårdt økonomisk, og det giver mening for dem. Lykke Leonhard køber ikke påstanden om, at hjemmepasning bare "holder kvinderne hjemme ved kødgryderne".

Det er gråt og trist og har regnet hele dagen, men Alfred vil ud og lege i haven. Hans far giver ham flyverdragt og støvler på, og de trasker sammen ud i regnen, mens storesøster Clara spiller et spil på iPad'en. Familien Leonhard fra Hinnerup, som består af far Morten, mor Lykke og børnene Eigil på 14, Clara på 7 og Alfred på 2, ligner så mange andre familier i Danmark og Favrskov.

Men på ét punkt adskiller de sig dog fra normen. For Lykke Leonhard passer Alfred derhjemme i stedet for at sende drengen i vuggestue eller dagpleje. I Favrskov Kommune kan forældre, der ønsker at indrette deres hverdag på den måde, dog ikke få tilskud til det, modsat nabokommunerne Skanderborg, Silkeborg, Randers, Viborg og Syddjurs, hvor tilskud til hjemmepasning i flere år har været en mulighed. Det vil altså sige, at familien Leonhard selv betaler for at holde Alfred hjemme i kraft af en manglende indtægt. Det er Morten Leonhard, der med sit job som ingeniør, forsøger familien, indtil Alfred bliver tre og skal gå i børnehave.

Det har nogle omkostninger for familien. De tager ikke på ferie. De går ikke ud og spiser på restaurant. De brugte ikke deres indefrosne feriepenge på forbrugsglæder, men på at finansiere tiden hjemme med Alfred. 43-årige Lykke Leonhard, som er uddannet pædagog, tøver ikke med at sige, at det har været det rette valg.

- Jeg kommer aldrig nogensinde til at fortryde det her. Det er den bedste beslutning i hele mit liv - udover selvfølgelig at have fået mine børn. At gøre det her for Alfred og hele vores familie. Det kan ikke gøres op i penge.

Tilskud til hjemmepasning?

På byrådsmødet i januar fremlagde Birgit Liin (V) på vegne af Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti et forslag om, at Favrskov Kommune indfører tilskud til pasning af egne børn i hjemmet. Sagen behandles nu i Børn- og Skoleudvalget samt Økonomiudvalget, og forvaltningen indhenter erfaringer fra andre kommuner, hvor tilskuddet er indført. Med et borgerligt flertal ventes det, at ordningen bliver vedtaget på byrådsmødet i marts. Vi ved endnu ikke præcis, hvordan tilskudsordningen vil se ud i Favrskov, men her kan du læse de artikler, FavrskovLIV indtil nu har skrevet om emnet. 

Spørgsmålet om tilskud til hjemmepasning deler byrådet i to

Birgit Liin til rød blok: Vær nu konstruktive

Hvor meget får man for at hjemmepasse i nabokommunerne? Få svaret her 

Lykke Leonhard hjemmepasser sin søn Alfred på 2 år. Det koster familien penge i form af en manglende indtægt, men giver mening og ro i hverdagen for dem. Foto: Jesper Rehmeier
Det er planen, at Alfred skal begynde i børnehave, når han bliver tre år til oktober. Og Lykke Leonhard skal tilbage til arbejdsmarkedet. Foto: Jesper Rehmeier


Rolig og tryg hverdag

Da Clara på 7 gik i børnehave var Lykke i en periode hjemmegående, og friheden til kun at skulle sende Clara i børnehave, når barnet selv havde lyst, gav en ro i tilværelsen, fortæller Lykke Leonhard.

- Jeg skulle aldrig presse hende af sted. For det er frygteligt, når man skal det. Jeg bliver ked af det og får dårlig samvittighed og føler, at jeg begår et overgreb på barnet, når det ikke har lyst til at blive adskilt fra mig, og jeg skal gøre det flere gange om ugen. Det føles helt naturstridigt, når et barn ikke vil adskilles fra de voksne.

Derfor blev familien enige om, at Alfred skulle passes hjemme.

Og hvordan ser en almindelig hverdag så ud for familien? De to store børn står op, og Morten Leonhard følger dem i skole, mens Alfred og Lykke bliver hjemme. Det betyder, at Alfred står op, når han selv har lyst.

Som forældre vil man helt naturligt sætte sig ind, hvad man skal lave, hvad for noget legetøj, der er sjovt og hvilke sanglege, man kan bruge. Man kan jo ikke bare gå og lave ingenting, så bliver man jo helt bims. Det er også et ansvar, man har som hjemmepasser. Man skal selvfølgelig sætte sig i nogle ting omkring dit barn og dets udvikling.

Lykke Leonhard

Mor og søn står op, spiser morgenmad, leger, tegner, tager på ture til biblioteket eller svømmehallen, cykler, støvsuger og lægger vasketøj sammen, køber ind og har en, hvad Lykke Leonhard beskriver som, en helt almindelig hverdag.

- Hvad for en svømmehal? spørger Clara, der kigger op fra iPad'en.

- Ovre i Hinnerup svømmehal. Du kunne godt tænke dig at være med. Der er nogle gange, når du skal i skole, og du ved, vi skal et eller andet, åååh, så vil du gerne være med.

Et af argumenterne mod hjemmepasning er, at børn der passes hjemme ikke får tilstrækkeligt med socialt samvær med andre børn og voksne. Men det er i hvert fald ikke tilfældet hos familien Leonhard, lyder det.

For Lykke Leonhard er ikke den eneste mor i Hinnerup, der vælger at passe et barn hjemme i stedet for at sende det i institution. Hun er med i en gruppe med 7-8 mødre, som mødes nogle gange om ugen på skift hos hinanden. Børnene leger, og de voksne har hinandens selskab - noget som også er vigtigt, når man mangler kollegaer at snakke med. Faktisk anslår Lykke, uden at kende det præcise tal, at mellem 10 og 20 mødre i Hinnerup og opland hjemmepasser.

- Det er familier, der ligesom vores har valgt at passe hjemme, indtil økonomien ikke tillader det længere, eller de tænker, at børnene er klar til at starte i institution. Det er vigtigt for os begge to at komme ud og få den kontakt med andre, og det er der, vi voksne giver hinanden råd og udveksler erfaringer. Det skaber også venskaber.

Mangler netop du ikke på arbejdsmarkedet?

Lykke Leonhard understreger flere gange, at barnets tarv er det vigtigste. Økonomien ser anderledes ud i nogle år, til hun skal tilbage på arbejdsmarkedet, men det går. Hun ved selvfølgelig godt, at hun ikke optjener pension i de år, hun ikke er i beskæftigelse, men det bekymrer hende ikke så meget. Det vigtigste er Alfred, siger hun. Og der er forskel på Alfred og hans søskende, der har gået i institution, mener Lykke Leonhard.

- Han er ikke stresset på samme måde, som små børn godt kan være, hvis der har været for meget skrald på i en periode. De kan blive pylrede, og man kan mærke, der er noget, der stresser dem. Alfred er helt fredelig og rolig, og han er aldrig bange for, at vi går fra ham, for han er aldrig blevet efterladt nogen steder. Han er ikke blevet stukket over i andres arme mod hans vilje, og det kan jeg mærke på ham.

Personligt kunne jeg sagtens gå hjemme med Alfred i længere tid. Jeg er ikke være bange for, at han ikke bliver stimuleret, for vi søger vi fællesskaber på andre måder. Jeg ville gerne, at der var mulighed for deltidspladser, så man kunne sende dem mindre af sted. Det er et rigidt system i forhold til små børn

Lykke Leonhard

Når der diskuteres tilskud til hjemmepasning handler en del af debatten om individet og selvfølgelig barnets tarv. Bliver barnet socialiseret tilstrækkeligt? Understøttes dets udvikling? Bliver hjemmepasseren, som langt oftest er moren, sat uden for arbejdsmarkedet? Men der er også et samfundsaspekt i diskussionen, navnlig fordi man fjerner arbejdskraft i en tid, hvor der virkelig er brug for hænder. Og der er i høj grad brug for pædagoger som Lykke Leonhard.

Hvis man siger, at du burde være ude og passe andres børn og hjælpe til, hvor der er mangel på hænder, hvad siger du så? 

- Det forstår jeg helt sikkert godt, at man kan tænke. Men jeg tænker, at selvom det hænger sammen, så er det to forskellige diskussioner. Når nogle kommuner tilbyder tilskuddet, så burde det være landsdækkende. Og ja, jeg er pædagog, men det er ikke alle hjemmepassere, der er pædagoger.

Så der er noget sandhed i det? 

- Ja, det er der. Men vi gør også noget godt for de børn, som får lov at blive hjemme. Og de familier der synes, at de trives godt med det, de bør få muligheden for at vælge det til.

Ikke bare tilbage til 1950'erne og kødgryderne

Alfred kommer ind fra haven igen. Legen er slut, for han har slået sin hånd, og nogle gange er mor bare den bedste til at trøste. Måske oftest mor, når nu det er hende, der passer på fuldtid? Lykke afviser, at Alfred er en "mors dreng", for han er tryg, og elsker også at lege med sin far, når han kommer hjem fra arbejde.

Hvis man sætter sig lidt ind i udviklingspsykologi og tilknytning finder man ud af, at det ikke nødvendigvis er gode argumenter for, at børn skal socialiseres tidligt, eller at de bliver enspændere af at gå hjemme. Det kan man jo komme udenom på andre måder.

Lykke Leonhard

Lykke Leonhard siger, at hun ikke har noget imod at blive udfordret på beslutningen om at hjemmepasse og argumenterne mod tilskud til hjemmepasning. Men hun mener, at flere af modstandernes argumenter ikke passer til tiden og samfundet.

- Jeg synes, det er et forældet, når man bliver ved med at sige, at det her sender kvinderne tilbage til kødgryderne. Jeg gider næsten ikke at diskutere på det niveau, for jeg synes, det er for gammeldags. Jeg synes, vores normer i samfundet har rykket sig.

- Vi har jo et netværk, vi går ikke bare rundt herhjemme for os selv. Vi mødes i grupper. Vi netværker på en anden måde, så vi går ikke bare hjemme hver især med vores barn. Vi er langt videre fra den tid.

Men det er jo typisk kvinderne, der bliver hjemme og passer. Diskuterede I, om det skulle være Morten, der skulle gå hjemme med Alfred?

- Nej, for det havde han ikke lyst til. Jeg kender ikke nogen mænd, der hjemmepasser, men jeg ved, de findes. Og giver man tilskud til ordningen, vil det også på sigt ske. Mænd kommer mere og mere ind i en rolle, hvor de gerne vil være sammen med deres små børn. Hvis vi sætter de,t fri vil normen rykke sig, og mænd vil komme på banen og sige, at de også gerne vil gå hjemme nogle måneder eller tage halvdelen af perioden.

Lykke Leonhard siger, at hun grundlæggende er imod at sende små børn i vuggestuealderen i institution. Derfor er det også nærliggende at spørge:

Synes du, jeg er en dårlig forælder, fordi jeg sender mit barn i vuggestue, også når hun nogle gange er ked af det, når jeg går fra hende? 

- Nej, det synes jeg ikke. Hele min pointe er, at man skal gøre, som man vil. Jeg synes, familierne skal have frit valg på det punkt - og det er faktisk ikke, fordi jeg er borgerlig. Men jeg synes, at hvis familien gerne vil det, så kan jeg ikke se, hvorfor de ikke skal have lov til det. Men jeg synes ikke, man er en dårlig forældre, hvis man sender sit barn i institution. Jeg kunne bare godt tænke mig, at man kunne vælge at passe derhjemme i stedet.

Natteravnene modtager donation på 20.000 kroner. Foto: Natteravnene

Det korte nyhedsoverblik

Penge til ravne, plads til vuggestuebørn, formandspost til Favrskovmand. Få et hurtigt nyhedsoverblik her.

Her er det korte nyhedsoverblik over ugen der gik i Favrskov

Økonomiske håndsrækning til Natteravnene: Nordea-fonden har givet en donation på 20.000 kroner til Natteravnene i Hadsten/Hinnerup. Penge, som skal gå til et kursus i konflikthåndtering for de frivillige Natteravne. FavrskovLIV talte med afdelings leder tilbage i sommer, hvor ravnene oprettede en gårute i Hammel som konsekvens af flere klager og unges larm og fest. Læs mere om det her.

Her anbefales mundbind og coronatest stadig: Corona regnes ikke længere som en samfundskritisk sygdom, og måske har du allerede brændt dit lager af mundbind. Men Sundhedsstyrelsen anbefaler altså stadig, at du lader dig teste og bærer mundbind, når du besøger plejecentre og bosteder. Det gælder også i Favrskov Kommune.

Anders G. Christensen bliver formand for særligt udvalg: Regionsrådet har udpeget den tidligere Favrskov-borgmester Anders G. Christensen til formand for det særlige udvalg for Personale. Det nye særlige udvalg for Personale skal "gennem inddragende processer sikre Regionsrådet input om, hvordan Region Midtjylland sikrer gode arbejdspladser, der kan rekruttere, udvikle og fastholde medarbejdere nu og i fremtiden. Desuden skal det beskrive perspektiver og mulige løsningsmodeller med fokus på de strategisk udfordringer de kommende 10-15 år," som det hedder i en pressemeddelelse.

Ny vuggestuegruppe i Søften: Som led i de omfattende ombygninger i kommunens daginstitutioner, har Engen i Søften nu åbnet en vuggestuegruppe med 12 vuggestuebørn. Rummene til børnehavebørnene er blevet bygget om til vuggestue, og der er samtidig etableret en såkaldt "udelivsgruppe" til børnehavebørnene. Favrskov Kommune skriver, at "fire ud af ugens fem dage er det meningen, at udelivsgruppen tager på ture uden for matriklen eller laver projekter på legepladsen. Og i løbet af foråret bliver det muligt at tage på cykelture rundt i lokalområdet, for politikerne har efter medarbejdernes ønske gjort det muligt at indkøbe 24 børnecykler og tilsvarende cykelhjelme." Læs mere her.

Nordmarken i Lading er et af de områder, hvor der har været stor efterspørgsel på byggegrunde. Inden længe begynder arbejdet med at gøre klar til endnu en etape. Foto: Jesper Rehmeier

Indbyggertallet steg med 463 personer i 2021 - hvem havde set den komme? Ikke befolkningsprognosen i hvert fald

Befolkningsprognosen havde forudset en stigning på 122 borgere i Favrskov i løbet af 2021. Virkeligheden blev en helt anden. Tilflyttere og et stigende børnetal er jo godt, men kan kommunen komme tættere på med prognosen ? Det spørger vi forvaltningen om.

Kommunen solgte byggegrunde i rivende hast, og samtidig var fødselstallet 148 højere end dødstallet. Det er godt og glædeligt, men væksten kom også bag på kommunen. Og særligt børnetallet lægger pres på institutionerne i visse dele af Favrskov. Befolkningsprognosen skal ramme tættere på skiven, lyder det fra ny direktør.

1. januar i år var der 48.844 borgere i Favrskov Kommune.

Fortsætter befolkningsvæksten med samme fart som den, man oplevede i 2021, går der ikke lang tid, inden kommunen runder dét skarpe hjørne som er 50.000 indbyggere. For i fjor oplevede Favrskov en befolkningstilvækst på 463 borgere. Det står i skarp kontrast til et fald i befolkningstallet på 16 indbyggere i 2020.

Befolkningsvæksten har i høj grad været drevet af salget af kommunale byggegrunde og et boligmarked som har været ekstremt aktivt under corona. 119 grunde lykkedes det kommunen at sælge i 2021, og blandt andet derfor oplevede Favrskov en nettotilflytning - altså tilflytninger fra andre kommuner fratrukket antallet af fraflytninger - på 329 borgere.

Tidligere på ugen undersøgte FavrskovLIV prisudvikling og liggetid på boligmarkedet i kommunen, og konklusionen fra de lokale ejendomsmæglere er også, at der har været gang i bolighandlerne. Og at det særligt er de unge børnefamilier, der flokkes til kommunen. Det, samt visse andre faktorer, giver også visse udfordringer.

Befolkningsprognoser skal ramme tættere på skiven

Hvert år udarbejder kommunen en befolkningsprognose, undertiden kaldet befolkningsfremskrivning. Det er forvaltningens mest kvalificerede bud på, hvordan befolkningstallet vil udvikle sig det næste års tid ud fra forudsætninger som fødselsparametre, dødsfald og tilflytning. Det er et vigtigt styreredskab i forhold til kommunens budgetplanlægning og til at forudse behovet i forhold til servicetilbud som vuggestuer og børnehaver.

I Favrskov har man oplevet en langt større vækst end forventet og navnlig en større mængde fødsler, end ventet. Befolkningsprognosen for 2021 skønnede en vækst på 122 borgere, mens det faktiske tal altså endte på 463. Den store vækst har, sammen med udfordringer med at rekruttere dagplejere, lagt et pres på daginstitutionernes kapacitet i særligt den østlige del af kommunen.

Peter Jensen er for kort tid siden tiltrådt stillingen som direktør for Job og Økonomi i Favrskov Kommune, og han har erfaring med udarbejdelse af befolkningsprognoser fra sin tid i Rebild Kommune. Han lægger ikke skjul på, at befolkningsprognoser kan ramme ved siden af, særligt når en force majeure som corona pludselig melder sig på banen.

- Når det tal, man har regnet sig frem til, ikke har holdt stik, har man brugt nogle forkerte forudsætninger. I en periode med to års corona har man været forsigtig med fremskrivningerne. Måske endda meget forsigtige, for corona kunne have jo resulteret i noget andet end den vækst, vi har set. I stedet har vi fået et boligmarkedet, der er eksploderet og dermed flere tilflyttere, siger Peter Jensen.

Anlægsmidler blev rykket frem

Selvom byrådet i Favrskov i det seneste budget vedtog, at alle midler til anlægsprojekter og renoveringer skal samles i én pulje og prioriteres til foråret, besluttede man at fremrykke midler til daginstitutionsområdet. Det gjorde man for at afhjælpe det kapacitetspres, som visse dele af kommunen oplever, særligt på området for 0-2 årige. 

I denne artikel kan du læse mere om, hvordan byrådet på mødet i december vedtog en anlægsbevilling på over 13 millioner kroner til forskellige projekter.

Det er ikke kun i Favrskov, man ifølge Peter Jensen har ramt ved siden af befolkningsprognoserne. Men målet er helt klart at komme tættere på i Favrskov.

- Man skal ind og vurdere de enkelte forudsætninger meget nøje. En byggegrund er ikke bare en byggegrund. Nogle flytter til med deres to børn fra det gamle hus og bygger et nyt i kommunen, mens andre kommer udefra og har to børn og et mere på vej. Man kan komme det tættere på, end tilfældet har været med den seneste prognose, og det er målet.

Rekordår for byggegrunde

I Lading er antallet af vuggestuebørn i institutionen Lærkereden vokset fra 8 i marts 2021 til forventede 33 i marts 2022. Salget af byggegrunde i byens nybyggerkvarter er gået hurtigere end forventet, og det har været det samme billede andre steder i kommunen.

Et vigtigt element i befolkningsprognosen er et overblik over alle de boliggrunde som kommunen og private har på vej. Det såkaldte 'boligprogram'. Det er også gennem indsigt i udbuddet af boliger, at man skal forsøge at forudse befolkningsvæksten.

- Man har i boligbyggeprogrammet for den seneste befolkningsprognose ikke regnet med, at det ville gå så hurtigt med at sælge byggegrunde. Hvis alle, der flytter til, kommer med vuggestuebørn, kan det knibe med at følge med. Med normal tilflytning og fraflytning bevarer man nogenlunde status quo, og der kan i perioder være pres på kapaciteten i institutionerne, mens der i andre perioder er masser af kapacitet. Der er nødt til at være stor vækst, før man virkelig bliver presset, forklarer Peter Jensen.

Da det borgerlige flertal bestående af Konservative, Venstre, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti overtog magten ved valget i november lovede partierne at indføre tilskud til hjemmepasning af egne børn, blandt andet for at afhjælpe kapacitetsudfordringerne. Sagen drøftes nu i de pågældende udvalg og vil være til yderligere behandling på byrådsmødet i marts. Alt det kan du læse mere om i disse artikler: