Lykke passer 2-årige Alfred hjemme for egen regning: Min søn er aldrig blevet stukket over i andres arme mod sin vilje
Lykke Leonhard hjemmepasser sin søn, indtil han fylder tre. Familien hjemmepasser for egen regning, for kommunen giver ikke tilskud, og det er ifølge Lykke Leonhard alle penge værd. Hun køber ikke, hvad hun kalder påstanden om, at hjemmepasning holder kvinderne tilbage til kødgryderne. Mød Lykke Leonhard og Alfred i dette interview, hvor Lykke også svarer på, om hun som uddannet pædagog ikke burde være på arbejdsmarkedet, hvor der er brug for hende.
Det er gråt og trist og har regnet hele dagen, men Alfred vil ud og lege i haven. Hans far giver ham flyverdragt og støvler på, og de trasker sammen ud i regnen, mens storesøster Clara spiller et spil på iPad'en. Familien Leonhard fra Hinnerup, som består af far Morten, mor Lykke og børnene Eigil på 14, Clara på 7 og Alfred på 2, ligner så mange andre familier i Danmark og Favrskov.
Men på ét punkt adskiller de sig dog fra normen. For Lykke Leonhard passer Alfred derhjemme i stedet for at sende drengen i vuggestue eller dagpleje. I Favrskov Kommune kan forældre, der ønsker at indrette deres hverdag på den måde, dog ikke få tilskud til det, modsat nabokommunerne Skanderborg, Silkeborg, Randers, Viborg og Syddjurs, hvor tilskud til hjemmepasning i flere år har været en mulighed. Det vil altså sige, at familien Leonhard selv betaler for at holde Alfred hjemme i kraft af en manglende indtægt. Det er Morten Leonhard, der med sit job som ingeniør, forsøger familien, indtil Alfred bliver tre og skal gå i børnehave.
Det har nogle omkostninger for familien. De tager ikke på ferie. De går ikke ud og spiser på restaurant. De brugte ikke deres indefrosne feriepenge på forbrugsglæder, men på at finansiere tiden hjemme med Alfred. 43-årige Lykke Leonhard, som er uddannet pædagog, tøver ikke med at sige, at det har været det rette valg.
- Jeg kommer aldrig nogensinde til at fortryde det her. Det er den bedste beslutning i hele mit liv - udover selvfølgelig at have fået mine børn. At gøre det her for Alfred og hele vores familie. Det kan ikke gøres op i penge.
Tilskud til hjemmepasning?
På byrådsmødet i januar fremlagde Birgit Liin (V) på vegne af Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti et forslag om, at Favrskov Kommune indfører tilskud til pasning af egne børn i hjemmet. Sagen behandles nu i Børn- og Skoleudvalget samt Økonomiudvalget, og forvaltningen indhenter erfaringer fra andre kommuner, hvor tilskuddet er indført. Med et borgerligt flertal ventes det, at ordningen bliver vedtaget på byrådsmødet i marts. Vi ved endnu ikke præcis, hvordan tilskudsordningen vil se ud i Favrskov, men her kan du læse de artikler, FavrskovLIV indtil nu har skrevet om emnet.
Spørgsmålet om tilskud til hjemmepasning deler byrådet i to
Birgit Liin til rød blok: Vær nu konstruktive
Hvor meget får man for at hjemmepasse i nabokommunerne? Få svaret her
Rolig og tryg hverdag
Da Clara på 7 gik i børnehave var Lykke i en periode hjemmegående, og friheden til kun at skulle sende Clara i børnehave, når barnet selv havde lyst, gav en ro i tilværelsen, fortæller Lykke Leonhard.
- Jeg skulle aldrig presse hende af sted. For det er frygteligt, når man skal det. Jeg bliver ked af det og får dårlig samvittighed og føler, at jeg begår et overgreb på barnet, når det ikke har lyst til at blive adskilt fra mig, og jeg skal gøre det flere gange om ugen. Det føles helt naturstridigt, når et barn ikke vil adskilles fra de voksne.
Derfor blev familien enige om, at Alfred skulle passes hjemme.
Og hvordan ser en almindelig hverdag så ud for familien? De to store børn står op, og Morten Leonhard følger dem i skole, mens Alfred og Lykke bliver hjemme. Det betyder, at Alfred står op, når han selv har lyst.
Lykke LeonhardSom forældre vil man helt naturligt sætte sig ind, hvad man skal lave, hvad for noget legetøj, der er sjovt og hvilke sanglege, man kan bruge. Man kan jo ikke bare gå og lave ingenting, så bliver man jo helt bims. Det er også et ansvar, man har som hjemmepasser. Man skal selvfølgelig sætte sig i nogle ting omkring dit barn og dets udvikling.
Mor og søn står op, spiser morgenmad, leger, tegner, tager på ture til biblioteket eller svømmehallen, cykler, støvsuger og lægger vasketøj sammen, køber ind og har en, hvad Lykke Leonhard beskriver som, en helt almindelig hverdag.
- Hvad for en svømmehal? spørger Clara, der kigger op fra iPad'en.
- Ovre i Hinnerup svømmehal. Du kunne godt tænke dig at være med. Der er nogle gange, når du skal i skole, og du ved, vi skal et eller andet, åååh, så vil du gerne være med.
Et af argumenterne mod hjemmepasning er, at børn der passes hjemme ikke får tilstrækkeligt med socialt samvær med andre børn og voksne. Men det er i hvert fald ikke tilfældet hos familien Leonhard, lyder det.
For Lykke Leonhard er ikke den eneste mor i Hinnerup, der vælger at passe et barn hjemme i stedet for at sende det i institution. Hun er med i en gruppe med 7-8 mødre, som mødes nogle gange om ugen på skift hos hinanden. Børnene leger, og de voksne har hinandens selskab - noget som også er vigtigt, når man mangler kollegaer at snakke med. Faktisk anslår Lykke, uden at kende det præcise tal, at mellem 10 og 20 mødre i Hinnerup og opland hjemmepasser.
- Det er familier, der ligesom vores har valgt at passe hjemme, indtil økonomien ikke tillader det længere, eller de tænker, at børnene er klar til at starte i institution. Det er vigtigt for os begge to at komme ud og få den kontakt med andre, og det er der, vi voksne giver hinanden råd og udveksler erfaringer. Det skaber også venskaber.
Mangler netop du ikke på arbejdsmarkedet?
Lykke Leonhard understreger flere gange, at barnets tarv er det vigtigste. Økonomien ser anderledes ud i nogle år, til hun skal tilbage på arbejdsmarkedet, men det går. Hun ved selvfølgelig godt, at hun ikke optjener pension i de år, hun ikke er i beskæftigelse, men det bekymrer hende ikke så meget. Det vigtigste er Alfred, siger hun. Og der er forskel på Alfred og hans søskende, der har gået i institution, mener Lykke Leonhard.
- Han er ikke stresset på samme måde, som små børn godt kan være, hvis der har været for meget skrald på i en periode. De kan blive pylrede, og man kan mærke, der er noget, der stresser dem. Alfred er helt fredelig og rolig, og han er aldrig bange for, at vi går fra ham, for han er aldrig blevet efterladt nogen steder. Han er ikke blevet stukket over i andres arme mod hans vilje, og det kan jeg mærke på ham.
Lykke LeonhardPersonligt kunne jeg sagtens gå hjemme med Alfred i længere tid. Jeg er ikke være bange for, at han ikke bliver stimuleret, for vi søger vi fællesskaber på andre måder. Jeg ville gerne, at der var mulighed for deltidspladser, så man kunne sende dem mindre af sted. Det er et rigidt system i forhold til små børn
Når der diskuteres tilskud til hjemmepasning handler en del af debatten om individet og selvfølgelig barnets tarv. Bliver barnet socialiseret tilstrækkeligt? Understøttes dets udvikling? Bliver hjemmepasseren, som langt oftest er moren, sat uden for arbejdsmarkedet? Men der er også et samfundsaspekt i diskussionen, navnlig fordi man fjerner arbejdskraft i en tid, hvor der virkelig er brug for hænder. Og der er i høj grad brug for pædagoger som Lykke Leonhard.
Hvis man siger, at du burde være ude og passe andres børn og hjælpe til, hvor der er mangel på hænder, hvad siger du så?
- Det forstår jeg helt sikkert godt, at man kan tænke. Men jeg tænker, at selvom det hænger sammen, så er det to forskellige diskussioner. Når nogle kommuner tilbyder tilskuddet, så burde det være landsdækkende. Og ja, jeg er pædagog, men det er ikke alle hjemmepassere, der er pædagoger.
Så der er noget sandhed i det?
- Ja, det er der. Men vi gør også noget godt for de børn, som får lov at blive hjemme. Og de familier der synes, at de trives godt med det, de bør få muligheden for at vælge det til.
Ikke bare tilbage til 1950'erne og kødgryderne
Alfred kommer ind fra haven igen. Legen er slut, for han har slået sin hånd, og nogle gange er mor bare den bedste til at trøste. Måske oftest mor, når nu det er hende, der passer på fuldtid? Lykke afviser, at Alfred er en "mors dreng", for han er tryg, og elsker også at lege med sin far, når han kommer hjem fra arbejde.
Lykke LeonhardHvis man sætter sig lidt ind i udviklingspsykologi og tilknytning finder man ud af, at det ikke nødvendigvis er gode argumenter for, at børn skal socialiseres tidligt, eller at de bliver enspændere af at gå hjemme. Det kan man jo komme udenom på andre måder.
Lykke Leonhard siger, at hun ikke har noget imod at blive udfordret på beslutningen om at hjemmepasse og argumenterne mod tilskud til hjemmepasning. Men hun mener, at flere af modstandernes argumenter ikke passer til tiden og samfundet.
- Jeg synes, det er et forældet, når man bliver ved med at sige, at det her sender kvinderne tilbage til kødgryderne. Jeg gider næsten ikke at diskutere på det niveau, for jeg synes, det er for gammeldags. Jeg synes, vores normer i samfundet har rykket sig.
- Vi har jo et netværk, vi går ikke bare rundt herhjemme for os selv. Vi mødes i grupper. Vi netværker på en anden måde, så vi går ikke bare hjemme hver især med vores barn. Vi er langt videre fra den tid.
Men det er jo typisk kvinderne, der bliver hjemme og passer. Diskuterede I, om det skulle være Morten, der skulle gå hjemme med Alfred?
- Nej, for det havde han ikke lyst til. Jeg kender ikke nogen mænd, der hjemmepasser, men jeg ved, de findes. Og giver man tilskud til ordningen, vil det også på sigt ske. Mænd kommer mere og mere ind i en rolle, hvor de gerne vil være sammen med deres små børn. Hvis vi sætter de,t fri vil normen rykke sig, og mænd vil komme på banen og sige, at de også gerne vil gå hjemme nogle måneder eller tage halvdelen af perioden.
Lykke Leonhard siger, at hun grundlæggende er imod at sende små børn i vuggestuealderen i institution. Derfor er det også nærliggende at spørge:
Synes du, jeg er en dårlig forælder, fordi jeg sender mit barn i vuggestue, også når hun nogle gange er ked af det, når jeg går fra hende?
- Nej, det synes jeg ikke. Hele min pointe er, at man skal gøre, som man vil. Jeg synes, familierne skal have frit valg på det punkt - og det er faktisk ikke, fordi jeg er borgerlig. Men jeg synes, at hvis familien gerne vil det, så kan jeg ikke se, hvorfor de ikke skal have lov til det. Men jeg synes ikke, man er en dårlig forældre, hvis man sender sit barn i institution. Jeg kunne bare godt tænke mig, at man kunne vælge at passe derhjemme i stedet.