Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Flemming Hess Jensen og Liselotte Strange kigger på asbestplader på en gang på Ulstrup Skole. I uge 42 asbestsanerede man to faglokale og en gang på skolen, men ikke alle asbestplader er fjernet. Foto: Jesper Rehmeier

- Få nu fjernet de asbestlofter!

Hvornår skal asbestlofterne væk?

Det vil forældrene i skolebestyrelsen på Ulstrup Skole gerne vide.

I dette nyhedsbrev skal vi møde to af dem, som bestemt ikke er tilfredse med, at deres børn går i skole i en bygning med asbestlofter. Forældrene efterlyser vilje og vægt bag ordene om, at pladerne skal fjernes. For når de lokale politikere under en valgdebat i november lovede, at asbesten skal fjernes i 2022, så skal de også holde ord, mener Ulstrup-forældrene.

Men når asbestpladerne er intakte, er de ikke farlige. Sådan lyder det fra både fagfolk og kommunens forvaltning. Hvad siger forældrene til det?

- Ekspertudtalelser eller ej, så hører asbestplader simpelthen ikke hjemme på skoler. Hænger der asbestplader på kontorer eller i områder, hvor børnene ikke færdes, er det lidt noget andet, men det går ikke der, hvor børnene færdes, spiller bold og leger. Børn sidder altså ikke bare med foldede hænder, siger den ene forældre, som har tre børn på skolen.

De to forældre, som vi har mødt, er godt klar over, at det koster penge at fjerne asbest. De ved, at det er et spørgsmål om at prioritere, og at pengene kun kan bruges en gang. Men de mener altså også, at byrådet netop bør prioritere at bruge penge på at pille asbestlofterne ned, når man ved, at asbest kan være farligt.

I denne artikel taler vi med de to forældre fra Ulstrup Skole og får dem til at uddybe det høringssvar, hvori de udtrykker bekymring over skolens asbestlofter. Vi beder også en af de lokale politikere svare på, om han "padler baglæns" i forhold til de ting, han lovede under valgkampen.

Faktisk er det ikke første gang, at netop de to forældre har gjort opmærksom på ting, de ikke synes er i orden på Ulstrup Skole. Tidligere har de nemlig givet udtryk for, at skolens toiletter trænger til en overhaling, og det er faktisk et gennemgående tema på flere af kommunens skoler. Her viste en gennemgang fra 2019, at toiletforholdene på flere skoler var for dårlige.

Derfor sættes der inden længe gang i renoveringsprojekter på fire af kommunens skoler, så i alt 35 toiletter istandsættes. Det kan du blive klogere på i denne artikel.

I næste uge er der vinterferie for både elever, toiletter og asbestlofter på kommunens skoler. FavrskovLIV kommer også kun med ét nyhedsbrev i næste uge, men der kan du se frem til at læse et stort interview med borgmester Lars Storgaard (K).

God fornøjelse med artiklerne i dette nyhedsbrev.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Flemming Hess Jensen og Liselotte Strange er forældre til børn på Ulstrup Skole, og de bryder sig ikke om, at der er asbestlofter på skolen. Blandt andet på gangen her. Foto: Jesper Rehmeier

Forældre på Ulstrup Skole: - Vores børns sundhed vil vi altså gå langt for

Vi har mødt to forældre til børn på Ulstrup Skole De vil have asbestpladerne fjernet fra skolens lofter. Noget, som politikkerne har lovet, mener forældrene. Men hvordan forholder de sig til, at forvaltning og fagkundskab siger, at pladerne ikke umiddelbart udgør nogen fare?

Der kan ske skader på loftsplader, når børn leger, og det nogle gange går vildt for sig. Det siger medlemmer af skolebestyrelsen på Ulstrup Skole. Asbest hører ikke hjemme på skoler, mener de, og derfor efterspørger de en tidshorisont for, hvornår de sidst asbestplader skal fjernes - og tager de lokale politikere sagen alvorligt på denne side af valgkampen, spørger forældrene?

- I det mindste skal vi ikke stå og kigge ned i toilettet denne gang, siger Liselotte Strange til Flemming Hess Jensen, da det er blevet tid til at tage et foto til denne artikel. De har begge børn på Ulstrup Skole og har tidligere gjort opmærksom på, at skolens toiletfaciliteter trænger til at blive opdateret.

"Tiden er løbet fra fælles-skidning", som man kunne læse i en artikel Midtjyllands Avis med et billede af Liselotte Strange og Flemming Hess Jensen, der besigtiger et af skolens toiletter - toiletter som de lokale politikere også sked på, da de gik i skole, som forældrene siger.

Nu er blikket rettet mod loftet i stedet, for det handler om asbestpladerne på flere af skolens lofter, som tiden ifølge de driftige forældre er løbet fra. Som medlemmer af skolebestyrelsen på Ulstrup Skole var de to forældre med til at skrive det høringssvar, hvori der gives udtryk for bekymring over, at der stadig findes asbestholdige loftsplader på skolen.

Sådan lød høringssvaret fra Ulstrup Skole

Sådan skrev Ulstrup Skole i høringssvaret til budgettet for 2022-2025:

Vi er som de foregående år bekymret over, at Ulstrup Skole fortsat har en del lofter indeholdende asbest både i klasselokaler, faglokaler, personaleforberedelsespladser, gangarealer m.m.

Vi kan ikke umiddelbart se ud fra budgettet, at der er en udskiftning af disse indenfor den kommende budgetperiode.

De uddyber nu, hvorfor de er bekymrede, selvom eksperter og forvaltning siger, at asbestpladerne ikke udgør nogen fare, når de er intakte og de farlige asbestfibre indkapslet, som tilfældet er det på Ulstrup Skole.

Begge forældre kan dog forestille sig scenarier, hvor pladerne kan tage skade.

- Ekspertudtalelser eller ej, så hører asbestplader simpelthen ikke hjemme på skoler. Hænger der asbestplader på kontorer eller i områder, hvor børnene ikke færdes, er det lidt noget andet, men det går ikke der, hvor børnene færdes, spiller bold og leger. Børn sidder altså ikke bare med foldede hænder, siger Flemming Hess Jensen, der har tre børn på skolen.

Der kan ske ulykker

Bestyrelsen har været enige om at indsende høringssvaret om asbestpladerne. Til FavrskovLIV oplyser Ejendomsservice, som har ansvaret for kommunens bygninger, at det ikke kun er på Ulstrup Skole, at der findes asbestholdige materialer. Der arbejdes lige nu på en opdateret kortlægning over, hvor og hvor meget asbest, der er tilbage.

Gennem årene har man løbende fjernet asbest fra kommunale bygninger, på Ulstrup Skole senest i uge 42, og Liselotte Strange troede da også, at asbest hørte fortiden til.

Seniorforsker fra Aalborg Universitet: Ingen fare, men...

Torben Valdbjørn Rasmussen er seniorforsker på institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet og ekspert i asbest. Han siger til FavrskovLIV, at "der ringer en alarmklokke", når man taler om asbestmaterialer på skoler, men understreger også, at lovgivningen altså ikke forbyder eksempelvis loftsplader af asbest.

- Så længe pladerne er hele, og fibrene er indkapslede, udgør asbestplader som sådan ingen sundhedsrisiko. Men går de i stykker, skal de udskiftes.

- Derfor skal man heller ikke være bange, når der hænger plader på gange og i klasselokaler. Det er jo ikke normal adfærd at gøre skade på dem, men man kan selvfølgelig forestille sig scenarier på en skole, hvor der kan ske skader på eksempelvis loftet. Så det er noget, man skal være opmærksom på.

- Jeg var i chok, da jeg fandt ud af, at der er asbestlofter på skolen. Kommunen kommer jo ikke hver anden dag og kigger på, om pladerne stadig er i god stand, og derfor skal det da selvfølgelig udskiftes, siger Liselotte Strange, der har en dreng i 7. klasse på Ulstrup Skole.

På Facebook har historien om asbest på Ulstrup Skole resulteret i nogen debat, og flere kommentarer går også på udtalelserne om, at urørte plader ikke udgør nogen særlig sundhedsrisiko.

Hvorfor er I bekymrede, når forvaltning og eksperter siger, pladerne ikke udgør nogen fare?

- Jeg er selv lærer, og jeg ved, at der nogle gange flyver ting rundt i et klasselokale - i virkelighedens verden hænger sådan nogle plader altså ikke urørt hen, når der er tale om  klasseværelser og på gange uden for klasseværelserne, siger Flemming Hess Jensen og uddyber:

- Vores børns sundhed vil vi gå langt for, og vi er altså nogen, der på det her punkt gerne vil gå med både livrem og seler. Så det er ikke bare hysteri, for man ved jo, at det er pissefarligt.

Flemming Hess Jensen og Liselotte Strange kigger på asbestplader på en gang på Ulstrup Skole. I uge 42 asbestsanerede man to faglokaler og en gang på skolen, men ikke alle asbestplader er fjernet. Foto: Jesper Rehmeier

Vil have lokale politikere til at holde ord

Til dette medie udtaler de to udvalgsformænd Flemming Nørgaard (Venstre, Børne- og Skoleudvalget) og Søren Gade (Socialdemokratiet, Teknik- og Miljøudvalget), at byrådet bestemt tager asbestholdige materialer alvorligt, og at asbest ikke bør findes på skoler. Men også at det i sidste ende er "et spørgsmål om kroner og ører". Her kan du læse deres svar.

Tager man børns sundhed alvorligt, så skal man til at tage det her mere alvorligt, end man har gjort indtil nu.

Flemming Hess Jensen, far til tre børn på Ulstrup Skole

Liselotte Strange og Flemming Hess Jensen er da også klar over, at det er dyrt at fjerne asbestpladerne på Ulstrup Skole, og at det er et spørgsmål om prioriteter. Men de efterspørger alligevel en tidshorisont og en plan for, hvornår skolens lofter er asbestfri.

- Det er lidt for nemt at sige “jamen, når pladerne bare hænger, så sker der ikke noget”. De skal prioritere at gøre noget ved det. Det lader til, at man lukker øjnene og bare håber på det bedste, mener Liselotte Strange som fortæller, at flere forældre har henvendt sig til hende med bekymringer vedrørende lofterne.

Faktisk diskuterede de to Ulstrup-politikere Flemming Nørgaard og Søren Gade, sammen med daværende borgmesterkandidat Lars Storgaard (også fra Ulstrup), sagen under en valgdebat med TV2 Østjylland seks dage inden valget. Det kan du se i klippet herunder, hvor politikerne efter 41 minutter og 40 sekunder taler om asbest på Ulstrup Skole.

- Vi skal også love noget her i valgkampen, så det (asbestlofterne, red.) er bare væk næste år, sagde Flemming Nørgaard under debatten, mens Søren Gade vendte tommelfingeren i vejret og nikkede.

- Det er jo vores ejendomscenter, der skal gå ind og tage ansvar og få det klaret, lød det fra Lars Storgaard, der nu er borgmester.

Liselotte Strange og Flemming Hess Jensen undrer sig over, at politikerne er mere forsigtige i deres udmelding få måneder efter debatten.

- Nu padles der pludselig baglæns med snak om budgetter, prioriteter og så videre. Det bliver jeg lidt provokeret af, siger Flemming Hess Jensen.

- Det virker næsten, som om de ikke har været klar over, at der er asbest på skolen, lyder det fra Liselotte Strange.

- Pasningsgaranti, regler og så videre skal selvfølgelig overholdes, det ved vi jo godt. Men det virker bare lidt, som om de udskyder det, fordi de kan, mener Flemming Hess Jensen.

Udvalgsformand Flemming Nørgaard: Jeg padler ikke baglæns

Flemming Nørgaard mener ikke, at han i valgdebatten med TV2 Østjylland lovede for meget.

- Jeg tror bestemt ikke, det var for meget at love. Vi vil bringe det frem til budgetforhandlingerne, så vi kan få gjort noget ved det. Men der er selvfølgelig nødt til at være finansiering til det.

Du sagde, at "det er bare væk næste år" altså her i 2022 - var det ikke for meget at love i forhold til det, du nu siger?

- Jeg mener, det er inden for rammen af det, jeg sagde, når jeg lovede, at det er noget, jeg vil kæmpe for. Jeg vil sætte det på dagsordenen, og jeg er trods alt formand for et de områder, som det drejer sig om.

Men du sagde, at "det er bare væk næste år" - er det så ikke at padle baglæns, som en af forældrene udtrykker det?

- Når jeg siger, at vi får gjort noget ved det i 2022 - så skal der skaffes penge til det først. Jeg mener ikke, at det er at padle baglæns. Vi skal have det igennem til budget i 2022, og vi skal finde en løsning på det.

Du siger, at "det er bare en fejl" til spørgsmålet om asbestlofter - hvad mente du med det?

- At asbest ikke hører hjemme på vores skoler - det står jeg ved. Nu kommer det på banen i Ulstrup, men det gælder ikke bare på den skole, også andre steder hvor det findes. Det skal fjernes andre steder også.

Her er det et af de toiletter på Bavnehøjskolen i Hadsten, der skal renoveres. Foto: Jesper Rehmeier

Fire skoler får renoveret toiletter

På flere af kommunens skoler trænger toiletterne til renovering. Nu afsættes der midler til fire projekter. Se listen her.

Der afsættes 1,25 millioner kroner til renovering af toiletter på fire af kommunens skoler. Planerne om at opføre en tilbygning med toiletter på Hadsten Skole sendes dog tilbage til politisk behandling.

Der er for få toiletter på flere af kommunen skoler, og flere af de eksisterende toiletter trænger til renovering.

Derfor afsættes der nu 1,25 millioner kroner til tre renoveringsprojekter på skoler i Hadsten Bavnehøjskolen, Østervangsskolen og Hadsten Skole, samt på Skovvangsskolen i Hammel.

På Bavnehøjsskolen i Hadsten skal der renoveres seks toiletter til elever på mellemtrinnet for samlet 210.000 kroner. Og det glæder skoleleder Bjørn de Place.

- Vi er meget opmærksom på toiletforholdene, for det betyder noget for eleverne. Man hører om børn, der holder sig en hel dag, fordi de ikke vil gå på toilettet. Det er ikke et stort problem for os, men vi er også meget opmærksomme på, at eleverne skal have lyst til at bruge toilet, når behovet opstår.

Bavnehøjskolen har 274 elever og 18 toiletter i forbindeles med klasselokaler og faglokaler. Det svarer til cirka 15 elever per toilet, og Sundhedsstyrelsen anbefaler da også, at der i de store klasser ikke er mere end 15 elever om ét toilet, mens anbefalingen lyder på maksimalt 10 elever per toilet i de mindre klasser.

Hvor meget batter seks toiletter egentlig?  

- Det batter faktisk en del. Det svarer rundt regnet til renovering af et toilet per klasse i mellemtrinnet, og det er godt, siger Bjørn de Place.

Toilet-tilbygning på Hadsten Skole skudt til hjørne

Udover renoveringen af de i alt 35 toiletter fordelt på fire skoler, ligger der også et forslag om en tilbygning med 10 toiletter på Hadsten Skole. Et projekt, der ifølge beskrivelsen fra Teknik- og Miljø vil løbe op i tre millioner kroner.

Det forslag bliver dog næppe realisteret lige med det første, da man i Børne- og Skoleudvalget samt Økonomiudvalget foreslår at sende sagen tilbage til forvaltningen med henblik på at revurdere økonomien i forslaget. Tre millioner kroner for en tilbygning på 30 kvadratmeter er altså for dyrt, lyder det. Der tages endelig beslutning på byrådsmødet 22. februar.

De fire renoveringsprojekter

Bavnehøjskolen: Seks elevtoiletter på mellemtrinnet = 210.000 kroner

Hadsten Skole: 15 elevtoiletter og to personaletoiletter = 600.000 kroner

Skovvangsskolen: Fem personaletoiletter = 175.000 kroner

Østervangsskolen: Syv elevtoiletter = 240.000 kroner

Favrskov justerer sin whistleblowerordning

Nu kan whistleblowerordningen også bruges til at indberette mobning, og så skal kommunaldirektøren ikke længere sidde med i udvalget.

Ny lovgivning får Favrskov Kommune til at justere den ordningen, som skal give kommunalt ansatte eller samarbejdspartnere mulighed for at indberette lovovertrædelser eller mistanke om lovovertrædelser eller grov forsømmelse i kommunen. Hvor mange har egentlig brugt ordningen, siden den trådte i kraft i 2019?

Hvis en medarbejder i Favrskov Kommune har viden eller mistanke om, at der foregår ulovligheder eller grove forsømmelser i kommunen, kan vedkommende gøre opmærksom på det gennem den såkaldte whistleblowerordning. Enten som anonym eller som ikke-anonym. Ordningen gælder for ansatte i Favrskov Kommune samt samarbejdspartnere.

Kommunen har haft sådan en ordning siden august 2019, og det er altså ikke, fordi whistleblowerudvalget, som skal håndtere henvendelser gennem ordningen, er blevet overbebyrdet med sager i årene siden, ordningen trådte i kraft. Faktisk har der kun været to henvendelser, som endda begge faldt uden for ordningens anvendelsesområde, oplyser Favrskov Kommune.

Det kan der indberettes om

  • Strafbare forhold, og andre lovovertrædelser fx tilsidesættelse af tavshedspligten, misbrug af økonomiske midler, tyveri, svig, underslæb, bedrageri og bestikkelse  
  • Andre grove eller gentagne lovovertrædelser, fx lovgivningen om magtanvendelse, forvaltningsloven, offentlighedsloven m.v.  
  • Fare for enkeltpersoners helbred og sikkerhed  
  • Grove tilfælde af omsorgssvigt og lignende  
  • Grov chikane, herunder seksuel chikane.

En ny lov, lov om beskyttelse af whistleblowere, er trådt i kraft, og det medfører også visse ændringer i retningslinjerne for Favrskovs ordning.

Indtil nu har kommunaldirektøren siddet med i whistleblowerudvalget, men justitsministeriet har besluttet, at det ikke længere skal være muligt for medlemmer af direktionen at sidde med. Udvalget, som er dem, der tager imod henvendelser, kommer i stedet for til at bestå af chefen for Borgmestersekretariat og HR, en borgerrådgiver, en medarbejderrepræsentant og to jurister fra Borgmestersekretariat og HR.

Kommunen opdaterer også på punktet om, hvad der kan indberettes om, og hvad der ikke kan indberettes om. Eksempelvis har det indtil nu ikke været muligt at indberette om mobning, men det ændres der altså på.

Det kan der ikke indberettes om

  • Løse rygter  
  • Enkeltstående fejl og forsømmelser  
  • Forhold omkring: Samarbejdsvanskeligheder, Inkompetence, overtrædelser af interne retningslinjer af mindre alvorlig karakter som fx rygning, beklædning, alkohol og lignende.

Som whistleblower skal man vide, at man er beskyttet, hvis man vælger at indberette noget. Derfor tilføjes  et punkt om, hvordan man som whistleblower er beskyttet mod repressalier som for eksempel fyring, forflytning, chikane og diskrimination.

Her kan du se et notat om den opdaterede whistleblowerordning.

Sløjfen, Hadsten. Pressefoto

Regionen lukker snart for kviktest i Hadsten

Det vil dog fortsat være muligt at blive coronatestet i Favrskov.

Kviktest i Hinnerup består et stykke endnu, og du kan også stadig blive PCR-testet i InSide i Hammel.

Corona anses ikke længere som en samfundskritisk sygdom, og derfor har regeringen besluttet, at alle kvikteststeder skal lukkes senest 6. marts.

Region Midtjylland lukker for kviktest i Sløfjen i Hadsten, og derfor er søndag 13. februar sidste dag, du kan blive testet i Hadsten. Det skriver Favrskov Kommune i en pressemeddelelse.

Kommunen oplyser også, at kviktest i Hinnerup forsætter "lidt endnu", mens PCR-teststedet i Hammel kører uændret videre.

Der er nu skruet betragteligt ned for den samlede testkapacitet i Danmark, så der fra mandag 7. februar nu kan kviktestes 200.000 om dagen. Før det var tallet 500.000.