Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Hvor skal vi hen? FavrskovLIV har talt med borgmester Lars Storgaard om hans politiske planer, målsætninger og håb for de næste fire år. Det inkluderer blandt andet ønsket om et mærkbart bedre erhvervsklima, og derfor vil borgmesteren ud i kommunen på virksomhedsbesøg, for at undersøge hvordan han kan støtte erhvervslivet. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Hvad vil vores nye borgmester?

Det har taget mig usædvanlig lang tid at skrive denne historie.

For der er sket meget i Lars Storgaards liv, siden jeg talte med ham første gang i oktober sidste år.

Dengang morede den konservative formand sig meget over, at jeg ikke havde spurgt ham, hvem af de to borgmesterkandidater - Birgit Liin og Nils Borring - han ville pege på som borgmester til kommunalvalget tre uger senere. Det blev han ellers altid spurgt om, konstaterede han med et stort smil.

"Men du er jo også borgmesterkandidat, Lars," svarede jeg, nok mere som et spørgsmål end en konstatering. For var Lars Storgaard virkelig en realistisk kandidat til borgmesterposten i Favrskov, når hans parti aldrig havde haft mere end tre mandater i byrådet?

Det var han, viste det sig tre uger senere. Det kom ganske vist som et chok, også for Lars Storgaard, men når man har sagt A, må man også sige B.

Lars Storgaard fulgte pligten, da han tog borgmesterposten - som så ofte før i sin næsten fire årtier lange karriere i politiet - men det var ikke et enkelt valg. Det krævede sine overvejelser.

Det talte Lars Storgaard og jeg også om, da valget var overstået. For på hjemmefronten var hans hustru Inge-Merete alvorligt syg af kræft. Hendes sygdomsforløb har selvsagt fyldt meget for Lars Storgaard, og de tanker, der fulgte med, har jeg også skrevet en artikel om - men det er ikke den, der udkommer i dag. Den bliver i skuffen for nu.

For i dag handler det om politik. Ikke fordi familien ikke fylder - det gør den absolut - men fordi vi ser fremad. For Lars Storgaard blev borgmester. Og selvom han også bærer på savnet til sin afdøde hustru, så er borgmesterens klare målsætninger og tro på sit politiske projekt uændret.

Som han selv fortæller: "På borgmesterkontoret sker der noget nyt hver dag, og det kan jeg godt lide. Det er godt med noget at give sig til."

Når man bliver borgmester, er der nogle ting, der ændrer sig

FavrskovLIV har i denne uge besøgt Lars Storgaard på hjørnekontoret på rådhuset i Hinnerup. Jeg har drukket et par kopper stærk kommunekaffe med den nye borgmester og talt med ham om den første halvanden måned i hans borgmesterkarriere. Og så har jeg spurgt ham hvilke planer, ønsker og håb han har for fremtidens Favrskov.

Og selvom politiskiltet nu er skiftet ud med borgmesterkæden, så er Lars Storgaard (K) ikke for fin til selv at lave kaffen, når man er på visit på borgmesterkontoret i Hinnerup.

"Jeg er jo stadig bare Lars, ikke" som han siger, da kaffekanden kommer på bordet.

Og det er nok sådan, de fleste i Favrskov kender den nye borgmester. Snakkesalig, jovial og nede på jorden. Men kan man egentlig blive ved med at være "bare Lars", når man er borgmester for små 50.000 borgere?

Nok ikke helt, siger Lars Storgaard. Kaffen vil han altid lave selv, og personligheden forbliver den samme. Men når man bliver borgmester, er der nogle ting, der ændrer sig. Som Lars Storgaard selv udtrykker det:

- Jeg vil stadig gå på kroen og få en øl i ny og næ, men det er slut med at rafle.

Og er der én ting, Lars Storgaard er kendt for at sige, så er det, at politik er det muliges kunst - det siger han såmænd også i dette interview - men har han ændret sit syn på, hvad der er muligt, efter han er gået fra opposition til regering? Og hvordan skal hans valgløfter effektueres, nu hvor han sidder for enden af bordet?

Dét, og meget andet, har vi talt med den nye borgmester om i denne uge, hvor vinterferien har lagt sig over landet. Uanset om du sidder foran kaminen i sommerhuset, i en skihytte i Norge eller bag skærmen på kontoret, så håber jeg, at du kan slå benene op og nyde indblikket i borgmesterens arbejde.

God læselyst.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Når Lars Storgaard ikke er i arbejdstøjet tager han løbeskoene på og den sidste uge har borgmesteren løbet 50 kilometer. Det er ikke fordi tempoet er voldsomt højt, men når først han er ude, så tager den ene kilometer tit den anden, fortæller borgmesteren. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Lars Storgaard vil forbedre erhvervsklimaet og diskutere grøn omstilling: Her er den nye borgmesters politiske planer

- Som borgmester får du virkelig mulighed for at komme ud og møde folk i øjenhøjde. Det glæder jeg mig til. Jeg vil ikke virke pralende, men jeg tror altså, at det er dét, jeg kan.

Selvom valgsejren og borgmesterposten kom som en overraskelse, så hviler Lars Storgaards tro på egne politiske evner på et stærkt fundament. FavrskovLIV har talt med den nye borgmester om hans politiske planer, målsætninger og ønsker for de næste fire år.

En personlig tragedie har gjort den første halvanden måned i borgmesterstolen mere end almindeligt svær for Lars Storgaard. Men troen på det politiske projekt er stadig stærk hos Favrskovs nye borgmester. Han vil på virksomhedsbesøg, fordele væksten bredere og møde borgerne ansigt til ansigt. Og så er der jo klimaet...

Der sidder en ny mand på hjørnekontoret i Hinnerup Rådhus. Skolelæreren Nils Borring er skiftet ud med politibetjenten Lars Storgaard.

Og den nye borgmester har været hele følelsesregisteret igennem siden det på valgnatten stod klart, at han havde et flertal bag sig.

For oven i den politiske og professionelle omvæltning gik Lars Storgaards hustru og partner gennem fire årtier, Inge-Merete, bort i januar.

Tragedien har selvfølgelig præget den nye borgmesters start. Lars Storgaard ville helst have turneret kommunen rundt og hilst på både høj og lav, for det er i samtalen med borgerne, at han har det bedst, forklarer borgmesteren. Det er blevet besværliggjort yderligere af corona, men tragedien og udfordringerne til trods er der både politisk vilje og klare målsætninger at spore hos Lars Storgaard.

- Der er meget at lære som borgmester, men det bliver man aldrig for gammel til. Her er der noget nyt hver dag, og det kan jeg godt lide.

Og han tror stadig, i al beskedenhed, at han bliver en rigtig god borgmester for Favrskov.

- Som borgmester får du virkelig mulighed for at komme ud og møde folk i øjenhøjde. Det glæder jeg mig til. Jeg vil ikke virke pralende, men jeg tror altså, at det er dét, jeg kan.

Virksomhedsbesøg skal giver erhvervslivet bedre vilkår

Et af de første punkter på den nye borgmesters dagsorden er netop at komme ud i kommunen.

- Hvis jeg skal kunne gøre en forskel, så skal jeg først have input, fortæller Lars Storgaard, og derfor vil han ud og besøge både kommunens institutioner og besigtige Favrskovs erhvervsliv.

- Vi har planlagt, at jeg skal ud og besøge tre-fire virksomheder om måneden. Jeg vil meget gerne have en føling med deres udfordringer og behov, og hvis det viser sig, når jeg har besøgt ti virksomheder, at der er en rød tråd - hvis det er det samme udfordringer, de har - så vil jeg undersøge, om man kan gå ind og gøre noget.

Lars Storgaard begyndte sin virksomhedsturné for nylig, da han besøgte landbrugsrådgivningsvirksomheden Velas i Søften. Og erhvervslivet har en særlig plads i borgmesterens politiske hjerte. Står det til ham, så skal Favrskov være endnu mere erhvervsvenlig.

De sidste par år er Favrskov dalet nogle placeringer på listen over landets mest erhvervsvenlige kommuner og ligger nu på 16.-pladsen. Er du tilfreds med det?

- Nej, vi skal da mindst i top 10. Det er min ambition, og det håber jeg virkelig, kan lade sig gøre. Vi skal se, om ikke vi kan forbedre vilkårene for erhvervslivet.

Derfor planlægger Lars Storgaard også et besøg hos hver af de fire handelsstandsforeninger i Favrskov. Kommunens vækst skal fortsætte, siger han.

- Det er et mål, at vi skal fortsætte væksten og gerne fordele den bredere. Jeg er klar over, at hvor der kan vækstes, der skal vi vækste. Man kan ikke stoppe udviklingen i øst, fordi man vil have den i vest. Men det ville være godt, hvis man kunne gøre noget mere attraktivt i vest, for at tiltrække væksten, siger Lars Storgaard og smager lidt på ordene, før han fortsætter.

- Jeg tror også bare, der kommer en naturlig stopklods på et tidspunkt. Befolkningstilvæksten kan jo ikke blive ved.

Der er jo allerede dele af Favrskov, hvor befolkningstilvæksten enten står stille eller endda er faldende. Dine stemmer kommer især fra de områder i kommunens vestlige del - føler du et pres for at leve op til deres ønske om at væksten fordeles mere ligeligt i kommunen?

- Ja, det er klart. Men jeg håber også, at de har stemt på mig, for noget af det, jeg allerede har gjort. For jeg tror, at de er klar over, at bare fordi borgmesteren kommer fra en bestemt by, så betyder det ikke, at det flyder med mælk og honning i byen. Nogen forventer måske en hel masse af mig, men jeg kan ikke gøre tingene alene. Der skal et flertal til.

Er administrationsbygningen i Ulstrup realistisk eller en drøm?

Netop øst/vest-debatten fyldte meget under efterårets kommunalvalgkamp.

Og selvom Lars Storgaard maner til realisme og siger, at der altid skal et flertal til, så har han ikke lagt valgkampens ytringer om byudvikling i Ulstrup fra sig. Det står han ved.

- Vi har en helt unik chance for at udvikle midtbyen i Ulstrup på den gamle Expedit-grund - det er en once in a lifetime-mulighed - derfor har jeg bedt om, at der bliver afholdt et borgermøde i april, forud for at vi laver en lokalplan. Det kunne jo være, at der var en borger, der havde et guldkorn, vi kunne tage med.

Her ser Lars Storgaard gerne, at man placerer “en ny og moderne administrationsbygning som kan tiltrække arbejdskraft fra både Viborg, Aarhus og Randers.”

Er din fornemmelse, at det er et realistisk ønske eller er det en drøm?

- Ja, det er jo nok 50/50. Det er jo også økonomiske hensyn, der spiller ind, forklarer borgmesteren og uddyber.

- Jeg kunne godt frygte, at vores anlægsramme bliver sat ned fra regeringens side, når der kommer en ny økonomiaftale til sommer.

Det ville i så fald kunne gå ud over anlægspuljen - har du gjort dig nogle tanker om prioriteringerne i den?

- Jeg har da nogle ønsker og tanker, men jeg synes, man skylder at give det nye byråd tid til, at sætte sig ind i tingene, inden vi melder noget ud.

Så du har prioriteret hvorvidt pengene skal gå til skoler, ældre eller noget tredje?

- Nej, det har jeg ikke lagt mig helt fast på. Det er klart, at vi har en udfordring med plejehjemspladser, hvis vi skal leve op til loven, så det er noget, vi skal se på. Og når man udvikler, som man gør, så skal vi selvfølgelig også have skoler og daginstitutioner med.

Selvom han er blevet borgmester, serverer Lars Storgaard stadig selv kaffen. Og Favrskovs nye borgmester har efterhånden fundet sig til rette på hjørnekontoret på rådhuset i Hinnerup. Med tiden bliver der måske også plads til et jagttrofæ eller to, fortæller borgmesteren. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Klimaets mand - til en vis grad

Et af de helt store emner i efterårets valgkamp var klimaet. Flere politikere med markante holdninger til klimaet blev valgt ind fra begge fløje, og Lars Storgaards eget parti var ingen undtagelse.

Hos De Konservative har flere stemmer allerede været ude og tale varmt for, at der skal gøres mere for den grønne omstilling i Favrskov.

Niels Christian Selchau-Mark er blevet udpeget som formand for et nyt, midlertidigt klimaudvalg, et såkaldt paragraf 17, stk. 4-udvalg, mens partikollegaen Charlotte Green også har advokeret for at sætte yderligere skub i den grønne omstilling.

Og det bliver der brug for, hvis Favrskov skal leve op til sine klimaforpligtelser. FavrskovLIV afdækkede i sidste uge, hvordan vores kommune halter gevaldigt efter sine egne klimamålsætninger, og Lars Storgaard er opmærksom på behovet for mere grøn omstilling i kommunen, fortæller han.

Det virker som om, at der er nogle kræfter på tværs af byrådet, der gerne vil arbejde for at sætte yderligere fart under den grønne omstilling. Også i dit eget parti. Kan vi regne dig som en del af de progressive kræfter?

- Ja, til en vis grad.

En vis grad?

- Ja, det er jo nemt nok at sige, at vi skal have dét og dét og dét, men det skal også kunne føres ud i livet. Politik er det muliges kunst. Men ja, til en vis grad.

Søren Gade (S), formanden for Teknik- og Miljøudvalget, mener, at alle skal være villige til at ofre noget i klimakampen, også landbruget, hvis vi skal have en klimaneutral kommune i 2050. Han har foreslået, at landbruget måske skal dyrke mindre rentable, men mere klimavenlig afgrøder - er du enig i det?

- Jeg tror ikke, vi politikere skal gå ind og blande os i, hvordan landbruget arbejder lokalt. Det er ikke en kommunalpolitisk opgave.

Hvad er så kommunalpolitiske opgaver, når det kommer til den grønne omstilling?

- Sådan noget som biodiversitet og skovrejsning skal vi se nærmere på. Og så skal vi indtænke solceller der, hvor vi kan. Det er nogle af de lavthængende frugter, vi skal se nærmere på.

Hvad med vindmøller? Du har tidligere stemt nej til rejsningen af seks store vindmøller i Hallendrup, men sagt ja til tre samme sted. Hvor står du nu?

- Jeg har det sådan, at vindmøller er pænest ude på havet. Derude blæser det, og derude gør de nytte. Jeg synes personligt ikke, at vindmøller er ret flotte inde i landet. Og jeg kan sagtens følge de beboere, der udtrykker bekymring for møllernes påvirkning.

Så du vil hellere arbejde for grønne tiltag i form af solceller og skovrejsning?

- Ja, men lad os se, hvad vi kan gøre. Mange af de nye byrådsmedlemmer har en masse gode idéer, og dem skal vi se nærmere på.

Pape på visit i Hinnerup

Selvom starten på borgmesterkontoret har budt på udfordringer, så har Lars Storgaard hele tiden følt en solid opbakning. “Jeg er blevet taget godt imod,” fortæller han, og internt i partiet har støtten også været god.

- Min gruppe har gjort det rigtig godt, og på den front har det bestemt været en god start som borgmester, fortæller han.

Derudover indgår Lars Storgaard i et sparringssamarbejde med flere borgmestre fra Favrskovs omegnskommuner. Og så har partiformanden Søren Pape været på visit.

Søren Pape og partiets generalsekretær Søren Vandsø besøgte Lars Storgaard på borgmesterkontoret i Hinnerup allerede på tredjedagen af hans nystartede borgmesterperiode, og den forbindelse er den nye borgmester glad for.

- Søren Pape har jo selv været borgmester i Viborg i mange år, så vi har lidt at snakke om, og det er jeg er da glad for, at vi kan. Og han var selvfølgelig glad for, at valget gik, som det gjorde.

Rollen som "Folkets tjener" fortsætter

På hjemmefronten er der også opbakning til Lars Storgaard. Selvom hustruens bortgang har fyldt meget, så bakker familien op om at han er blevet borgmester.

- Min kone fortalte, at hun var stolt af mig. Det betyder meget, siger Lars Storgaard.

Udenfor hjørnekontorets regnvåde vinduer bevæger en gartner sig rundt med en fejemaskine. På den anden side af døren kan man ane den svage lyd af medarbejdere, der snakker.

Nu er Lars Storgaard i princippet øverste chef for dem alle. Både gartneren, de kommunale medarbejdere og hundredvis af andre kommunale medarbejdere, og selvom den stilling måske havde givet anledning til selvtilfredshed hos andre, så er det ikke tilfældet for Lars Storgaard.

For selvom han sidder på det mest magtfulde kontor i kommunen, så ser han sig selv som folkets tjener, som han formulerer det. Og det er måske ikke så mærkeligt, for efter 37 år i politiet har den konservative borgmester nogle ting med i bagagen.

- Jeg er vant til at have med mennesker at gøre, løse konflikter og råde og vejlede. Når man arbejder i politiet, så er man jo folkets tjener. Det fortsætter her.

Bygningen i Thorsø, som kommunen har købt. Det er planen, at den skal rives ned for at lave plads til nybyggeri. Foto: Jesper Rehmeier

Kommunen køber den gamle hotelbygning i Thorsø - nedrivning og byfornyelse i støbeskeen

Det er ikke alle, der glæder sig over, at den ikoniske gamle bygning skal rives ned.

I denne artikel kan du dog høre et par stykker af de, der ser frem til at bygningen gør plads til byfornyelse.

Bygningen er i dårlig stand og ville være for dyr at renovere, siger borgmester Lars Storgaard. Landsbyrådets repræsentant i Thorsø er enig og glæder sig over, at den centralt beliggende grund får nyt liv.

I hjertet af Thorsø ligger der en gammel hotelbygning, som om sommeren er dækket af grønne slyngplanter. En bygning, der skiller sig ud i bybilledet.

Men den ligger der ikke meget længere.

Favrskov Kommune har nemlig købt bygning på Jernbanegade 24A, og planen er at rive den ned og bruge grunden til noget andet.

I en pressemeddelelse udtaler borgmester Lars Storgaard sig om muligheden for at byudvikle i Thorsø på hotelgrunden.

- Vi arbejder løbende for at sikre, at der i vores større byer er et bredt udbud af attraktive boliger til rådighed for borgere i alle aldre. Opkøbet af det gamle hotel giver gode muligheder for, at der kan opføres en række nye og moderne boliger lige midt i Thorsø. Det er jeg sikker på, at mange vil synes godt om, og det bliver helt sikkert et aktiv for byen på længere sigt.

Bygningen er dækket af slyngplanten borgmestervin, der om sommeren står flot og grøn. Foto: Jesper Rehmeier

Drømmer om rækkehuse

Også hos Thorsøs repræsentant i Landsbyrådet, Mette Sørensen, er der tilfredshed med udsigten til byfornyelse.

- Jeg synes, det er dejligt, der kommer til at ske noget. Det er en pæn bygning, men den er også misligholdt og har fået lov til at gå i forfald. Jeg kan ikke se, at man skulle renovere den. Det ville være for dyrt, siger Mette Sørensen, der faktisk bor over for bygningen.

På Facebook har flere borgere i Thorsø givet udtryk for ærgrelse over, at den gamle hotelbygning, der er dækket af slyngplanten borgmestervin, skal fjernes. Mette Sørensen fra Landsbyrådet mener, at det er nostalgi og gode minder, der får folk til at skrive sådan, for bygningen pryder altså ikke.

- Rent praktisk er det tidssvarende at fjerne den, for jeg kan ikke se, hvem der skulle gå ind og renovere den. Det er jo dejligt centralt i byen, og det ville være lækkert med nogle rækkehuse til leje i stedet for.

Det vides endnu ikke, hvornår nedrivningsarbejdet kan påbegyndes.

Byrådsmøde i Favrskov

Årets andet byrådsmøde - bliver der mere kød på denne gang?

På tirsdag skal byrådspolitikerne i Favrskov i ringen igen, når Lars Storgaard byder velkommen til årets andet byrådsmøde.

Januars møde blev en kort, lidt nervøs affære, og på FavrskovLIV glæder vi os til at se, hvad politikerne finder på nu, hvor debuten er overstået. I skrivende stund venter vi stadig på dagsordenen, men sikkert er det i hvert fald, at vi kigger med på tirsdag klokken 19.

Det nye byråd havde dog ét spændende punkt på programmet i januar, nemlig snakken om tilskud til hjemmepasning. Herunder kan du se de artikler, vi har indtil nu har skrevet om det emne - et emne, der splitter byrådssalen i to.