Mette Nøhr om opsigtsvækkende Facebook-opslag, 1100 stemmer og hårde konstitueringsforhandlinger: - Der er ikke noget, der kommer af sig selv
En af valgkampens mest markante skikkelser giver et indblik i konstitueringsforhandlinger, strategi for sociale medier og politiske ambitioner for de udvalg, som hun er en del af som byrådsmedlem.
Mette Nøhr sætter kaffen på bordet og letter låget på en hvid æske fra bageren. Gammeldags fastelavnsboller med creme og glasur på toppen.
- Når man er kendt som hende med maden, så skal der være noget ordentligt at spise, siger hun.
Og det er et godt sted at starte dette interview og enhver snak om og med Mette Nøhr. Ved maden. For det nye byrådsmedlem blev nemlig sidste år kendt som "hende med maden". Det gjorde hun, fordi hun i et Facebookopslag sagde fra over for det, hun kaldte "minuttyranni, systemtænkning og kommunal ensretning for fuld udblæsning" i forbindelse med vedtagelsen af en ny madpakkeordning for visiterede ældre. Et opslag, der bredte sig som en løbeild.
Mette Nøhr er ikke i tvivl om, at en del af de mere end 1100 stemmer, som hun fik ved novembers kommunalvalg, skal tilskrives opslaget, som blev delt over 500 gange.
- Jeg blev meget, meget overrasket over, at det nåede så bredt ud. Men for pokker, så fik vi skabt den dagsorden, jeg gerne ville have! Og folk tog stilling til det. Jeg kunne se, at der var nogle få, der ikke var enige, men langt de fleste var jo enige i, at det ikke kan være rigtigt, at man ikke kan få sin egen mad serveret. Det var da tudetosset, at man havde besluttet det, siger Mette Nøhr.
Men fik den for meget gas?
Ingen anden politiker i Favrskov formåede under valgkampen at komme bare i nærheden af den eksponering og kontaktflade, som Mette Nøhrs famøse opslag fik.
Der var dog også kritiske kommentarer rettet mod Nøhr i forbindelse med debatten om de ældres madpakker og valgfrihed.
Sagen kort: Madpakkeordningen, som de ældre ikke ville spises af med
Et enigt byråd vedtog en madpakkeordning for ældre, der er visiteret til hjælp til at anrette frokosten. Det drejede sig på det tidspunkt om små 50 borgere med fysiske eller mentale udfordringer såsom demens.
Med beslutningen skulle den ældre vælge den kommunale madpakke for at få hjælp til frokosten, eksempelvis til at smøre rugbrødsmadder.
Kommunen havde regnet sig til årligt at kunne årligt spare 170.000 kroner på den nye ordning.
Argumenterne for den nye ordning var blandt andet, at plejepersonalet ofte kommer ud til ældre, hvis madvarer er blevet fordærvede, eller til tomme køleskabe, hvor personalet skal bruge tid på at købe ind for den ældre. Byrådets begrundelse var, at der med den kommunale madpakke altid ville være frisk og ernæringsmæssig varieret mad til den ældre.
Ordningen mødte omvendt kritik fra blandt Ældrerådet, der var imod at de ældre mistede valgfriheden og blev nødt til at vælge kommunens tilbud, hvis de ville have hjælp til frokosten. Også fra Ældresagen lød der kritik over, at borgeren fik frataget "valgfrihed og værdighed".
Den megen debat og kritik af ordningen fik byrådet til at genoverveje sagen og bede forvaltningen undersøge økonomien i at tilføje valgfrihed. I sidste ende var det igen et enigt byråd, der blev enige om at gøre det valgfrit for de ældre, om de ville benytte sig af den kommunale madpakke eller have plejepersonalets hjælp til at anrette egen mad.
Da byrådet genbehandlede sagen og vedtog at gøre ordningen frivillig, benyttede flere medlemmer af Social- og Sundhedsudvalget lejligheden til at understrege, at beslutningen om at indføre madpakkeordningen blev truffet ud fra en bekymring om, at mange ældre ikke fik den rette ernæring og en sund, varieret kost.
Blandt andet gik kritikken på, at Mette Nøhr illustrerede sit opslag med en tallerken med gulerødder og et vrængende ansigt. Men de ældre skulle altså ikke skulle spises af med gulerødder, da den kommunale madpakke var ernæringsmæssigt korrekt sammensat, lød kritikken af Mette Nøhr.
Hvad siger du til, at nogle mener, du gav den en tand for meget?
- Det synes jeg overhovedet ikke. For hvad er det, du skal gøre, hvis du skal ud med dit budskab? Havde jeg bare stået med hænderne ude og skrevet et opslag med "systemsnak", så var det ikke nået ud til nogen. Det havde ikke vakt en interesse hos nogen. Se på, hvad de gør på Christiansborg for at komme frem. Så siger de nok, at det er “populisme”...
Ja, det kan man vel godt sige?
- Jamen, hvad vil du gøre for at komme frem med dit budskab, spørger jeg bare? Er det så bedre ikke at komme frem med det?
Men du mener, det er for meget at sige, at dit opslag fordrejede debatten?
- Ja, det er jeg slet ikke enig i. Slet, slet ikke. Altså billedet med gulerødderne, det var fuldstændig tilfældigt, at jeg lige klaskede de fire gulerødder på.
Var det virkelig helt tilfældigt?
- Fuldstændig! Jeg skulle have et eller andet på en tallerken. Vi havde lige nogle gulerødder fra aftensmad liggende. Det er bare for at sige, at det er oppe i tiden, den politiske korrekthed, jeg er mere til det frie valg. Så må du ikke få din egen mad serveret! Hvor længe kan vi blive ved med det, inden vi kører det over i gulerødder til de gamle? Hvad er målet med livet, er det vi skal fylde 100 alle sammen? Skal vi ikke have lov til at have et godt liv? Det mener jeg.
Hvis man kalder dig "populist", hvad siger du så?
- Det må man gerne. Når man stikker snuden frem, må man også være klar til at få nogle tæsk.
Og du er ikke bange for at få tæsk?
- Overhovedet ikke. Det har jeg fået i over 20 år. Bare vi har respekt for hinanden. Der er nogle politikere, som har skrevet nogle ting, som jeg ikke ville have gjort. Jeg synes, man skal prøve at tage udgangspunkt i det gode budskab.
Hvad tog andre da udgangspunkt i?
- De sagde, det var Trump-agtigt. Det er langt ude, synes jeg. Helt ærligt. Det kunne jeg aldrig drømme om at skrive til andre.
De anfægtede korrektheden i det, du skrev i dit opslag. Hvad mener du om det?
- Det, de virkelig er blevet provokeret af, jeg har tænkt meget over det, det må have været billedet af gulerødderne. Men de har været enige om at fjerne valgfriheden. Og så går de ind og gør det om igen, alle sammen. Stå dog fast, når man har truffet en beslutning, man føler er rigtig. Det var det, jeg gjorde.
Nu skal der laves politik
Debatten om de ældres madpakker og valgfrihed fik virkelig skubbet Mette Nøhr frem i vælgernes bevidsthed. To gange tidligere har Mette Nøhr uden held forsøgt at komme i Favrskov byråd, men denne gang skulle det være anderledes. Hun dedikerede al sin tid til kampagner, sociale medier, læserbreve, møder med foreninger og valgdebatter. Og i sidste ende gav det altså pote, da kun Nils Borring (S), Lars Storgaard (K) og Birgit Liin (V) fik flere stemmer.
Mette Nøhr, KonservativeJeg taler med masser af forskellige folk og sidder i en række udvalg. Men det her er jo et kæmpe apparat. Så jeg kan ikke bare sige sådan, sådan, sådan og knipse med fingrene, og så er det hele ændret. Det er det lange, seje træk.
Nu sidder hun i byrådet og skal til at lægge handling bag ordene og honorere de mange stemmer.
Kan du blive bange for at skuffe nogen? Nu har du for eksempel slået dig stort op på at sikre bedre forhold for de ældre, men som du selv siger, så gør man det ikke bare lige.
- Ja, det kan man da godt være bange for. Men man skal jo gøre, hvad man kan. Man må kæmpe for det, men have respekt for det, hvis der er et flertal, der viser noget andet. Sådan er det jo. Men noget andet er at gå ind og vende på en tallerken, og det er jo utroværdigt. Men i politik skal man indimellem også sluge nogle kameler, sådan er det for alle politikere. Der er jo også et budget, der skal hænge sammen.
Mette Nøhr gik, forståeligt nok, benhårdt efter en plads i Social- og Sundhedsudvalget, og det har hun også fået. Favrskov kan se frem mod markant flere ældre over 80, og det vil i fremtiden blive svært at levere den samme service til de ældre, særligt når det kniber med at finde arbejdskraft til sektoren.
Social- og Sundhedsudvalget i Favrskov Kommune
Formand: Rikke Randrup Skåning (Socialdemokratiet)
Charlotte Green (Konservative)
Mette Nøhr (Konservative)
Eva Damsgaard (Dansk Folkeparti)
Grethe Villadsen (Socialdemokratiet)
- Men den opgave skal jo løses. Vi skal være opmærksomme på, hvordan det bliver mere attraktivt at få et job som plejemedarbejder. Vi kan godt bare sige det, som det er, det har været sådan noget “kan du ikke blive andet, så kan du blive social- og sundhedsassistent”. Men den køber jeg bare ikke. For du skal have hjertet på rette sted, det er faktisk det vigtigste af det hele.
Ifølge Mette Nøhr er det vigtigt, at der er gode arbejdspladser og attraktive vilkår i Favrskov kommune, men byrådet og forvaltningen skal også være klar til at tænke uden for rammerne for at tage sig af de ældre.
- Robotteknologi og teknologi generelt er også noget, man er nødt til at se på. Der kunne godt være en del funktioner, som kan være med til at underholde de ældre, men også til at støtte plejen. Det er ikke, fordi vi skal have robotter over det hele, slet ikke, men det gode og det smarte, det skal vi altså lære noget af. Man skal ikke være teknologiforskrækket. Det er der ikke råd til.
Løft til erhvervslivet - men det bliver svært uden Rute 26
Det var ikke kun løfter om at sikre bedre forhold for Favrskov ældre, som Mette Nøhr gik til valg på. Hun er af en familie af iværksættere, og erhvervslivet skal have et løft, siger hun. En aktuel plads som nummer 16 på Dansk Industris liste over landets mest erhvervsvenlige kommuner er simpelthen ikke godt nok, mener Mette Nøhr.
Men infrastruktur er afgørende for erhvervslivets trivsel, men vejen mod toppen er svær, når udvidelsen af Rute 26 stadig er 10 år ude i fremtiden, siger det Konservative byrådsmedlem.
- Jeg vil gerne være med til at skubbe på for, at Rute 26 bliver fremrykket, så vi kan få gang i væksten i det vestlige område også. Vi må tale med de politikere og venner, vi hver især har på Christiansborg, så vi kan få rykket vejen frem.
Arbejdsmarkedsudvalget i Favrskov
Formand: Isabell Friis Madsen (Socialdemokratiet)
Mette Nøhr (Konservative)
Erling Høj Sørensen (Nye Borgerlige)
Thake Fogh Cordt (Enhedslisten)
Nils Borring (Socialdemokratiet)
Mette Nøhr sidder også med i Arbejdsmarkedsudvalget, og her har man en opgave med at få unge ledige i arbejde eller uddannelse. Mette Nøhr kan se en værdi i småjobs for de ledige, der er i fare for at blive hægtet af.
- Der er måske nogle, som altid vil have svært ved at være på arbejdsmarkedet. Det er jo ikke, fordi vi vil gå og genere borgerne - vi er der faktisk for at hjælpe. Men måske kan fleksjob være en mulighed? Helt ned til fem timer om ugen. Giver det godt i kommunekassen? Nej. Men man har ikke parkeret personen. Og vi behøver jo ikke alle sammen arbejde 37 timer om ugen. Jeg tænker også på den enkeltes liv, for det giver glæde at være en del af arbejdsmarkedet, siger Mette Nøhr.
Kørt ud på et sidespor?
Kommunalvalget blev en kæmpe triumf for Konservative i Favrskov, der vandt borgmesterposten og gik fra to til seks byrådsmedlemmer. Men, Mette Nøhr medgiver, at der var tale om en pyrrhussejr, for trods det imponerende resultat fik Konservative ingen udvalgsformandsposter. De gik i stedet til Venstre (2) og Socialdemokratiet (4) for at sikre en bred konstituering.
Den var ikke for dyr den borgmesterpost?
- Jamen den er dyr. Men det har også givet et bedre klima helt fra start, fordi man har været villig til at give til de andre. Det tror og føler jeg, de andre har taget godt imod. Hvis alle sad med armene over kors, ville det ikke give et godt arbejdsmiljø eller give grobund for politiske resultater. Men jeg er ikke bekymret over, at de andre har fået formandsposter, selvom det er dyrt.
Forhandlingerne med de andre borgerlige partier samt oppositionen blev ført af Lars Storgaard, Charlotte Green og nyvalgte Niels Christian Selchau-Mark. Så på trods af over 1100 stemmer måtte Mette Nøhr vente udenfor, mens de andre forhandlede om magten.
Hvordan havde du det med, at dine mange stemmer ikke betød så meget i det spil?
- Det accepterede jeg.
Følte du dig kørt ud på et sidespor?
- Jarh, der var da lige sådan et tidspunkt, hvor jeg tænkte... Men øh. Nej. De var gode til at komme og orientere, det var ikke sådan, de var væk i evigheder. De var gode til at komme tilbage og fortælle. Så på den måde har vi hele tiden været enige om retningen. Så det er ikke noget, jeg sidder og er bitter over nu.
Og du var heller ikke bitter, da det stod på?
- Jeg var lige lidt dengang. For jeg var da klar til at gå med ind.
Var der en strid?
Mette Nøhr holder en tænkepause.
- Nej, ikke ud over at jeg var klar til at gå med ind.
Og fik at vide, at nu skal du vente udenfor?
- Og fik at vide, at nu tager vi lige de erfarne kræfter. Jeg har jo heller ikke erfaringen, jeg har jo aldrig prøvet sådan nogle forhandlinger før. Man får jo heller ikke erfaringen, hvis man ikke kommer i gang. Det er da lidt min holdning. Så en anden gang, når man er valgt ind, og hvis det går så godt med de stemmer igen, så vil jeg også med til at forhandle.