Lejlighedsbyggeri til 130 millioner i Hinnerup: Sådan kommer Thorasdal til at se ud
AL2bolig har justeret på tidsplanen for byggstart og indflytning. Og så kan byggechefen i boligselskabet fortælle, at AL2bolig dagligt hører fra folk, der gerne vil skrives op til en bolig.
Hvis du har din daglige gang i Hinnerup, har du sikkert holdt øje med byggepladsen ved Fredensgade, Ådalsvej og Østergade. Her er fem huse blevet revet ned for at bane vej for det nye, almene boligbyggeri Thorasdal, som opføres af boligselskabet AL2bolig. Nu står der tilbage en stor, tom grund som venter på, at byggekraner, gravemaskiner og håndværkere rykker ind.
Og der går lidt tid endnu, inden den tomme plads forvandles til en travl myretue af bygningsarbejdere. Planen er, at byggeriet påbegyndes i november.
- Alle vil gerne bygge lige nu, der er lang kø så at sige, og vores projekt skal også godkendes hos kommunen. Der er en lang række processer og regler, vi skal overholde med sådan et byggeri. Men det er helt normal proces, den slags tager tid, fortæller Kristina Rytter, byggechef hos AL2bolig.
Boligselskabet har haft projektet i konkurrence hos forskellige totalentreprenører, og opgaven er gået til Aarhus-virksomheden Q-Construction.
Stigning i byggepriser rammer også Thorasdal
Corona har sat godt gang i byggeriet, og byggeboomet har resulteret i, at priserne på håndværkertimer, byggematerialer og så videre er steget voldsomt. Man får mindre for de penge, man har at bygge for, kan man sige.
Og hvordan påvirker det så projektet i Hinnerup?
Byggeriet Thorasdal har et budget på maksimalt 130 millioner som ikke må overskrides. Så når priserne på materialer og arbejdskraft stiger, må man "skære ind til benet", som Kristina Rytter fra AL2bolig udtrykker det.
- Det er klart, at regningen for prisstigningerne skal findes i projektet. Vi kommer ikke helt til nå det høje niveau af bæredygtighed, som vi gerne ville. Det ville stille ekstraordinære krav til materialer, processer og så videre, og det må vi skære ned på. Men det kommer man ikke til at kunne se. Det er flot projekt, og jeg er helt vild glad for det. Kommunen synes også rigtig godt om det.
I den oprindelige tidsplan var der lagt op til, at de første lejere skulle flytte ind i maj 2024. Den. plan holder ikke helt, og som det ser ud nu, regner AL2bolig med indflytning tidligt i 2025.
- Det skyldes, at vi kommer i jorden senere end beregnet, og det har også noget med markedet og prisstigninger at gøre - for eksempel skal beton bestilles op til et helt år i forvejen. Det vil vi gerne tage højde for i tidsplanen. Vi havde også regnet med, at konkurrenceforslagene blev afleveret tidligere, men de bad alle om længere tid, og det tog vi selvfølgelig højde for, så der var tid til at lave det bedste projekt.
Mange har skrevet sig op allerede
Thorasdal kommer til at bestå af 75 almene lejligheder på mellem 65 og 115 kvadratmeter, og da der er tale om et alment byggeri, får Favrskov Kommune ret til at henvise hver fjerde lejlighed. Flere byrådspolitikere har fortalt FavrskovLIV, at de jævnligt hører fra borgere, der ønsker bynære, moderne lejligheder i kommunens byer.
Kristina Rytter fortæller, at AL2bolig dagligt modtager henvendelser fra potentielle lejere, der er interesseret i en lejlighed i Thorasdal. Ifølge byggechefen har 213 skrevet sig op til en tre værelses lejlighed på mellem 77 og 90 kvadratmeter. I alt står omkring 500 på listen over interesserede, men der kan være flere, der er skrevet op til lejligheder på både tre og fire værelser, forklarer AL2bolig.
Det er ikke alle steder, projektet mødes med begejstring. FavrskovLIV har tidligere talt med et par af naboerne til byggeriet, og de er stærkt imod, at man bygger i de fem etager, som Thorasdal bliver på sit højeste punkt. Det kan du læse mere om i denne artikel.
AL2bolig har et ønske om at inddrage naboerne i processen og om at holde en åben dialog, lyder det fra Kristina Rytter. Derfor er planen også at invitere til et stort informationsmøde for alle interesserede hen mod efteråret.
- Vi ved godt, at der er nogle, der er utilfredse, men vi har også mødt folk, som synes det er spændende at følge byggeprojektet. Jeg forstår dem, der bor i Østergade, at de kan være utilfredse, men jeg synes, det bliver et flot byggeri, hvor vi har arbejdet på at få by og landskab til at hænge godt sammen.