Jesper Rehmeier jerso@favrskovliv.dk
Anne-Sophie Schjønning Eriksen var ikke blot "listefyld" på stemmesedlen, men hun havde ikke forudset De Konservatives kanonvalg, som endte med at sende hende i byrådet. Nu glæder hun sig til at sætte nye sager på dagsordenen.
Vi har mødt Anne-Sophie Schjønning Eriksen til en snak om politiske ambitioner, samarbejde og kommunens fysiske udvikling. Lær det nye byrådsmedlem at kende i dette interview.
søndag 13. mar. 2022 kl. 09:56
Jesper Rehmeier jerso@favrskovliv.dk
Den universitetsuddannede folkeskolelærer fra Hadbjerg havde ikke regnet med at blive valgt ind, men nu vil hun kæmpe for bedre forhold for Favrskovs unge. Og så vil hun gerne starte en dialog omkring inklusionsdagsordenen og om, hvorvidt er muligt at rumme alle elever i folkeskolen.
Få timer efter at jeg har interviewet Anne-Sophie Schjønning Eriksen i hendes hjem i Hadbjerg, laver hun et opslag på netværksplatformen LinkedIn. I opslaget beder det nye byrådsmedlem i den nu markant større Konservative gruppe om input til, hvordan der kan skabes gode, trygge og ordentlige rammer for unge mennesker i Favrskov, der gerne vil mødes i det fri og feste og hygge i weekenderne.
Det emne, som de seneste par år har været en problematik i Favrskov, var faktisk det første, som dette medie skrev om sidste sommer. Der følte flere borgere i Hammel sig plaget af de unges fest og rod i det offentlige rum. Anne-Sophie Schjønning Eriksen er overbevist om, at man skal turde at vise de unge, at man har tillid til, at de selv kan færdes de steder de ønsker at være - men også at de skal holdes til ansvar.
- Jeg tror godt, vi kan give de unge ansvar for selv at bestemme, hvor de vil feste og mødes. Men de skal mærke, hvor vi er. Man skal turde være lidt kantet og sige, at "jeg synes faktisk, det er fedt det her, I gerne vil, og jeg vil gerne lade jer være i fred. Men jeg forventer også, at I så passer I på rammerne." Og så tror jeg faktisk godt, man kan vise dem, at man tror på dem, men at man også stiller krav, lyder det fra Anne-Sophie Schjønning Eriksen, der selv er mor til to børn på 10 og 12.
I valgkampen talte flere medlemmer af hendes eget parti for, at man bør gennemføre en ombygning af Sløjfen i Hadsten, så områdets unge har et sted at være. Det er Anne-Sophie Schjønning Eriksen dog ikke overbevist om er den rette vej at gå, hvis det "alligevel ikke er det, de vil".
- Jeg tror, vi skal ud og i kontakt med de unge og høre, hvad de kunne tænke sig. Måske er det noget helt simpelt. Det er ikke sikkert, det er noget fancy-fancy. Men det er jo svært, hvis man ikke ved, hvor de unge vil være. Måske drejer det sig om en simpel ramme, hvor man også er i dialog med dem og siger, "prøv at hør her, vi skal nok lade jer være i fred. Men der er måske lige tre ting, I har ansvaret". Og så skal man turde at tage den dialog med dem.
Nogle bliver tabt i skolen
Den Konservative gruppe i Favrskov er gået fra to til seks medlemmer efter kommunalvalget, og den massive fremgang havde de færreste nok forudset. Og det var nok heller ikke mange, der havde regnet med, at 44-årige Anne-Sophie Schjønning Eriksen skulle vinde en plads blandt de 25 folkevalgte. Hun fortæller selv, at hun ikke var ungdomspolitisk aktiv, og at hun var nogle år om at finde ud af, at det er hos de Konservative, hun politisk hører til.
Børne- og Skoleudvalget i Favrskov
Formand: Flemming Nørgaard (Venstre)
Søren Frandsen (SF)
Maria Degn (Socialdemokratiet)
Lone Boye (Socialdemokratiet
Anne-Sophie Schjønning Eriksen (Konservative)
Anne-Sophie Schjønning Eriksen er lærer på Hadsten Skole og gennem mange år i undervisningssystemet har hun gjort sig nogle observationer og erfaringer, som også motiverede hende til at træde ind på den politiske scene. Der er nemlig et problem i folkeskolen, som Anne-Sophie Schjønning Eriksen ser det, og det handler om inklusion.
- Jeg synes, der er nogle elever, der tabes. Man skal være opmærksom på, at det er så mangfoldigt, hvad vi skal kunne rumme, og resultatet er, at nogle bliver tabt. Mit hjerte ligger både ved dem, der er udfordret, men det ligger altså også ved dem, som søger skolen for at blive udfordret. Nogle af dem, som vi gerne skal bruge krudt på at sende videre i systemet, nogle af dem, der skal være Danmarks fremtid. Jeg synes ikke, vi rummer alle.
Her erkender byrådsmedlemmet, at hun bliver "landspolitisk" i sin tankegang, for målsætningen om inklusion er dikteret fra højere sted, og at det er begrænset, hvad man kan ændre lokalt. Men det er vigtigt, at vi har en dialog om det, siger Anne-Sophie Schjønning Eriksen.
Hvad synes du, man burde gøre i stedet for?
- Det kan godt være, det bliver lidt gammeldags, men da jeg gik i skole, havde man det her med grundkursus og udvidet, det fungerede faktisk godt. En ting er det sociale fællesskab, det andet er det faglige. At man kommer ind og kan støtte dem og udfordre dem og hjælpe dem på det faglige niveau. Det er svært i dagens skole i en klasse med 24 elever at komme omkring dem alle sammen og fornemme deres faglige niveau, og hvor man bedst kan sætte ind. Der synes jeg, jeg kommer til kort. Jeg har ofte travlt og må sige til mig selv “jeg nåede ikke mere”. Det synes jeg faktisk ikke er okay.
Så nogle elever ville have det bedre i en anden klasse?
- Ja, eller hvor mange går ind og tænker lidt anderledes med noget niveau-inddeling - og det ved jeg godt kan blive et fy-ord, men jeg tror simpelthen, at vi skal turde at tænke mere over, hvordan vi kan hjælpe eleverne enkeltvis. Vi skal stadig have fokus på trivslen, men når de er her, så skal vi hjælpe dem bedst muligt. Jeg tror, der er mange lærere rundt omkring, der ville ønske, at man kunne have bedre tid til at hjælpe. Og så kan man selvfølgelig sætte ind med ekstra lærere, og man kan sætte ind med ekstra timer. Men det handler i bund og grund om rammerne, synes jeg. Det skal vi se på først.
- Tanken om inklusion er god, og jeg er langt ad vejen enig. Men der er nogle, der bliver ofre i det.
Skal studere lokalplaner, klimadata og vindmøller
Det er ikke kun i Børne- og Skoleudvalget, at Anne-Sophie Schjønning Eriksen skal være med til at drive udviklingen i Favrskov Kommune. Hun har også fået plads i Plan- og Landdistriktet, hvor hun skal studere lokalplaner, strategier for grundvand og tekniske skrivelser om kvælstofudledning. Anne-Sophie Schjønning Eriksen har indblikket i skoleverdenen fra sin hverdag, men i Plan- og Landdistriktsudvalget skal hun altså betræde nyt land, erkender hun.
- Jeg kan godt lide at udfordre mig selv. Det tror jeg er rigtig sundt. At man kaster sig ud i noget nyt. Og så må man godt være den, der stiller de dumme spørgsmål.
Hun fortæller, at hun blandt andet fandt udvalget lokkende, fordi der er spændende udviklingsplaner for Hadbjerg, hvor der snart tages hul på et nyt boligområde. I udvalget planlægges der på den lange bane, og indimellem træffes der beslutninger, som ikke altid er lige populære. Det er Anne-Sophie Schjønning Eriksen helt på det rene med.
Plan- og Landdistriktsudvalget i Favrskov
Formand: Nils Borring (Socialdemokratiet)
Thomas Storm (Venstre)
Anne-Sophie Schjønning Eriksen (Konservative)
Eva Damsgaard (Dansk Folkeparti)
Thake Fogh Cordt (Enhedslisten)
Erling Kvist Andersen (Socialdemokratiet)
Søren Gade (Socialdemokratiet)
Hun fremhæver selv den nærliggende landsby Hallendrup, hvor der i over ti år har været planer om at opsætte 150 meter høje vindmøller. Det kan du læse mere om her. Flere af borgerne i Hallendrup har kæmpet i årevis kæmpet indædt imod planerne og været utilfreds med flere af byrådspolitikerne.
Man kan ikke altid være populær, når man skal træffe store, afgørende beslutninger, mener Anne-Sophie Schjønning Eriksen.
- En ting er at lytte til borgernes bekymringer, noget andet er vide, at vi ud fra et vurderingsgrundlag kigger på konsekvenser og muligheder. Så må vi træffe nogle beslutninger, og så handler det ikke om at være populær. Så handler det om, at nogle har valgt én til at gøre det arbejde. Men jeg er da klar over, at det er skrækkeligt, hvis man bor et sted, hvor man føler sig generet af vindmøller og lavfrekvent støj. Jeg vil bare sige, at vi vil gerne det grønne, indtil det rammer os selv. Men det holder simpelthen ikke, hvis vi vil sikre en grøn fremtid for vores børn. Så må vi træffe nogle valg, siger Anne-Sophie Schjønning Eriksen.
Ikke bare "listefyld"
Anne-Sophie Schjønning Eriksen fortæller, at det var en "befrielse", da hun meldte ud, at hun er Konservativ. Hun fortæller, at hun i folkeskolen såvel som i den akademiske verden har befundet sig i "røde højborge" og indimellem følt sig fanget i, at der blev set skævt til én, hvis ikke man stemte rødt.
Så hun sagde "ja, lad gå", da Konservatives formand Knud Schøler spurgte hende, om hun havde lyst til at stille op til kommunalbestyrelsen.
- Jeg sagde, at kan jeg bidrage med noget i den demokratiske proces, også bare som listefyld, så stiller jeg gerne op.
Helt ærligt - tænkte du, da du kunne se, at du var blevet valgt, "hvad har jeg kastet mig ud i?"
- Ja, det gjorde jeg. Kort. Men jeg kunne faktisk mærke i løbet af dagen, at jeg virkelig håbede. Men jeg vidste, det håb var forbundet med en skuffelse, hvis jeg ikke kom ind. Jeg skulle også kunne være i det, hvis jeg ikke kom ind. Det er jo kun, fordi Konservative er gået så meget frem, at jeg er kommet ind på. På valgnatten var vi jo i tvivl om, hvem det var, der skulle ind.
Nogle af mine 9.klasses elever tog kandidattesten og sagde, at de var enige med mig. Jeg sagde, at det var skønt at vide, at der var så mange borgerlige hjerter derude.
Anne-Sophie Schjønning Eriksen
Nu skal Anne-Sophie Schjønning Eriksen lære at finde rundt i det kommunale maskinrum, og hendes opslag på LinkedIn viser en lyst til at komme i gang med arbejdet og få skabt en dialog. Til spørgsmålet om, hvad hun håber at have opnået om to år, handler svaret da også om de unge i Favrskov.
- Jeg vil gerne sætte mit aftryk på inklusionsdagsorden, men der er meget landspolitik i det, ting vi får dikteret ovenfra. Men kan vi tage diskussionerne på skolerne, er det også noget. Men jeg håber, at vi lokalt kan komme i snak med de unge og få skabt noget der. Nogle steder, hvor de kan hænge ud og synes, det er fedt. Hvor der er krav til dem, og hvor de kan leve op til de krav.