Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Tirsdag eftermiddag stimlede knap 200 Voldum-borgere sammen for at sige et rungende "NEJ TAK" til at placere endnu et af fonden Kanonens bosteder for udsatte unge i deres midtby. Foto: Benjamin Alexander Helbo.

Utilpassede unge i Voldum? Og det var et nej tak!

At folk går på gaden og demonstrerer er et særsyn i Favrskov. At næsten 200 mennesker går på gaden med bannere og skilte er helt usædvanligt.

Det var, ikke desto mindre, hvad der skete i Voldum i tirsdags. Her gik næsten hver fjerde af byens 850 indbyggere nemlig på gaden for at demonstrere mod placeringen af et nyt bosted for udsatte unge.

- Jeg demonstrerer ellers aldrig, men den her sag er bare for vigtig til at blive hjemme. Jeg er simpelthen blevet så gal, fortalte Voldum-borgeren Torben Andersen, da FavrskovLIV mødte ham til tirsdagens demonstration.

Han havde endda lavet et banner til lejligheden sammen med to andre bekymrede borgere.

VI ØNSKER IKKE KANONEN I VOLDUM BY” stod der skrevet med store, sorte bogstaver på et stykke klæde.

Det hængte Torben Andersen og vennerne op på et stakit overfor det gamle lægehus i centrum af Voldum, som er selve kernen i debatten.

Her vil fonden Kanonen nemlig indrette et bosted for en gruppe udsatte unge, men det er ikke faldet i god jord hos borgerne i Voldum.

For Kanonen har allerede ét bosted i udkanten af byen, og det har givet flere udfordringer, fortalte borgere til demonstrationen. De unge fra Kanonen skaber nemlig utryghed, når de færdes i lokalmiljøet, mener borgerne. Derfor synes de heller ikke, at det giver mening at rykke yderligere syv udsatte unge ind på en grund i centrum - lige overfor byens skole, kirke og plejecenter.

Men der er ingen grund til bekymring, siger Kanonens leder, Trine Hounsgaard Pfeiffer til FavrskovLIV. Vores unge kan godt opføre sig ordentligt, fortæller hun, og de er ikke udadreagerende.

Hun mener samtidig, at Kanonen udfører en vigtig samfundsopgave. For de unge, der er på fondens bosteder, er ofte blevet opgivet af resten af samfundet. De har virkelig brug for hjælp.

“Vi skal jo være et sted”, som hun siger. Men skal det sted være midt i Voldum?

FavrskovLIV var med til tirsdagens demonstration i byen. Vi har talt med Voldums borgere, formanden for lokalrådet, præsten i kirken og Kanonens leder, for at skabe et overblik i den betændte sag.

For hvordan kom det nogensinde så vidt i Voldum? Det spørgsmål forsøger vi at besvare i dette nyhedsbrev.

God læselyst.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Næsten 200 borgere gik tirsdag eftermiddag på gaden for at sige "nej tak" til Fonden Kanonen i Voldum. Her modtager de en - for dem -  skuffende nyhed efter mødets afslutning. Foto: Benjamin Alexander Helbo

200 demonstranter sagde højlydt fra i Voldum: - Vi vil have en tryg by for vores børn

Borgerne i Voldum er bekymrede for fremtiden. For den socialpædagogiske fond Kanonen vil flytte ind i midtbyen med syv udsatte unge, og det vil være decideret ødelæggende for byen, mener mange af borgerne. Derfor gik 200 demonstranter - næsten en fjerdedel af Voldums befolkning - tirsdag eftermiddag på gaden, for at demonstrere.

De medbragte meterlange bannere og hjemmelavede skilte, som de stolt viste frem, da parterne i sagen mødtes til dialogkaffe i det gamle lægehus, men på trods af demonstranternes kampiver blev slutresultatet ikke som håbet. FavrskovLIV var med til det usædvanlige optrin.

Uro, overfald og blå blink er blandt de mange ting, som borgerne i Voldum er bekymrede for bliver en del af hverdagen, hvis fonden Kanonen flytter ind i byens gamle lægehus med syv utilpassede unge. Derfor gik næsten 200 af byens borgere tirsdag eftermiddag på gaden med skilte og bannere. FavrskovLIV var med.

Det var et spektakulært syn, der mødte enhver, der kørte gennem Voldum tirsdag eftermiddag.

For i solskinspletten på byens hovedgade stod omkring 200 mennesker i alle aldre med hjemmelavede skilte og meterlange bannere med påmalede slagord i versaler.

“NEJ TAK TIL FONDEN KANONEN PÅ VORES SKOLEVEJ.”

“VI ØNSKER IKKE KANONEN I VOLDUM BY.”

Demonstranterne var utilfredse, ingen tvivl om det. De 200 Voldum-borgere havde taget opstilling foran byens gamle lægehus, fordi der her skulle foregå et vigtigt møde. Et møde, der kan afgøre byens fremtid, hvis man ellers skulle tro den spændte hvisken i folkemængden.

For inde på den anden side af dørene til det gamle lægehus ville der snart indfinde sig repræsentanter for den socialpædagogiske fond Kanonen, Favrskov Kommune, Voldum Lokalråd og flere andre lokale interessenter.

De skulle indgå i en - officielt konstruktiv, uofficielt arrig - dialog om, hvorvidt det er en god idé, at fonden Kanonen placerer et bosted med syv udsatte unge i det gamle lægehus.

Udenfor bygningen var beskeden klar. Nej, det er ikke en god idé, mente hver og én af demonstranterne.

Jeg føler mig både ignoreret og røvrendt, hvis jeg skal være helt ærlig. Så vi kommer til at ringe til politiet hver gang, der sker noget. De har trådt os for meget over tæerne, til at vi kan løse det indbyrdes.

Torben Andersen, borger i Voldum

Hvem er de unge på Kanonen?

  • Forskellige opvækstrelaterede og eller medfødte vanskeligheder omkring den følelsesmæssige, sociale og kognitive udvikling.
  • Diagnoser, og som ud over en eller flere diagnoser, har en kompliceret ungdomsadfærd.
  • Et socialpædagogisk og psykiatrisk behandlingsbehov.
  • Diverse personlighedsforstyrrelser, som borderline, selvskadende adfærd samt anti og dyssociale personlighedsforstyrrelser.
  • Tilknytningsforstyrrelser, herunder generelle og til tider massive kontaktforstyrrelser, emotionel frustration, indlæringsvanskeligheder, stærk impulsstyring og ringe evne til erfaringsdannelse.
  • Neurologiske forstyrrelser, herunder gennemgribende udviklingsforstyrrelser, ADHD, ADD, OCD, og forskellige diagnoser inden for autismespektret, samt børn og unge med lav intelligenskvotient.
  • Massivt omsorgssvigt, som kan betyde omfattende følelsesmæssige skader. Vanskeligheder i afkodning af sociale samspil og relationer samt forstyrrelser der påvirker i empatien.
  • Udpræget brug af vold og trusler som udtryksform og reaktionsmønster. Herunder også børn og unge som er voldelige og vurderes decideret personfarlige.
  • Ungdomssanktioner herunder fase 1 og 2, alternative afsoninger samt behandlingsdomme.
  • Begyndende og eller mindre stofmisbrug.
  • En grænseløs seksuel adfærd.

Kilde: Fonden Kanonen

<![CDATA[]]>
Embed: Opholdssteder for børn og unge i midtjylland
https://www.kanonen.dk/fonden-kanonen/maalgruppe.aspx

Men selvom demonstrationens udgangspunkt bundede i skuffelse, vrede og bekymring, så var stemningen alligevel forventningsfuld.

Måske var det den usædvanligt varme forårssol, der bidrog til at højne stemningen på hjørnet af hovedgaden. Det var i hvert fald tydeligt, at Voldum-borgerne var fulde af kampgejst. Og at de forventede, at sagen stadig - trods flere lovmæssige indikationer på det modsatte - kunne vendes til deres fordel.

Camille Lunds hjemmelavede skilt blev mødt med begejstring af de andre Voldum-borgere til demonstrationen. Skiltet, og Camille Lund, stod i forreste geled lige indtil demonstrationens slutning. Foto: Benjamin Alexander Helbo

- Mine børn skal bo i en tryg by.

Klokken 16.00, efter en halv times ventetid, skete det så. Repræsentanterne for sagens forskellige parter ankom til mødet én efter én.

Folkemængden hverken råbte slagord eller sang lejlighedssange, men nøjedes med at betragte de ankomne på afstand. Skilte og bannere blev dog sat frem i forreste geled, hvor de kunne ses, men ellers var det ikke til at se, at eftermiddagens første akt var ved at begynde.

Det kunne dog fornemmes på stemmerne. De blev mere sagte og afdæmpede, som hjemmepublikum på et fodboldstadion, når udeholdet rammer overliggeren i overtiden.

Nu skulle den dialog, som borgerne i Voldum længe har efterspurgt, endelig indledes.

- Jeg har boet i Vissing, hvor en fra Kanonen begik et knivoverfald, og jeg er bange for, om de unge på bostedet kan finde på at være voldelige. Jeg vil ikke skære alle over en kam, for de skal selvfølgelig have hjælp, men nogle gange gør de unge, hvad der passer dem.

Line Pedersen, borger i Voldum

Camille Lund var en af de borgere, der havde forberedt sig ekstra godt på demonstrationen. Hun havde brugt tid på at lave et skilt til lejligheden. Ikke fordi hun er bekymret på sine egne vegne, men fordi hun har fire børn.

- Mine børn skal bo i en tryg by. Og det er utrygt, hvis der skal bo en gruppe utilpassede unge midt på den vej, hvor de hver dag skal færdes til og fra skole. Vi har jo hørt, at de unge kan blive meget vrede og både råbe og sparke til ting, og det kan jeg ikke lide tanken om, at mine børn skal konfronteres med.

Fonden Kanonen har allerede ét opholdssted på Baskærvej i udkanten af Voldum. De unge fra bostedet bruger i forvejen skolens udearealer og hal, siger Camille Lund, og det er ikke altid, at de efterlader det i ordentlig stand.

Hun frygter, at det kun bliver værre, hvis der kommer endnu et bosted til byen. Det er hun ikke alene om.

Både Line Pedersen, hendes mand og deres datter deltog i tirsdagens demonstration. Datteren brugte dog det meste af tiden på at klappe en sød hund. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Line Pedersen er også bekymret for øget uro og utryghed i midtbyen, hvis Kanonen åbner endnu et opholdssted for udsatte unge.

Inden hun flyttede til Voldum boede Line Pedersen i Vissing, hvor fonden Kanonen også har et bosted. Her overfaldt en 16-årig beboer på bostedet for nogle år siden en 73-årig mand, og Line Pedersen frygter, at det samme nu kan ske i Voldum.

- Jeg har boet i Vissing, hvor en fra Kanonen begik et knivoverfald, og jeg er bange for, om de unge på bostedet kan finde på at være voldelige. Jeg vil ikke skære alle over en kam, for de skal selvfølgelig have hjælp, men nogle gange gør de unge, hvad der passer dem, forklarer hun og uddyber sit synspunkt.

- Det vil jo være helt ubegribeligt trist, hvis der kommer en ung, tager et barn i hånden og gør noget ved dem.

- Det kommer til at give gnidninger. Det siger sig selv.

Torben Andersen er endnu en borger, der frygter for fremtiden, hvis Kanonen ender med at flytte ind i det gamle lægehus i bymidten.

- Udenfor byen kan de unge rase lidt ud, hvis de bliver vrede eller kede af det. Men hvis de bor herinde, så kommer det til at give gnidninger. Det siger sig selv.

Hvorfor kommer det til at give flere gnidninger, hvis de bor inde i byen fremfor ude på landet?

-Fordi der er mindre plads. Jeg ved, at de unge ude fra Baskærvej allerede har hugget cykler, biler, sodavand og øl fra private hjem og haver. Det gamle lægehus er stort, men haven er lille, og der er ikke plads nok til de unge. Så søger de jo ud i byen. De kan sige, hvad de vil, dem fra Kanonen, men der vil komme konflikter.

Torben Andersen mener, at kommunen burde bremse Kanonens ønske om at flytte ind i det gamle lægehus. - Men det handler alt for ofte bare om de tre H'er - Hinnerup, Hadsten og Hammel - her i Favrskov. Jeg bliver faktisk gal, fortæller faren til tre. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Og hvis konflikterne skulle komme, så ser Torben Andersen kun én løsning. Så må man ringe til politiet, for det kan ikke længere løses i mindelighed, mener han.

- Der har slet ikke været nogen ordentlig samtale mellem Kanonen, kommunen og os borgere i Voldum. Jeg føler mig både ignoreret og røvrendt, hvis jeg skal være helt ærlig. Så vi kommer til at ringe til politiet hver gang, der sker noget. De har trådt os for meget over tæerne, til at vi kan løse det indbyrdes, siger han.

Tror du, der kan findes en konstruktiv løsning, hvis Kanonen flytter ind?

- Nej, det tror jeg faktisk ikke. Det vil ødelægge byen. Så vi kan ikke stoppe her.

Torben Andersen er selv manden bag det hjemmelavede banner. Han har boet i Voldum hele sit liv og er bekymret for, om byen vil ændre sig til det værre, hvis der kommer et bosted midt inde i byen. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Hvad mener kirken?

Torben Andersen er ikke ene om sine synspunkter. De deles af mange i folkemængden, og snakken går ivrigt blandt demonstranterne.

Nogle frygter, at der vil komme stoffer til byen, mens andre fortæller historier om, at de utilpassede unge fra bostedet på Baskærvej har låst sig inde i den nærliggende kirke, og at politiet hele tre gange har måtte sparke døren ind, for at hente dem ud igen.

Hvad vil der ikke ske med kirken, når de unge flytter ind i det gamle lægehus, som ligger klos op ad Guds hus, spørger flere? Og kan det virkelig passe, at politiet har måttet sparke døren ind tre gange?

De spørgsmål har vi viderestillet til sognepræst i Voldum Kirke, René Høeg.

- Jeg kender ikke noget til at dørene er blevet sparket ind, nej. Det kan jeg ikke forestille mig. Vi har jo nøgler, så det ville man ikke behøve. Jeg har aldrig hørt om det, men det kan være, at jeg har været her for kort tid, siger han og holder en kort pause.

- Der var engang en borger, der ikke ville komme ud fra toilettet. Jeg aner ikke, hvem borgeren var, og jeg tror ingen af os ved, om det var en borger fra institutionen, fortæller sognepræsten.

Da Favrskov Kommune i første omgang - i 2020 - valgte at afvise Kanonens ønske om at flytte ind i det gamle lægehus, begrundede man det blandt andet med, at man frygtede, at bostedets beboere ville forstyrre de kirkelige handlinger.

Det er dog ikke sket indtil videre, fortæller sognepræst René Høeg.

- Vi har aldrig haft forstyrrelser af de kirkelige handlinger. Vi har heller ikke haft forstyrrelser på kirkegården, siger han.

Borgerne i Voldums bekymring for utryghed gælder både unge og ældre. Men de fleste forældre FavrskovLIV møder, er ikke bekymrede. - Vi kan klare os selv, siger de fleste. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Sognepræsten kan altså ikke helt genkende den historie om kirken, som florerer til demonstrationen. Men han forstår borgernes bekymring og opfordrer til mere dialog mellem de uenige parter.

- Det er altid godt at forsøge at forstå, hvorfor mennesker er bekymrede. Selvom man ikke deler bekymringen, så er det væsentligt at forstå, hvorfor modparten er bekymret. Det er aldrig en god idé at ignorere. Det er en god idé med en dialog, og at alle parter forsøger at forstå hinanden. Det vil jeg bestemt opfordre til i denne sag.

Det er egentlig helt fint at bo ved siden af dem, men det hænder da, at der kommer både politibiler, ambulancer og faktisk også helikoptere herud.

Mona Poulsen, borger i Voldum og nabo til Kanonens eksisterende bosted på Baskærvej.

Samtidig understreger René Høeg, at alle er velkomne i Voldum Kirke.

- I den kristne grundfortælling er menneskets ligeværd centralt. Man siger dybest set, at alle mennesker er skabt lige og det er væsentligt at holde sig for øje, også lokalt, at mennesker er skabt lige. I kristendommen har alle lige adgang til Guds kærlighed, og det gælder også i folkekirken i Voldum.

Han understreger, at han udtaler sig på vegne af menighedsrådet, og at deres fælles holdning er klar.

- Alle er velkomne. Det er kirken og evangeliets budskab. Og det har vi i menighedsrådet også skrevet. Både i vores høringssvar og i et læserbrev til Randers Amtsavis.

Umage naboer på Baskærvej

Mona Poulsen er - ligesom kirken - også nabo til Kanonen. Ikke på det foreslåede nye sted i bymidten, men på Baskærvej i udkanten af byen.

Her har hun boet ved siden af et af Kanonens bosteder i flere år, og det er ikke altid gået stille for sig.

- Det er egentlig helt fint at bo ved siden af dem, men det hænder da, at der kommer både politibiler, ambulancer og faktisk også helikoptere derud, fortæller Mona Poulsen og uddyber det om helikopterne.

- Jo, der var en af de unge, der løb ud på markerne og gemte sig. De kunne ikke finde ham, og så måtte de tilkalde en helikopter til at svæve over området.

Mona Poulsens hus på Baskærvej har et stort glasparti. Herfra kan hun se lige over på Kanonens bosted. Der sker da noget en gang imellem, siger hun, men mest af alt føler hun med de unge. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Selvom Mona Poulsen har oplevet et par ting som nabo til bostedet på Baskærvej, så er hun ikke byens argeste modstander af det nye opholdssted.

Mest af alt synes hun, at det er synd for de unge.

- I starten, da jeg hørte om vreden mod det nye bosted, tænkte jeg, at folk skulle slappe lidt af. Men nu kan jeg faktisk godt forstå dem. Det er bare så synd for de udsatte unge, for det er jo ikke deres skyld. Men når de går hjemmefra, så har de brug for at afreagere, og det er måske ikke så godt, hvis det sker inde midt i byen.

Hvad fandt de ud af på mødet?

Skyggerne bliver efterhånden lange og solens stråler varmer ikke længere helt så meget, som de gjorde for et par timer siden. Flere af demonstranterne skutter sig lidt i kulden, men det er kun meget få, der forlader stedet. De vil ikke gå, før mødedeltagerne kommer ud igen.

De fleste bliver tilbage, men de får ikke den nyhed, de har håbet på, da mødet slutter efter lidt over to timer.

- Der bliver ikke en ny høring, fortæller en af deltagerne på mødet til den sammenstimlede menneskemængde. Det ligner næsten et pressemøde med statsministeren, sådan som folk klumper sig sammen om personen med det sidste nye.

Det er i huset her, at fonden Kanonen har ytret ønske om at leje sig ind med syv udsatte unge i fremtiden. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Holger Bjerregaard, formand for Voldum Lokalråd kommer også ud. Heller ikke han har de ønskede nyheder med ud.

- Jeg synes stadig, vi mangler at få svar på en hel del, fortæller han.

Kanonen er, mod folkemængdens ønske, ikke blevet endegyldigt afvist.

- Så er det hjem og sætte lås på alle døre og vinduer, fremstammer en ældre kvinde vredt. En anden kvinde bekymrer sig på vegne af sine børnebørn.

- De har den grimme alder, hvor de måske kunne blive overtalt til at gøre noget, de ikke selv kan overskue konsekvenserne af, siger hun bekymret. Hun har tidligere på dagen talt om frygten for, at de udsatte unge vil tage stoffer med sig ind i Voldum.

Overfor det gamle lægehus er Torben Andersen ved at pille sit banner ned. Først aner man en smule skuffelse i hans ansigt, men kampgejsten har endnu ikke lagt sig.

- Jeg synes, man skal lytte, når så mange mennesker er utrygge og siger nej. Det er ikke i orden. Så vi bliver ved, siger han.

Kanonen og borgerne i Voldum skal nu afvente kommunens endelige beslutning i sagen. Først herefter vil Kanonen- hvis beslutningen falder ud til deres fordel - tage endegyldigt stilling til, om de agter at tage det gamle lægehus i brug.

Hvordan kunne det komme så vidt?

Sagen i Voldum har snart været to år undervejs. I 2020 kom det første gang på tale, at Kanonen ville flytte ind i det gamle lægehus. Dengang mødte indflytningen også stor modstand i Voldum.

Borgerne gav deres modstand til kende først gennem høringssvar, siden gennem en underskriftsindsamling med over 300 signaturer, og i oktober 2020 fik Voldum-borgerne en glædelig nyhed: Kommunen gav opholdsstedet Kanonen afslag på at flytte ind i det gamle lægehus.

Der var bare ét problem. Afslaget var ulovligt.

Det konkluderede Planklagenævnet i november 2021 med følgende begrundelse:

- Kommunen har begrundet sit afslag på landzonetilladelse i hensyn, som ikke lovligt kan varetages efter planloven, idet afslaget udelukkende begrundes i risiko for manglende vækst og udvikling ved endnu et værested/botilbud i byen samt risikoen for forstyrrelser i forbindelse med kirkelige handlinger (...) På baggrund af ovenstående finder Planklagenævnet, at kommunens afgørelse lider af en væsentlig retlig mangel, hvorfor den ophæves og hjemvises til fornyet behandling i kommunen.

Dermed var sagen om det gamle lægehus genåbnet og nu afventer Kanonen og Voldum kommunens endelige beslutning.

Camille Lund var en af de næsten 200 Voldum-Borgere, der tirsdag eftermiddag gik på gaden og protesterede mod fonden Kanonens ønske om at flytte ind i byens gamle lægehus med syv utilpassede unge. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Hvordan kom det så vidt i Voldum?

Borgerne i Voldum undrer sig. De har i to år kæmpet mod oprettelsen af et nyt bosted for udsatte unge i byens centrum, men trods deres ihærdige modstand er det stadig sandsynligt, at opholdsstedet bliver en realitet.


- Vi er bekymrede for fremtiden, siger formanden for byens lokalråd, men lederen af bostedet mener, at borgerne skyder gråspurve med kanoner. I tirsdags stødte parterne sammen, da 200 borgere demonstrerede ude foran det møde, hvor parterne skulle forsøge at redde stumperne af dialogen. Hvordan kom det så vidt? Det svarer vi på her.

Tirsdag eftermiddag gik næsten 200 Voldum-borgere på gaden i protest mod placeringen af et nyt bosted for udsatte unge i byens centrum. Borgerne er bekymrede, siger formanden for Voldum Lokalråd, men det er at skyde gråspurve med kanoner, mener lederen af fonden bag bostedet. Hvad er op og ned i sagen?

Store demonstrationer er et særsyn i Favrskov, men i tirsdags var borgerne i Voldum på barrikaderne. For planerne om at oprette et bosted for syv udsatte børn og unge midt i byen har mødt stor modstand.

Den socialpædagogiske fond Kanonen har nemlig lejet byens gamle lægehus i centrum. Her vil de flytte ind med en gruppe udsatte unge, men det har Voldum Lokalråd og byens borgere modsat sig. Voldsomt.

For mange af Voldums borgere er bekymrede for stigende kriminalitet, øget utryghed og de unges ve og vel, hvis de udsatte unge skal bo midt inde i deres by.

Det fortalte formanden for Voldum Lokalråd, Holger Bjerregaard, inden tirsdagens møde med Kanonen.

- Vi synes, det er helt forkert, at man vil placere institutionen midt inde i byen, fuldstændig centralt, hvor der er både kirke, plejeboliger og skolevej. Det giver ikke mening, og det bekymrer mange af byens borgere, for vi har i forvejen haft nogle episoder med de unge, der bor ude på Kanonens opholdssted på Baskærvej. Jeg har fuld forståelse for, at de unge skal have hjælp, men vi synes, at det skal være et andet sted, hvor de har mere plads.

Det hele foregik i god ro og orden, da knap 200 mennesker tirsdag eftermiddag mødte op til demonstration uden for det gamle lægehus i Voldum. Her blev de stående i timevis og de sidste gik først, da solens sidste stråler var ved at forsvinde bag horisonten. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Borgerne har dog ingen grund til at være bekymrede, sagde Trine Hounsgaard Pfeiffer, leder af fonden Kanonen til FavrskovLIV, inden tirsdagens møde.

- Vores unge er ikke udadreagerende mod andre mennesker. Og i forhold til vores unges adfærd og færden har vi ikke problemer med naboerne. Så jeg synes, at reaktionen fra borgerne i Voldum er at skyde gråspurve med kanoner. Vi er her for at løse en samfundsopgave og hjælpe nogle unge, som andre ikke kan hjælpe.

FavrskovLIV har talt med de to parter i sagen - både før og efter tirsdagens møde - og afdækker i denne artikel hændelsesforløbet i den betændte sag om det gamle lægehus i Voldum.

Hvem er de unge på Kanonen?

  • Forskellige opvækstrelaterede og eller medfødte vanskeligheder omkring den følelsesmæssige, sociale og kognitive udvikling.
  • Diagnoser, og som ud over en eller flere diagnoser, har en kompliceret ungdomsadfærd.
  • Et socialpædagogisk og psykiatrisk behandlingsbehov.
  • Diverse personlighedsforstyrrelser, som borderline, selvskadende adfærd samt anti og dyssociale personlighedsforstyrrelser.
  • Tilknytningsforstyrrelser, herunder generelle og til tider massive kontaktforstyrrelser, emotionel frustration, indlæringsvanskeligheder, stærk impulsstyring og ringe evne til erfaringsdannelse.
  • Neurologiske forstyrrelser, herunder gennemgribende udviklingsforstyrrelser, ADHD, ADD, OCD, og forskellige diagnoser inden for autismespektret, samt børn og unge med lav intelligenskvotient.
  • Massivt omsorgssvigt, som kan betyde omfattende følelsesmæssige skader. Vanskeligheder i afkodning af sociale samspil og relationer samt forstyrrelser der påvirker i empatien.
  • Udpræget brug af vold og trusler som udtryksform og reaktionsmønster. Herunder også børn og unge som er voldelige og vurderes decideret personfarlige.
  • Ungdomssanktioner herunder fase 1 og 2, alternative afsoninger samt behandlingsdomme.
  • Begyndende og eller mindre stofmisbrug.
  • En grænseløs seksuel adfærd.

Kilde: Fonden Kanonen

<![CDATA[]]>
Embed: Opholdssteder for børn og unge i midtjylland
https://www.kanonen.dk/fonden-kanonen/maalgruppe.aspx

Grund til bekymring - eller overdreven frygt?

Der er allerede to bosteder for udsatte unge i Voldum, hvoraf ét tilhører fonden Kanonen. Det ligger på Baskærvej i byens udkant, og det kan byens borgere godt acceptere, fortæller Holger Bjerregaard.

- Vi har løftet vores del i mange år, og vi kan sagtens tackle det, som det er nu, med de episoder, der forekommer. Men vi forstår ikke, at man vil placere et tredje bosted midt inde i byen.

Hvorfor ikke?

- Engang imellem bliver de unge gale og trætte af personalet, og så går de ud af døren. Og så er de altså midt i byen, klos op ad skolevej, plejecenter og kirke, hvor de kan møde andre. Det skaber bekymring blandt borgerne, og jeg tror samtidig ikke, det er sjovt, at være et ungt menneske, der raser ud og er ked af det, som skal møde andre. Så ville det i stedet være bedre ude på landet, hvor der er lidt mere plads til at rase ud, mener Holger Bjerregaard.

Han henviser også til et knivoverfald i 2020, hvor en 16-årig dreng fra Kanonens institution i Vissing stak en lokal 73-årig mand i armen, som noget, der vækker bekymring.

Trine Hounsgaard Pfeiffer, leder af Fonden Kanonen, er ked af episoden i Vissing, men mener på ingen måde, at den maler et retfærdigt billede af Kanonens unge. Hun mener også, at sagen er blevet overdrevet noget.

- Det var en uheldig sag, og det skal bare ikke ske igen. Det er vi meget opmærksomme på. Men jeg synes, at det er voldsomt, at kalde det et knivoverfald. Den pågældende mand blev uden tvivl ramt på armen af en kniv, og det er klart, at det på ingen måder må ske, siger hun og uddyber.

- Men vi har kun haft én sag på 20 år. Den er kun 1,5 år gammel, desværre, og den har folk trukket frem. Men vi har lige været på bustur i Italien med alle de unge, og det er altså ikke noget man gør med nogle unge, der reagerer udad og overfalder andre. Vi tager på ferier med dem hvert år, og vi oplever aldrig problemer.

Der var både bannere og skilte i menneskemængden, da 200 Voldum-borgere tirsdag gav deres mening om fonden Kanonens plan om et nyt bosted til kende. Her ses et skilt, der er blevet placeret i en hæk helt oppe ved bygningen. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Har der været mere end én sag?

Ifølge Holger Bjerregaard drejer det sig imidlertid om mere end én sag.

- Jeg er ked af at remse op, men der har været noget tyveri og nogle, der ville gemme sig rundt om i byen. Sådan nogle ting, hvor politiet også har været involveret, siger han. Det udsagn bakkes op af flere borgere i Voldum.

Trine Hounsgaard Pfeiffer, har der været mere end den ene sag, du nævner?

- Jeg tror, det kommer an på, hvor man lægger trykket i sagerne. Der har været én sag, hvor der har været en borger direkte involveret. Vi kan godt have haft nogle situationer med vores unge, hvor politiet har været ude, men de unge har ikke generet nogle borgere. Det er ikke gået ud over nogle borgere, hvis politiet har været ude og hente dem.

Kan du forstå, hvis borgerne bliver bekymrede, når der kører ambulancer og politibiler forbi - også selvom de ikke selv er involverede?

- Selvfølgelig kan jeg det. Det er ikke fordi, jeg ikke kan det.

Hvordan kunne det komme så vidt?

Sagen i Voldum har snart været to år undervejs. I 2020 kom det første gang på tale, at Kanonen ville flytte ind i det gamle lægehus. Dengang mødte indflytningen også stor modstand i Voldum.

Borgerne gav deres modstand til kende først gennem høringssvar, siden gennem en underskriftsindsamling med over 300 signaturer, og i oktober 2020 fik Voldum-borgerne en glædelig nyhed: Kommunen gav opholdsstedet Kanonen afslag på at flytte ind i det gamle lægehus.

Der var bare ét problem. Afslaget var ulovligt.

Det konkluderede Planklagenævnet i november 2021 med følgende begrundelse:

- Kommunen har begrundet sit afslag på landzonetilladelse i hensyn, som ikke lovligt kan varetages efter planloven, idet afslaget udelukkende begrundes i risiko for manglende vækst og udvikling ved endnu et værested/botilbud i byen samt risikoen for forstyrrelser i forbindelse med kirkelige handlinger (...) På baggrund af ovenstående finder Planklagenævnet, at kommunens afgørelse lider af en væsentlig retlig mangel, hvorfor den ophæves og hjemvises til fornyet behandling i kommunen.

Dermed var sagen om det gamle lægehus genåbnet og nu afventer Kanonen og Voldum Favrskov kommunes endelige beslutning.

Hvem er de unge på Kanonen?

De unge, der bor på et af Kanonens seks bosteder i Favrskov, er der ofte, fordi resten af samfundet ikke længere kan rumme dem.

De kommer til Kanonen, når andre institutioner har givet op, fortæller Trine Hounsgaard Pfeiffer, men hos Kanonen giver de aldrig op på børnene.

- Mange giver op på børnene, men det gør vi ikke. Når de bor i en afdeling hos os, så bliver de der. Vi smider dem ikke ud. Og vi tror på dem.

For Trine Hounsgaard Pfeiffer er der ingen tvivl om, at Kanonen yder en utroligt vigtig samfundsopgave, når de tager hånd om de udsatte og ofte lidt glemte unge.

- Hvis ikke vi var her, så ville mange af dem de sidde i fængsel, fordi de ikke får den rette hjælp i tide. Enten ville de ikke overleve det, eller også ville de sidde i fængsel. Så slemt har de det, og så slemt har samfundet svigtet dem, når de kommer til os.

Det er på denne skolevej i centrum af Voldum, at fonden Kanonen har ytret ønsket om at flytte ind i et gammelt lægehus. Det fik tirsdag knap 200 borgere i byen til at møde op og demonstrere. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Derfor bliver Trine Hounsgaard Pfeiffer også ked af det, når hun læser kommentarerne om Kanonens unge på Facebook. Hun føler, at de unge bliver svigtet igen.

- Jeg bliver vred og ked af det, når jeg læser på Facebook, at man kalder dem voldtægtsforbrydere. Det er ude af proportioner. Sådan er vores børn ikke, og man skal huske, at det er børn. Vi har ikke nogle, der slår ihjel eller begår voldtægter. Det er at gå for langt at sige det om mennesker, man tilsyneladende ikke har en viden om.

Og behovet for hjælp bliver større og større, fortæller Trine Hounsgaard Pfeiffer. Der bliver flere og flere unge, som har brug for hjælp, og hos Kanonen kan mange udsatte unge faktisk få en hjælp, der gør en forskel, mener Trine Hounsgaard Pfeiffer, som giver et eksempel.

- Vi har eksisteret i 20 år og har rigtig mange unge igennem med stor succes. Alle der har haft alderen til at tage en niende klasse har fået det på Kanonen. Nogle tager alle fag, nogle tager enkelte fag, men alle har fået eksamensbevis.

Der er i alt 30 unge fordelt på Kanonens seks opholdssteder i Favrskov, men der er ansat næsten 90 mennesker i fonden, hvis man tæller administrationen med. Det giver mulighed for at yde en omfattende støtte til de unge, fortæller Trine Hounsgaard Pfeiffer.

- Vi har altid mange ressourcer i forhold til de unge. Det er for at sikre, at vi kan give de unge den støtte og behandling, de har brug for, og det kræver selvfølgelig noget mandskab. Men det betyder også, at vi kan give de unge en hverdag, hvor de får opmærksomhed og kan leve et ret almindeligt hverdagsliv, siger hun og uddyber.

- Mange af de unge har arbejde eller fritidsaktiviteter efter skole. Der er indkøb og madlavning som i en familie. De sidder bare med en pædagog, ikke deres forældre.

Efter mødet: - Vi savner stadig svar

Tirsdag aften var der så indkaldt til dialogmøde i det gamle lægehus i centrum af Voldum.

Her fik Holger Bjerregaard og de andre mødedeltagere mulighed for at stille spørgsmål, mens Kanonen og Trine Hounsgaard Pfeiffer kunne fortælle om deres mål med bostedet.

- Jeg synes, der var en konstruktiv tone. En meningsudveksling med respekt for hinandens synspunkter, fortalte Trine Hounsgaard Pfeiffer efter mødet til FavrskovLIV.

Mødedeltagerne fra Voldum savnede mere dialog, og det har Kanonen tænkt sig at gøre noget ved i fremtiden, fortæller hun.

- Vi vil helt klart gøre noget ved, at der har været en mangel på kommunikation ude ved det eksisterende bosted på Baskærvej. Det vil vi åbne op for og indgå i så meget vi kan, hvis det bliver aktuelt, at vi flytter ind i det gamle lægehus. Så vi har helt klart lyttet til det og det vil vi arbejde med.

At dialogen var respektfuld, var Holger Bjerregaard enig i. Men han savnede alligevel svar, da han kom ud fra mødet.

- De siger, at de altid har en god dialog med naboerne og lokalområdet. Det er lidt sjovt, for de har jo, tusind meter oppe af vejen her, på Baskærvej, en afdeling mere med fem unge, og der har været nogle episoder, hvor vi har forsøgt at etablere en dialog, men den har været meget kortfattet. Og der har ikke været nogen dialog overhovedet omkring bostedet her i centrum. Så hvorfor skulle vi forvente, at der kom en god dialog senere?

- De siger jo, at de har en god dialog alle andre steder, men det synes jeg er falsk tale, for hvorfor er den så ikke her? Nu har de sagt, at de vil tage fat på dialogen, men det kommer lidt for sent, synes jeg. Spørgsmålet er, om de virkelig vil være her for enhver pris?

Dét spørgsmål vil Trine Hounsgaard Pfeiffer ikke svare på endnu. Hun og resten af Kanonen har taget mødet til efterretning og vil nu afvente kommunens beslutning på området.

Hvilket indtryk gør det på dig, når over 150 mennesker møder op og demonstrerer mod placeringen af bostedet?

- Det gør helt klart et indtryk, men det ændrer ikke på, at vi skal bo et sted. Vi har med nogle udsatte borgere at gøre, der også skal have et sted at bo. Jeg har fuld respekt for, at borgerne i Voldum har et forbehold, men vi har en samfundsopgave vi skal løse.

Tror du i kan få et godt samarbejde med lokalområdet?

- Ja. Det skal vi. Og vi ved at vi kan.