Jesper Rehmeier jerso@favrskovliv.dk
Forvaltningen har regnet og talt med nabokommunerne, men hos Socialdemokratiet mener Isabell Friis Madsen, at der stadig mangler klarhed over, hvad det vil koste at indføre tilskud til pasning af egne børn i Favrskov.
På den anden fløj frygter Venstres Flemming Nørgaard ikke, at det vil vælte det økonomiske læs i kommunen, hvis ordningen som forventet indføres.
Kan man vedtage et tilskud, der meget muligt kan føre til en dyrere drift, når der er lukket for driftsudvidelser? Det spørger vi politikerne om i denne artikel, hvor vi også ser nærmere på økonomien i forslaget, blandt andet hvor mange penge forældrene kan se frem til.
lørdag 19. mar. 2022 kl. 06:00
Jesper Rehmeier jerso@favrskovliv.dk
Isabell Friis Madsen (S) mener, at de økonomiske konsekvenser af at indføre tilskuddet mangler at blive belyst. Skal det koste "lidt", er den øgede fleksibilitet ved tilskudsordningen pengene værd, siger Venstres Flemming Nørgaard. Her kigger vi nærmere på økonomi og muligt omfang af ordningen.
Enhedslisten støtter nu op om tilskud til pasning af egne børn i Favrskov - som det eneste parti til venstre for midten. Men selv uden Thake Fogh Cordts stemme ville det være muligt for de borgerlige partier med deres flertal at vedtage tilskuddet, når der skal stemmes om sagen på byrådsmødet 29. marts.
Modsat Enhedslisten er Socialdemokratiet ikke ude i en kovending, og tilhængere af tilskuddet skal nok kigge længe efter ni hænder i vejret fra Favrskovs største parti.
Tilskud til pasning af egne børn i Favrskov
De borgerlige partier i Favrskov har foreslået, at man indfører et tilskud til pasning af egne børn i alderen 0-2 år. Forvaltningen har indhentet erfaringer fra nabokommunerne og blandt andet set på tilskuddet størrelse. Med et borgerligt flertal forventes det, at tilskuddet stemmes igennem på byrådsmødet 29. marts.
Rammerne i lovgivningen giver mulighed for et tilskud på op til 85 procent af nettoudgiften til den billigste plads i et dagtilbud.
Loven siger desuden også, at forældre maksimalt kan gå hjemme med barnet i ét år, og at kun én forældre kan modtage tilskud per barn.
Isabell Friis Madsen mener ikke, at sagen er tilstrækkeligt belyst for politikerne. Og det er særligt med hensyn til de økonomiske aspekter og konsekvenser af at indføre tilskuddet, at hun føler, byrødderne mangler et vidensgrundlag at beslutte ud fra.
- På det foreliggende grundlag kan vi ikke støtte op om det. Man kan se i materialet fra forvaltningen, at der er rigtig meget, vi ikke ved. Jeg kan ikke mindes, at vi har behandlet en sag med så lidt afklaring som denne. Også med hensyn til en afklaring af, hvad det vil betyde for de tilbud, vi driver i forvejen. Og der er slet ingen afklaring i forhold til økonomien i det, siger Isabell Friis Madsen.
FavrskovLIV kigger her nærmere på de tal, og usikkerheder, som forvaltningen er kommet frem til i deres behandling af sagen.
Enhedslisten må selv vurdere, hvor de har deres ståsted. Det har jeg ikke nogen holdning til.
Isabell Friis Madsen, Socialdemokratiet
Tre regnestykker - men hvad bliver facit?
Helt afgørende for de økonomiske konsekvenser af tilskudsordningen bliver, hvor mange børn, der vil blive en del af den - og det kan man ikke sige med sikkerhed. Det skyldes blandt andet, at man ikke ved, hvor mange børn i Favrskov der i dag bliver passet hjemme for forældrenes egen regning. Men det må antages, at de forældre, der passer uden at få tilskud, vil benytte sig af muligheden for at modtage den økonomiske håndsrækning - hvis de lever op til kriterierne.
Visse regler inden for ordningen er bestemt af dagtilbudsloven, men den enkelte kommune har faktisk et vist manøvrerum. Det gælder eksempelvis i forhold tilskuddets størrelse. Kommunen kan give op til 85 procent af nettoudgiften til det billigste dagtilbud i tilskud per barn. Favrskov Kommune har med udgangspunkt i nettoudgiften til en dagplejeplads opstillet tre regnestykker for, hvor meget politikerne kan beslutte at give forældre for at hjemmepasse.
- Tilskud ved 50 procent: 3810 kroner om måneden, 45.718 kroner om året.
- Tilskud ved 65 procent: 4953 kroner om måneden, 59.433 kroner om året.
- Tilskud ved 80 procent: 6096 kroner om måneden, 73148 kroner om året.
Forvaltningen gør selv opmærksom på, at det er uvist, hvor mange der vil benytte sig af tilskuddet i Favrskov, altså hvor mange 0-2-årige der vil falde ind under ordningen. Men baseret på erfaringer fra nabokommuner vil det dreje sig om 2-2,5 procent af 0-2-årige, hvilket her svarer til 35-40 børn. FavrskovLIV har tidligere mødt en mor, der hjemmepasser sin søn. Hun anslår, at der alene i Hinnerup og opland er mellem 10 og 20 forældre, der hjemmepasser.
- Det fortæller jo ikke noget om, hvad vi skal forvente
Isabell Friis Madsen har set de samme regnestykker og læst samme sagsfremstilling fra forvaltningen. Men hun mener altså ikke, at det giver mange svar på de spørgsmål, som Socialdemokratiet hele tiden har haft omkring økonomien i forslaget.
- Vi har efterspurgt mere info i forhold til erfaringer fra andre kommuner vedrørende de økonomiske perspektiver. Der er jo ikke tale om en opgørelse over, hvad det vil givetvis vil koste os eller en overvejelse om, hvorvidt vi skal forvente at spare penge ved at vedtage tilskuddet.
Da man ikke ved, hvor mange der i dag passes hjemme uden tilskud, er det også svært at forudse, hvor meget det vil koste Favrskov at vedtage tilskuddet. Der kan blive tale om en udgift, hvis en overvægt af dem, der tilmelder sig ordningen, i dag hjemmepasser for egen regning og fremover skal modtage et tilskud. Men resultatet kan omvendt også blive en besparelse, hvis børn flyttes fra et kommunalt tilbud og til hjemmepasning.
Isabell Friis Madsen frygter, at tilskuddet vil betyde en driftsforøgelse som vil betyde besparelser på daginstitutionsområdet. Her skal det tilføjes, at eventuelle udgifter til ordningen skal finansieres af kassebeholdningen i Favrskov Kommune. Dermed vil udgiften indgå i den samlede finansiering af alle kommunens driftsområder. Sparer man omvendt penge ved at indføre tilskuddet, bliver de ligeledes lagt til kassebeholdningen og den samlede drift.
I Børne- og Skoleudvalget er formand Flemming Nørgaard (V) ikke bange for, at der vil blive tale om en stor ekstraudgift for Favrskov.
- I nabokommunerne, hvor man har indført det, kan vi i hvert fald konstatere, at det ikke er kørt helt af sporet. Vi har aftalt, at ordningen skal evalueres efter et år, og så må vi se, hvordan de økonomiske aspekter ser ud, om det er en udvidelse, eller hvad det er. Det kan jo også være en besparelse. Jeg tror, det nogenlunde bliver et nulsumsspil, siger Flemming Nørgaard.
Gruppeformanden i Socialdemokratiet mener alligevel, at der er for mange uvisheder.
- Det er lidt meget at fremlægge en sag, som potentielt har driftsudvidende karakter, når vi som byråd ikke kan fremlægge forslag til udvidelser. Der er ikke nogen overvejelser om de økonomiske perspektiver i et restriktivt budget. Det er ikke tilfredsstillende. Det er heller ikke noget, vi har praktiseret før, siger Isabell Friis Madsen.
Har Isabell Friis Madsen ikke ret, når hun siger, at det her forslag har karakter af noget, der let kan blive en driftsudvidelser i et budgetår, hvor der ikke må være driftsudvidelser?
- Jeg ser det ikke sådan. Skulle der være tale om lille driftsudvidelse vil den altså være marginal. Det er ikke det, der vælter læsset, og giver det børnefamilierne mere fleksibilitet, så er det en lille udvidelse værd. Jeg synes, modstandernes kommunikation har været lidt fægtende i det her spørgsmål. Først handlede det om en bekymring om at sende kvinderne tilbage til kødgryderne, så handlede det om at fjerne arbejdskraft fra arbejdsmarkedet, og nu er det så driften, siger Flemming Nørgaard.
Tilskuddet vil give luft til trængte dagtilbud - eller hvad?
Favrskov Kommune har på det seneste haft travlt med at etablere nye vuggestue- og børnehavepladser. Faktisk kunne forvaltningen for et par uger siden melde ud, at det er blevet til 157 nye pladser på godt et år. Behovet for nye pladser til kommunens mindste borgere er nødvendiggjort af en overraskende stor befolkningsvækst samt store udfordringer med at finde og fastholde dagplejere.
Hos de borgerlige har ét af argumenterne for at indføre tilskud til pasning af egne børn netop været, at ordningen kan give et løft til de trængte daginstitutioner.
Er der ikke noget om, at tilskudsordningen kan komme overfyldte institutioner til gode?
- Det kan være, det kan frigøre nogle få pladser, men de børn, der skal hjemmepasses, vil jo forventeligt blive spredt ud over hele kommunen, også i områder hvor der er ledige pladser. Og kapacitetsproblemerne skal jo løses under alle omstændigheder, mener Isabell Friis Madsen.
Af forvaltningens orientering til Børne- og Skoleudvalget fremgår den usikkerhed også. Forvaltningen skriver i sit oplæg til udvalget således:
Det må formodes, at indførelse af ordningen i nogen grad vil reducere pasningsbehovet i de kommunale dagtilbud. I hvilket omfang dette vil være tilfældet, afhænger af hvor mange, der gør brug af ordningen, og hvor længe forældrene vælger at passe deres egne børn. Dertil kommer, at tilskudsmuligheden også gælder for forældre, som i forvejen ville have passet deres eget barn. Endelig vil en del af de forældre, der benytter ordningen, formentlig bo i områder, hvor der er ledig dagtilbudskapacitet. Dermed kan man ikke på forhånd regne med, at samtlige af de børn, der passes privat, reducerer presset på den kommunale pasningskapacitet.
Hvad har I i Socialdemokratiet gjort for at belyse sagen?
- Vi har efterspurgt mere data, særligt for konsekvenserne for de eksisterende dagtilbud og økonomien i tilskuddet. Ordningen vil nok blive vedtaget, men vi bliver ved med at efterspørge data, siger Isabell Friis Madsen.
Stemt ned i udvalget - Venstre foreslår tilskud på 75 procent
Da sagen om tilskuddet blev behandlet i Børne- og Kulturudvalget i starten af marts, blev forvaltningens indstilling om, at et tilskud på 65 procent skal være en del af Favrskov Kommunes tilbud, stemt ned. Det er ikke overraskende, for der er et rødt flertal i udvalget.
Børne- og Skoleudvalget i Favrskov
Formand: Flemming Nørgaard (Venstre)
Søren Frandsen (SF)
Maria Degn (Socialdemokratiet)
Lone Boye (Socialdemokratiet
Anne-Sophie Schjønning Eriksen (Konservative)
På mødet stillede udvalgsformand Flemming Nørgaard et forslag om, at tilskuddets størrelse i stedet bør udgøre 75 procent, svarende til 5715 kroner per måned. Det er 10 procent højere end forvaltningens indstilling og 10 procent lavere end det maksimalt mulige. Det forslag blev naturligvis også stemt ned i udvalget, men med et flertal i byrådssalen er det formentlig det, som forældre kan se frem til at modtage.
Hvorfor foreslår i lige 75 procent?
- Vi går faktisk ind for det størst mulige tilskud, men vi mener, at 75 procent er et godt udgangspunkt for at se, hvad det er for en ordning, vi får, og hvor den fører os hen, siger Flemming Nørgaard.
Udvalgsformanden glæder sig over, at Enhedslisten nu bakker op om ordningen, så der også er tilslutning fra den anden side af midten. Hos Venstre ser man ordningen som et værktøj, der kan give forældrene mere frihed og fleksibilitet, forklarer Flemming Nørgaard.
- Jeg forestiller mig for eksempel, at det kan bruges af en mor eller far, der kan forlænge deres barselsorlov med tre måneder, indtil ønskepladsen i institutionen bliver ledig. Det er godt, hvis vi kan tilbyde den mulighed.
På tirsdag behandles sagen i Økonomieudvalget, og her er der blåt flertal.