Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

De alternative boligprojekter skrider frem

Da jeg første gang mødte tidligere borgmester Nils Borring til interview, talte vi blandt andet om boligudbuddet i Favrskov. Og budskabet fra Socialdemokraten var ikke til at tage fejl af: Favrskov skal gerne have et mere varieret boligudbud i fremtiden, end tilfældet er det i dag.

Rundt regnet 70 procent af Favrskovs boliger er parcelhuse. Der er meget godt at sige om parcelhuse, og for mange børnefamilier er det netop drømmen og det, der lokker dem uden for Aarhus. Men selv om det første v i villa, Volvo og vovse er målet for mange, er det ikke den eneste boligform, som  efterspørges i Favrskov.

Nils Borring nævnte to pilotprojekter med en målsætning om skabe alternative boliger med fællesskab som fundament. Og i dette nyhedsbrev kan du læse om begge to, for der er nye detaljer at berette om begge projekter.

Det ene projekt hedder Under Bøgen og er et seniorbofællesskab i Hinnerup. Det har vi tidligere skrevet om, men der er foretaget visse ændringer i projektet siden.

For nu er det besluttet, at boligerne i Under Bøgen skal være til leje - og vi ved også nogenlunde, hvad huslejeniveauet kommer til at ligge på. Det kan du læse mere om i interviewet med udvikleren længere nede i nyhedsbrevet. Medlemmerne af Plan- og Landdistriktsudvalget har sagt god for lokalplanen, og på tirsdag er den på dagsordenen i byrådet. Vedtages den, som forventet, er håbet, at byggeriet kan påbegyndes i sensommeren.

Det andet projekt hedder Søbakken og er en helt anden størrelse. I Voldby ejer det unge par Lars og Nellie Brøndum Veller en mark på fem hektar med en dejlig lille sø, og i fem år har de arbejdet på deres drøm om at omdanne marken til et bofællesskab med moderne huse i bæredygtige materialer. I sidste uge præsenterede de deres planer for verden, og i næste uge kan du tage med til "åben mark" og høre mere om deres planer for Søbakken.

De leder lige nu efter ni andre familier, der vil være en del af deres bofællesskab. Planen er ti boliger bygget op omkring et fælleshus, og når de ni andre bofæller er fundet, kan byggeprojektet sættes i gang.

Men hvorfor vil Lars og Nellie bo på den måde sammen med deres to børn? Hvorfor er fællesskaber vigtige, og hvorfor skal man betale ekstra for bæredygtigt byggeri? Det svarer parret på i nyhedsbrevets første artikel. Jeg kan røbe, at deres salgstale om den ekstra fritid, som frigives når man er flere om at løse de praktiske opgaver, nær fik mig til at fortryde mit eget, noget mere konventionelle huskøb.

Jeg tør godt vædde på, at Favrskov i de kommende år vil opleve en opblomstring af alternative botilbud og fællesskabsbaserede boligformer. Det er en landsdækkende tendens, og flere vi taler med siger også, at der er masser af potentiale for den slags her i kommunen.

På FavrskovLIV følger vi naturligvis både Under Bøgen og Søbakken tæt, og vi hører også meget gerne om andre, spændende boligprojekter rundt om i kommunen. Send mig en mail på jerso@favrskovliv.dk eller ring på 24 24 19 90, hvis der er noget, jeg skal høre om.

God læselyst.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Lars og Nellie Veller bor i Voldby og har gennem fem år arbejdet med deres planer om et bofællesskab på den mark, de ejer. Nu har de præsenteret planerne og leder efter de ni familier, der skal være en del af bofællesskabet Søbakken. Foto: Jesper Rehmeier

Nyt bæredygtigt bofællesskab i Voldby: Er I en af de ni familier, der skal bo sammen med Lars og Nellie?

Lige nu skuer de ud over en mark dækket af muldvarpeskud. Men drømmen er, at der inden længe skyder 10 bæredygtige træhuse op omkring et fælleshus. Her skal være fællesskab, tryghed og god tid, og det kan man få, når man er flere til at hjælpes om opgaverne. 

Lars og Nellie Brøndum Veller fra Voldby har i flere år arbejdet på at etablere et bofællesskab på deres mark . Nu har de præsenteret projektet, og jagten på ni andre familier, der vil bo i fællesskab med dem, er gået ind.

Her fortæller det initiativrige forældrepar, hvorfor de er draget af den boligform.

I fem år har Lars og Nellie Brøndum Veller fra Voldby arbejdet på deres projekt: Søbakken. Et moderne bofællesskab for 10 familier i nye, bæredygtige træhuse. De ejer den mark, hvor boligerne skal ligge, og nu præsenterer de spændt projektet for omverdenen med et stort håb: At andre derude deler deres drømme og gerne vil være en del af fællesskabet.

- Børnene løber rundt og leger på pladsen foran fælleshuset og i sandkassen. Jeg er endelig lykkes med at brygge en ordentlig pilsner, som de voksne smager på. Lad os håbe, vi til den tid har investeret i en udendørs pizzaovn, som vi kan indvie.

- Vi har da selv bygget den! Op med ambitionsniveauet, det kan vi da godt.

Jeg har bedt Lars og Nellie Brøndum Veller male mig et idyllisk drømmebillede af en sommeraften anno 2023. Scenen er udendørsarealerne omkring fælleshuset i deres bofællesskab, Søbakken i Voldby, og vejret er godt. Et bofællesskab, der lige nu kun eksisterer som visualiseringer, tegninger og pæle på den mark, hvor de vil leve deres liv sammen med ni andre familier. De har arbejdet på projektet i årevis, og nu søger de så de bofæller til de ni andre huse, der sammen med deres skal udgøre Søbakken. Når bofællerne er fundet, går de i gang med at realisere deres planer om bæredygtige træhuse, fælleshus og vild natur omkring dem. Så kan drømme blive til virkelighed.

Hvis jeg skal prøve at forstå projektet, og hvorfor det giver mening at betale 3,6 millioner kroner for et hus på 124 kvadratmeter med 200 kvadratmeter grund og en andel i fællesbygningerne, har jeg brug for det billede, som Lars og Nellie maler. Det er vigtigt at forstå, at for dem er god tid i hverdagen og det nære fællesskab drømmen og en kontrast til den travle hverdag, som mange børnefamilier (inklusiv min egen familie) i dag lever. Lars og Nellie Brøndum Veller dømmer ikke dem, der lever "villavejslivet" - det understreger de flere gange - men de drømmer om noget andet.

Favrskov Kommune kaldes undertiden Aarhus' parcelhuskvarter. Rundt regnet 70 procent af boligmassen i kommunen er parcelhuse, og nye parcelhuskvarterer skyder op i alle de større byer i Favrskov. Parcelhuse med en attraktiv beliggenhed efterspørges altså, men det gør alternative boligformer også. Politisk er der en ambition om et mere varieret boligudbud, og Favrskov Kommune hilser projekter som Søbakken velkommen. Så lad os dykke lidt ned i Lars og Nellies planer og drømme.

Sådan kommer boligmassen i Søbakken til at se ud. Boligerne bygges forskud af hinanden, og man kommer til at bo tæt på naboen. I midten opføres fælleshuset, og til højre uden for billedet ligger søen, som hører til bofællesskabet. Illustration: Jakobsen Huse.

Jægeren og vegetaren drømmer om tid

Hvem er de så, de to drømmere fra Voldby, der siden deres parforholds spæde begyndelse har arbejdet med deres bofællesskabsprojekt? Lars (40) og Nellie (32), journalist og byudvikler, der sammen har drengene Otto på to år og lille Vilfred på fire måneder. Jægeren og vegetaren, der på første date diskuterede drømme om bofællesskaber og hjemmelavet æblechampagne fra egne æbletræer.

På det tidspunkt havde allerede Lars købt den ejendom i Voldby, som familien bor i nu, og som byggegrunden hører til. Sælger havde fået området lokalplanlagt, og endda udstykket en bid af marken, og dermed har parret kunnet koncentrere sig om at drømme uden at tænke på den del af processen. I starten var de tre vennepar par om projektet, men de andre sprang fra, da deres drømmehuse i mellemtiden dukkede op.

For Lars og Nellie er det i høj grad ønsket om mere tid i hverdagen, der er bærende for projektet og for, at de har arbejdet videre med det. Tid er blevet en valuta i vores travle hverdag, og tanken med Søbakken er, at de 10 familier hjælper hinanden med dagligdagens tidsrøvere som madlavning, havearbejde og så videre. Og så er idéen om den lette adgang til de spontane fællesskaber også en drivkraft. De fællesskaber, som kan være udfordrende at finde plads og tid til, når man har børn, der skal puttes klokken 19.

Sådan kommer boligerne til at se ud. Facaden bliver af bæredygtigt træ, og naturen mellem husene skal holdes vild til glæde for dyr og planter - og beboere. Illustration: Jakobsen Huse.

- Tanken er, at to af de ti familier den ene uge laver mad eksempelvis fire ud af syv dage. Så kan man gå op og tage sin mad med hjem eller spise den deroppe sammen. Og så har man pludselig en hel eftermiddag, hver dag, fire uger i træk, hvor man ikke skal tænke på indkøb, man ikke skal tænke på madlavning. Man kan sågar være så heldig, at naboen måske har hentet ens børn i den samme institution, hvor hans børn også går, forklarer Lars.

Her understreger Nellie, at familien ikke kun søger andre familier med småbørn til deres bofællesskab. Der er nemlig også en styrke i, at alle ikke bare ligner hinanden.

- Vi søger i alle aldre. Vi ser da klart en fordel i, at man kan forskellige ting, og at man har forskellige erfaringer. Det ville da være megafedt at flytte sammen med nogen som bare har styr på, hvordan man holder en køkkenhave.

Børnene binder os til huset

Parret er aktive medspillere i lokalsamfundet i Voldby. Lars er for eksempel med i bestyrelsen i borgerforeningen og i det lokale vandværk. Det er vigtigt for dem at understrege, at de med deres bofællesskab ikke er ude på at skabe et samfund i samfundet. Der er meget liv og sammenhold i landsbyen allerede, og det er de ikke ude på at kapre.

Lars fortæller, at han på et tidspunkt læste en bog skrevet af en borger i Voldby om det lokale forsamlingshus og den rolle, som bygningen før i tiden spillede som mødested til ikke blot konfirmationer og gravøl, men også kortspil, teater og alt midtimellem.

- Forsamlingshuset var jo deres Netflix. Der var så meget aktivitet i huset. Men det er jo bare den måde, vores samfund har udviklet sig. Det er så nemt at sætte sig ned i sofaen derhjemme og se et eller andet.

Det er her, bofællesskabet Søbakken skal opføres. Byggeområdet er ejet af Lars og Nellie Veller, som også har udtænkt Bofællesskabet, som de nu søger bofæller til. 

Der er uden tvivl mange børnefamilier rundt om i landet, der kan kende følgende scenarie: Børnene bliver hentet klokken 16. De er trætte og mætte af indtryk efter deres lange arbejdsdag i institution, og på vejen hjem skal man forbi Rema og ordne indkøb. Så skal man lave mad, så skal der læses lektier, bades, klippes negle og børstes tænder, inden børnene sover klokken 19.30. Og hvad skal man så lave bagefter? Man kan jo ikke så godt bare sætte sig i bilen og køre over til et vennepar, når børnene ligger og sover.

Her ser Nellie Brøndum Veller en stor styrke i bofællesskabet og den måde, som hende og Lars gerne vil leve deres liv og dele deres tid med andre i Søbakken.

- Altså, det er også jo dejligt at sidde og snakke med dig, Lars, men hvis nu man kunne slå babyalarmen til og gå op i fælleshuset og være sammen med andre... Der er jo en hulens masse børnefamilier, som i mange år er låst til huset klokken 19 uden mulighed for at tage nogle steder hen. Det er jo sådan, det er. Man tænk, at man lige kunne gå op til fælleshuset og se en serie eller spille et spil eller drikke et glas vin, det er enormt tiltalende i de her børneår.

Det er lige før, jeg begynder at fortryde, at vi næsten lige har købt hus…

- Sig til, vi finder en god pris til dig, siger Lars og griner.

Apropos prisen...

... Så bliver det ikke helt billigt at flytte ind i Søbakken. Det skyldes, at parret fra start har haft en vision om et bæredygtigt bofællesskab, som skal efterlade et så lille aftryk på klimaet som muligt. Og bæredygtigt byggeri koster ved kasse et.

Projekt Søbakken består af 10 huse på 124 kvadratmeter. Boligerne er tegnet af Jakobsen Huse og bygges af bæredygtigt træ og opvarmes med varmepumpe, hvilket vil resultere i en anslået varmeregning på 3000 kroner om året. Man får desuden en grund på 218 kvadratmeter og andel i fællesområder og fælleshus for prisen, der som nævnt er små 3,6 millioner kroner.

- Når man skal sammenligne prisen, så skal man sammenligne med et bæredygtigt hus, for det er dyrere end et traditionelt hus. Der er ikke rigtig noget i Hammel og omegn, som man kan gå ind og sammenligne med, for den boligtype findes ikke heromkring. Og hele tanken om det bæredygtige skal man jo også ville og tro på, siger Nellie.

Så smuk tager søen sig ud på en sommerdag. Foto: Lars og Nellie Brøndum Veller

Parret delte deres planer med verden i fredags på Facebook, og der har allerede været flere henvendelser fra interesserede. Som nævnt i artiklens indledning flyder Favrskov ikke just over med bofællesskaber, og det kan tage lang tid, før der bliver en ledig plads i de etablerede steder.

- På Sjælland skyder den slags projekter op hele tiden, men her i Jylland er der lidt længere imellem dem. Så vi håber, at vi rammer et behov og et ønske, også fordi vi er så tæt på Aarhus og Silkeborg. Der kan sagtens bo nogen der, der drømmer om det her, som vi kan byde på.

Arbejdet med at udtænke Søbakken har været en lang proces, og parret har været vidt omkring, inden de landede på det projekt, som de nu har præsenteret. Det startede med halmhuse og muslingeskaller i fundamentet, og på et tidspunkt var drømmen sågar et kuppelformet hus.

- Men jo længere man kommer ned ad tragten, jo mere indser man, at der altså er noget ved moderne huse, der fungerer godt. Og skal vi engang, mod forventning, sælge det, så skal det også være noget, der er attraktivt på markedet, ikke bare et halmhus med muslingeskaller på gulvet.

Vil I bo sammen med Lars, Nellie, Otto og Vilfred?

Nellie går derhjemme på barsel med Vilfred lige nu, og det er ikke svært at få tiden til at gå. Foruden arbejdet som mor er der jo rigeligt at se til med projekt Søbakken. Det er blevet til mange, mange gåture på marken ned til søen, mens parret har tegnet, visualiseret, drømt og fundet på. Nu er planerne altså delt med omverdenen, og det har Lars og Nellie Brøndum Veller set frem til med glæde, men også spænding. Skrækscenariet har været, at der ikke bliver nogen respons eller interesse. Drømmen er, at masser af folk skriver til dem, så de kan komme i gang med at få bygget Søbakken og flytte ind.

Vilfred vågner efter en kort lur og går lidt på skift mellem mors og sin fars skød. Søbakken handler ikke bare om, at Lars og Nellie kan få indfriet deres eget ønske om at indgå i fællesskab og bygge bæredygtigt. Det handler om at give Vilfred og storebror Otto en god og tryg barndom med masser af venner og nære relationer i en hverdag med mere tid og overskud.

Men også at vokse op i et bofællesskab som er bygget på et fundament af bæredygtighed. Det betyder noget, også selvom det kan føles som en dråbe i havet, understreger Lars Veller.

- Vi bliver én stemme i snakken om bæredygtighed, og vi kan måske være med til at inspirere andre. Bare det, at folk hører om, at der er andre måder at gøre tingene på, når de selv skal bygge. Vi kigger på vores eget liv og ser på, hvad vi kan gøre, og forhåbentlig kan det give andre nogle idéer.

Lørdag 2. april inviterer Lars og Nellie Veller til åben mark ved Voldby forsamlingshus. Du kan tilmelde dig her.

Her kan du læse mere om projektet.

Beboerne i Under Bøgen får deres egen lille sø med tilhørende sauna. Illustration: Thorn Byudvikling.

Nye detaljer om Hinnerups kommende bofællesskab: Boligerne bliver til leje, ikke eje - og så drømmer udvikleren om flere lignende projekter i Favrskov

Lokalplanen for Hinnerups nye bofællesskab for seniorer er godkendt i udvalget og skal lige om lidt behandles i byrådet.

Boligerne i Under Bøgen bliver til leje, og udvikleren har foretaget visse små justeringer på projektet, som altså lige om lidt skal i offentlig høring. Det kan du læse mere om i denne artikel.

Interessen for Under Bøgen er overvældende, og der er et ønske om at starte flere lignende projekter i Favrskov, lyder det.

Initiativtager til Under Bøgen fortæller, at interessen er stor, og håbet er at etablere flere bofællesskaber i Favrskov - noget som kommunen er meget gerne vil samarbejde om. Lokalplanen forventes godkendt på næste uges byrådsmøde, og håbet er stadig at påbegynde byggearbejdet med de 52 boliger til efteråret.

Lun luft og lysegrøn solspættet himmel / Det er forår og jeg sidder her / På bænken under bøgen / Der kommer Ejner, mon han sætter sig ned / Jo jo, der ka godt være fler / På bænken under bøgen.

Sådan synger Gnags på albummet "Er du hjemme i aften" fra 1978. Under Bøgen, det planlagte seniorbofællesskab i hjertet af Hinnerup, er ikke helt hjemme endnu. Men lokalplanen er godkendt i Plan- og Landdistriktsudvalget, og på tirsdag forventes byrådet at godkende byggeplanerne. Stiller naboerne sig ikke på bagbenene i høringsfasen, er Under Bøgen hjemme. Eller i hvert fald klar til næste fase.

Favrskov mangler bynære, mindre boliger til leje, og Favrskov mangler boliger til ældre. Derfor er interessen for Under Bøgen også stor, fortæller Matias Thorn, byudvikler og en af initiativtagerne bag projektet. Og interessen er alts ikke blevet mindre, efter det er blevet besluttet, at de 52 boliger skal være til leje og ikke eje.

- Og det her projekt er faktisk alt, alt for lidt. Vi arbejder intenst på at skabe flere lignende boliger i Favrskov. Det gør vi også på opfordring fra mange af dem, der har skrevet sig op. Der er flere der frygter, at de ikke kan få en bolig, når der er så stor efterspørgsel.

Matias Thorn fortæller, at der er omkring 300 navne på listen over interesserede.

Under Bøgen - nyt seniorbofællesskab i Hinnerup

Projektet kommer til at bestå af 52 boliger med 2, 3 eller 4 værelser og cirka 55, 75 og 100 kvadratmeter. 

Bofællesskabet bliver for borgere over 50 år og uden hjemmeboende børn. 

Beboerne får adgang til fælleshus med køkken og desuden gæsteværelser, værksted, sauna og orangeri blandt andet. 

Selskabet Bæredygtig Byudvikling ApS med Claus Pihlmann og Matias Thorn er initiativtager til Seniorfællesskabet Under Bøgen. 

Tegnestuen KAARK står for det arkitektoniske udtryk.

Læs mere om Under Bøgen her. 

Kig mod Balancen

Tilbage i december var FavrskovLIV med en flok seniorer fra Favrskov på inspirationstur til Skanderborg Kommune og seniorbofællesskabet Balancen. Favrskov Kommune ser nemlig gerne, at der opføres bofællesskaber som det i Ry, men det skal i høj grad været drevet af borgerne, og derfor arrangerede forvaltningen inspirationsturen.

Reportagen fra turen med masser af indtryk fra Balancen kan du læse her.

Det er endnu uvist, hvad huslejen i Under Bøgen kommer til at koste. Men Matias Thorn siger, at man nok skal regne med, at niveauet bliver nogenlunde det, som beboerne i Balancen betaler. Der koster en bolig mellem 7000 og 12000 kroner om måneden, men i Under bøgen er der mulighed for mindre boliger end i Balancen og derfor også en forventelig lavere leje.

- Lejeboligerne giver selvfølgelig også mulighed for, at man kan søge boligstøtte. Ved at leje ud i stedet for at sælge får vi også mulighed for at sikre, at den kvalitet som vi lægger i projektet, videreføres på længere sigt. Havde målet bare været at skabe et profitalt projekt, havde det være nemmere at bygge nogle rækkehuse og sælge dem, siger Matias Thorn.

En illustration af, hvordan seniorbofællesskabet Under Bøgen meget vel kan komme til at se ud. Lokalplanen vedtages på tirsdag i byrådet, og håbet er, at byggeriet kan påbegyndes i sensommeren. Illustration: Thorn Byudvikling.

Fællesskaberne skabes

På bænken under bøgen / Der kommer Ejner, mon han sætter sig ned / Jo jo, der ka godt være fler / På bænken under bøgen.

De 52 lejeboliger, fordelt på forskellige bygninger i både én og to etager, bygges op omkring grønne områder og fælles bygninger, for fællesskab er i centrum i projektet. Lige nu arbejder en opstartsgruppe med at kigge på tegninger og planer og med at søge inspiration til, hvordan man får fællesskaber op at stå i denne boform.

- Vi opfører, men det er jo dem, der skal bo der. Det handler om at skabe en følelse af ejerskab og en følelse af at høre til, så fællesskaberne grundlægges allerede nu. For os som udviklere handler det faktisk også om at opkvalificere byggeriet, så vi ikke bruger krudt og penge på at udvikle noget, som man ikke kommer til at bruge.

De fleste af boligerne bliver i et plan, men nogle bliver også i to plan. Der bliver grønne områder mellem boligerne, hvor det lægges op til, at beboerne kan være fælles om blandt andet frugtlund og orangeri. Illustration: Thorn Byudvikling.

Projektet er på flere måder blevet rettet til siden de oprindelige planer. Matias Thorn fortæller, at man blandt andet har droppet planerne om en bane til petanque, men at der i stedet skal etableres et "grønt åndehul" med en lille sø med tilhørende sauna til modige vinterbadere.

- Der sker hele tiden noget. Vi vil bare gerne i gang hurtigst muligt, siger udvikleren.

Matias Thorn fortæller, at processen med Under Bøgen har været positiv, og at både de interesserede borgere og kommunen har taget godt imod projektet. Et topmoderne seniorbofællesskab som dette er en ny tilføjelse til Favrskovs boligmarked, og ifølge Matias Thorn skal man lige vænne sig til boligformen.

- De mindste boliger bliver ikke så store, men der er til gengæld adgang til mange hundrede kvadratmeter fællesrum og fælles udendørs arealer. Man skal tænke på sin bolig på en anden måde, end man er vant til.

Hvis lokalplanen for projekt Under bøgen som forventet vedtages på tirsdag, skal sagen i otte ugers offentlig høring.