Hvor mange ukrainske flygtninge er der i Favrskov?
Der kan være over 100.000 ukrainske flygtninge på vej til Danmark vurderer regeringen. Efter den oprindelige fordelingsnøgle betyder det, at Favrskov skal modtage 1200 flygtninge, måske flere endnu. Kommunen har ikke et overblik over mængden af flygtninge, men arbejder på højtryk for at skabe løsninger på det kommunaldirektøren kalder 'en ekstraordinær situation'.
Hvor mange flygtninge er der allerede i Favrskov? Hvordan forbereder kommunen sig? Og hvad vil en stor mængde flygtninge betyde for kommunens i forvejen pressede daginstitutioner? Det har vi undersøgt.
På Café Ukraine i Hadsten er der fyldt med flygtningebørn. En af dem, en pige i treårsalderen har fundet en klokke, som hun lystigt ringer med, mens hun zigzagger ind og ud mellem benene på caféens mange gæster. På et sofabord har en dreng har fundet et fad med kager, som han giver sig i kast med at gøre kål på med stor iver.
Der er mange børn i lokalet. Så mange, at man skal gøre sig umage for at finde vej gennem mængden op til caféens disk.
Det er Røde Kors i Hadsten og Hinnerup, der har taget initiativ til arrangement. Kvinden bag er lokalforeningens formand Margit S. Larsen. Hende har FavrskovLIV egentlig en aftale med, men der er så mange til arrangementet, at vi flere gange må afbryde vores samtale, så hun kan hjælpe til.
- Det er kommet flere nye ansigter til siden sidste uge, forklarer hun. Og hvis man tæller de frivillige med er der nok omkring 50 mennesker i lokalet. Flygtningene er alle kvinder og børn.
Og mens mange af børnene suser rundt, spiser kage, eller leger med en iPad, så er stemningen blandt mødrene lidt mere alvorlig.
Mange af dem har måtte efterlade deres mænd, børnenes fædre, hjemme i Ukraine, og nu skal de forsøge at finde hoved og hale i den nye tilværelse i Favrskov. Heldigvis kan de møde landsmænd - og kvinder - på Café Ukraine. Og dem er der en del af i Favrskov, tyder det på.
Favrskov Kommune vurderer, at der lige nu er mellem 30 og 40 flygtninge i kommunen, men det tal er behæftet med stor usikkerhed, fortæller kommunaldirektør Jan Kallestrup. Og spørger man Margit S. Larsen, så er det alt for lavt.
- Jeg tror, at der er væsentligt flere. Bare den seneste uge er der kommet mange nye ansigter i caféen, og det er jo bare dem, der kommer her. Der er helt sikkert flere, som er indkvarteret ude blandt borgerne i kommunen.
Hvor mange flygtninge er der i Favrskov nu?
Det er ikke længe siden, at Favrskov Kommune afviklede det kriseberedskab, man havde etableret under coronakrisen, men for at imødekomme flygtningesituationen er det blevet genaktiveret.
Men selvom kommunens medarbejdere arbejder på højtryk, så mangler de et overblik over mængden af ukrainske flygtninge i Favrskov.
- Vi ved det simpelthen ikke, fortæller kommunaldirektør Jan Kallestrup.
- Vi tror, der er en 30-40 flygtninge i kommunen, men der kan hurtigt komme flere, og så er vi måske oppe på 50. Vi ved det ikke. Lige nu er det vigtigste for os at følge udviklingen tæt.
Noget tyder ganske rigtigt på, at der kommer flere endnu. Regeringen har allerede meldt ud, at deres indledende forventning om 20.000 flygtninge bliver overskredet.
Ifølge den plan stod Favrskov til at modtage 1,2 procent af de ukrainske flygtninge - omkring 240 personer - men lige nu ved ingen, om det bliver 1,2 procent af 20.000, 50.000 eller 100.000 personer. Fredag eftermiddag meldte regeringen ud, at man gør klar til at tage imod over 100.000 ukrainske flygtninge.
Det fortalte udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) på et pressemøde. Han understregede, at kommunerne ikke bliver 'sorteper' i den vanskelige situation, men at der vil følge penge med.
Men det kan, hvis den ovenstående fordelingsnøgle på 1,2 procent følges, resultere i mere end 1.200 ukrainske flygtninge i Favrskov.
Det forventes, at 2/3 af de ukrainske flygtninge vil være børn, altså over 800 børn, som potentielt skal indsluses i Favrskovs i forvejen pressede daginstitutioner og skoler.
Det er en ekstraordinær situation, fortæller Jan Kallestrup. Og kommunen får først et retvisende overblik over antallet, når ansøgningerne om opholdstilladelse begynder at tikke ind, vurderer kommunaldirektøren.
Inden krigen brød ud i februar, boede der ifølge Danmarks Statistik 222 ukrainere i Favrskov.
De arbejdede hovedsageligt i landbruget - i 2020 kom hver fjerde medarbejder i den danske svinebranche fra Ukraine - men i dag er en del af dem rejst tilbage tilbage til Ukraine for at kæmpe, vurderer Margit S. Larsen fra Røde Kors.
Og kommunen forventer, at flere af dem, der er blevet tilbage, har taget mod flygtende familiemedlemmer.
- I takt med at opholdstilladelserne bliver realiseret, forventer vi, at dem der bor hos nære slægtninge giver sig til kende og beder om vores hjælp, siger Jan Kallestrup.
192 kroner i støtte nu - mere når opholdstilladelsen er på plads
Men det kan tage tid. For opholdstilladelser kan som udgangspunkt kun behandles fire steder i Danmark, i Aarhus, Odense, København og Aalborg, og ventetiden er enorm. Udlændingestyrelsen arbejder på at gøre ventetiden kortere, men indtil da vil kommunen træde til og hjælpe de ukrainske flygtninge.
- De har som udgangspunkt først ret til ydelser, når de har fået opholdstilladelse, men særloven giver os hjemmel til at bidrage med logi og mad, også inden opholdstilladelsen, siger Jan Kallestrup og uddyber.
- Efter anmodning kan vi udbetale nogle mindre beløb til logi og mad. Det vil vi også kunne udbetale til nogle af de almindelige borgere, der har ukrainere boende i dag. I store træk er det 192 kroner i døgnet for en voksen og to børn.
Hvor skal de bo, og hvornår skal børnene i institution?
Tilbage i Café Ukraine er kommunen også mødt op. De har sendt to medarbejdere fra integrationsafdelingen, som gennem tolke kan svare på spørgsmål og fortælle om mulighederne for enten at søge asyl eller få opholdstilladelse.
Langs caféens hyggelige træborde sidder de ukrainske kvinder. Mændene er blevet i Ukraine, de fleste vel for at kæmpe, og nu er det op til de mange mødre at stykke en fremtid sammen for deres børn i Favrskov.
Den rejse vil, i hvert fald for nogles vedkommende, starte på det tidligere ældrecenter Skaghøj i Hammel, hvor kommunen og en stor gruppe frivillige har indrettet 16 lejligheder. Flere er på vej.
- Vi er meget optagede af at være klar i forhold til indkvartering. Vi har næsten 16 lejligheder klar nu, fortæller Jan Kallestrup og fortsætter.
- Så vi er godt forberedt på at tage imod dem, vi vurderer, der er her nu. Og så har vi 16 mere, som vi lige så stille går i gang med at indrette. Hvis det bliver nødvendigt har vi også kig på nogle andre mulige lokationer i kommunen.
Ingen ved hvor længe der går, før familierne igen kan vende tilbage til Ukraine, og flere steder i landet er ukrainske børn allerede startet i skole og daginstitutioner. Det må de vente lidt med i Favrskov, fortæller Jan Kallestrup.
- Vi kommer ikke til at sende børnene direkte ud i en institution fra starten. Det er noget, vi forbereder os på, både for de mindste og for skolebørnene, men vi vil hellere give dem mulighed for at samles i gruppe, blandt andet til mor barn-arrangementer, siger han.
- Mødrene skal også være trygge ved de rammer, de indgår i. Derfor kan vi godt komme til at se nogle mellemformer i de første uger - i særdeleshed i forhold til de mindste børn.
Stolthed og glæde over borgernes åbne arme
Når opholdstilladelserne tikker ind, begynder næste skridt. Integrationen. Det er kommunen også begyndt at forberede sig på.
Tirsdag udsendte kommunen en pressemeddelelse, hvor man opfordrede virksomheder i Favrskov til at melde ind, hvis man er interesseret i at tilbyde et job til de ukrainske flygtninge.
Det kan hurtigt blive aktuelt. Til Café Ukraine i Hadsten spørger flere af kvinderne således ind til deres jobmuligheder, også selvom flere af de nytilkomne kun har været i landet i få dage. En enkelt kvinde forhører sig endda om muligheden for at fortsætte sin ukrainske virksomhed i Danmark, og får nogle kontaktoplysninger af en frivillig i caféen.
I de kommende dage og uger vil det vise sig, hvordan Favrskov håndterer den kæmpe opgave, som flygtningestrømmen fra Ukraine kan vise sig at medføre. Men allerede nu vil Jan Kallestrup gerne rette en tak til de borgere, der har åbnet deres døre for ukrainerne.
- VI er glade for og stolte over, at så mange af vores borgere har åbnet deres døre og tager imod. Det er den bedste landing, man kan få som flygtning, for her får de både tryghed og nærhed.