13 stemte for. Tilskud til pasning af egne børn er vedtaget
I går stemte byrådet om tilskud til pasning af egne børn. Før det fulgte 50 minutters debat, hvor modstandere og fortalere havde sidste chance for at give deres mening til kende ispørgsmålet om, hvorvidt kommunen skal betale forældre for at passe deres egne børn.
FavrskovLIV fulgte diskussionen og bringer her de vigtigste hovedtræk i tilskudsordningen. Vi hører også nogle af de indlæg, som politikerne kom på banen med.
Siden efterårets valgkamp har vi hørt argumenter for og imod tilskud til pasning af egne børn. Det giver familierne mere frihed. Det holder arbejdskraft fra et arbejdsmarked, der mangler hænder. Det kan lette noget af trykket på de pressede institutioner. Det skævvrider kønnene.
Frem og tilbage, for og i mod. Men siden den borgerlige magtovertagelse med dertilhørende flertal i byrådssalen, har resultatet været givet - ordningen ville blive en realitet, og med gårsdagens afstemning ligger det nu fast. Fra 1. maj kan forældre søge om et tilskud på 5715 kroner per måned per barn, de ønsker at hjemmepasse.
Partierne til venstre for midten, og mest indædt Socialdemokratiet, har kæmpet imod ordningen, særligt fordi de økonomiske konsekvenser ifølge byrådets største parti stadig mangler at blive belyst. Reelt vides det ikke, om Favrskov vil få en øget udgift nu på pasningsområdet nu, hvor forældre kan søge tilskud - eller om det måske vil resultere i en besparelse for kommunen.
En snæver ordning
De overordnede rammer for tilskudsordningen er bestemt af dagtilbudsloven, men inden for de rammer har kommunerne et vist råderum. Og Favrskov har nu vedtaget det, som formanden for Børne- og Skoleudvalget Flemming Nørgaard (V) beskriver som en "snæver ordning".
Det er vedtaget, at forældre i Favrskov kan søge tilskud til børn i alderen 26 uger og frem til barnet fylder to år. Dagtilbudsloven giver ellers mulighed for tilskud fra barnet er 24 uger og til skolestart.
Det er besluttet, at forældre modtager 5715 kroner per måned i tilskud per barn. Loven giver mulighed for et tilskud på op til 85 procent af nettoudgiften til det billigste kommunale dagtilbud. Ved at lande på 5715 kroner tildeler Favrskov Kommune et tilskud på 75 procent, altså 10 procent under det af loven maksimalt tilladte.
Det er vedtaget, at ordningen evalueres efter et år, så man kan se, hvor mange der benytter sig af den, og hvor stor en udgift/besparelse der har været tale om.
Det siger dagtilbudsloven
Som forældre skal man modtage tilskud i mindst otte uger, og man kan modtage tilskud i maksimalt ét år.
Kun én forældre kan modtage tilskud til ét barn.
Ansøgeren til tilskuddet skal have opholdt sig i landet i mindst syv af de seneste otte år.
Den forældre, der modtager tilskud, må ikke modtage offentlig forsørgelse og må heller ikke have arbejde ved siden af.
Der kan maksimalt udbetales tre tilskud til samme husstand.
Økonomisk byrde og/eller frihed til familierne?
Det sker ikke ofte, at kommunalbestyrelsen i Favrskov bruger 50 minutter på at behandle ét punkt, men det gjorde de i går, da tilskuddet skulle vendes inden afstemningen. Trods talrige indlæg ladet med både idelogi, praktik og patos ændrede det ikke noget i forhold til afstemningen og resultatet. Men lad os alligevel lige se nærmere på, hvad der blev sagt.
Socialdemokratiets nye hovedperson Isabell Friis Madsen havde allerede inden mødet over for FavrskovLIV givet udtryk for partiets utilfredshed med det, hun og resten af gruppen opfatter som manglende belysning af de økonomiske konsekvenser.
Det standpunkt gentog hun i går.
- Vi mener ikke, at det er en kommunal opgave at lønne forældre for at passe deres børn. Da sagen blev sendt til forvaltningen i januar, håbede vi, at det kunne afvikle bekymringerne i forhold til økonomien. Det er desværre ikke sket. Vi har ikke kunnet få noget svar på, hvad vi kan forvente. Jeg er med på at der er forbehold, som er svære at redegøre for i detaljen. Men dermed ikke sagt, at man ikke kunne have forhørt sig i forhold til andre kommuner, og hvilke erfaringer de har haft i forbindelse med implementeringen af ordningen.
Hos modstanderne har det primære argument imod ordningen altså været økonomien og de uafklarede spørgsmål om, hvad det vil koste at indføre tilskuddet. På den anden fløj har mere valgfrihed og større fleksibilitet været kampråbet. Mette Nøhr fra Konservative tog for første gang ordet i byrådssalen og slog på tromme for netop fleksibilitet og valgfrihed. "Konservativt hjerteblod" som hun kaldte det.
- Det lyder, som om alle vi kvinder, hvis vi skulle vælge hjemmepasning i otte uger eller 12 måneder, bliver bombet tilbage til kødgryderne. Der siger jeg bare, lad det være op til den enkelte familie at beslutte, om det er mor eller far, der skal være hjemmepasser. Det skal vi ikke blande os i som politikere. I dag kører ordningen allerede i 70 kommuner, og dermed må vi konstatere, at det ikke handler om partipolitik, men om sund fornuft og valgfrihed til børnefamilier. Det synes jeg simpelthen, de fortjener.
- Vil ikke lave en "Will Smith" på jer
Da det gamle byråd i sin tid diskuterede tilskud til pasning af egne børn, kunne Nils Borrings Socialdemokratiske flertal regne med Enhedslistens nej. Men den nye mand, Thake Fogh Cordt, har meldt sig som fortaler for ordningen. Hvorfor uddyber han for FavrskovLIV i dette interview.
Ikke alene talte han i går for tilskuddet, han stillede endda forslag om at udvide ordningen, så den ville udnytte lovrammerne fuldt ud med maksimalt tilskudsstørrelse gældende til skolestart. De forslag blev dog stemt ned.
- Vi er lidt bekymret i forhold til den smalle model, der lægges op til. At vi strikker det sammen på denne måde giver en meget smal løsning til de velstillede borgere, men begrænser friheden. Få borgere har råd til at hjemmepasse, hvis det kun er for 5000 kroner om måneden. Lad os få evalueret det ordentligt fra starten, for der er mange ting, der er ubekendte i starten. Så lad os få præciseret, hvad vi gerne vil have undersøgt, når vi skal se på det igen om et år, sagde Thake Fogh Cordt.
Søren Frandsen fra SF er altid god for en kæk og mere eller mindre kvik bemærkning, og sådan én havde han også i sig i går, da han lige skulle gøre opmærksom på, at han stadig var på nej-holdet, trods Enhedslistens faneflugt.
- Min holdning er, at det her ikke kommer til at gøre ondt på mig. Jeg kommer ikke til at lave en Will Smith på jer, fordi I vedtager det her, sagde Søren Frandsen med henvisning til den Oscarvindende skuespiller, der under søndagens awardshow stak komikeren Chris Rock en på skrinet i et ridderligt forsvar af sin kones ære.
- Min grundlæggende holdning, når jeg tvinges til at tage stilling, er, at det er besynderligt, at det skal være en offentlig opgave at betale forældre for at passe egne børn. Folk har fri mulighed til at passe deres egne børn, jeg kan bare ikke se, at det skal være en offentlig opgave, lød det fra Søren Frandsen, der dog også roste udvalgsformand Flemming Nørgaard for en god og demokratisk behandling af emnet i Børne- og Skoleudvalget.
- Havde jeg været ung mor i dag...
Op til efterårets valg dannede Venstre, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance en lille klub for partier med dårlige meningsmålinger (og Nye Borgerlige), hvor man blev enige om at samarbejde om at opnå visse ting. Deriblandt at indføre tilskud til pasning af egne børn.
Derfor var det også en tilfreds Eva Damsgaard (DF), der blåstemplede ordningen.
- Var jeg ung mor i dag, så havde jeg helt klart benyttet mig af den. Men vi ved jo ikke, hvem der vil benytte sig af det. Er det de velstillede eller den almindelige lønmodtager? Indtægtsforskellen er jo størst ved den, der er mest velstillet. Vi ved heller ikke endnu, hvor i kommunen folk vil benytte sig af det, vi kan jo håbe, det er der, hvor der er pres på institutionerne. Lad os komme i gang og give familierne frihed, lød det fra Eva Damsgaard, der også lige fik nævnt, at hun selv er vokset op hjemme hos mor og far - og det er jo gået ganske godt, forsikrede hun.
Socialdemokratiets Kristoffer Merrild er en ung far, men han har næppe tænkt sig at gøre brug af muligheden for at få tilskud til at gå hjemme med ungerne. Og med en alvorstung mine delte han sit håb med byrødderne.
- Kære byråd. Det er ikke særlig tit, jeg håber på, at jeg tager fejl. Det er faktisk ikke noget, jeg bryder mig om. Jeg kan godt lide forudsigelighed og overblik. Men her håber jeg, at jeg tager helt fuldstændig fejl i forhold til det her med tilskudsordningen. Jeg håber, at jeg tager fejl, og at ordningen bliver en nettoindtægt for kommunen. Jeg håber, jeg tager fejl, og at familierne sammen finder en løsning, der ikke rammer ligestillingen skævt. Jeg håber, jeg tager fejl, og at der ikke bliver et problem med mangel på arbejdskraft. Mest af alt håber jeg, at jeg ser helt anderledes på hjemmepasning om et år. Det at håbe er gratis. Det er det ikke at indføre hjemmepasning.
Mon ikke alle kan blive enige om at håbe, at unge Kristoffer Merrild tager fejl.