Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Velfungerende landsbyer er et af Favrskovs kendetegn. Her bor knap halvdelen af kommunens beboere, og de får med al sandsynlighed snart en landsbypolitik mellem hænderne. Den eksisterende landsbypolitik er mere end et årti gammel, og den trænger til en kærlig hånd, mener flere i byrådet. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

Tillykke til halvdelen af Favrskov

Lad mig starte dette nyhedsbrev med et par spørgsmål, kære læser.

Hvor var du i 2009? Hvilken musik hørte du? Hvad for noget tøj gik du i? Hvad har ændret sig i forhold til i dag?

For langt de fleste vil svaret nok være, at meget har ændret sig siden dengang. Personligt stritter mit pandehår væsentligt mindre i dag end det gjorde i 2009, og min store samling af tvivlsomme cd-indkøb er blevet udskiftet med en iPhone, hvor ingen andre end mig kan se, at jeg hører Céline Dion på vej til arbejde og Re-Sepp-Ten året rundt.

Ak ja, der kan ske meget på et årti, og netop derfor er det så påfaldende, at Favrskovs landsbypolitik har stået urørt hen i 13 år.

For knap halvdelen af Favrskovs befolkning bor som bekendt i én af kommunens mange velfungerende og aktive landsbyer. Til dem har jeg en god nyhed.

For alt tyder på, at Favrskov snart skal have en ny landsbypolitik. Selvom politikerne er uenige om, hvem der har fået idéen, så er de enige om, at den lidt støvede landsbypolitik har brug for en opfrisker. Og den kan blive opfrisket allerede inden året er omme, mener Simon Buus Olsen (V), den nye formand for Landsbyrådet i Favrskov.

Vi har spurgt ham, hvad han synes, en ny landsbypolitik skal indebære. Simon Buus Olsen bor selv i landsbyen Hadbjerg, og den nye formand har gjort sig flere tanker om, hvordan man kan styrke landsbyerne. Det indebærer blandt andet mere borgerinddragelse.

Vi taler også med Socialdemokratiets gruppeformand Isabell Friis Madsen, som på tirsdagens byrådsmøde stillede forslaget om en ny landsby- og borgerinddragelsespolitik.

Hun og hendes parti blev af Venstre anklaget for at "sparke åbne døre ind" og stille et forslag, hvis substans Venstre i virkeligheden allerede arbejdede med. Men Isabell Friis Madsen mener omvendt, at Venstre selv har været lidt langsomme i optrækket. For Venstre har jo haft formandsposten i Landsbyrådet i flere år, som hun siger.

Derfor har vi spurgt Hanne Smedegaard (V), formand for Landsbyrådet 2009-2021, hvorfor Landsbypolitikken ikke er blevet evalueret tidligere, og om hun bærer en del af ansvaret.

Vi har også været en tur ved Moesgaard Strand for at inspicere en såkaldt naturbus. Den kan transportere 27 børnehavebørn ud i naturen, har eget toilet, sovepladser, garderobe og udendørs håndvask - og netop sådan en imponerende krabat får børnene i Favrskov også snart glæde af.

Kommunen har nemlig afsat 1,25 millioner til indkøb af en naturbus. Derfor har vi besøgt Skanderborg Kommunes udgave for at se, hvad sådan en fætter kan byde på. Vi havde selvfølgelig kamera med, så du med egne øjne kan se, hvordan en naturbus fungerer. Sådan én ville jeg i hvert fald gerne have kørt rundt i, da jeg var barn.

God fornøjelse med nyhedsbrevet og husk, at du altid kan skrive til mig på beahe@favrskovliv.dk eller ringe på 22 12 97 20, hvis der er noget, jeg skal høre mere om.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Det tyder på, at en ny landsbypolitik er på trapperne i Favrskov. Hvad har landsbyerne brug for og hvad skal en ny landsbypolitik indeholde? Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Efter mere end et årti: Ny landsbypolitik kan være vedtaget inden året er omme

Der er sket meget i Favrskov i de 13 år, der er gået siden den nuværende landsbypolitik blev implementeret. Dengang ytrede Landsbyrådet et ønske om, at man blev ved med at opdatere landsbypolitikken, men de færreste havde nok forventet, at der ville gå så lang tid.

Nu er en opdatering imidlertid på trapperne. Venstre og Socialdemokratiet kan ikke blive enige om, hvem der er ophavsmænd til idéen, men det til trods kan den nye landsbypolitik - hvis alt går vel - være implementeret inden året er omme. Det vurderer Landsbyrådets formand Simon Buus Olsen (V).

Favrskovs landsbypolitik er ikke blevet evalueret i mere end et årti, og tidens tand har gjort den utidssvarende. Nu skal den reevalueres, for halvdelen af Favrskovs befolkning bor som bekendt i landsbyerne - men hvordan skal en ny landsbypolitik egentlig se ud? Hvornår kan den være færdigudviklet og implementeret? Og hvorfor er politikerne så uenige om, hvem der fik idéen til det?

2007 er efterhånden længe siden. Dengang var 25-øren stadig gangbar valuta, 16-årige kunne uden problemer købe en pakke cigaretter i kiosken, og kun de allerstørste nørder gik rundt med en smartphone i lommen fremfor en af Nokias blå mursten med dertilhørende Snake-spil og sort/hvid-skærm.

Meget vand er løbet under broen siden. Verden har udviklet sig, det har Favrskov også, men det har kommunens landsby- og borgerinddragelsespolitik faktisk ikke.

Borgerinddragelsespolitikken har ligget uberørt hen siden 2007, selvom de digitale muligheder for inddragelse har udviklet sig enormt. Og landsbypolitikken er heller ikke blevet revideret siden 2009, hvor Anders G. Christensen (V) var borgmester.

Dengang lød det første punkt i Landsbyrådets forslag til landsbypolitikken således:

Landsbyrådets formål er jævnfør vedtægterne blandt andet at udforme forslag til en landsbypolitik, implementere og fortsat opdatere landsbypolitikken.

Det skete som bekendt ikke, men nu -  henholdsvis 15 og 13 år senere - er tiden så endelig kommet til at støve politikkerne af og give dem et ordentligt gennemsyn. Det mener Socialdemokratiet, som på tirsagens byrådsmøde fremsatte et forslag om at revidere Favrskov Kommunes borgerinddragelsespolitik og landsbypolitik.

Forslaget vakte både begejstrede og utilfredse miner. For i partiet Venstre, mener de, at Socialdemokratiets forslag er en billig omgang. Til byrådsmødet sagde Venstre-formand Birgit Liin sågar, at forslaget var "som at sparke en åben dør ind". Hun mener, at Venstre længe har efterspurgt en ny landsbypolitik, og det udsagn bakkes op internt i partiet.

- Jeg har råbt op om behovet for en ny landsbypolitik i mange år, siger Hanne Smedegaard (V), som var Landsbyrådets formand fra 2009-2021.

Men det er Socialdemokratiets gruppeformand Isabell Friis Madsen bestemt ikke enig i.

- Jeg kan ikke mindes, at nogen fra Venstre nogensinde har ytret et ord om at revidere landsbypolitikken, siger Socialdemokratiets gruppeformanden.

Hvem skal have æren for idéen?

Uenigheden om ophavsretten til idéen er stor.

Det skyldes sandsynligvis, at byrådet grundlæggende er enige om, at en evaluering af landsbypolitikken og borgerinddragelsespolitikken er en god idé. Derfor ønsker hverken Venstre eller Socialdemokratiet, at den modsatte part løber med æren.

Venstre ytrede i efterårets valgkamp et ønske om at give Landsbyrådet en tungere stemme og har været en af drivende kraft bag etableringen af det nye Plan- og Landdistriktsudvalg, men det var Socialdemokratiet, der stillede forslaget om en ny Landsbypolitik - eller hvad?

Ikke hvis man spørger Hanne Smedegaard.

- Det er det jo sådan set ikke. Det er noget, vi i Venstre har haft med i vores politik op til valget, og jeg har råbt op om behovet i mange år. Så det var allerede undervejs inden forslaget blev stillet af Socialdemokratiet.

Derfor mener Hanne Smedegaard, at godt man kan bruge betegnelsen "at sparke en åben dør ind", som hendes partiformand Birgit Liin gjorde på tirsdagens byrådsmøde, om Socialdemokratiets forslag. Men det er Isabell Friis Madsen uforstående over for.

- Jeg ville da også sige, at det var en åben dør, hvis det var mig, der ikke selv havde stillet forslaget. Det er i hvert fald en dør, der trængte til at blive sparket ind, og så var det jo godt, at vi rent faktisk tog initiativet til det, siger hun og uddyber.

- Det er rigtigt, som Venstre siger, at der allerede har været nogle dialoger om emnet, men så vidt jeg ved, er det Nils Borring (S), der, som ny formand for Plan- og Landdistriktsudvalget har sat gang i det.

Hvad skal den nye landsbypolitik indeholde?

Uanset hvem der har fortjent æren, så er behovet for en evaluering af landsbypolitikken til stede. Det mener både partiformændene for V, Socialdemokratiet og den nye formand for Landsbyrådet Simon Buus Olsen (V).

- Halvdelen af befolkningen i kommunen bor udenfor byerne. Vi er en landkommune, og derfor skal landsbyerne inddrages mere, så vi sikrer, at vi er mere end kun de fire hovedbyer. Nu har vi etableret et landdistriktsudvalg, der skal sætte en ny retning, og det kræver selvfølgelig også en ny landsbypolitik, siger han og uddyber.

En ny landsbypolitik har længe været et ønske fra mange i landsbyerne, som har efterspurgt en mere proaktiv retning.

Jeg godt kunne tænke mig, at vi kom tidligere ud til borgerne, fremfor at vente til høringsfasen, hvor det er pålagt. Hvis vi, rent hypotetisk, skulle sætte tre nye vindmøller op, så skulle vi måske tage dialogen inden høringsfasen.

Simon Buus Olsen (V), formand for Landsbyrådet i Favrskov og medlem af byrådet

Favrskovs landsbyer er rigtig gode til at skabe initiativer og pleje alt det, der ligger inden for byskiltet, mener Simon Buus Olsen. Men der er nogle udfordringer, eksempelvis det stigende antal ældre, der kræver en større politisk involvering og en klarere retning, synes Venstre-politikeren.

- Nu får vi for eksempel mange ældre borgere i landsbyerne, og har de noget de kan bo i? Om 10 år bliver mine forældres hus i Hadbjerg nok for stort til dem, men der er ikke noget andet de kan flytte i. Derfor efterspørger mange landsbyer mere varierede boligformer, men det arbejde ligger simpelthen ud over landsbyrepræsentanternes område, siger han og uddyber.

- Landsbyerne står over for nogle udfordringer, som berører mange forskellige udvalg, både Teknik og Miljø, Kultur og Fritid, Social og Sundhed, og alt dét kan ikke klares gennem én repræsentant i Landsbyrådet. Derfor skal den nye landsbypolitik være mere helhedsorienteret.

Som en del af den plan skal det nystiftede Plan- og Landdistriktsudvalg agere som bindeled mellem landsbyerne og kommunen, mener Simon Buus Olsen. Det vil nemlig gøre det langt nemmere for landsbyerne at blive hørt, mener han.

- Der har man bare en nemmere indgangsvinkel, når man har et stående udvalg. Og det er ikke fordi, at man skal kunne ringe ind, hver gang der skal sættes et skilt op, men ved større sager vil det sikre, at landsbyerne bliver hørt og får den vejledning, de har brug for.

Borgerinddragelse og landsbypolitik må gerne gå hånd i hånd

Simon Buus Olsen mener også, at der er en god idé at have borgerinddragelsespolitikken med i overvejelserne, hvis man reviderer landsbypolitikken.

De to ting kan med fordel hænge bedre sammen, mener han, men det skal ske med omtanke.

- Jeg godt kunne tænke mig, at vi kom tidligere ud til borgerne, fremfor at vente til høringsfasen, hvor det er pålagt. Hvis vi, rent hypotetisk, skulle sætte tre nye vindmøller op, så skulle vi måske tage dialogen inden høringsfasen. Ved flere af de her ting er det måske smart, at vi tager dialogen endnu tidligere, siger han.

- Men vi skal heller ikke bare sætte noget op for at gøre det, uden folk deltager. Sidste år til budgetmødet, hvor der er åbent for borgere, var der 40 mennesker - og det kan tælles på én hånd, hvor mange af de fremmødte der ikke havde en tilknytning til et af partierne. Vi skal sikre os, at det ikke bare er de samme, der møder op hver gang.

Hvordan sikrer man det?

- Det kunne man blandt andet gøre, ved at komme ud i landsbyerne, foreslår Simon Buus Olsen.

Han har fundet inspiration i Randers Kommunes nye landdistriktspolitik, hvor man lavede 15 workshops ude i landsbyerne. Erfaringerne herfra brugte man i udformningen af den nye landdistriktspolitik, og noget lignende kunne måske komme på tale i Favrskov, mener han.

Og det behøver ikke at tage lang tid, fortæller formanden for Landsbyrådet. Faktisk kan en ny landsbypolitik - hvis alt går vel - være udformet og på plads inden året er omme.

- I Randers mener jeg, at det tog mellem trekvart og et helt år. Jeg ved, at forvaltningen i Favrskov har truffet nogle af de indledende foranstaltninger, så jeg forestiller mig, at vi i slutningen af året har en ny landsbypolitik. Det burde blive i løbet af i år.

Naturbus i Skanderborg Kommune er selvfølgelig flot dekoreret med dyr, blomster og insekter. Foto: Jesper Rehemier

I Hørning kan børnehaven køre ud i naturen

Byrådet i Favrskov har netop vedtaget at afsætte 1,25 millioner kroner til en naturbus, som skal sættes ind i børnehaver i Søften og Hinnerup. En rutebil, som skal ombygges til rullende børnehavestue. 

Det koncept kender man alt til i Skanderborg Kommune, hvor man råder over to naturbusser. FavrskovLIV kørte til Moesgaard Strand for at møde den ene af busserne, som havde 27 børnehavebørn med på tur. Her kan du se, hvordan deres bus er indrettet, og hvad de kan bruge den til.

Hørning Dagtilbud i Skanderborg Kommune råder over en naturbus, en ombygget rutebus, der fungerer som en rullende børnehave. Bussen er indrettet med sovepladser, toilet, rindende vand, garderober og legetøj til 27 børn. Fire dage om ugen kører den børnehavebørnene på eventyr i naturen. Et lignende værktøj er på vej til Favrskov Kommune.

En ihærdig flagspætte hamrer løs på en træstamme med sit spidse næb. Lyden kastes rundt mellem træerne og blander sig med de andre fugles skønsang. Solen skinner, himlen er blå, og foråret får bedre og bedre fat i Danmark. Udelivet lokker, og på dage som disse er det svært ikke at være lidt misundelig på dem, der har deres hverdag i naturen.

Som for eksempel børnene i Børnehuset Skovkanten. Blandt hamrende flagspætter og kvidrende solsorte, er de i gang med at indtage dagens frokost ved Moesgaard Strand. Kyllingespyd og pandestegte pitabrød med gnavegrønt og frugt er der på menuen i dag. Glade, rødkindede børn i flyverdragter og med snottet løbende, som nu er helt stille og dybt koncentreret om maden. Børnene er et stykke fra basen i Børnehuset Skovkanten i Hørning i Skanderborg Kommune, men rejsen er jo et eventyr i sig selv.

Naturbussen, som i dag har kørt børnene fra Børnehuset Skovkanten på tur, tilhører de syv institutioner i Hørning Dagtilbud. Den går på skift mellem institutionerne, så alle kan få glæde af de muligheder for leg og udeliv som der opstår, når man kan spænde 27 børn fast i en rullende børnehavestue og tage på eventyr.

Byrådet i Favrskov Kommune har netop aftalt at afsætte 1,25 millioner kroner til indkøb og drift af en lignende naturbus for at afhjælpe kapacitetspres i Hinnerup og Søften. Bussen skal indrettes med garderobe, toilet, sovepladser og så videre og bliver dermed nærmest en rullende børnehave. FavrskovLIV har set nærmere på bussen fra Hørning Dagtilbud for at høre mere om, hvilke muligheder sådan en bus giver i hverdagen.

Chaufør og pædagog i ét

Det vides endnu ikke hvilken type og model, Favrskov ender med at købe og indrette som naturbus, og derfor bliver den heller ikke nødvendigvis indrettet som den bus, der hører til institutionerne i Hørning. Men Favrskov Kommune lader sig inspirere af andre kommuneres erfaringer med naturbusser.

Og i Skanderborg har erfaringerne altså været overvældende positive, siden bussen blev sat ind i uge 42. Det fortæller daglig leder i Børnehuset Elgårdsminde, Julie Diemer Kej.

- Forældrene har været rigtig glade for den, og blandt de forskellige institutioner er der rift om at komme på tur med bussen. For børnene er det en stor oplevelse at træde ind i en helt ny verden sammen med deres venner, og oplevelsen begynder allerede et stykke tid inden turen, hvor man snakker om, hvad man skal lave.

Når naturen kalder... Der er både tørkloset og puslebord i naturbussen. På denne tur har bussen dog gjort hold et sted, hvor der er toiletter. Foto: Jesper Rehemier

Uden chauffør kommer bussen ingen vegne, og her har man i Hørning valgt at slå to fluer med ét smæk og ansætte en pædagog med kørekort til bus. Morten Mørch er dermed ikke "blot" buschauffør, men også naturglad pædagog og et bindeled mellem de syv institutioner, som alle får glæde af naturbussen. Hørning Dagtilbud har et idékatalog med 15-20 destinationer at vælge imellem. Medarbejderne i de forskellige institutioner aftaler med Morten Mørch, hvor turen skal gå hen, og naturbussen må køre op til 50 kilometer fra udgangspunktet.

Selvom oplevelserne med at bruge bussen i det daglige har været positive, har institutioner og pædagoger også lige skullet bruge lidt tid på at få styr på praktikken omkring bussen.

- Inden vi tog den i brug, forestillede jeg mig, at man bare kørte ud i skoven, slog dørene op og slap ungerne fri. Sådan er det ikke helt, der er nogle illusioner, der er bristet. Det er trods alt en stor, tung bus, og det er ikke alle steder, den bare lige kan parkeres. Vi har faktisk prøvet at sidde fast én gang, så vi måtte trækkes fri. Men det var jo også bare spændende, siger Morten Mørch.

Smart indrettet

I den ombyggede rutebil er hver en centimeter plads sindrigt udnyttet, og der er indtænkt masser af smarte løsninger. I et hulrum i gulvet finder man strandspande og fiskenet til en hel børnehavestue, og i børnenes garderobe kan vådt overtøj tørre på knagerækker, der kan trækkes ud fra skabene. Bussen er indrettet med tørkloset og puslebord, og ved sæderne kan man slå borde ned, så madpakkerne kan indtages i tørvejr i bussen.

Bussen har de fornødenheder, som man finder i en børnehave, og derfor er der også madrasser, så trætte børn kan sove en lur - når bussen holder stille, vel at mærke. Der er håndvask med rindende vand, så børnene kan få vasket hænder, der er solceller på taget og varmepumpe i lastrummet. I bussen er der også et skab med LEGO, puslespil, insekthuse og masser af andet legetøj, hvis humøret en dag er mere til den slags end til at samle sten, bygge huler eller gå på opdagelse. Indtil nu har der dog ikke været meget brug for legetøj hos de naturglade børn.

Garderoben i bussen ligner jo ganske meget en garderobe, som den ser ud i en almindelig daginstitution. Foto: Jesper Rehemier

- Alle børn skal jo lige lære at være udenfor, men de elsker det, og det er trætte børn, vi har med hjem. Nogle af dem når lige at falde i søvn på vej hjem, selvom de måske endda har sovet en middagslur, siger Morten Mørch.

Børnene er selvfølgelig spændt fast, når bussen kører, men for at komme med på tur, skal barnet selv kunne sidde på sædet. Det er pædagogerne, der afgør om børnene kan det i tilstrækkelig grad.

Så kan der fanges både krabber og hundestejler. Det gælder om at udnytte alle rum til opbevaring. Foto: Jesper Rehemier

Fælles projekt i området

Det er altså alle syv afdelinger af Hørning Dagtilbud, der får glæde af naturbussen, og planen er da også, at kan bussen blive et mødested for børn fra de forskellige institutioner i dagtilbuddene. Corona har gjort det svært at mødes i større flokke og på tværs af institutioner, men nu er åbnet op for nye muligheder.

- Vi vil gerne gøre bussen til en fælles platform. Den kan for eksempel blive et mødested for børn, der snart skal begynde i skole. Så kan de tage på ture sammen og lære hinanden at kende, siger Julie Diemer Kej.

Der er selvfølgelig også refleksveste til alle børnene i bussen. Foto: Jesper Rehemier

En af institutionerne i Hørning Dagtilbud er en specialafdeling for børn med forskellige udfordringer, og den daglige leder ser også muligheder for fælles ture mellem specialafdeling og de andre afdelinger i dagtilbuddet, så børnene kan lære hinanden at kende at tværs.

Nu har bussen været i drift i nogle måneder, og Morten Mørch er ved at have haft alle unger i Dagtilbud Hørning på tur med naturbussen, og snart starter rullet forfra. Hver fredag holder bussen i garage, hvor den rengøres og serviceres, og som buschaufføren siger, så tager den timer at gøre rent, men kun 10 minutter at rode til igen.

Og når børnene på dagens tur har spist frokost og leget færdigt, er det helt sikkert en flok trætte unger, der sætter sig til rette i sæderne og kører hjem. Så er det jo godt, at man kan snuppe sig en lille lur.

Byrådet vedtog i tirsdages lokalplanen for seniorbofællesskabet Under Bøgen, som skal opføres i Hinnerup. Illustration: Thorn Byudvikling.

Nye lokalplaner, grøn bølge i Hadsten og flere penge til dagtilbud - det vedtog de også på byrådsmødet

Lysreguleringer med grøn bølge, millioner til etablering af skovbørnehaver og lokalplaner i flere centerbyer. Det var nogle af de ting, som byrådet diskuterede i tirsdags. Læs mere her.

Sagen om tilskud til pasning af egne børn løb med de største overskrifter, men med 25 punkter på dagsordenen var der meget andet at tale om. Vi dykker lidt ned i nogle af de mindre sager fra tirsdagens byrådsmøde.

Der er gang i mange projekter i kommunen, og her kan du læse om tre af de sager, som byrådet behandlede og godkendte på marts måneds byrådsmøde i tirsdags.

Byrådet vedtager tre nye lokalplaner - her skal der bygges

Tre nye lokalplaner er vedtaget. Foto: Favrskov Kommune

Det var lokalplanen i Lading, der løb med alt opmærksomheden på tirsdagens byrådsmøde. Her affyrede Enhedslistens Thake Fogh Cordt nemlig en bredside mod det, som han beskriver som "dunkel detailindretning" med grå murstenshuse, bøgehække og stisystemer. Det kom der en vældig fin debat ud af, og den kan du dykke ned i her. 

Men byrådet vedtog også en ny lokalplan for et nyt boligområde ved Riisvej og Anneksvej i Foldby-Norring. Her ønsker en privat udstykker et område til parcelhuse og rækkehuse. Lokalplanen giver mulighed for at bygge 19 parcelhuse og 12 boliger i form af dobbelthuse som tæt-lav. I vurderingen af lokalplanen fremgår det, at kombinationen af rækkehuse og parcelhuse vil understøtte efterspørgslen på forskelligartede boliger.

- Også i det her område oplever vi en god vækst, så det er godt, at der er øget byggeaktivitet, sagde Nils Borring (S), der udtrykte en lignende glæde over byggeplanerne i Lading.

<![CDATA[<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ffavrskovliv%2Fposts%2F286779803613557&show_text=true&width=500" width="500" height="603" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>]]>
Embed: Lokalplan for boligområde i Lading

Lokalplanen for eftertragtet seniorbofællesskab får grønt lys

Tredje og sidste lokalplan, som formand for Plan- og Landdistriktsudvalget Nils Borring skulle præsentere, er længe ventet og for et meget eftertragtet byggeri. Det drejer sig nemlig om seniorbofællesskabet Under Bøgen, som skal opføres i Hinnerup ved Herredsvej. 

FavrskovLIV bragte i sidste uge en opdatering på projektet, og i tirsdags sagde et enigt byråd altså god for lokalplanen, der laver plads til 52 boliger, fællesbygninger, sø, sauna og meget andet. Udvikleren har fortalt os, at der er 300 navne på ventelisten til bo seniorbofællesskabet, og interessen er bestemt også kommet byrådspolitikerne for øre. 

- Det er en god, spændende og nødvendig lokalplan som er med til at dække et behov, der helt sikkert er der. Det her er den enkeltsag, jeg har fået flest henvendelser om i det seneste år, nemlig at der mangler flere, mindre boliger til seniorer i hovedbyerne. Det her et fint skridt på vejen, men jeg har også hørt om flere hundrede interesserede og har fået henvendelser fra folk, der gerne vil have mere af det samme, sagde Erling Kvist Andersen (S), tidligere formand for Planudvalget.

Morgenpendlere i Hadsten kan se frem til grøn bølge

Her skal der opgraderes lyskryds. I Hadsten bliver "grøn bølge" mellem de to punkter. Foto: Favrskov Kommune

Byrådet afsatte i tirsdags 1,3 millioner kroner til at opgradere vejbelysning og signalanlæg ved lyskryds i Laurbjerg og Hadsten. 

I Hadsten er der tale om en opgradering af signalanlæg i krydsene ved Skanderborgvej/Vesselbjergvej og Randersvej/Hadbjergvej. Her skal der etableres såkaldt "grøn bølge" ved strækningen Randersvej-Skanderborgvej. I Laurbjerg er det krydset ved Hammelvej/Vesteralle, der skal opgraderes. 

Hvis trafikanterne har den rette fart, vil radaren nå at få signalanlægget til at skifte til grønt, inden trafikanten når krydset. Det vil generelt give  en mere gidende trafik med færre stop. 

5 millioner til skovbørnehaver og naturbus

Moselund Spejdercenter, hvor Favrskov Kommune vil etablere en naturbørnehave. Foto: Jesper Rehmeier

Byrådet brugte 50 minutter på at diskutere spørgsmålet om tilskud til pasning af egne børn, men det var ikke det eneste punkt på dagsordenen, som omhandlede kommunens mindste. De lokale politikere skulle nemlig også tage stilling til en anlægsbevilling på fem millioner kroner til etablering af nye udendørs børnehavepladser samt indkøb af en naturbus. 

Som tidligere beskrevet i FavrskovLIV har forvaltningen en plan om at omdanne det nedslidte Moselund Spejdercenter mellem Hinnerup og Hallendrup til en fast base for børnehavebørn. Der skal bygges visse nye faciliter til børnene, inden stedet kan tages i brug som fast udflugtsmål, og på sigt er tanken, at der skal bygges en rigtig, permanent skovbørnehave på det store naturområde. 

Og da diskussionen nåede til punktet om skovbørnehavepladser, var de folkevalgte anderledes enige, end de var ved spørgsmålet om tilskud til pasning af egne børn. 

- Det her er virkelig noget, der er eftertragtet og efterspurgt. Det er fantastiske skridt, vi tager her, og at det samtidig er noget, der måske kan spare nogle anlægskroner, er jo bare genialt. Ros til forvaltningen og alle involverede i det. Det sikrer en variation i vores pasningstilbud. Godt, at vi her kan blive enige om, at det er for det gode, sagde Niels Christian Selchau-Mark, der selv har været med til at starte en privat skovbørnehave i Hadsten. 

Der afsættes også 200.000 kroner til at kompetenceudvikle personalet og give dem nye værktøjer til hverdag i naturen, og det hæftede man sig ved hos Socialdemokratiet. 

- Om det er nok, kan jeg ikke vurdere, men det er i hvert fald en start, og det giver dem gode muligheder for at nye kompetencer på det her område med naturen og give børnene gode vilkår, lød det fra Lone Boye (S). 

Efter at være kommet lidt i modvind med et tidligere indlæg, hvor han harcelerede mod restriktive lokaleplaner og "dunkel detailindretning", brugte Enhedslistens Thake Fogh Cordt lejligheden til at give sin støtte til projektet med børnehavepladser og naturbus. 

- Jeg har faktisk også en ja-hat. Det her er super godt og ser spændende ud, og jeg glæder mig til at følge det fremadrettet. Stor ros herfra, sagde Thake Fogh Cordt.