Efter mere end et årti: Ny landsbypolitik kan være vedtaget inden året er omme
Der er sket meget i Favrskov i de 13 år, der er gået siden den nuværende landsbypolitik blev implementeret. Dengang ytrede Landsbyrådet et ønske om, at man blev ved med at opdatere landsbypolitikken, men de færreste havde nok forventet, at der ville gå så lang tid.
Nu er en opdatering imidlertid på trapperne. Venstre og Socialdemokratiet kan ikke blive enige om, hvem der er ophavsmænd til idéen, men det til trods kan den nye landsbypolitik - hvis alt går vel - være implementeret inden året er omme. Det vurderer Landsbyrådets formand Simon Buus Olsen (V).
2007 er efterhånden længe siden. Dengang var 25-øren stadig gangbar valuta, 16-årige kunne uden problemer købe en pakke cigaretter i kiosken, og kun de allerstørste nørder gik rundt med en smartphone i lommen fremfor en af Nokias blå mursten med dertilhørende Snake-spil og sort/hvid-skærm.
Meget vand er løbet under broen siden. Verden har udviklet sig, det har Favrskov også, men det har kommunens landsby- og borgerinddragelsespolitik faktisk ikke.
Borgerinddragelsespolitikken har ligget uberørt hen siden 2007, selvom de digitale muligheder for inddragelse har udviklet sig enormt. Og landsbypolitikken er heller ikke blevet revideret siden 2009, hvor Anders G. Christensen (V) var borgmester.
Dengang lød det første punkt i Landsbyrådets forslag til landsbypolitikken således:
Landsbyrådets formål er jævnfør vedtægterne blandt andet at udforme forslag til en landsbypolitik, implementere og fortsat opdatere landsbypolitikken.
Det skete som bekendt ikke, men nu - henholdsvis 15 og 13 år senere - er tiden så endelig kommet til at støve politikkerne af og give dem et ordentligt gennemsyn. Det mener Socialdemokratiet, som på tirsagens byrådsmøde fremsatte et forslag om at revidere Favrskov Kommunes borgerinddragelsespolitik og landsbypolitik.
Forslaget vakte både begejstrede og utilfredse miner. For i partiet Venstre, mener de, at Socialdemokratiets forslag er en billig omgang. Til byrådsmødet sagde Venstre-formand Birgit Liin sågar, at forslaget var "som at sparke en åben dør ind". Hun mener, at Venstre længe har efterspurgt en ny landsbypolitik, og det udsagn bakkes op internt i partiet.
- Jeg har råbt op om behovet for en ny landsbypolitik i mange år, siger Hanne Smedegaard (V), som var Landsbyrådets formand fra 2009-2021.
Men det er Socialdemokratiets gruppeformand Isabell Friis Madsen bestemt ikke enig i.
- Jeg kan ikke mindes, at nogen fra Venstre nogensinde har ytret et ord om at revidere landsbypolitikken, siger Socialdemokratiets gruppeformanden.
Hvem skal have æren for idéen?
Uenigheden om ophavsretten til idéen er stor.
Det skyldes sandsynligvis, at byrådet grundlæggende er enige om, at en evaluering af landsbypolitikken og borgerinddragelsespolitikken er en god idé. Derfor ønsker hverken Venstre eller Socialdemokratiet, at den modsatte part løber med æren.
Venstre ytrede i efterårets valgkamp et ønske om at give Landsbyrådet en tungere stemme og har været en af drivende kraft bag etableringen af det nye Plan- og Landdistriktsudvalg, men det var Socialdemokratiet, der stillede forslaget om en ny Landsbypolitik - eller hvad?
Ikke hvis man spørger Hanne Smedegaard.
- Det er det jo sådan set ikke. Det er noget, vi i Venstre har haft med i vores politik op til valget, og jeg har råbt op om behovet i mange år. Så det var allerede undervejs inden forslaget blev stillet af Socialdemokratiet.
Derfor mener Hanne Smedegaard, at godt man kan bruge betegnelsen "at sparke en åben dør ind", som hendes partiformand Birgit Liin gjorde på tirsdagens byrådsmøde, om Socialdemokratiets forslag. Men det er Isabell Friis Madsen uforstående over for.
- Jeg ville da også sige, at det var en åben dør, hvis det var mig, der ikke selv havde stillet forslaget. Det er i hvert fald en dør, der trængte til at blive sparket ind, og så var det jo godt, at vi rent faktisk tog initiativet til det, siger hun og uddyber.
- Det er rigtigt, som Venstre siger, at der allerede har været nogle dialoger om emnet, men så vidt jeg ved, er det Nils Borring (S), der, som ny formand for Plan- og Landdistriktsudvalget har sat gang i det.
Hvad skal den nye landsbypolitik indeholde?
Uanset hvem der har fortjent æren, så er behovet for en evaluering af landsbypolitikken til stede. Det mener både partiformændene for V, Socialdemokratiet og den nye formand for Landsbyrådet Simon Buus Olsen (V).
- Halvdelen af befolkningen i kommunen bor udenfor byerne. Vi er en landkommune, og derfor skal landsbyerne inddrages mere, så vi sikrer, at vi er mere end kun de fire hovedbyer. Nu har vi etableret et landdistriktsudvalg, der skal sætte en ny retning, og det kræver selvfølgelig også en ny landsbypolitik, siger han og uddyber.
En ny landsbypolitik har længe været et ønske fra mange i landsbyerne, som har efterspurgt en mere proaktiv retning.
Simon Buus Olsen (V), formand for Landsbyrådet i Favrskov og medlem af byrådetJeg godt kunne tænke mig, at vi kom tidligere ud til borgerne, fremfor at vente til høringsfasen, hvor det er pålagt. Hvis vi, rent hypotetisk, skulle sætte tre nye vindmøller op, så skulle vi måske tage dialogen inden høringsfasen.
Favrskovs landsbyer er rigtig gode til at skabe initiativer og pleje alt det, der ligger inden for byskiltet, mener Simon Buus Olsen. Men der er nogle udfordringer, eksempelvis det stigende antal ældre, der kræver en større politisk involvering og en klarere retning, synes Venstre-politikeren.
- Nu får vi for eksempel mange ældre borgere i landsbyerne, og har de noget de kan bo i? Om 10 år bliver mine forældres hus i Hadbjerg nok for stort til dem, men der er ikke noget andet de kan flytte i. Derfor efterspørger mange landsbyer mere varierede boligformer, men det arbejde ligger simpelthen ud over landsbyrepræsentanternes område, siger han og uddyber.
- Landsbyerne står over for nogle udfordringer, som berører mange forskellige udvalg, både Teknik og Miljø, Kultur og Fritid, Social og Sundhed, og alt dét kan ikke klares gennem én repræsentant i Landsbyrådet. Derfor skal den nye landsbypolitik være mere helhedsorienteret.
Som en del af den plan skal det nystiftede Plan- og Landdistriktsudvalg agere som bindeled mellem landsbyerne og kommunen, mener Simon Buus Olsen. Det vil nemlig gøre det langt nemmere for landsbyerne at blive hørt, mener han.
- Der har man bare en nemmere indgangsvinkel, når man har et stående udvalg. Og det er ikke fordi, at man skal kunne ringe ind, hver gang der skal sættes et skilt op, men ved større sager vil det sikre, at landsbyerne bliver hørt og får den vejledning, de har brug for.
Borgerinddragelse og landsbypolitik må gerne gå hånd i hånd
Simon Buus Olsen mener også, at der er en god idé at have borgerinddragelsespolitikken med i overvejelserne, hvis man reviderer landsbypolitikken.
De to ting kan med fordel hænge bedre sammen, mener han, men det skal ske med omtanke.
- Jeg godt kunne tænke mig, at vi kom tidligere ud til borgerne, fremfor at vente til høringsfasen, hvor det er pålagt. Hvis vi, rent hypotetisk, skulle sætte tre nye vindmøller op, så skulle vi måske tage dialogen inden høringsfasen. Ved flere af de her ting er det måske smart, at vi tager dialogen endnu tidligere, siger han.
- Men vi skal heller ikke bare sætte noget op for at gøre det, uden folk deltager. Sidste år til budgetmødet, hvor der er åbent for borgere, var der 40 mennesker - og det kan tælles på én hånd, hvor mange af de fremmødte der ikke havde en tilknytning til et af partierne. Vi skal sikre os, at det ikke bare er de samme, der møder op hver gang.
Hvordan sikrer man det?
- Det kunne man blandt andet gøre, ved at komme ud i landsbyerne, foreslår Simon Buus Olsen.
Han har fundet inspiration i Randers Kommunes nye landdistriktspolitik, hvor man lavede 15 workshops ude i landsbyerne. Erfaringerne herfra brugte man i udformningen af den nye landdistriktspolitik, og noget lignende kunne måske komme på tale i Favrskov, mener han.
Og det behøver ikke at tage lang tid, fortæller formanden for Landsbyrådet. Faktisk kan en ny landsbypolitik - hvis alt går vel - være udformet og på plads inden året er omme.
- I Randers mener jeg, at det tog mellem trekvart og et helt år. Jeg ved, at forvaltningen i Favrskov har truffet nogle af de indledende foranstaltninger, så jeg forestiller mig, at vi i slutningen af året har en ny landsbypolitik. Det burde blive i løbet af i år.