Hallendrup-borger efter afslag: - Nu står vi bare med lorten i hånden
Sagen om vindmøllerne i Hallendrup har været mere end et årti undervejs, men nu er der endelig faldet dom i den betændte sag. Og dommen har store konsekvenser - både for Hallendrups borgere og kommunens klimapolitik.
Læs med og få kommunens og borgernes reaktion på dommen.
Borgerne i Hallendrup nær Hadsten får snart seks vindmøller som naboer.
Det tyder alt på, efter Miljø- og Fødevareklagenævnet har valgt at afvise en klage fremsat af en gruppe af landsbyens borgere og i stedet stadfæstede kommunens VVM-tilladelse på området.
Det betyder, at Favrskov Kommune nu kan se frem til en stor opgradering af produktionen af grøn energi, men det bliver på bekostning af en gruppe af borgere i Hallendrup, som har modsat sig vindmøller-planerne med næb og klør.
Den langstrakte vindmøllestrid har stået på i flere år. Afgørelsen er blevet udskudt flere gange og de utilfredse Hallendrup-borgere håbede til det sidste, at deres klage kunne bremse opsætningen af møllerne.
Forstå vindmøllesagen i Hallendrup
- Vindmøllesagen i Hallendrup har varet i mere end et årti. I slutningen af 00’erne blev det diskuteret, hvor i Favrskov der kunne placeres nye vindmøller, og siden 2013 har fokus været på Hallendrup. Først i 2020 blev lokalplanen endegyldigt vedtaget.
- Halvandet år senere er byggeriet stadig ikke begyndt, selvom “det hele er klart”. Det sagde formand for Teknik- og Miljø Søren Gade (S) tidligere i år i dette interview med FavrskovLIV.
- Det skyldes den klage, som nu er blevet endegyldigt afvist, der blev indsendt til Miljø- og Fødevareklagenævnet af seks husstande i Hallendrup. Der er i alt 13 husstande i byen, men nogle er ejet af de tre lodsejere, som er med i fællesskabet bag opsætningen af vindmøllerne.
- Vindmøllerne har en højde på 150 meter. De seks vindmøller vil i alt kunne producere mellem 82 og 83 gigawatt-timer pr. år. Det svarer til forbruget for cirka 20.000 husstande. Det oplyser virksomheden Wind Estate, som er en del af fællesskabet bag de potentielle vindmøller i Hallendrup.
Nyheden om afslaget kommer som en stor skuffelse for Heidi Kristensen, som bor i Hallendrup og er medafsender på klagen.
- Det er en ordentlig mavepuster. Jeg føler mig magtesløs. Vi havde virkelig håbet, at udskydelsen betød, at Miljø- og Fødevareklagenævnet kunne se vores side af sagen. Men det kunne de så ikke, og nu står vi bare med lorten i hånden.
Hvilke konsekvenser får det her for jer?
- Jeg ved det simpelthen ikke. Jeg kan ikke overskue det. Men jeg frygter, at vi bliver stavnsbundne. At vores hus falder i værdi og bliver umuligt at sælge. Med det samme møllerne kommer op, kan banken måske finde på at vurdere vores hus anderledes. Hvem hjælper mig så?
Samtlige klagepunkter afvist
Gruppen af klagende borgere i Hallendrup havde ellers malet med den brede pensel, da de sendte klagen ind til Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Ifølge klagen havde kommunens VVM-tilladelse således ikke taget tilstrækkeligt højde for hverken støj, grundvandet, den omkringliggende natur eller fuglelivets ve og vel.
Samtlige klagepunkter blev imidlertid afvist i Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse.
Derfor må beboerne i Hallendrup sandsynligvis se sig om efter andre løsninger.
De kan eksempelvis søge om økonomisk kompensation jævnfør den såkaldte værditabsordning, hvis det vurderes, at vindmøllerne sænker den økonomiske værdi af deres bolig, men den ordning har Heidi Kristensen kun ringe tiltro til. Den vil ikke stå mål med, hvad der er mistet, mener hun.
- Vi har talt med flere, der bor tæt på vindmøller og har fået kompensation, men ifølge dem står kompensationen ikke tilnærmelsesvis mål med, hvad de mister. Vi ville langt hellere have haft muligheden for at komme væk. Så havde det været i orden. Men det er vi ikke blevet tilbudt.
Et stort og signifikant klimaskridt, mener udvalgsformand
Den længe ventede afgørelse på vindmøllesagen får ikke kun store konsekvenser for borgerne i Hallendrup. Det får den også for Favrskov Kommunes klimaregnskab.
Det fortalte kommunens klimakoordinator Mette Thorndahl tidligere i år i et interview med FavrskovLIV.
- De seks nye møller i Hallendrup vil alene producere lige så meget som vores eksisterende vindmøllepark, som består af 50 møller. Det vil selvfølgelig gøre en forskel, selvom der stadig er brug for mere grøn strøm for at indfri målene.
Derfor er Søren Gade (S), formand for kommunens Teknik- og Miljøudvalg, tilfreds med afgørelsen.
- Afgørelsen understreger at kommunens forvaltning øjensynligt har levet op til sine forpligtelser i forbindelse med sagen, og det er jeg glad for. Vi har forpligtet os til at leve op til målene i DK2020-samarbejdet, og dette er et stort og signifikant skridt på vejen mod vores klimamæssige forpligtelser, siger han.
Fakta: DK2020
DK2020 er et klimapartnerskab mellem Realdania, KL og de fem danske regioner.
Samarbejdet forpligter de deltagende kommuner - herunder Favrskov Kommune - på at udarbejde lokale klimahandleplaner, der skal anvise, hvordan den enkelte kommune vil komme i mål med CO2-neutralitet senest i 2050.
Projektet bygger på klimamålsætningerne i Paris-aftalen fra 2015, som forpligter FN's medlemslande på at holde temperaturstigningerne på maksimalt 1,5 graders celsius sammenlignet med det før-industrielle niveau.
DK2020 benytter sig af klimastandarder fra C40-samarbejdet, hvor 40 byer verden over arbejder med at nedbringe CO2-udledning. Klimahandleplanerne i de danske kommuner, der deltager i DK2020, skal ifølge Realdania godkendes af både C40-samarbejdet og af den danske klimatænketank Concito.
Men der er også et skår i glæden for Søren Gade.
- Jeg er selvfølgelig ked af, at klagerne er utilfredse med afgørelsen og placeringen af vindmøllerne, siger han.
Hvad tager du med videre fra Hallendrup-borgernes kritik af sagen?
- Det er utroligt vigtigt, at man har en accept fra lokalbefolkningen og derfor er borgerinddragelse utrolig vigtigt. Og min opfordring til alle, der vil i gang med lignende projekter, vil være at inddrage borgerne i lokalområdet så meget som muligt. Man skal være imødekommende og der har projektejerne en forpligtelse.
- Vi beder til, det kan bremses
Miljø- og Fødevareklagenævnets dom i sagen er endelig. Den kan ikke indbringes for andre administrative myndigheder, men alligevel nægter Heidi Kristensen at give op.
Hun vil fortsætte kampen mod vindmøllerne.
- Jeg håber og beder til, at det stadig kan bremses på en eller anden måde. Jeg håber, det nye byråd kan gøre et eller andet, jeg ved ikke hvad, men vi er i hvert fald klar til at tage til snakken, hvis de vil lytte til os.
Miljø- og Fødevareklagenævnets dom i Hallendrup-sagen
Miljø- og Fødevareklagenævnet har truffet afgørelse efter den dagældende VVM-bekendtgørelses § 7, stk. 1,[1] jf. miljøvurderingslovens § 57, stk. 8, nr. 2,[2] jf. § 49, stk. 1.
Miljø- og Fødevareklagenævnet giver ikke medhold i klage over Favrskov Kommunes VVM-redegørelse og stadfæster kommunens afgørelse af 9. juli 2020 om VVM-tilladelse til opstilling af 6 vindmøller ved Hallendrup.
Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed, jf. § 17 i lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet[3] og gebyrbekendtgørelsens § 2.[4] Eventuel retssag til prøvelse af afgørelsen skal være anlagt inden 6 måneder, jf. § 54, stk. 1.
Afgørelsen er truffet af formanden på nævnets vegne, jf. § 8 i lov om Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Kilde: https://mfkn.naevneneshus.dk/afgoerelse/ccfc8235-85f5-4c7f-847f-82b626d5b0f5?highlight=20%2F13038
Det er endnu ikke endegyldigt besluttet, hvorvidt der rent faktisk skal opstilles seks vindmøller på marken i udkanten af Hallendrup. Det er op til projektejerne bag, som endnu ikke har taget stilling til, hvornår opsætningen kan påbegyndes.
Og så længe vindmøllerne ikke er stillet op fortsætter kampen, siger Heidi Kristensen.
- Vi kæmper, indtil de står der. De skal ikke have lov at knække os.