Du får to nye affaldsbeholdere og skal beholde én af dem, du har nu: Se her hvor meget beholderne kommer til at fylde
Der skal laves om i skraldeskjulet, når de ny regler for affaldssortering træder i kraft om et års tid. Forsyningen har fået styr på lidt flere af detaljerne, og her kan du læse mere om de nye affaldsbeholdere. Du kan også se, hvor meget de kommer til at fylde i indkørslen.
Egentlig var det meningen, at alle borgere i Danmark allerede nu skulle sortere deres affald i 10 forskellige fraktioner i 3 affaldsbeholdere. Også dig, der læser med her i Favrskov.
Men det har slet ikke været muligt for alle landets kommuner at nå det til sommeren 2021, som oprindeligt var målet. Her i kommunen er skæringsdatoen i stedet rykket til maj 2023, og det giver dig tid til at forberede dig på visse ændringer i paraden af affaldsspande.
I dag har alle husstande en genbrugsbeholder med to rum, og den vil også være i brug efter maj 2023, hvor den skal rumme pap og papir. Og den beholder til dagrenovation, som du har i dag, ja den udgår altså til fordel for en beholder med to rum, nemlig et til restaffald og et til madaffald.
Og fra maj 2023 kommer der en tredje beholder i spil med fire rum til sortering af plast, glas, metal og mad- og drikkekartoner.
Den nye affaldsordning
- Den nye sortering træder i kraft i maj 2023.
- De 10 affaldstyper, der skal sorteres er: Mad-, papir-, pap-, metal-, glas-, plast- , tekstilaffald samt mad-og drikkekartoner, restaffald og farligt affald.
- Det er endnu ikke helt afklaret lovmæssigt, hvad der skal ske med tekstilaffald.
- Enfamilieboliger går fra to til tre beholdere plus en rød kasse til farligt affald. Genbrugsbeholderen genbruges i den nye ordning.
- Husstande med fælles affaldsløsning – fx etageejendomme - skal sortere på samme måde, men beholderne kan være forskellige.
Prisen ligger stadig ikke fast
Det er altså et større logistisk puslespil, som kommunerne er blevet pålagt at få til at gå op, og der er stadig et par ting, der ikke er helt styr på - eksempelvis hvad det kommer til at koste borgerne, at der skal indkøbes nye affaldsbeholdere samt selvfølgelig udgiften til den ekstra sortering af affaldet.
Lone Bejder, projektleder i Favrskov Forsyning, fortæller til FavrskovLIV, at der regnes på livet løs. Den store joker, siger Lone Bejder, er, at det endnu er uvist, hvad Favrskov kan afsætte affaldsfraktionerne til.
- Men det er helt sikkert, at det er en stor besparelse, når vi kan beholde den ene affaldsbeholder. Til efteråret er vi klar med en pris, og det skal også behandles i byrådet, fortæller Lone Bejder.
Brugerne kan forvente, at de nye affaldsbeholdere bliver leveret fra marts og april næste år, og den beholder, der i dag bruges som genbrugsbeholder, får et lille serviceeftersyn, inden den nye sorteringsordning træder i kraft.
- Dem, der leverer de nye beholdere, kommer også til at stå for at vaske den beholder, som skal bruges i den nye affaldssortering. Der er et skillerum i beholderen i dag, og det skal også fjernes, for pap og papir skal ikke sorteres i to rum i den nye ordning.
Det er planen, at der hen mod sommeren på kommunens genbrugspladser opstilles affaldsbeholdere, som de kommer til at se ud fra maj 2023. På den måde kan borgerne få en idé om, hvor meget beholderne kommer til at fylde hjemme i indkørslen.
Allerede nu har Forsyningen dog udsendt tegningen herunder, som viser målene på beholderne.
Endelig er det værd at bemærke, at det fra maj 2023 ikke længere er muligt at anvende affaldsstativ med skraldesæk til dagrenovation, som man kan i dag.
Genbrug sparer CO2
Det giver god mening at genbruge affaldsbeholderen, som i dag er til genbrug, lyder det fra Favrskov Forsyning. Beholderne kan nemlig bruges mange år endnu, og at producere nye koster for både forbrugerne - og miljøet.
- Vi har valgt en genbruge den eksisterende genbrugsbeholder i den nye ordning, fordi det har en stor miljømæssig effekt. Beholderne er i så god stand, at de sagtens kan anvendes i flere år. Derfor giver det rigtig god mening at genbruge dem, i stedet for at bruge ressourcer på at fremstille 20.000 nye plastbeholdere, udtaler Søren Frandsen, bestyrelsesformand i Favrskov Forsyning, i en pressemeddelelse.
Helt konkret vil genbrug af den eksisterende beholder medføre en CO2-besparelse på 19 % i forhold til et scenarie med tre helt nye beholdere. Det svarer til reduktion på 222 tons CO2, oplyser Favrskov Forsyning.