- Kan vi leve med, at over 10 procent af lærerne ikke har en læreruddannelse?
En stor analyse foretaget af Danmarks Evauleringsinstitut viser, at 11 procent af ansatte til at varetage undervisning i folkeskolerne ikke har en læreruddannelse. På landsplan er tallet 16 procent. Formanden for Favrskov Lærerforening finder det bekymrende, at hver tiende ikke har en læreruddannelse.
Lærerne kan nemlig noget, som pædagoger og unge mennesker på sabbatår fra gymnasiet ikke kan, mener lærerforeningsformanden. Det kræver værktøjer og viden at lære fra sig og sikre, at børnene i folkeskolerne kan modtage viden. Det lærer man, når man uddanner sig til lærer.
Formanden for Børne- og Skoleudvalget deler ikke bekymringen, for Favrskov Kommune har generelt et veldrevet skolevæsen, hvor skolerne har en stor grad af frihed, lyder det.
11 procent af de mænd og kvinder, der varetager undervisningen i Favrskovs folkeskoler, har ingen læreruddannelse. Det konkluderer en analyse udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut.
Analysen kortlægger hele Danmark og bygger på tal fra perioden 2012/13-2019/20.
Spørger man Rikke Harboe Jensen, formand for Favrskov Lærerforening om, hvad det betyder for kvaliteten af undervisningen, at eksempelvis pædagoger og vikarer uden uddannelse sættes til at lære eleverne gradbøjninger af verber og matematiske ligninger, er lærerformanden ikke tvivl: Manglen på faglighed betyder meget.
- Jeg tror, man forsøger at skabe de bedste løsninger på skolerne. De er bare ikke gode nok, for der er forskel på pædagoger og lærere. En pædagog har ikke lært det fagdidaktiske, som en lærer kan. Altså hvordan lærer elever, og hvordan skal man lære fra sig. Der er stor forskel på læreruddannelsen og pædagoguddannelse, og det kræver en læreruddannelse at uddanne, siger Rikke Harboe Jensen.
Danmarks Evalueringsinstituts (EVA) metode
EVA skriver således om den metode, de har brugt til at opgøre mængden af undervisere uden læreruddannelse:
Andelen af undervisere i folkeskolen uden en læreruddannelse kan opgøres på flere måder. I dette notat er undervisersammensætningen opgjort på baggrund af en månedlig timenorm på 90 timer svarende til den gennemsnitlige undervisningstid for en fuldtidsansat underviser i folkeskolen. Det er således en indikator for, i hvilket omfang elever i folkeskolen undervises af en underviser uden en læreruddannelse.
Undervisere på friskoler eller kommunale specialskoler samt undervisere på børnehaveklasse-niveau i folkeskolen indgår ikke i analyserne.
Pædagoger og 4. g'ere bag katederet
Analysen fra Danmarks Evalueringsinstitut konkluderer også, at Favrskov langt fra er den eneste kommune i Danmark, der har en del ansatte i folkeskolen, som varetager undervisning uden en læreruddannelse. Langt værre ser det ud i kommunerne omkring hovedstaden, hvor tallet flere steder er over 20 procent.
Favrskov er nogenlunde på niveau med eksempelvis Skanderborg Kommune (11 procent) og Aarhus Kommune (10 procent), mens det i Silkeborg er drejer sig om blot 5 procent.
Rikke Harboe Jensen, formand for Favrskov LærerforeningFor at børnene kommer godt igennem folkeskolen, skal de møde dygtige mennesker, der kan lære dem noget. De skal lære at tilegne sig viden. Og det er man som lærer uddannet til at lære fra sig. Det stiller vores børn og unge ringere, hvis de ikke bliver undervist af lærere.
Ifølge Rikke Harboe Jensen bruger skolerne pædagogerne til at tage del i undervisning, eksempelvis som underviser nummer 2. Det kan eksempelvis være, hvis to klasser har idræt sammen. Her kan den ene klasse have en lærer, der har haft idræt som linjefag, mens den anden klasse har en pædagog som underviser.
Hvorfor er det et problem?
- Lærere er uddannet til at undervise. Pædagoger er uddannet til noget andet. Der er en grund til, at nogle vælger en pædagoguddannelse, og at andre vælger en læreruddannelse. Pædagoger vil gerne hjælpe i skolen og støtte op om undervisningen med deres pædagogiske faglighed, men det er lærerne, der skal undervise, siger Rikke Harboe Jensen.
Når der er behov for vikardækning, løses udfordringen ofte ved at bruge det, man kalder "4. g'ere" - altså unge mennesker der har afsluttet en ungdomsuddannelse og holder sabbatår, inden de skal i gang med en videregående uddannelse.
Færre søger ind, så Favrskov skal være attraktiv
Da der 15. marts var ansøgningsfrist til kvote 2 på de videregående uddannelser, havde VIA registreret i alt 866 ansøgninger til lærereuddannelse. Det er en tilbagegang på 19 procent i forhold til 2021. Og det vil blive et problem i fremtiden, at de unge fravælger læreruddannelsen. En analyse foretaget af Damvad Analytics viser, at der i 2030 vil mangle godt 13.000 lærere, og at der alene i Region Midtjylland vil være et underskud på 1500 lærere i 2030.
Hos Rikke Harboe Jensen er frygten da også, at der i i de kommende år i endnu højere grad vil komme til at mangle uddannede lærere helt lokalt i Favrskov - derfor savner formanden et større politisk fokus på udfordringerne, nationalt såvel som kommunalt.
- Det bekymrer mig, at man fra politisk side negligerer problemet. Over 10 procent uden læreruddannelse i dag, er det godt nok? kan vi leve med det det? Jeg synes ikke, vi kan. Jeg gad godt, det tal var lavere, og at man tog det mere seriøst. Ellers står vi altså med et voldsomt problem om fem år.
Udvalgsformand er ikke bekymret: - Vi har et generelt veldrevet skolevæsen
Venstres Flemming Nørgaard er formand for Børne- og Skoleudvalget i Favrskov Kommune. For ham er det vigtigt, at skolerne har en stor del manøvrerum til at indrette hverdagen på den måde, der giver bedst mening.
- For mig er det også afgørende, at skolerne har råde- og albuerum, så ideen om decentralisering også er reel. Det er vigtig, at skoleledelsen i samarbejde med skolebestyrelserne kan forme skolerne efter lokale behov. Derfor er det også en balance, hvilke krav der skal stilles til skolerne fra politikere og forvaltningen.
Flemming Nørgaard (V), formand for Børne- og SkoleudvalgetJeg deler ikke samme bekymring som Rikke Harboe Jensen. Politisk er jeg meget optaget af, at skolerne klarer sig godt fagligt og socialt, og det gør de
Flemming Nørgaard mener, at kommunen har et "generelt veldrevet skolevæsen".
- For mig betyder det blandt andet, at vi eksempelvis ikke skal vedtage en bestemt procentsats for lærerandelen på skolerne. Der kan på de enkelte skoler være forskellige forhold og problematikker, og det håber jeg, at skolerne kan navigere i.
- Hvis vi på et tidspunkt skulle opleve mangel på uddannede lærer, så vil vi også sætte dette på dagsordenen, men der er vi heldigvis ikke.
Forvaltningens bemærkninger til tallene
I Børn og Kultur har man følgende kommentarer til Danmarks Evalueringsinstitut:
- Undervisere, der for eksempel er uddannet cand.mag. eller lignende, tæller med i de 11 pct. ikke-læreruddannede. I Favrskov er der blandt ansat cand.mag. i kunsthistorie og religion, konservatorieuddannede til at varetage undervisning i musik og håndværkeruddannede til at undervise i håndværk og design. Derudover benyttes pædagoger som underviser nr. 2 (to-voksen-timer), særligt på skoler med aldersintegreret indskoling (0.-2. årgang der går i samme klasse). Det kan generelt være med til at trække andelen op.
- EVA’s undersøgelse viser også, at Favrskov i undersøgelsesperioden er blandt de fem kommuner, hvor flest undervisere har deltaget i efteruddannelse (20 pct. i skoleåret 19/20). Dette kan have betydning for, i hvor høj grad undervisningen er blevet varetaget af ikke-læreruddannede, hvis det har betydet større brug af ikke-uddannede vikarer.
Et spørgsmål om økonomi - blandt andet
Hvad skal man så gøre? Ifølge lærerforeningsformanden, der arbejder for bedre vilkår for medlemmerne, som består af lærere, skal det være mere attraktivt at arbejde som lærer i Favrskov. For kommunen er også i konkurrence med de omkringliggende kommuner, når det kommer til at tiltrække læreruddannet arbejdskraft.
- Jeg så gerne, at politikerne var med til at skabe rammer, som gør det mere attraktivt at arbejde i Favrskov. Det arbejder mange andre kommuner på. Det kan være i form af de midler, man har til at drive skole for. Nogle gør noget for at lokke med lønnen. Nogle steder laver man lokalaftaler. Der er mange måder at gøre det særligt attraktivt for lærere at vælge kommunen. Den forsøger vi at løfte i Favrskov Lærerforening, og det bliver vi ved med.
Og der er plads til forbedring på de punkter, mener Rikke Harboe Jensen. Favrskov er, ifølge KL's "Kend din kommune 2022"-rapport, den kommune i Danmark, der bruger færrest penge på folkeskolen per elev.
Rikke Harboe Jensen, formand for Favrskov LærerforeningJeg så gerne, at politikerne var med til at skabe rammer, som gør det mere attraktivt at arbejde i Favrskov. Det arbejder mange andre kommuner på.
- Det er da meget trist, synes jeg. Vi vil gerne lave inkluderende fællesskaber, alligevel ligger vi så lavt. Det gør det ikke attraktivt at vælge os, og vores lærere er i fare for at brænde sammen derude. Det er ærgerligt. De løber stærkt.
Ifølge tal fra selvsamme "Kend din kommune 2022"-rapport er Favrskov faktisk med i den pæne ende, hvad angår sygefravær blandt lærere med 3,76 dage i gennemsnit i 2021.
Hvor ofte oplever du, at lærere får stress i Favrskov?
- Jeg hører om flere, end jeg har lyst til at høre om. Jeg har siddet her som formand i fire år, og meget af arbejdstiden er gået med samtale eller sagsbehandling med medarbejdere, der er gået ned med stress, fordi de ikke kan rumme den travle hverdag som folkeskolelærer, siger Rikke Harboe Jensen.
Der er også et andet punkt, hvor man kan gøre det attraktivt at vælge Favrskov til - nemlig på lønnen. Ifølge Rikke Harboe Jensen ligger lærerene i Favrskov i bunden af den østjyske lønstatistik for faget, og det kæmper lærerforeningen for at ændre på, forsikrer formanden.
- Løn er jo ikke det eneste der tæller, men samlet set er lærerne ikke så godt stillet i Favrskov som i omkringliggende kommuner. Der kan laves forskellige lokalaftaler for at sikre bedre sammenhæng mellem opgaver og tid til forberedelse og undervisningen og så videre, og det skal man også kigge på, siger Rikke Harboe Jensen.