Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer.
Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer,
og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme.
Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.
De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere,
og kan derudover installeres helt gratis.
Jan Jalum bor sammen med sin hustru Charlotte Jalum på Sjellevej uden for Voldby. Det er planen, at der skal opsættes et 55 hektar stort solcelleanlæg på marken på den anden side af Sjellevej, og parret føler sig ret udsatte. Foto: Jesper Rehmeier
- Nu er det snart nok
Ræk en hånd op, hvis du synes, at solceller og vindmøller og den grønne energi, som de producerer, er en god ting, som vi skal have mere af i Danmark.
Masser af hænder i vejret, tjek. Politikere, grønne tænketanke, byboere, godt, I er der alle sammen. Men hvad med jer i den lille flok, der står derovre og hænger med mulen, kan I ikke lide vedvarende energi? Jo? Hvorfor har I så ikke en hånd i vejret? Fordi vindmøller og solceller skal opføres ved siden af jeres grund, siger I?
Så giver det pludselig mening.
Vi skal væk fra afhængighed af olie og gas og i retning af en grøn fremtid. Og det er nok svært at finde en dansker, der ikke støtter den grønne omstilling i et eller andet omfang. Men man forstår også, at man kan være for den grønne omstilling OG samtidig sige "men ikke i min baghave, tak".
Det siger Jan og Charlotte Jalum. De bor lige uden for Voldby. Og de bliver naboer, ikke nærmeste naboer, men dog naboer, til det 55 hektar store solcelleanlæg, som er på tegnebrættet og lige nu er i offentlig høring. Der er allerede vindmøller på selvsamme mark. Parret kan høre møllerne, når vinden blæser fra øst.
Solcelleplanerne er for Jan og Charlotte blevet den berygtede dråbe, der har fået bægeret til at flyde over. Siden de købte ejendommen i 1993 har de brugt meget tid bekymringer om fremtiden. Og planerne om vindmøller og motortrafikveje og nu altså også solceller. Som de sidste år skrev i et høringssvar til Favrskov Kommune i forbindelse med projektplanerne for sidstnævnte:
- Vi er mere eller mindre ”stavnsbundet” til stedet og ønsker derfor ikke yderligere tiltag, som bevirker endnu en forringelse af værdien på vores ejendom.
God infrastruktur er endnu en ting, de fleste danskere nok nikker ja tak til, men hvor man også lige må tilføje "men ikke i min baghave, tak." Men infrastruktur i baghaven får Jan og Charlotte, når Rute 26 udvides. Derfor er det heller ikke så mærkeligt, at parret i deres høringssvar også skrev:
- Vi tænker, det snart er nok.
En sag har altid flere sider. For et solcelleanlæg vil komme mange borgere til gavn, når det producerer strøm til 15.000 husstande. En udvidelse af Rute 26 vil glæde mange pendlere og folk langs Viborgvej, der dagligt oplever trafikale problemer på vej til og fra arbejde. Vi taler gerne med politikerne om, hvordan store projekter skal komme samfund og borgere til gavn.
Men det er også vigtigt at høre fra de mennesker, der får en knude i maven, når de erfarer, at der er mere udvikling på vej til deres område. Borgere som frygter, at en motortrafikvej til glæde for mange vil bringe ulykke over netop deres hus, når deres ejendom falder i værdi.
"Ikke i min baghave"-problematikken er noget, samfundet skal forholde sig, når det åbne land inddrages til vindmøller og solceller, eller når bymidterne fortættes med høje bygninger.
FavrskovLIV har i denne uge talt med Better Energy, selskabet der skal opføre solcelleanlægget et stenkast fra Jan og Charlottes grund. Udover at forsikre om, at man altså gør, hvad man kan, for at inddrage naboer, siger selskabets udviklingsdirektør også:
- Jeg tror, det er ganske få kommuner, der ikke kommer til at tage stilling til, hvor der skal placeres vedvarende energianlæg i den nærmeste fremtid.
Man vil sikkert se lignende projekter i Favrskov. Og der vil sikkert være naboer til kommende projekter, der vil blive utilfredse. Som medie lytter vi, både til politikere og borgere, for det er et af de læserløfter, som vi arbejder efter. Du kan se dem alle løfter her.
God læselyst.
P.S. Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet. Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af vores fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news. Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Favrskov.
Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage dette nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Favrskov.
Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.
Jesper RehmeierJournalist
Kommunen tager nye lokationer i brug til ukrainske flygtninge. Her er det en lejlighed på Skaghøj i Hammel, som borgerne har været med til at indrette. Foto: Benjamin Alexander Helbo
Kommunen tager nye lokationer i brug til ukrainske flygtninge. Her er det en lejlighed på Skaghøj i Hammel, som borgerne har været med til at indrette. Foto: Benjamin Alexander Helbo
Kort nyhedsoverblik
Jesper Rehmeier jerso@favrskovliv.dk
Favrskov Kommune søger igen hjælp til boligindretning. Flere unge søgte i år en erhvervsuddannelse, men målet er ikke helt nået endnu. Og har borgerne mon idéer til, hvor man skal spare i budgettet?
onsdag 11. maj 2022 kl. 10:00
Jesper Rehmeier jerso@favrskovliv.dk
Tidligere skole indrettes til boliger for flygtninge
Der er ved at være fyldt godt op på Skaghøj i Hammel, hvor almindelige borgere har hjulpet til med at indrette lejligheder til ukrainske flygtninge. Derfor tages endnu en bygning nu i brug til formålet.
Det drejer sig om den tidligere Søndervangsskole på Voldbyvej, hvor 40 boliger indrettes til flygtninge. Igen søger Favrskov Kommune borgere, der har lyst til at gøre boligerne til et hjem for ukrainske flygtninge, som stadig kommer til kommunen.
For spares skal der, når Favrskovs byråd skal lægge budget hen over sommeren og efteråret. Derfor inviterede Favrskov Kommune i går borgere til møde og en mulighed for at komme ind i "værkstedet". Borgerne blev bedt om at komme med forslag til steder, hvor der kan spares, og det er altså svært at bede om, har flere byrådspolitikere sagt som optakt til budgetlægningen.
Havde borgerne så nogle idéer? FavrskovLIV var med til mødet og sætter fokus på borgerinddragelsen i næste nyhedsbrev. Læs mere i weekenden.
Måltal for søgning til erhvervsskoler ikke nået
Det er en politisk målsætning, at 25 procent af unge i Favrskov skal søge ind på en erhvervsuddannelse. Undervisningsministeriet har offentliggjort tallene for søgning i 2022, og i Favrskov er man ikke helt i mål med de 25 procent. 22 procent søgte ind på en erhvervsuddannelse, mens tallet på landsplan var 20 procent. 72 procent søgte ind på en gymnasial uddannelse, og det er højere end måltallet som var 68 procent.
I 2022 søgte 93,4 % af eleverne i 9. klasse (som ikke valgte 10. klasse) og 10. klasseeleverne i Favrskov Kommune ind på en ungdomsuddannelse.
Jan Jalum peger ud over den mark, hvor familien lige nu har et par heste på græs. 110 meter fra grunden skal den planlagte udvidelse af Rute 26 gå. Foto: Jesper Rehmeier
Jan Jalum peger ud over den mark, hvor familien lige nu har et par heste på græs. 110 meter fra grunden skal den planlagte udvidelse af Rute 26 gå. Foto: Jesper Rehmeier
Efter vindmøller, planer om motortrafikvej og nu også solcelleanlæg: Nu må det altså være nok, mener naboer
Jesper Rehmeier jerso@favrskovliv.dk
Jan og Charlotte Jalum bor på Sjellevej et stenkast fra Voldby. I idylliske omgivelser med marker, skov og åbne vidder. Men de føler, deres lille paradis på Jorden er under angreb. Af vindmøller og af planer om motortrafikveje og solcelleanlæg.
De kunne nok leve med det, hvis der bare var tale om et solcelleanlæg på nabomarken. Eller de vindmøller der allerede står der. Men det hele i kombination med en motortrafikvej mindre end 200 meter fra deres ejendom, det er simpelthen for meget, mener de.
- De stopper alt det herud, som man ikke vil have andre steder. Uden hensynstagen til dem, der bor her.
onsdag 11. maj 2022 kl. 10:00
Jesper Rehmeier jerso@favrskovliv.dk
Da Jan og Charlotte Jalum købte deres hus i 1993 havde de udsigt til åbne marker og masser af fred og ro. Siden er der kommet vindmøller og planlagt en udvidelse af Rute 26 lige uden for deres hoveddør, og nu kan de også se frem til et solcelleanlæg på marken ved siden af deres husmandssted. De føler sig svigtet i det, de kalder "Udkantsfavrskov".
Det siges, at én ulykke sjældent kommer alene. Og nogle mener endda, at uheld altid kommer i tre. Og der er da også noget om snakken i tilfældet Jan og Charlotte Jalum, når de fortæller deres historie. Først kom vindmøllerne. Så vedtog man en motortrafikvej. Og nu har man planlagt et solcelleanlæg. Alt sammen inden for få hundrede meter af det husmandssted, som Jan og Charlotte købte i 1993.
De elsker at bo i deres hus. De har udsigt til rapsmarker og er tæt på både Skjørring Overskov og Lyngballegårdskov. Danmark er aldrig smukkere end i maj, hvor træer, blomster og buske er sprunget ud, og det er ikke svært at nyde den landlige idyl på Sjellevej. Jan og Charlotte har et stykke jord til deres heste. De er i gang med at renovere huset og har nu bygget drømmekøkkenet. Men i mange år har de også haft masser af bekymringer for fremtiden og for de udviklingsplaner, som de mener klumper sig sammen i deres lille pastorale.
Vi var helt nede i kælderen, dengang det blev besluttet. Man tror simpelthen, det er løgn, når sådan noget vedtages.
Jan Jalum, Sjellevej.
For samfundet som helhed er vindmøller, solcelleparker og motortrafikveje et udtryk for omstilling og udvikling, vores påvirkning på landskabet, der skal komme generationer til glæde. Der er behov for vedvarende, grøn energi fra solceller og vindmøller. Udvidelsen af Rute 26 skal hjælpe til med at løse de gordiske trafikknuder, der i årtier har gjort vejen fra Viborg til Aarhus til et trafikalt mareridt for pendlere. Men for de borgere, der bliver naboer til de store anlægsprojekter, kan det være svært at juble helt så højt som de politikere, der træffer beslutningerne.
- Jeg føler, at området her er Udkantsfavrskov. De stopper alt det herud, som man ikke vil have andre steder. Uden hensynstagen til dem, der bor her. Vindmøllerne var én ting, og vi er heller ikke imod solceller og grøn energi. Man skal bare være ordentlig ved borgerne, siger Charlotte Jalum.
At kæmpe mod vindmøller
Usikkerhed. Den har Jan og Charlotte kendt til i mange år. Ikke længe efter at parret flyttede fra Kolt til Sjellevej uden for Voldby, fandt de ud af planerne om at opføre vindmøller på nabomarken.
- Vi gjorde indsigelse mod planerne, for det var meningen, de skulle have stået højere i landskabet og tættere på vores grund, end de gør i dag, men de blev rykket tilbage, længere væk, siger Jan Jalum.
Og det er sådan set okay. Parret indrømmer, at vindmøllerne ikke generer dem stort i det daglige. Når vinden er i øst, kan man høre møllernes susen på grunden, men Jan og Charlotte har mere ondt af de naboer, der bor tættere på vindmøllerne.
- Det værste er, når møllerne er i stykker og står og skurrer. Så kan vi høre dem. Men vi har lært at leve med det.
Det, der gør virkelig ondt på Jan og Charlotte Jalum, er planerne om udvidelsen af Rute 26 til en motortrafikvej fra Søbyvad til E45 i Tilst. Den sydlige linjeføring, som mange borgere i området, inklusiv Jan og Charlotte, i årevis har kæmpet imod. En linjeføring, der er vedtaget i den store Infrastrukturplan, der sidste år blev præsenteret af en bred vifte af partier i Folketinget.
Historien om Rute 26-udvidelsen er lang og kompliceret. Den har skabt fjendskab mellem folk, der står på henholdsvis den ene side og den anden side. Jan og Charlotte var sikre på, at man ville vælge den nordlige linjeføring rundt om Lading, og langt uden om deres grund. Sådan gik det som bekendt ikke, og nu er det planen, at vejen skal anlægges lige uden for deres hoveddør.
Rute 26 gennem årene
I 1990 vedtages projekteringsloven for en udbygning af hovedvej 26 fra Aarhus til Hanstholm. Fra Aarhus til Viborg løber den blandt andet gennem Lading.
I 2009 indgår syv partier en aftale, der beslutter, at Vejdirektoratet skal lave en økonomiundersøgelse af udbygningen af Viborgvej mellem Aarhus og Viborg til en motorvej. Desuden reserveres der penge til en VVM-undersøgelse.
I 2012 er VVM-undersøgelsen færdig. Vejdirektoratet konkluderer, at alle linjeføringer påvirker landskabet. Men mest omfattende ved linjeføring syd, der også krydser gennem den nordlige del af kulturarvslandskabet ved Borum Eshøj.
I 2014 laver Vejdirektoratet en indstilling, der peger på VVM-undersøgelsens nordlige linjeføring. Den går nord om Lading Sø i Favrskov Kommune.
Samme år går Folketingets transportudvalg imod Vejdirektoratets indstilling og vælger den sydlige linjeføring. Det sker i forbindelse med et trafikforlig, som indgåes af alle andre partier end Enhedslisten.
I april 2021 præsenterer regeringen et nyt infrastrukturudspil. Det indeholdt en opgradering af rute 26 mellem E45 og Søbyvad.
"Med projektet gennemføres der en VVM-undersøgelse af det projekt, som Favrskov Kommune har foreslået, og afsættes en samlet ramme på 1,4 milliarder kr. til gennemførelsen, " står der.
- Vi er meget kede af det. Vi var helt nede i kælderen, dengang det blev besluttet. Man tror simpelthen, det er løgn, når sådan noget vedtages. Vi aner ikke, hvad der vil ske. Det er det værste. Sagde de dog bare, at de vil købe ejendommen, så var det noget andet.
Og så er vi tilbage ved det med usikkerheden. For Infrastrukturplanen kan med en journalistisk stramning beskrives som en lille sejr for modstandere af den sydlige linjeføring. Det fremgår nemlig, at anlægsarbejdet skal begynde i 2031. Og det har givet folk i de områder, der vil blive påvirket af vejen, et spinkelt håb om, at tiden vil arbejde for dem - og at beslutningen kan omgøres.
- Der løber meget vand i åen inden 2031. Det er jo umuligt at vide, hvad der vil ske. Det er usikkerheden, der fylder mest. Det er urimeligt, fordi vi er blevet stavnsbundet i noget, som vi ikke kan gøre noget ved. Giv os dog en mulighed for at komme væk på en ordentlig måde. Jeg synes, vi rammes af så meget meget herude, siger Charlotte Jalum.
- Vi mangler bare, at de vil bygge en losseplads, supplerer Jan Jalum.
Jan og Charlotte Jalum har boet på Sjellevej siden 1993. De har gentagne gange gjort indsigelser mod planer om vindmøller, motorveje og solceller. Nu er der ikke så meget kampgejst tilbage, for de føler ikke, det kan rykke noget at skrive høringssvar og gå til borgermøder. Foto: Jesper Rehmeier
At kæmpe mod solceller
Dette fantastiske forår har givet masser af solskinstimer, faktisk nåede vi søndag hele 554,8 solskinstimer. Ifølge meteorologerne er det den mængde solskinstimer, et helt forår normalt resulterer i - og det selvom der stadig er næsten tre uger tilbage, inden det officielt er sommer. Det er altså et godt tidspunkt at høste solens energi med solceller.
Og apropos...
Jan og Charlotte på Sjellevej har gennem årene skrevet en del høringssvar til de forskellige projekter, som på den ene eller den anden måde kommer tæt på dem. Senest gjorde de det, da Favrskov Kommune holdt et debatoplæg i efteråret i forbindelse med planerne om det 55 hektar store solcelleprojekt.
Det havde ikke generet nogen, hvis man havde bygget det langs med Postvej. Men det er jo grevskabets jord...
Charlotte Jalum, Sjellevej
Selvom solcellerne placeres et stykke fra deres ejendom, på samme mark som vindmøllerne, er de den berømte dråbe, der får bægeret til at flyde over. Som de skrev i høringssvaret:
- Vi undrer os over, hvordan et område og dets beboere kan være så udsat. Tænker, det snart er nok.
Her er det planen, at solcellerne skal opføres. Planområdet skal afgrænses af et beplantningsbælte. Foto: Favrskov Kommune.
Isoleret set er de ikke så vrede over, at der skal opsættes solceller tæt på deres grund, selvom de frygter for støjgener fra de transformatorer, der bliver en del af anlægget. Men de undrer sig over, hvorfor det netop er der, man skal opføre et solcelleanlæg.
Der er behov for grøn energi i Danmark. Er det ikke godt, at man opsætter solceller?
- Jo, men hvorfor laver man det ikke de steder, hvor man skal bruge strømmen? Det er jo ikke dem på landet, der skal bruge strømmen. Det er jo i de store byer, at man skal bruge strøm. Hvorfor beplanter de ikke dem med solceller på tagene i stedet for, spørger Jan Jalum.
Flere af deres naboer bliver "pakket helt ind" i solceller, og ifølge Jan og Charlotte er der i området enighed om, at solcellerne ikke hører til der. Lokalplanforslaget er lige nu i høring, og Favrskov Kommune, Better Energy og Energistyrelsen holder 8. juni et offentligt møde om projektet.
Har I tænkt jer at skrive et nyt høringssvar?
- Det tror jeg ikke. Det er omsonst, for det kan ikke rykke noget, det har vi jo oplevet igen og igen. Jeg håber bare de flytter solcellerne længere sydpå, for så skal de jo også flytte motortrafikvejen, siger Jan og griner.
- Ja, men det gør de jo nok ikke ligefrem, lyder det fra Charlotte.
To af parrets tre hunde skuer ud over det åbne land, hvor udvidelsen af Rute 26 efter planen skal skære sig gennem markerne. Dramatikken er dog nok gået over hovedet på de firbenede. Foto: Jesper Rehmeier
Solen skinner på marken, og går det som byråd, lodsejer og opstiller håber, skinner den i fremtiden på 55 hektar solceller. Foto: Jesper Rehmeier
Solen skinner på marken, og går det som byråd, lodsejer og opstiller håber, skinner den i fremtiden på 55 hektar solceller. Foto: Jesper Rehmeier
Solcelleopstiller har fokus på inddragelse af naboer
Jesper Rehmeier jerso@favrskovliv.dk
Better Energy skal opstille solcellerne i det planlagte solcelleanlæg uden for Voldby. Der har været utilfredse røster fra et par naboer til projektområdet, og fra Better Energys side lyder det, at man forsøger at bruge alle input og kommentarer fra naboer.
Politikerne i Favrskov lægger ikke skjul på, at de gerne ser flere solcelleprojekter som det, der lige nu er foreslået i Voldby, og Favrskov kan også være interessant i fremtiden, lyder det fra udviklingsdirektør i Better Energy:
- Jeg tror, at det er ganske få kommuner, der ikke kommer til at tage stilling til, hvor der skal placeres vedvarende energianlæg i den nærmeste fremtid.
onsdag 11. maj 2022 kl. 10:00
Jesper Rehmeier jerso@favrskovliv.dk
Energiselskabet Better Energy skal stå for opstillingen af det planlagte solcelleanlæg ved Voldby, og ifølge udviklingsdirektøren i selskabet er der fokus på det gode samarbejde med naboerne. Det er forståeligt, at folk har en holdning til projektet, lyder det fra Better Energy.
Da byrådet i april præsenterede et forslag til lokalplan 403 for et nyt, 55 hektar stort solcelleanlæg ved Voldby, var der stor tilfredshed hos alle byrådsmedlemmer.
- Det er et fremragende projekt på alle mulige måder. Med 55 hektar er det et stort projekt, og skal vi i mål med vores målsætninger, skal vi op i betydelige størrelser. Det er et helt igennem gennemtænkt projekt, som jeg virkelig håber, vi kommer til at se mange flere af i Favrskov, lød de bevingede ord fra Konservatives Niels Christian Selchau-Mark.
Det er dog ikke alle uden for byrådssalen, der jubler helt så højt. For solcelleanlægget bliver nabo til flere borgere. Borgere, som tidligere har gjort det klart, at de ikke er lige så begejstrede som de folkevalgte. I efterår holdt Favrskov Kommune et "debatoplæg" for at tage pulsen på lokalområdet, og selv om forvaltning og politikere ikke just blev væltet omkuld af en storm af vrede høringssvar, var der i et par høringssvar bekymringer om blandt andet støj og genskin fra et par naboer.
Better Energy spiller en vigtig rolle i det store projekt som opstiller af solcelleanlægget. Esben Billeskov, som er udviklingsdirektør i Better Energy, er opmærksom på, at et godt samarbejde med naboerne er afgørende.
- Helt generelt ønsker vi at sætte ind med naboinddragelse så tidligt som muligt. Det, vi er særligt opmærksomme på, er folk, som vil opleve en direkte visuel påvirkning af området. Men det er også helt forståeligt, at der er folk, som bor længere ude, men som stadig har en mening om det i lokalområdet. Det er vi også opmærksomme på, siger Esben Billeskov.
Ingen støjgener, lover opstiller
Af svarene fra debatoplægget kan man læse, at frygt for støj fra solcelleanlægget fylder en del i naboernes bevidsthed. Som det lyder i en kommentar til oplægget:
Planen er jo lavet fuldstændig uden omtanke for beboerne i området. Det er både med hensyn til støj fra transformatorerne og støj for øjnene.
Better Energy afviser, at der vil blive tale om støjgener for naboerne, for projektet skal tage højde for støjgrænser.
- I dette projekt er støjkilder placeret strategisk, for hovedtransformationen bliver placeret centralt i anlægget. Vi kan stå på mål for, at ingen naboer vil udsættes for støj som overskrider vejledende støjgrænser i det åbne land, siger udviklingsdirektør Esben Billeskov.
Med hensyn til "støj for øjnene", vil man forsøge at tage højde for den del med et beplantningsbælte rundt om solcelleanlægget, hvor træer og buske vil vokse højere op end solcellerne. Ifølge Better Energy har dialogen med naboerne indtil nu været konstruktiv.
- Vi har fået nogle gode indspark, og selve udformningen af anlægget er også blevet til på baggrund af dialogen. Det gælder også for lokalplansområdet som helhed, siger Esben Billeskov.
- Voldby er en ideel placering for et solcelleanlæg
Better Energy har projekter i mere end 30 kommuner i Danmark, både større solcelleanlæg samt mindre anlæg på bygninger. Hvis folk i lokalområdet stiller spørgsmålet "hvorfor lige her?", er svaret ret simpelt.
- Der er store udfordringer mange steder i landet, hvor elnettet ikke er tilstrækkeligt udbygget. Men det er det faktisk i Voldby, og det er lidt unikt. Mange andre steder er ventetiden på at tilslutte nye anlæg 5-6 år, fordi elnettet ikke er gearet til det. Så det er noget, vi analyserer meget koncentreret. Specielt nu, hvor vi gerne vil accelerere udviklingen af grøn energi, siger Esben Billeskov.
Ifølge ham kan der sagtens være andre steder i Favrskov Kommune, hvor det kan være interessant at udvikle solcelleprojekter.
- Det er selvfølgelig i sidste ende en politisk beslutning at placere solcelleanlæg. Men jeg tror, at det er ganske få kommuner, der ikke kommer til at tage stilling til, hvor der skal placeres vedvarende energianlæg i den nærmeste fremtid.
Da byrådet diskuterede sagen og sendte lokalplanforslaget i offentlig høring, talte Enhedslistens Thake Fogh Cordt for, at man i fremtiden bør forsøge at give lokalsamfundene en økonomisk andel i tilsvarende anlæg.
- Det er afgørende, at vi har en mere inddragende proces og bruger borgerinddragelsen til at skabe grønne energifællesskaber. For at undgå "not in my backyard"-modstand, så er det vigtigt, at man lokalt er med til at definere, hvor anlæggene skal placeres, og om man lokalt skal have mulighed for at være medejer af anlægget, så det ikke bare er store koncerner, der henter gevinsten ud af Favrskov, lød det fra Thake Fogh Cordt.
I dette projekt får naboerne ikke direkte andel i solcelleanlægget. En anden type medejerskab kan komme på tale, da Better Energy forventer at dele ejerskab med solcelleparken sammen med Industriens Pension, ligesom det tidligere er gjort i en række øvrige danske solcelleprojekter opført af Better Energy. På denne måde bliver hundredetusindvis af danskere medejere af solcelleprojekter rundt om i landet gennem deres pensionsopsparing.
Ifølge Esben Billeskov giver det god mening, da investeringer i solceller netop kræver et langsigtet perspektiv, hvilket netop er interessant for pensionsselskaber.
Høringsfristen for lokalplanforslag 403 udløber 30. juni. FavrskovLIV deltager, når Favrskov Kommune, Energistyrelsen og Better Energy holder offentligt møde om projektet onsdag den 8. juni, kl. 19.30 i Hammel Kulturhus.