Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Kan det betale sig at lytte til borgerne? I tirsdags var kommunen vært for et ekstraordinært borgermøde i Hammel, hvor borgerne fik mulighed for at give deres bud på, hvor kommunen skal spare 25 millioner kroner på næste års budget. Her giver en borger sit forslag til Isabell Friis Madsen (S). Foto: Benjamin Alexander Helbo

Kan det betale sig at lytte til borgerne?

Hvis du skulle spare 25.000 kroner på det årlige husholdningsbudget, hvad ville du så fjerne?

Den årlige charterferie til Tenerife? Den ekstra bil i indkørslen? Katten, som børnene er så glade for, men som altid kradser dine tæer til blods om natten?

Det er sjældent sjovt at spare, men det er altid lidt lettere, hvis man er enige om, hvad man skal undvære.

Det er nok omtrent sådan, de har tænkt i byrådet, da det blev klart, at man på næste års budget skulle spare - ikke 25.000 - men 25 millioner kroner.

Det kan man ikke gøre, uden at nogen må undvære en service, de har været glade for. Men hvem?

Skal morfar have et bad mindre om ugen på plejehjemmet? Skal dit sårbare barn have færre pædagoger i børnehaven? Eller skal vi simpelthen bare stoppe med at lappe hullerne på vores veje, og så håbe, at ingen kører galt det næste års tid?

Det er utroligt svært at vælge, præcis hvor den kommunale sparekniv skal skære, men de fleste af os kunne nok - hvis vi var nødt til det - komme med et bud eller to.

Netop det håbede byrådet og den kommunale forvaltning på, da de i denne uge inviterede Favrskovs borgere til et ekstraordinært borgermøde om den kommunale økonomi. For de 25 millioner kroner skal spares. Spørgsmålet er bare hvor.

Det gav en håndfuld borgere deres bud på i InSide i Hammel. Selvom fremmødet hovedsageligt var præget af politikere og partisoldater, så var der alligevel så mange fremmødte, at nogle borgere følte, de ikke helt kunne komme til orde.

- Det ville undre mig, hvis de er kommet derfra med nogle brugbare idéer, sagde Hinnerup-borgeren Linda Dandanell Klingenberg efter mødet. Hun var mødt op for at slå et slag for at hjælpe sårbare børn og unge endnu tidligere, end man gør i dag. Men bagefter mødet var hun bekymret for, om hun egentlig havde fået forklaret sin idé grundigt nok.

For tiden er knap, når der sidder fem, seks eller syv engagerede borgere om et bord, men de kun har 20 minutter i alt til at forklare deres spareidéer.

Men tidsnøden til trods var Linda Dandanell Klingenberg glad for, at byrådet og kommunen havde inviteret til borgermøde.

- Der er ikke så meget borgerinddragelse i kommunen, så når der kommer noget, så er det vigtigt at bakke op.

Så det gjorde hun. Og det vil hun gøre igen, hvis muligheden byder sig.

Nu er spørgsmålet så, om kommunen kan - og vil -  bruge borgerforslagene. Efter mødet var flere politikere entusiastiske og glade for at have mødt borgerne, men flere forventede alligevel, at det bliver dem, der - forholdsvist egenhændigt - skal træffe de benhårde prioriteringer, når budgettet skal vedtages i september.

Og den slags beslutninger kan gøre ondt at træffe, "men det er jo dét, vi er valgt til", som Søren Gade (S) formulerede det.

Budgetprocessen vil udfolde sig over de kommende måneder og for alvor, når sommeren går på hæld. Og det nye budget vil med al sandsynlighed byde på de svære, måske kontroversielle og benhårde prioriteringer, som flere af byrådets medlemmer har forudset.

Vi følger naturligvis med og holder dig opdateret, så du aldrig er i tvivl om, hvorvidt sparerunden får betydning for dig og din hverdag i Favrskov.

God læselyst.

P.S. Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet. Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af vores fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news. Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Favrskov.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage dette nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Favrskov.

Du er også velkommen til at dele nyhedsbrevet med dine venner, familie og bekendte, hvis der er noget, der berører dem og deres hverdag. Det kan du gøre lige her.

Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Thorasdal i Hinnerup, som det kommer til at se ud. Her set fra rundkørslen på Ådalsvej. Det store spørgsmål er nu, hvilken indflydelse entreprenørens konkurs får på projektet. Foto: AL2bolig

Entreprenøren bag lejligheder til 130 millioner i Hinnerup er gået konkurs

Entreprenørfirmaet Q-Construction, som står bag det store Thorasdal-byggeri i Hinnerup, er gået konkurs. Det er endnu uvist, hvilke konsekvenser det får for byggeriet, som efter planen skulle være indflytningsklart i 2025. I alt står mere end 500 personer på venteliste til de 75 lejligheder, som nu skal have en ny entreprenør, før byggeplanerne kan realiseres.

Hvis du har din daglige gang i Hinnerup, har du sikkert holdt øje med byggepladsen ved Fredensgade, Ådalsvej og Østergade.

Her vil boligselskabet AL2bolig opføre 75 almene lejligheder, men projektet, som er døbt Thorasdal, er stødt på en alvorlig forhindring.

Entreprenørfirmaet bag Thorasdal er nemlig gået konkurs. Det drejer sig om den Aarhus-baserede virksomhed Q-Construction, der blev udpeget som entreprenør for bare to måneder siden.

- Q-Construction leverer et virkelig flot projekt, som indeholder rigtig mange af vores krav og ønsker til en unik afdeling i Hinnerup, lød det dengang fra Allan Werge, direktør hos AL2bolig, men nu tyder det på, at selskabet skal se sig om efter en ny leverandør.

Byggeriet af Thorasdal skulle efter planen påbegyndes til november i år. Projeket har en ramme på 130 millioner kroner, men grundet de stigende byggepriser har AL2bolig set sig nødsaget til at skære ned på enkelte af aspekter af det nye byggeri.

Det er uvist om de stigende byggepriser også har haft indflydelse på Q-Constructions konkurs. Ifølge mediet Finans må virksomheden dreje nøglen om, fordi Q-Construction som følge af andres ubetalte regninger har "manglet likvide midler til at betale deres underentreprenører og underleverandører."

Thorasdal er opkaldt efter et bryggeri af samme navn, der i forrige århundrede lå på netop Ådalsvej. Bryggeriet gik fallit i 1918.

FavrskovLIV holder øje med sagen arbejder på at indhente en kommentar fra AL2bolig. Du kan læse mere om projektet på på AL2boligs hjemmeside.

Hvor skal der spares? Her giver en borger Isabell Friis Madsen (S) sit bud på, hvor Favrskov Kommune skal spare en del af de 25 millioner kroner, der mangler på næste års budget. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Favrskov Kommune skal spare 75 millioner inden udgangen af 2025: Borgerne på banen med deres spareforslag

25 millioner kroner om året. Omtrent så meget skal Favrskov Kommune spare på budgettet de kommende tre år. Men hvor kan pengene bedst undværes?   

Det spørgsmål stillede byrådet tirsdag aften på et borgermøde i InSide i Hammel, hvor Favrskovs borgere kunne møde deres politikere og give dem deres bud på, hvilke områder kommunen skal skære i - og hvilke de skal holde fingrene fra.
Den invitation tog omtrent 60 borgere imod, og selvom størstedelen af de fremmødte var enten politikere eller partimedlemmer, så endte forvaltningen og byrådet alligevel med en række spareforslag. Spørgsmålet er, om de kan føres ud i livet, når borgerforslaget møder den komplekse kommunale virkelighed.

Riget fattes penge. Der skal spares på de kommunale budgetter i Favrskov Kommune, og det kommer til at kræve benhårde prioriteringer. Først og fremmest fra byrådet, men også fra kommunens borgere. Det var budskabet på et borgermøde i Hammel, hvor kommunen spurgte borgerne, hvilke tilbud og servicer der kan undværes i de kommende år.

Favrskov Kommune har et samlet budget på 3 milliarder kroner, og i den forbindelse lyder et driftunderskud på knap 75 millioner kroner måske ikke så slemt.

Men det er det.

For stigende byggepriser, krigen i Ukraine og afregningen af indefrosne feriemidler presser kommunens driftsøkonomi, som står til at mangle i omegnen af 25 millioner kroner årligt i de næste tre år.

At spare de penge kommer til at kræve benhårde prioriteringer i byrådet - men også fra borgerne, sagde borgmester Lars Storgaard (K), da han og kommunen inviterede Favrskovs borgere til spareseminar i InSide i Hammel.

- Normalt inviterer vi jer borgere ind til at fortælle om jeres ønsker til driftsudvidelser, men i aften er det omvendt. Der skal spares. Og vi vil gerne have jeres bud på, hvor det kan lade sig gøre.

- Det mest usikre budget i min tid

Omtrent 60 mennesker var mødt op til aftenens ekstraordinære borgermøde. Men før de fremmødte borgere kom på banen med deres idéer, fremlagde kommunaldirektør Jan Kallestrup et overblik over kommunens økonomiske situation.

Den er grundlæggende god, mener kommunaldirektøren.

For Favrskov oplever en solid befolkningsvækst. I 2021 havde vi en nettotilflytning på 461 personer, og det medfølgende indtægtsgrundlag giver kommunen et solidt ben at stå på.

Men flere borgere betyder også flere udgifter, især når borgerne bliver ældre. For antallet af ældre medborgere i Favrskov bliver kun større, og allerede i 2025 forventer kommunen at bruge 36 millioner kroner mere på ældre end i dag.

Samtidig betyder voldsomt stigende byggepriser, krigen i Ukraine og en - sandsynligvis - reduceret anlægsramme, at det kommende budget på mange måder er en ukendt størrelse.

- Det er det mest usikre budget i min tid, sagde Jan Kallestrup. Han har været kommunaldirektør siden 2006, og således oplyst fordelte de fremmødte sig ud på fem borde, hvor de skulle debattere to hovedspørgsmål:

1.Hvad kan bedst undværes i den kommunale service?

2. Hvad kan gøres anderledes?

Der var fem forskellige områder på programmet til mødet i Hammel. Anne Sophie Schjønning Eriksen (K) ved bord 1, Flemming Nørgaard (V) ved bord 2, Rikke Randrup Skaaning (S) ved bord 3, Charlotte Green (K) ved bord 4, mens Isabell Friis Madsen (S) ledte slagets gang ved bord fem.

- Hvorfor skal vi have fire af alting?

Et af de første - og største - spareforslag kom ved bord fem, og det var på mange måder et gammelkendt forslag: Centralisering.

I modsætning til mange andre kommuner, som har én klar hovedby, så er der som bekendt hele fire i Favrskov. Ulstrup og de tre h'er, Hinnerup, Hammel og Hadsten.

Den fordeling giver et unødvendigt spild af ressourcer, mente en borger, som stillede spørgsmålstegn ved nødvendigheden af at "have fire af alting". Er det virkelig nødvendigt med et bibliotek i hver hovedby, et kulturhus i hver hovedby og en kommunal forvaltning, der er spredt ud over hele Favrskov, lød spørgsmålet. Kunne man ikke samle tingene og spare nogle udgifter?

Borgmester Lars Storgaard (K) deltog i debatten under borgermødet om den økonomiske situation i Favrskov Kommune. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Jo, det kunne man måske godt i princippet, lød svaret i første omgang. Men i hvilken af de tre hovedbyer skal den samlede forvaltning så ligge? Og vil de tre andre hovedbyer nogensinde gå med til at lukke sine afdelinger og lade arbejdspladserne flytte ud? Næppe.

Og hvad med de borgere, der gerne vil kunne gå på biblioteket i deres egen by, lød spørgsmålet tilbage til borgeren.

De må vænne sig til at transportere sig mere, foreslog borgeren, men hvad så med klimaet afbrød en anden borger. Og er centralisering overhovedet en god idé, når Favrskov jo netop er kendetegnet ved at være en landdistriktskommune, spurgte en tredje.

- Faktisk har vi slet ikke fire af alting, påpegede en byrådspolitiker, og på den måde mødte centraliseringsforslaget hurtigt den komplekse kommunale virkelighed, der får spareøvelsen til at virke helt umulig.

For uanset hvor man sparer, så vil der være borgere, byer og bygninger, der bliver ramt mere end andre.

- Og der er altså ikke meget fedt at skære væk i Favrskov, som en af kommunens embedsmænd formulerede det i pausen. Afdelingerne er små og kommunen veldrevet, og det betyder sandsynligvis, at byrådets politikere står over for nogle meget svære valg, når efterårets budget skal vedtages.

- Men det er jo det, vi er valgt til, sagde en byrådspolitiker i samme pause, og så fortsatte spareseminaret med en ny runde.

Investér nu, spar senere

Særligt ét spareforslag gik igen på tværs af aftenens fem borde: Kan vi investere lidt flere penge nu og spare senere?

Dét forslag blev nævnt første gang ved bordet for Ældre- og Sundhed, hvor en kvindelig borger slog et slag for at mindske ensomheden blandt kommunens ældre.

For hvis de ældre er ensomme, så har det ofte en række afledte effekter på helbred og trivsel, som i sidste ende kun koster kommunen endnu flere penge, mente hun.

En anden borger stemte i og påpegede, at man med fordel også kunne investere i mere personale, som kunne hjælpe de ældre med at motionere.

Kristoffer Merrild, byrådsmedlem for Socialdemokratiet, deltog i debatten under borgermødet om den kommunale økonomi. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Gode forslag, sagde Rikke Randrup Skaaning (S), der var ansvarlig ved bordet. Faktisk arbejder Favrskov Kommune allerede på at indføre faste teams i ældreplejen, som skal sikre større genkendelighed og en tryggere hverdag for de ældre, påpegede hun, mens forslagene blev skrevet ned af Ulrik Johansen, direktøren for Ældre og Sundhed.

Et lignende forslag blev også givet ved bordet for det specialiserede socialområde.

Her foreslog en borger, at man brugte flere midler på at hjælpe udsatte børn og unge i en tidlig alder.

Hvis man kan hjælpe børnene på ret kurs tidligt, så vil det spare kommunen mange udgifter i fremtiden, mente borgeren. Det forslag blev også skrevet ned.

Skal vi gøre mere selv i Favrskov?

Ved skolebordet var der særligt ét forslag, som formanden for Børne- og Skoleudvalget Flemming Nørgaard (V) ville tage med sig videre.

Her havde samtalen bevæget sig hen på de børn og unge, der bor i Favrskov, men sendes til specialundervisning i de andre kommuner.

Favrskov Kommune betaler nemlig for deres specialundervisning, men prisen bestemmes af de andre kommuner. Ved selv at tilbyde specialundervisningen kunne man måske spare nogle penge, og den mulighed vil Børne- og Skoleudvalget se nærmere på.

- Vi har stigende udgifter inden for specialområdet, og specialundervisnings-budgettet bliver næsten overskredet hvert år. Så er vi nødt til at tage pengene fra skolernes kollektive pengekasse, for det skal jo gå op, sagde Flemming Nørgaard.

- Der var flere, der mente, at hvis man kunne lave nogle bedre tilbud i kommunen, så ville det være en god idé. Det synes jeg vi skal undersøge.

Hvad sker der nu?

Efter knap en times idéudveksling afrundede Lars Storgaard mødet. Han takkede de fremmødte for deres engagement og lovede, at de nedskrevne forslag bliver taget med i den videre proces.

Men her slutter borgerinddragelse ikke. Den 14. september finder endnu et borgermøde om budgettet sted, hvor borgerne igen mulighed for at give deres holdninger til kende ansigt til ansigt med politikerne.

Derudover kan der også indsendes høringssvar indtil den 20. september, men først skal forvaltningen på banen.

I løbet af juni måned vil de udarbejde og præsentere deres forslag til besparelser for byrådet, som herefter vil begynde at prioritere indholdet i næste års budget. FavrskovLIV følger naturligvis med i sagen om besparelser.

En borger fremsætter et forslag under tirsdagens borgermøde i InSide i Hammel. Alfred Borg sidder umiddelbart til venstre for den talende borger. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Var borgermødet i Hammel spild af tid eller det hele værd?

- Det ville undre mig, hvis de er kommet derfra med nogle brugbare idéer, sagde Hinnerup-borgeren Linda Dandanell Klingenberg efter tirsdagens borgermøde i Hammel. For der var ikke tid nok til at alle kunne forklare deres idéer i dybden.

Alligevel håber hun, at politikerne har fået noget konstruktivt med fra det ekstraordinære borgermøde. Og hun er ikke i tvivl om, at mødet var en god idé. Jo mere borgerinddragelse, jo bedre.

Det synspunkt deler Alfred Borg fra Hinnerup. Han blev beroliget af at deltage i mødet, og selvom han også mener, at taletiden var knap, så ville han møde op igen til et lignende arrangement.

En time. Så lang tid var der sat af til debat og borgerforslag, da Favrskov Kommune inviterede til ekstraordinært borgermøde om den kommunale økonomi. Følte deltagerne sig hørt og forstået af politikerne? Vi har spurgt to af de fremmødte borgere, om borgermødet var en succes eller en fiasko.

Der var politisk begejstring at spore, efter tirsdagens ekstraordinære borgermøde om den kommunale økonomi.

Flemming Nørgaard (V) kaldte mødet "en succes", Rikke Randrup Skaaning (S) var glad for at have mødt og talt med borgerne, og på Facebook var Enhedslistens Thake Fogh Cordt også godt tilfreds.

- Dejligt at se så mange engageret i dialogen om hvordan vi gør Favrskov bedre for borgerne, også når der står besparelser og prisstigninger på programmet (...) En rigtigt god start på øget borgerinddragelse, skrev Thake Fogh Cordt, og dermed var der bred politisk tilfredshed med tirsdagens møde.

Men hvad med dem, det egentlig drejede sig om. Borgerne. Fik de, hvad de kom efter?

Både og.

- Det ville undre mig, hvis de er kommet derfra med nogle brugbare idéer, siger Linda Dandanell Klingenberg fra Hinnerup efter mødet.

Hun sætter pris på den øgede borgerinddragelse, men hun mener samtidig, at mødeformatet med fordel kunne have været lidt anderledes.

- Det er altid svært at give et kort og godt svar på så kæmpestort et spørgsmål. De (forvaltningen og politikerne, red.) hørte, hvad jeg sagde, men jeg kunne mærke, at det var svært at komme igennem med idéer, når man kun har 20 minutter til at høre 5-7 borgere ved hvert bord.

Hvordan kunne man have gjort det anderledes?

- Selvom man havde givet os dobbelt så lang tid, så ville det stadig være svært at komme til bunds. Skulle man nå længere i det, så skulle man definere et mere specifikt emne - for eksempel, hvordan kan vi spare på lærertimer i folkeskolen - og så gå helt i dybden med det.

- Jeg blev heldigvis beroliget

Alfred Borg fra Hinnerup var også med til tirsdagens borgermøde. Han havde samme oplevelse som Linda Dandanell Klingenberg.

- Det er jo altid lidt problematisk, at mødet er så kort. Det kan svært at komme i dybden og forslagene kan blive lidt ufuldstændige.

Alligevel var Alfred Borg positivt stemt, da han forlod mødet tirsdag aften. Som formand for Danmarks Naturfredningsforening i Favrskov var han mødt op for at sikre, at klimaet ikke ville blive sorteper, når der skal findes besparelser i det nye budget.

Den mission lykkedes, oplevede han.

- Jeg var bekymret for om mine mærkesager, klimaet og biodiversiteten, ville komme i klemme. De områder udgør jo en meget lille post på kommunens budget, så de er måske mere sårbare. Men jeg blev heldigvis beroliget, siger han og uddyber.

- Det virkede som om, at politikerne havde en forståelse for, at klimaet skal beholdes på dagsordenen. Jeg ved godt, at der selvfølgelig er mange udfordringer i et budget, men heldigvis havde vi en god samtale om det. Og jeg oplevede, at jeg blev lyttet til.

Hjælp børnene tidligt og spar penge

Linda Dandanell Klingenberg var ikke til mødet for at 'redde' et område fra besparelser, mere for at spare.

Hun mener, at man kan forebygge sig ud af mange udgifter på socialområdet, hvis man sætter ind tidligere end man gør i dag.

- At vi vælger at investere i et barn på seks år nu, vil give os en millionbesparelse senere. Det har mange afledte effekter, når et barn er i problemer. Far eller mor skal gå hjemme, bedstemor forlader måske sit job for at hjælpe til, og den mistrivsel, der medfølger koster også penge i kommunekassen.

- Indsatserne kommer ikke tidligt nok lige nu. Og det giver større og større regninger ned ad vejen. Det tror jeg, man kunne gøre mere for at undgå, siger Linda Dandanell Klingenberg, som til daglig arbejder som socialjurist.

Ville du møde op en anden gang?

Både Alfred Borg og Linda Dandanell Klingenberg understreger, at de hilser mere borgerinddragelse velkomment i kommunen.

Derfor vil de også møde op næste gang, der er mulighed for det.

- Ja, jeg er jo en del af samfundet, og derfor vil jeg også gerne bidrage til debatten og have kontakt med politikerne, siger Alfred Borg.

Linda Dandanell Klingenberg er af samme overbevisning.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt at involvere sig. Der er ikke så meget borgerinddragelse i kommunen, så når der kommer noget, så er det vigtigt at bakke op.

Hun håber, at politikerne har fået noget konstruktivt med fra mødet.

- De må ikke smide det ud, bare fordi der ikke var en af os, der kom med den gyldne idé, der kunne spare 33 millioner. Jeg håber, at de vil lytte og tage vores input med, og jeg skal nok dukke op næste gang, der er et lignende arrangement. Helt klart.