Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Vi har spurgt Favrskovs borgere, hvor kommunen kan spare, for at nå i mål med sine besparelser på 75 millioner kroner. Og det er strømmet ind med borgerforslag. Vi har samlet dem, så du - og politikerne - kan læse med. Foto: Bo Børresen

Kan 95 borgerforslag spare 75 millioner?

Hvordan vil du helst bruge en solrig forårsaften i maj?

I haven, med benene oppe, en kold forfriskning i hånden og en skål friske jordbær på havebordet ved siden af - eller til et kommunalt økonomimøde om nedskæringer og sparerunder?

De fleste ville nok vælge den første mulighed. Og det forstår jeg da godt. For det er langt fra alle, der har mulighed for - eller lyst til - at rive flere timer ud af deres hverdag for at lappe kommunens økonomiske hul.

Det betyder dog ikke, at dem der blev hjemme i haven med jordbær og Aperol Spritz mangler gode idéer til hvordan kommunen kan spare. Overhovedet ikke, viser det sig.

Men som en borger sagde til mig: - Der er nok ikke nogen, der har en idé, der kan spare kommunen 75 millioner kroner. Og der er nok heller ikke så mange, der gider bruge flere timer på at møde op og fortælle om en lille besparelse på 5.000 kroner.

Det er da ærgerligt, tænkte jeg. For mange bække små gør som bekendt en stor å. Derfor delte jeg min artikel om økonomimødet på Facebook og spurgte borgerne i de fire hovedbyer, Hinnerup, Hadsten, Hammel og Ulstrup, hvor politikerne skal spare. Måske er der en god idé eller to, som vi kan sende videre til kommunen, tænkte jeg.

Det var forkert. 

For det viste sig, at der var mange flere end to gode idéer. Mange, mange flere.

I skrivende stund er der lige knap 100 kommentarer på opslaget, og når man scroller en tur ned over de mange tilkendegivelser, så viser det sig, at der faktisk er mange gode borgerforslag.

Har du for eksempel tænkt over, at en hundeskov i Hadsten måske kan spare kommunale kroner OG give en hånd til klimaet? Eller at flere af kommunens nattevagter har lagt mærke til, at lyset brænder unødvendigt om natten i mange kommunale bygninger?

Dét, og mange andre gode forslag, har vi samlet i en artikel, som kommunens forvaltning og politikere kan lade sig inspirere af. Og det er ikke sikkert, at det kan give besparelser for 75 millioner kroner, men måske kan det række et lille stykke. Og lidt har også ret, som man siger. For hver gang der spares en krone, kan den bruges til andet eller andres gavn.

Og apropos andres gavn. I dette nyhedsbrev beskæftiger vi os også lidt med flygtningesituationen i Favrskov. For der er kommet mange flygtninge hertil, men ikke nær så mange, som regeringes prognoser forudsage tilbage i marts.

Faktisk tyder det på, at flygtningestrømmen er blevet til en stille piblen. Hvad betyder det for vores kommune? Og kommer det til at påvirke pladsen i vores børns børnehaver, vuggestuer og skoler? Det og meget andet har vi undersøgt. Så læn dig tilbage og læs med - gerne ude i haven, med en Aperol Spritz i hånden og en skål friske jordbær.

God læselyst.

P.S. Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet. Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af vores fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news. Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Favrskov.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage dette nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Favrskov.

Du er også velkommen til at dele nyhedsbrevet med dine venner, familie og bekendte, hvis der er noget, der berører dem og deres hverdag. Det kan du gøre lige her.

Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Der skal spares væsentligt flere penge i Favrskov Kommune end man kan se på billedet her. Derfor har Favrskov Kommune bedt borgerne komme på banen med deres spareforslag. Arkivfoto: Michael Bager.

Læser i med, politikere? Her mener borgerne, der kan spares

En hundeskov i Hadsten, mørklægning af kommunekontorerne og lavere løn til politikerne er blandt de spareforslag, som Favrskovs borgere har skrevet på Facebook i den forgange uge.

For Favrskov Kommune skal spare 75 millioner kroner, og har derfor bedt borgerne om at komme med deres forslag til, hvor garnet skal strammes og snittes lægges, når sparekniven skal svinges.

Vi har samlet et udpluk af de mange borgerforslag i denne artikel, så kommunens politikere og forvaltning kan lade sig inspirere til efterårets budgetforhandlinger.

Favrskov Kommune skal spare 75 millioner kroner over de næste tre år og har derfor bedt borgerne om at komme med deres spareforslag. FavrskovLIV har sendt spørgsmålet videre til borgerne på Facebook, hvor spareforslagene er strømmet ind. Vi har samlet nogle af de bedste her.

Det kan lyde som en uoverskuelig opgave at spare 75 millioner kroner på de kommunale budgetter.

For uanset hvor man vælger at skære, så er det næsten uundgåeligt, at der vil være mærkbare konsekvenser for borgerne.

Derfor inviterede Favrskov Kommune for nyligt borgerne til at komme med deres bud på, hvor der kan spares. Den forespørgsel har vi sendt videre via Facebook-grupper til borgerne i kommunens fire hovedbyer - Hinnerup, Hammel, Hadsten og Ulstrup - og det har resulteret i en lang række spareforslag.

Vi har samlet nogle af forslagene i denne artikel, så kommunens politikere og forvaltningen kan se dem og - måske - benytte dem til at spare.

Hjemmeplejen sejler… Jeg aflyser, hvis jeg ikke er hjemme og derfor ikke har brug for hjælp, men 9 ud af 10 (gange, red.), så kommer de alligevel, fordi de har glemt at aflyse. Det sker tit, og det er jo helt tosset!

Borger i Hadsten på Facebook

Sluk lyset efter dig!

Et forslag, der går igen på tværs af de fire grupper, er, at de kommunalt ansatte skal blive bedre til at slukke lyset.

Flere borgere med natarbejde har nemlig observeret, at lyset i de kommunale bygninger brænder efter endt arbejdstid. Den slags koster på elregningen. Og det giver overhovedet ikke mening, skriver en borger i Hadsten-gruppen.

- Det vil være en fin idé at begynde med at slukke lys om natten og i helligdage i de offentlige bygninger f. eks rådhuset på Skovvej i Hinnerup. Der brænder ofte lys, f.eks hele påsken og andre tider. Jeg arbejder som udekørende nattevagt og har set det et utal af gange overalt i kommunen.

Og en anden borger mener, at man kan gå ét skridt videre, hvis der for alvor skal spares på elregningen.

- Man kunne godt forestille sig at der ikke alene er lys på mange kontorbygninger om natten unødvendigt. Men også at mange lod deres computer stå tændt natten over - og printere osv. Eller lys på en parkeringsplads som ikke blev brugt om natten. Tror der kan spares en del på el-regninger rundt omkring.

Skal politikerne gå ned i løn?

Og så er der dem, der mener, at Favrskovs politikere selv bør gå forrest og svinge sparekniven over deres egne lønninger. Det er faktisk det forslag, flest borgere kommer med.

- Politikernes lønninger og pensioner kunne være det første sted de spare, skriver en borger i Hammel-gruppen, som 13 andre har 'syntes godt om'.

En lignende kommentar finder vi også i Hadsten-gruppen, hvor en borger skriver følgende.

- De har jo for nylig sat deres eget honorar op. Begynd med at sætte det ned igen. Mange bække små.

Men er det virkelig sandt, at Favrskovs politikere for nyligt har sat deres egne honorarer op? Det er en sandhed med modifikationer.

For efter det forrige kommunalvalg i 2017 blev byrådsmedlemmernes vederlag ganske rigtigt sat op, men kun fordi udvalgsformændenes vederlag blev sat tilsvarende ned.

Et almindeligt byrådsmedlem får i 2022 fået et grundbeløb på 96.687 kroner, og det matcher vederlaget i omegnskommunerne Norddjurs, Syddjurs og Odder.

Derudover får byrådsmedlemmerne et vederlag, hvis vedkommende er medlem af et udvalg - og det er alle byrådsmedlemmer været i den indeværende byrådsperiode. I 2022 giver det 54.361 kroner at være medlem af et stående politisk udvalg, mens borgmester Lars Storgaard får et vederlag på 1.087.210 kroner.

- Hjemmeplejen sejler

Et af de mere konkrete spareforslag kommer fra en borger, der har haft nogle ærgerlige oplevelser med hjemmeplejen.

- Hjemmeplejen sejler… Jeg aflyser, hvis jeg ikke er hjemme og derfor ikke har brug for hjælp, men 9 ud af 10 (gange, red.), så kommer de alligevel, fordi de har glemt at aflyse. Det sker tit, og det er jo helt tosset!

En anden mener, at man ved at skære i administrationen kan spare penge, uden at det får konsekvenser for ældreplejen.

- Et udmærket sted at starte kunne være de kolde hænder, der holder sig selv igang. Jeg er helt sikker på, man kan komme i mål med fornuftige prioriteringer, også uden det går ud over madpakker og ældreomsorg.

Det synspunkt vækker genklang hos en anden medborger, som mener, at man kan spare penge, ved at gøre op med den 'tåbelige registrering i ældreplejen', som ifølge ham 'kun er til for kontorfolkets skyld'.

Netop administration og bureaukrati er noget, som flere borgere mener, der skal skæres ned på. En borger skriver, uden at uddybe yderligere, at man bør 'fyre 90 procent af administrationen', mens andre med lignende synspunkter sætter flere ord på deres forslag.

- Find et mere konstruktivt arbejde til flertallet af de medarbejdere, der detailbudgetterer, laver løbende budgetopfølgninger og kontroller i et omfang at alle må miste overblikket.

Mere biodiversitet, større besparelser

Og så er der de helt konkrete spareforslag.

I Hadsten foreslår flere borgere, at man slår to fluer med ét smæk, ved at skære ned på græsslåningen.

Det vil nemlig både spare penge og gavne biodiversiteten. Det kan gøres ved at etablere en hundeskov, foreslår en borger.

- Lav den nederste del af Lilleåparken i Hadsten (op mod ringvejen) til hundeskov (der behøver ikke at være træer i denne "hundeskov") Så sparer i at slå græs og det vil være virkelig godt for biodiversiteten.

Og i Hadsten-gruppen har en kommunalt ansat borger et andet spareforslag, der kan give resultater allerede om et halvt år.

- Drop julegaven til offentlige ansatte, skriver borgeren, som selv er klar til at løfte sin del af sparebyrden på 75 millioner kroner.

Hvorvidt de offentligt ansatte må undvære julegaverne må tiden vise, men hermed er borgerforslagene i hvert fald givet videre til de ansvarlige.

Den ukrainske flygtningestrøm til Favrskov virker til at være aftagende, men den er ikke stoppet, fortæller Margit S. Larsen, formand for Røde Kors i Hadsten-Hinnerup. 150 flygtninge har indtil videre fået opholdstilladelse i Favrskov, og det er færre, end man forventede tilbage i marts ved krigens udspring. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Der er færre flygtninge end forventet, men rigeligt med udfordringer at tage hånd om

Alt tyder på, at den ukrainske flygtningekrise er afblæst. I hvert fald i Favrskov. For selvom antallet af ukrainske flygtninge stadig stiger, så stiger det væsentligt langsommere end for bare en måned siden. Og vi kommer næppe op på de 1.200 personer, som der var tale om tilbage ved krigens udspring.

Men selvom flygtningetallet er lavere end forventet - og krisens første, svære periode er veloverstået - er der stadig en række spørgsmål, der trænger sig på. Hvor mange børn med ukrainsk baggrund går i Favrskovs skoler og daginstutioner? Er der pladsproblemer? Hvor mange af deres forældre er egentlig kommet i job? Og hvor store veksler trækker krisen på den kommunale økonomi?

Vi har talt med kommunes arbejdsmarkedschef Anders Blæsbjerg Baun og spurgt, hvilke udfordringer Favrskov Kommunes flygtningeindsats står over for i den kommende tid.

I marts vidste ingen, hvor mange ukrainske flygtninge, der var i Favrskov, men regeringen forventede, at der kunne komme over 1.200 personer. Det er vi ikke i nærheden af, siger kommunens arbejdsmarkedschef. Men der er stadigvæk en række udfordringer at tage hånd om - både i skolerne, daginstitutionerne og på arbejdsmarkedet.

Favrskovs ukrainske flygtningestrøm er blevet til en langsom piblen.

Det er status, hvis man spørger kommunens arbejdsmarkedschef Anders Blæsbjerg Baun, som har det daglige ansvar for Favrskovs flygtningeindsats.

- Antallet af ansøgninger stiger væsentlig langsommere end det gjorde i starten. Der kommer stadig ukrainske flygtninge til kommunen i takt med, at der bliver behandlet opholdstilladelser, men stigningen i tallene har bestemt været aftagende.

Tilbage i marts forudså regeringens prognoser ellers, at Ruslands invasion kunne få op mod 100.000 ukrainere kunne søge ind over Danmarks grænser.

Den forudsigelse fik kommunaldirektør Jan Kallestrup til at kalde flygtningestrømmen 'en ekstraordinær situation, for efter den daværende fordelingsnøgle stod Favrskov pludselig til at skulle huse knap 1.200 ukrainske flygtninge.

Men nu tyder alt på, at regeringens skøn var sat for højt. Det viser kommunens seneste opgørelse over antallet af ukrainere, der har søgt om opholdstilladelse.

Her ses antallet af opholdstilladelser, der er blevet tildelt ukrainske flygtninge i Favrskov Kommune til og med den 17. maj. Kilde: Favrskov Kommune

150 ukrainere, 37 mænd og 113 kvinder, har søgt om opholdstilladelse. Og det er langt fra de 1.200 flygtninger, som regeringens forudsigelser pegede på tilbage i marts.

- Det er vi ikke i nærheden af, mener Anders Blæsbjerg Baun. Og selvom man skal tage en masse forbehold, så forventer han heller ikke, at antallet når helt derop.

- Jeg tror ikke, vi når derop, som man forventede, da man snakkede om 100.000 flygtninge. Jeg synes i det hele taget, at vi i dag har et mere retvisende billede af, hvor vi skal forvente at ende henne.

Hvor mange ukrainere er der i Favrskov?

Og hvor skal vi så forvente at ende henne?

Nok omkring 300 eller 350 flygtninge med opholdstilladelse, vurderer Anders Blæsbjerg Baun, men han understreger, at det tal skal tages med en masse forbehold.

I Favrskovs civilsamfund er erfaringen dog også, at flygtningestrømmen fra Ukraine har udviklet sig fra en brusende flod til en stille piblen.

- Det er mit helt klare indtryk, at der er færre flygtninge, der selv krydser ind over grænsen, siger Margit S. Larsen, formand for Røde Kors i Hadsten-Hinnerup.

- Den strøm af folk, der kom direkte fra Ukraine og blev indlogeret hos private, tror jeg næsten er stoppet. Den oplever vi ikke lige nu, men der kommer stadig ukrainere til Favrskov, understreger hun og uddyber.

- De ukrainere, der kommer lige nu, bliver fordelt oppefra via asylsystemet, og der kommer hele tiden nye, selvom strømmen nok er aftaget.

Der er sandsynligvis også flere ukrainske flygtninge i Favrskov, end de 150 personer, som ifølge kommunens oplysninger er blevet tildelt opholdstilladelse.

Vi skal tænke os godt om, for vi skal hellere ikke lave noget permanent, som pludselig står ubrugt hen. Det ville også være spild af ressourcer.

Anders Blæsbjerg Baun, arbejdsmarkedschef i Favrskov Kommune

Det er nemlig ikke alle ukrainere, der søger opholdstilladelse, fortæller Margit S. Larsen.

- Vi havde en dag en familie, der kom ind i vores café i Hadsten. Manden arbejder i landbruget og havde fået sin kone og datter herop fra Ukraien. De havde ikke søgt opholdstilladelse, for de forventede at tage hjem igen. Derfor skal man være opmærksom på, at der stadig kan være nogle, som ikke har søgt, men stadig bor her i kommunen.

- Hvis der kommer 40 børn i morgen, så har vi ikke kapaciteten

Hos Favrskov Kommune er man bevidste om, at der sandsynligvis er et anseeligt mørketal blandt de ukrainske flygtninge.

Arbejdsmarkedschef Anders Blæsbjerg Baun tør ikke gisne om, præcis hvor mange ukrainske flygtninge, der er i Favrskov. Men dem der henvender sig og søger opholdstilladelse kan få en bolig, blive en del af en beskæftigelsesindsats og sende børnene i daginstitution.

Og indtil videre er lidt over 30 børn med ukrainsk baggrund startet i de kommunale skoler. De er hovedsageligt i Hammel, da størstedelen af flygtningene bor på Skaghøj, men også i Hadsten er der oprettet en modtageklasse.

Det har påvirket den daglige drift. Personale, der før har arbejdet med tosprogede elever, er blevet trukket ud til modtageklasserne, mens vikarer har udfyldt det hul, der er opstået.

Der var fuldt hus, da Røde Kors i Hadsten bød velkommen til de første ukrainske flygtninge tilbage i marts måned. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Og der er ikke uanede mængder plads eller personale i Favrskovs skoler og institutioner, som i forvejen er presset på ressourcerne, anerkender Anders Blæsbjerg Baun.

- Vi har ikke oplevet udfordringer endnu, men det er klart, at der kan blive nogle personalemæssige ting, vi skal tage hånd om, alt efter hvordan efterspørgslen udvikler sig. vi har jo ikke en halv skole eller en hel daginstitution med ledig plads. Det skal vi tage hånd om, for hvis der kommer 40 børn i morgen, så har vi ikke kapaciteten.

Derfor skal Favrskov Kommune sandsynligvis finde en måde at øge kapaciteten, uden at lave alt for permanente løsninger, der risikerer at stå tomme.

- Ingen ved hvordan virkeligheden ser ud om 6, 12 eller 18 måneder. Måske vil mange hjem. Vi skal tænke os godt om, for vi skal hellere ikke lave noget permanent, som pludselig står ubrugt hen. Det ville også være spild af ressourcer.

Hvor mange flygtninge er kommet ind på arbejdsmarkedet?

På arbejdsmarkedsfronten står kommunen også over for en udfordring.

For mange af de ukrainske flygtninge er enlige kvinder med børn. De kan først søge et arbejde, når børnene er placeret i en skole eller institution, og selv når det falder på plads, er der andre udfordringer.

Ud af de 150 ukrainere med opholdstilladelse er der 'et par stykker', som er kommet i arbejde, fortæller Anders Blæsbjerg Baun. Og så er der en håndfuld, som er kommet i virksomhedspraktik, forklarer han.

Men der er en sprogbarriere. For størstedelen af de ankomne flygtninge taler ikke engelsk - eller dansk, for den sags skyld - og det gør det svært, at blive en del af arbejdsmarkedet, forklarer Anders Blæsbjerg Baun.

Derfor arbejder kommunen sammen med en række af Favrskovs virksomheder, som allerede før krigen havde ukrainere ansat.

- Der er flere virksomheder i kommunen, der har budt ind. Nogle af dem har herboende ukrainere ansat, og det giver en bedre mulighed for at integrere nye ukrainske medarbejdere, også selvom der kunne være en sprogbarriere. For så er der allerede en ansat, der taler sproget, og kan hjælpe med at sætte den nye medarbejder ind i tingene.

Anders Blæsbjerg Baun understreger, at man oplever en stor vilje blandt de ukrainske flygtninge til at komme ind på arbejdsmarkedet. Det oplever Margit S. Larsen fra Røde Kors i Hadsten-Hinnerup også, når foreningen afholder Café Ukraine i Hadsten og Hammel.

- Når de mødes i vores café, bliver der også talt om arbejde og jobmuligheder. Det er mit indtryk, at dem der kan, de prøver at få et arbejde.

Hvad byder fremtiden på?

Selvom strømmen af ukrainske flygtninge ikke har nået det voldsomme niveau, der blev spået i foråret, så koster indsatsen stadig væsentlige ressourcer og kræfter på kommunalt niveau, afslører Anders Blæsbjerg Baun.

- Det trækker nogle ressourcer, selvfølgelig, men det er på mange måder en opgave, der prioriterer sig selv. Her er alle kommuner i samme båd og denne situation er noget vi skal og gerne vil løfte.

Der foregår i øjeblikket nationale forhandlinger om, hvordan de danske kommuner skal kompenseres, for 'kommunerne kommer ikke til at stå tilbage med sorteper', som den daværende intergrationsminister Mattias Tesfaye sagde tilbage i marts.

Indtil det falder på plads mener Anders Blæsbjerg Baun, at Favrskov Kommune har fået etableret et solidt tag på situationen.

- Det var meget kaotisk i starten. Vi så en konstant udvikling og tingene ændrede sig fra dag til dag, men sådan er det ikke helt længere. Vi har organiseret arbejdet godt og prøver hele tiden at være et halvt skridt foran.

Voldbyvej 5-7 skal indrettes som flygtningeboliger og du er meget velkommen til at hjælpe til. Foto: Favrskov Kommune

Nye flygtningeboliger i Hammel har brug for frivillige og møbler

Der er brug for både møbler og frivillige på Voldbyvej 5-7 i Hammel, hvor der skal indrettes en ny omgang flygtningeboliger til flygtende ukrainere. Derfor beder kommunen Favrskovs borgere om hjælp. Har du et sofabord, en reol eller en kommode, der kan undværes?

Da Favrskov Kommune og Røde Kors indrettede flygtningeboliger på Skaghøj i starten af marts strømmede det til med frivillige hænder.

Omfanget af venlige sjæle var så omfattende, at man måtte sætte flere på venteliste, og de tidligere ældreboliger blev på rekordtid omdannet til brugbare lejligheder for de ukrainske flygtninge i Favrskov.

Nu er Skaghøj ved at være fyldt op, og derfor har Favrskov Kommune taget en ny bygning i brug. Det drejer sig om den tidligere skole på Voldbyvej 5-7 i Hammel, hvor op mod 40 boliger kan indrettes.

Her har man også brug sofaer, spiseborde, reoler og lignende møbler, men denne gang har tilstrømningen af frivillige ikke været helt så stor som sidst, fortæller Margit S. Larsen, formand for Røde Kors i Hadsten-Hinnerup.

- Måske tror folk ikke, at der er brug for hjælpen længere, men det er der. Og man kan stadig nå at hjælpe, hvis ikke man nåede det sidste gang. Både med enkelte rum eller hele lejligheder.

Hvis du vil adoptere en lejlighed eller et rum, så kan du kontakte Janni Haugaard på janha@favrskov.dk.