Læser i med, politikere? Her mener borgerne, der kan spares
En hundeskov i Hadsten, mørklægning af kommunekontorerne og lavere løn til politikerne er blandt de spareforslag, som Favrskovs borgere har skrevet på Facebook i den forgange uge.
For Favrskov Kommune skal spare 75 millioner kroner, og har derfor bedt borgerne om at komme med deres forslag til, hvor garnet skal strammes og snittes lægges, når sparekniven skal svinges.
Vi har samlet et udpluk af de mange borgerforslag i denne artikel, så kommunens politikere og forvaltning kan lade sig inspirere til efterårets budgetforhandlinger.
Det kan lyde som en uoverskuelig opgave at spare 75 millioner kroner på de kommunale budgetter.
For uanset hvor man vælger at skære, så er det næsten uundgåeligt, at der vil være mærkbare konsekvenser for borgerne.
Derfor inviterede Favrskov Kommune for nyligt borgerne til at komme med deres bud på, hvor der kan spares. Den forespørgsel har vi sendt videre via Facebook-grupper til borgerne i kommunens fire hovedbyer - Hinnerup, Hammel, Hadsten og Ulstrup - og det har resulteret i en lang række spareforslag.
Vi har samlet nogle af forslagene i denne artikel, så kommunens politikere og forvaltningen kan se dem og - måske - benytte dem til at spare.
Borger i Hadsten på FacebookHjemmeplejen sejler… Jeg aflyser, hvis jeg ikke er hjemme og derfor ikke har brug for hjælp, men 9 ud af 10 (gange, red.), så kommer de alligevel, fordi de har glemt at aflyse. Det sker tit, og det er jo helt tosset!
Sluk lyset efter dig!
Et forslag, der går igen på tværs af de fire grupper, er, at de kommunalt ansatte skal blive bedre til at slukke lyset.
Flere borgere med natarbejde har nemlig observeret, at lyset i de kommunale bygninger brænder efter endt arbejdstid. Den slags koster på elregningen. Og det giver overhovedet ikke mening, skriver en borger i Hadsten-gruppen.
- Det vil være en fin idé at begynde med at slukke lys om natten og i helligdage i de offentlige bygninger f. eks rådhuset på Skovvej i Hinnerup. Der brænder ofte lys, f.eks hele påsken og andre tider. Jeg arbejder som udekørende nattevagt og har set det et utal af gange overalt i kommunen.
Og en anden borger mener, at man kan gå ét skridt videre, hvis der for alvor skal spares på elregningen.
- Man kunne godt forestille sig at der ikke alene er lys på mange kontorbygninger om natten unødvendigt. Men også at mange lod deres computer stå tændt natten over - og printere osv. Eller lys på en parkeringsplads som ikke blev brugt om natten. Tror der kan spares en del på el-regninger rundt omkring.
Skal politikerne gå ned i løn?
Og så er der dem, der mener, at Favrskovs politikere selv bør gå forrest og svinge sparekniven over deres egne lønninger. Det er faktisk det forslag, flest borgere kommer med.
- Politikernes lønninger og pensioner kunne være det første sted de spare, skriver en borger i Hammel-gruppen, som 13 andre har 'syntes godt om'.
En lignende kommentar finder vi også i Hadsten-gruppen, hvor en borger skriver følgende.
- De har jo for nylig sat deres eget honorar op. Begynd med at sætte det ned igen. Mange bække små.
Men er det virkelig sandt, at Favrskovs politikere for nyligt har sat deres egne honorarer op? Det er en sandhed med modifikationer.
For efter det forrige kommunalvalg i 2017 blev byrådsmedlemmernes vederlag ganske rigtigt sat op, men kun fordi udvalgsformændenes vederlag blev sat tilsvarende ned.
Et almindeligt byrådsmedlem får i 2022 fået et grundbeløb på 96.687 kroner, og det matcher vederlaget i omegnskommunerne Norddjurs, Syddjurs og Odder.
Derudover får byrådsmedlemmerne et vederlag, hvis vedkommende er medlem af et udvalg - og det er alle byrådsmedlemmer været i den indeværende byrådsperiode. I 2022 giver det 54.361 kroner at være medlem af et stående politisk udvalg, mens borgmester Lars Storgaard får et vederlag på 1.087.210 kroner.
- Hjemmeplejen sejler
Et af de mere konkrete spareforslag kommer fra en borger, der har haft nogle ærgerlige oplevelser med hjemmeplejen.
- Hjemmeplejen sejler… Jeg aflyser, hvis jeg ikke er hjemme og derfor ikke har brug for hjælp, men 9 ud af 10 (gange, red.), så kommer de alligevel, fordi de har glemt at aflyse. Det sker tit, og det er jo helt tosset!
En anden mener, at man ved at skære i administrationen kan spare penge, uden at det får konsekvenser for ældreplejen.
- Et udmærket sted at starte kunne være de kolde hænder, der holder sig selv igang. Jeg er helt sikker på, man kan komme i mål med fornuftige prioriteringer, også uden det går ud over madpakker og ældreomsorg.
Det synspunkt vækker genklang hos en anden medborger, som mener, at man kan spare penge, ved at gøre op med den 'tåbelige registrering i ældreplejen', som ifølge ham 'kun er til for kontorfolkets skyld'.
Netop administration og bureaukrati er noget, som flere borgere mener, der skal skæres ned på. En borger skriver, uden at uddybe yderligere, at man bør 'fyre 90 procent af administrationen', mens andre med lignende synspunkter sætter flere ord på deres forslag.
- Find et mere konstruktivt arbejde til flertallet af de medarbejdere, der detailbudgetterer, laver løbende budgetopfølgninger og kontroller i et omfang at alle må miste overblikket.
Mere biodiversitet, større besparelser
Og så er der de helt konkrete spareforslag.
I Hadsten foreslår flere borgere, at man slår to fluer med ét smæk, ved at skære ned på græsslåningen.
Det vil nemlig både spare penge og gavne biodiversiteten. Det kan gøres ved at etablere en hundeskov, foreslår en borger.
- Lav den nederste del af Lilleåparken i Hadsten (op mod ringvejen) til hundeskov (der behøver ikke at være træer i denne "hundeskov") Så sparer i at slå græs og det vil være virkelig godt for biodiversiteten.
Og i Hadsten-gruppen har en kommunalt ansat borger et andet spareforslag, der kan give resultater allerede om et halvt år.
- Drop julegaven til offentlige ansatte, skriver borgeren, som selv er klar til at løfte sin del af sparebyrden på 75 millioner kroner.
Hvorvidt de offentligt ansatte må undvære julegaverne må tiden vise, men hermed er borgerforslagene i hvert fald givet videre til de ansvarlige.