Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Hvordan får man mere mandlig arbejdskraft ind i et fag, der traditionelt har været mest for kvinder? Favrskov Kommune mangler dagplejere mere eller mindre overalt i kommunen. Derfor forsøgte de sig i 2018 med 'Tør du'-kampagnen, som skulle vise, at alle kan være dagplejere. I dag er tre af kommunens 181 dagplejere mænd. Og det samlede tal er stadig faldende. Foto: Favrskov Kommune

Hvad sker der med dagplejen i Favrskov?

Som nybagt far til en lille dreng på tre måneder har jeg for ganske nyligt oplevet, hvordan der åbner sig en ukendt verden af svære spørgsmål, man skal søge svar på, når man skal være forælder for første gang.

For hvordan er man egentlig en god far? Hvordan vil jeg opdrage mit barn? Og hvad sker der med parforholdet, arbejdslivet og de sociale relationer, når den lille ny melder sin ankomst?

Oveni i bunken af livets store spørgsmål melder der sig også snart en række praktiske spørgsmål.

For hvilken klapvogn egner sig egentlig bedst til at køre i både by og skov? Hvor mange bandeord kan man nå at ytre på de ti minutter (ofte flere), det tager at klappe barnevognen sammen og Tetris-anbringe den i bagagerummet på sin Citroën C3? Og skal barnet i vuggestue eller dagpleje?

Det kan være en grænseoverskridende oplevelse, første gang man sender sine små poder ud i armene på fremmede mennesker. Derfor har mange selvsagt også en stærk holdning til, hvilket miljø deres guldklumper skal færdes i, når de stifter bekendtskab med deres første institution.

I en årrække har størstedelen af Favrskovs forældre til 0-2-årige valgt dagplejen som børnenes første landingsplads på deres institutionsrejse.

Her bliver børnene en del af en tætknyttet lille gruppe, typisk på fire børn, nogle gange på fem, som sammen med dagplejeren udgør en tryg og genkendelig gruppe.

Men antallet af dagplejebørn i Favrskov er faldende. Det har det været gennem flere år. Ikke fordi flere fravælger dagplejen, men fordi der simpelthen står færre og færre dagplejere til rådighed.

Sådan er det i hele landet. Antallet af børn, der passes i danske dagplejer, er blevet halveret på ti år. Og selvom det ikke står helt så slemt til i Favrskov, så fornægter udviklingen sig ikke her i vort pastorale.

I Laurbjerg-området er antallet af dagplejere således faldet fra omkring 22-23 til otte på ti år, fortæller en dagplejer fra området. Og det skaber et pres. Både på de tilbageværende dagplejere - som skal passe flere børn end de fire, de normalt er normeret til - og på forvaltningen, som i stedet må etablere nye vuggestuepladser.

Den slags koster penge. For nye vuggestuepladser kræver ofte nye lokaler. Og i disse tider, hvor prisen på byggematerialer stiger hastigt, kan det være en dyr fornøjelse at bygge nyt. Især i Favrskov, der oven i hatten skal forvente en snarlig reduktion i anlægsbudgettet som følge af den seneste økonomiaftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.

Men hvorfor bliver der egentligt færre dagplejere i Favrskov? Og kan man ikke gøre noget for at vende udviklingen?

De spørgsmål har vi stillet lederen af den kommunale dagpleje, Dorte Mørk. Hun lægger ikke skjul på, at dagplejen står overfor en stor rekrutteringsudfordring. For befolkningen vokser og børnetallet stiger, og det kræver nye pasningspladser.

En af udfordringerne er, at kommunen har flere dagplejere, som nærmer sig enden på deres arbejdsliv, som Dorte Mørk forklarer. Det er helt naturligt, at de skal på pension eller efterløn, men de er svære at erstatte. For tiderne skifter og de yngre generationer bliver ikke altid så længe i deres jobs, som de ældre, vurderer hun.

59-årige Kirsten Lysdal Lange er en del af den generation, der så småt er begyndt at forlade faget. Hun har været dagplejer i Laurbjerg i 26 år, og det har hun nydt - ingen tvivl om det. For livet som dagplejer er både spændende og givende, men det kan også være hårdt og krævende. Og derfor er tiden kommet til at give stafetten videre.

Men Kirsten Lysdal Lange frygter, at dagplejen bliver mindre og mindre i fremtidens Favrskov. Ifølge hende er arbejdsugen typisk på 48 timer, og det kræver sin kvinde - eller mand. Det er en livsstil, som hun siger, og det er ikke for alle. Vi har talt med hende om de gode og de svære sider af tilværelsen som dagplejer, og spurgt, om hun kan anbefale den yngre generation at give sig i kast med dagplejer-livet.

God læselyst.

P.S.

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet. Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af vores fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news. Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Favrskov.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an. Derfor vil du stadig modtage dette nyhedsbrev gratis, hvor vi hver gang giver vores bud på nogle udvalgte historier fra Favrskov.

Og skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til det hele, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Det er her, i den ofte udskældte kommunale bygning i Hvorslev, at Favrskov Kommunes Børn- og Kulturforvaltning har hjemme. Her sidder dagplejekontoret også og arbejder med de rekrutteringsudfordringer, der findes i det meste af kommunen.

Dagplejen i Favrskov mangler personale: - Vi søger næsten hele tiden

Dagplejen i Favrskov er under pres. Kommunen har svært ved at rekruttere nye dagplejere, og det samlede antal dagplejere falder samtidig langsomt, men sikkert, trods talrige og vedholdende forsøg på at rekruttere og fastholde ny arbejdskraft.

Samtidig stiger børnetallet og efterspørgslen efter pasning til de 0-2-årige. Flere og flere af de små bliver sendt i vuggestue, men det koster kommunen penge, for det er dyrt og tager tid at bygge nye institutioner.

Det faldende antal dagplejere skyldes blandt andet, at flere går på efterløn og pension, mens de unge er svære at tiltrække. Betyder det, at dagplejen langsomt forsvinder? Vi har talt med lederen af den kommunale dagpleje, Dorte Mørk, om udfordringerne i dagplejen i Favrskov.

De sidste ti år er antallet af børn i Favrskovs dagplejer faldet betydeligt. Kommunen er udfordret af, at man har haft svært ved at rekruttere og fastholde dagplejere, og det har resulteret i en større bevægelse mod daginstitutionerne. Selvom forvaltningen konstant arbejder på at skaffe flere dagplejere, går rekrutteringen ikke som håbet.

Dagpleje eller vuggestue? Det er et valg, som mange af Favrskovs forældre skal træffe, inden arbejdet kalder dem tilbage fra barslen. Og et valg, som i de senere år i stigende grad er faldet ud til vuggestuens fordel.

For færre og færre af Favrskovs små børn bliver sendt i dagpleje. Det viser tal fra Favrskov Kommune.

Flere af Favrskovs børn kommer i vuggestue, mens antallet af dagplejebørn falder. Det viser kommunens egne tal. Pr. 1. maj 2022 er tallet faldet yderligere til 608 dagplejebørn.

I 2016 blev 76 procent af de børn 0-2-årige, hvor forældrene ønskede pasning, indskrevet i den kommunale dagpleje. I 2021 var tallet faldet til 60 procent, og de seneste tal fra maj 2022 viser, at antallet af dagplejebørn i Favrskov er faldet yderligere.

608 børn var i sidste måned indskrevet i den kommunale dagpleje, og dermed fortsætter den faldende tendens. Og antallet af dagplejere er også faldet, fortæller Dorte Mørk, leder af Favrskov Kommunes dagplejekontor.

- Der er blevet færre dagplejere i Favrskov. Da jeg blev ansat, for omtrent syv år siden, var der omkring 220 dagplejere. Tallet varierer fra måned til måned, men pr. 1. maj 2022 ligger tallet på 181, fortæller dagplejelederen.

Manglen på dagplejere har resulteret i, at kommunen er blevet tvunget til at gå nye veje for at finde pasning til Favrskovs yngste. Et eksempel er det økonomiske tilskud til hjemmepasning af egne børn, men der er også blevet etableret flere vuggestuepladser i Favrskov.

Det er ikke et problem i sig selv, forklarer Dorte Mørk, for dagplejen er ikke bedre end vuggestuen. De to pasningstyper tilbyder bare noget forskelligt, forklarer hun.

- Det dagplejen kan, er at etablere et lille, hjemligt miljø, hvor børnene er sammen med den samme voksne hele dagen, hver dag. Det er der nogle forældre, der foretrækker.

Flere går på pension end vi kan nå at ansætte

I Laurbjerg bor 59-årige Kirsten Lysdal Lange, der har været dagplejer i 26 år.

- For ti år siden var der 22-23 dagplejere her i området. Nu er der otte, siger hun.

Det er trist, synes Kirsten Lysdal Lange. Hun har altid nydt sit arbejde som dagplejer, indtil en kronisk sygdom for nylig tvang hende til at stoppe. Nu er hun bekymret for dagplejens fremtid i Laurbjerg-området.

- Der er én af de tilbageværende otte dagplejere, der er 60 år og én, der er 58 år. Så vi er tre, der er på vej på pension. Når de en dag stopper, så er det en meget lille gruppe, vi har tilbage i Laurbjerg-området.

Det er ikke kun i Laurbjerg-området, at flere dagplejere nærmer sig pensionsalderen. Det er en gennemgående tendens i hele kommunen, forklarer Dorte Mørk.

- Vi har en personalesammensætning, som ligger lidt i den høje aldersende. Så vi har dagplejere, der naturligt går på efterløn. Det er der flere, der gør, end vi kan nå ansætte.

Dorte Mørk, leder af den kommunale dagplejeindsats i Favrskov Kommune. Privatfoto.

Derfor forsøger kommunen at ansætte nye dagplejere i alle aldre, men det er ikke altid let at fastholde de yngre dagplejere, fortæller Dorte Mørk.

- Nogle af dem, vi har ansat, kommer fra en anden generation, hvor man blev længere i sit job. Det gør man ikke på samme måde i dag. Flere skifter job. Nogle finder ud af, at de vil prøve noget andet efter en årrække, og der er også nogle med andre uddannelser, som efter nogle år vælger at gå tilbage til et andet erhverv.

Søger hele tiden nye dagplejere

For at imødekomme problemet søger Favrskov Kommune hele tiden nye dagplejere, fortæller Dorte Mørk. I Hadsten og Hinnerup er der altid behov for nye dagplejere, men også i Lading, Hammel og kommunens vestlige egne forsøger man næsten hele tiden at rekruttere.

Men det er svært at tiltrække nok nye dagplejere, siger Dorte Mørk. For dagplejesektoren er ikke det eneste sted, der har brug for arbejdskraft. Det har ældresektoren, sundhedssektoren og andre lignende erhverv også. Ledigheden er næsten historisk lav, og der er kun de ansøgere, der er, som Dorte Mørk siger.

Derfor falder antallet af dagplejere i Favrskov, selvom der hele tiden bliver ansat nye.

- Vi ansætter faktisk hele tiden, men bare ikke tilsvarende den afgang, vi også oplever. Når så børnetallet samtidig stiger, og mange flytter til kommunen, så har vi lidt en udfordring.

Det har betydet, at nogle daginstitutioner og dagplejere i en længere periode har udnyttet kapaciteten fuldt ud. Det er dagplejekontoret opmærksomme på, siger Dorte Mørk.

- I perioder kan den enkelte dagplejer have fem børn, men vi ser helst, at man som dagplejer har fire børn, så der er mere overskud. Vi er meget opmærksomme på at minimere antallet af dagplejere med fem børn mest muligt, men det betyder ikke, at vi er i mål.

Et landsdækkende problem

Det er ikke kun i Favrskov, at andelen af børn, der bliver passet af en kommunal dagplejer, er faldende. Den samme tendens er tydelig på tværs af landet, og ifølge Danmarks Statistik er antallet af danske børn der passes i dagpleje blevet halveret de sidste 10 år.

I Favrskov har man derfor forsøgt sig med forskellige kampagner, der skal få flere til at melde sig som dagplejere. I 2018 lancerede kommunen en kampagne, hvor en tatoveret mand med en motorcykel på kasketten tonede frem i både avisartikler, annoncer og på siden af busser.

'Tør du'-kampagnen fra 2018 havde til formål at tiltrække nye dagplejere i forskellige aldre og køn. Den kunne ses på siden af busser og i forskellige aviser. I dag er tre af kommunens 181 dagplejere mænd.

Han skulle overbevise folk om, at alle typer kan være dagplejere i Favrskov, men det er stadig hovedsageligt kvinder, der melder sig som dagplejere i Favrskov. Ud af kommunens 181 dagplejere er kun tre af dem mænd, fortæller Dorte Mørk.

- Men vi forsøger hele tiden at gå nye veje i forhold til rekruttering, siger hun og uddyber.

- Det skifter, hvad der giver pote. Men vi ved, at det ofte giver gode resultater, når dagplejerne selv aktiverer deres lokale netværk. Det bruger vi hver gang, for det virker.

Hvad er succeskriteriet?

Manglen på dagplejere betyder, at kommunen må se på andre veje, når der skal skabes pasningspladser til de yngste borgere.

I Laurbjerg er der netop åbnet en vuggestuegruppe i Børnehuset Skattekisten, som hidtil kun har haft børnehavebørn. At bygge nye vuggestuer koster penge, og kommunen skal spare op mod 75 millioner i de kommende tre år.

Derfor vil det økonomisk set være fordelagtigt, hvis man kunne få flere dagplejere ind i folden, men efter næsten ti års uafbrudt tilbagegang for dagplejen kan det virke som en uoverkommelig opgave at få tendensen vendt. Så hvad stiler dagplejen i Favrskov egentlig efter?

Hvad er succeskriteriet for jer?

- At få så mange ansøgere, som vi overhovedet kan. Vi kommer ikke til at sætte os ned og sige, at det ikke lykkedes. Vi vil blive ved med at undersøge, om vi på nogen mulig måde kan gøre det mere attraktivt, at være dagplejer i Favrskov, siger Dorte Mørk afslutningsvist.

- Dagplejen er et lille og nært miljø. Det giver børnene ro, nærvær og måske også lidt mere overskuelighed. Her møder de den samme voksne og man har en tæt relation, fortæller Kirsten Lynge Larsen, som har været dagplejer i 26 år i Laurbjerg-området. På billedet ses en dagpleje på tur.

Efter 26 år stopper Kirsten som dagplejer: - Jeg frygter, at der er en meget lille dagpleje, vi får i fremtiden

Kirsten Lysdal Lange har været dagplejer i næsten halvdelen af sit liv, og hun lægger ikke skjul på, at det har været en fornøjelse. Der er en stor grad af frihed og selvbestemmelse i arbejdet med de 0-2-årige, og det vil den 59-årige Laurbjerg-borger anbefale til de fleste.

Men arbejdet som dagplejer er ikke en dans på roser, understreger hun. For arbejdsugen er typisk på 48 timer, nogle gange mere, og der kan være både støj og stress. Derfor forstår hun godt, at arbejdet som dagplejer måske ikke er for alle. Men det bekymrer hende, at frafaldet er så stort, som det har været i hendes nærområde.

For i Laurbjerg og omegn var der 22-23 dagplejere for ti år siden, anslår Kirsten Lysdal Lange. Nu er der otte. Og det er ærgerligt, for dagplejen er et godt sted for børnene, synes hun. Vi har talt med hende om tilværelsen som dagplejer, hendes eget stop i faget og spurgt, hvordan hun vil sælge jobbet til den yngre generation.

59-årige Kirsten Lysdal Lange har været dagplejer i Laurbjerg i 26 år, men snart forlader hun faget. Det er hun ikke ene om, for på tværs af Favrskov falder antallet af dagplejere, og det er især den ældre generation, der forlader faget. Det bekymrer Kirsten Lysdal Lange, som har set et stort frafald i antallet af dagplejere i hendes nærområde i Laurbjerg, der tidligere har været fyldt med andre dagplejere.

Da Kirsten Lysdal Lange besluttede sig for at blive dagplejer i 1996, havde hun faktisk allerede et job hos SKAT, hvor hun lavede forskudsregistreringer.

Det var et udmærket arbejde, men så fik Kirsten Lysdal Lange børn, og det fik hende til at gentænke arbejdstilværelsen. Hun ville gerne være en større del af sine børns dagligdag, og det kunne hun blive som dagplejer i eget hjem.

For her kunne hendes egne børn indgå i normeringen og blive passet hjemme. Det var en helt anderledes hverdag end jobbet hos SKAT, og Kirsten Lysdal Lange var solgt.

- Det var, og ér, et fedt job at have. At se de små væsner vokse op og blive til små mennesker. Det er en gave at være sammen med de små rollinger.

I dag har Kirsten Lysdal Lange været ansat i dagplejen i 26 år, men nu lakker tilværelsen som dagplejer efterhånden mod enden for den 59-årige Laurbjerg-borger.

Hun har fået en kronisk sygdom, som ikke er forenelig med tilværelsen som dagplejer, og derfor trækker hun stikket, selvom hun egentlig gerne ville være fortsat.

Kirsten Lysdal Lange er ikke alene. I Favrskov stopper flere dagplejere for at gå på enten efterløn eller pension, og bare i Laurbjerg-området er man gået fra 22-23 dagplejere for ti år siden til otte, når Kirsten Lysdal Lange går på pension, fortæller hun selv.

- Mange af dem, der var med til at starte dagplejen op herude, er gået på pension i dag. Mange af de ældre damer, som jeg selv snart tilhører, er gået fra. Der er 14 dagplejere, der er stoppet herude i Laurbjerg-området, 9 er gået på pension og 5 har fundet andet arbejde. To af dem var endda kun dagplejere kortvarigt.

Bekymret for dagplejens fremtid

Manglen på dagplejere presser systemet. I Laurbjerg har man startet en ny vuggestue i Børnehuset Skattekisten, for at etablere flere pladser til områdets yngste.

- Det første hun sagde var, at de 48 arbejdstimer var en af årsagerne til at hun stoppede. Og jeg ved ikke, om der er mange unge i dag, der har lyst til at arbejde 48 timer.

Kirsten Lysdal Lange, dagplejer i 26 år

Det bekymrer Kirsten Lysdal Lange. Ikke fordi vuggestuen ikke er et godt og trygt tilbud til børnene - det er det helt bestemt, understreger hun alvorligt - men fordi hun er bekymret for dagplejens fremtid.

- Jeg frygter, at der er en meget lille dagpleje, vi får i fremtiden. Eller at man nedlægger den helt. Det ville være ærgerligt, synes jeg.

For dagplejen er grundlæggende et rigtigt godt sted for børnene at være, mener Kirsten Lysdal Lange.

- Dagplejen er et lille og nært miljø. Det giver børnene ro, nærvær og måske også lidt mere overskuelighed. Her møder de den samme voksne og man har en tæt relation. Børnene bliver en del af dagplejerens hverdag og for mange dagplejebørn bliver de endda lille del af familien.

48 timers arbejdsuge er en livsstil

Manglen på arbejdskraft i dagplejen stiller nogle steder større krav til dem, der allerede er dagplejere. For når kapaciteten mindskes, skal dagplejerne nogle tage fem børn ind i stedet for de fire børn, som man normalt stiler efter.

Det kan være hårdt med fem børn, fortæller Kirsten Lysdal Lange, men det er ikke ubetinget en dårlig ting, mener hun.

- Har du fem børn, så er du på arbejde hele tiden. Selvfølgelig kan det være enormt hårdt, men det kan også være sjovt og spændende, hvis man ellers er til det. Jeg havde på et tidspunkt fem drenge, de var nogle lømler, men det er den bedste gruppe, jeg nogensinde har haft. Der skulle bare ske noget, og vi byggede huler og legede med vand.

Det er vigtigt for Kirsten Lysdal Lange at sige, at hun ikke er interesseret i at kritisere dagplejen. Hun har nydt tilværelsen som dagplejer, og har været glad for den kommunale ledelse. Men hun lægger ikke skjul på, at jobbet også er krævende. Arbejdsugen er typisk på 48 timer, og det gør jobbet til en livsstil, fortæller hun.

- Der var en kollega, der engang kaldte det en livsstil, og det synes jeg er rigtigt. For Børnene bliver en del af din familie og du tænker dagplejen ind i alt hvad du laver. Vi arbejder 48 timer om ugen. Det er mange timer, man skal arbejde og maden koster også en formue for tiden. Det gør det selvfølgelig ikke nemmere at være dagplejer.

Flere af Favrskovs børn kommer i vuggestue, mens antallet af dagplejebørn falder. Det viser kommunens egne tal. I 2022 er tallet faldet yderligere.

Kan du lide frihed under ansvar, så bliver dagplejer

Umiddelbart inden vores interview har Kirsten Lysdal Lange talt i telefon med en veninde, der også er tidligere dagplejer.

- Jeg ville lige vende nogle ting med hende. Høre om hendes oplevelser som dagplejer, fortæller Kirsten Lysdal Lange og fortsætter.

- Det første hun sagde var, at de 48 arbejdstimer var en af årsagerne til at hun stoppede. Og jeg ved ikke, om der er mange unge i dag, der har lyst til at arbejde 48 timer.

Hvis du skulle 'sælge' jobbet som dagplejer, hvad ville du så lægge vægt på?

- Så ville jeg sælge den på nærværet. Helt klart. Arbejdet kommer til dig. Man kan også blive helt vildt stresset, det er klart. Der kan være støj, når man har en lille børneflok, men man skal ikke være på kontoret hver dag klokken otte. Man er derhjemme, i sine egne rammer, og der er en enorm frihed.

Og netop friheden er vigtig for Kirsten Lysdal Lange. Hun bor tæt på skoven og et stort grønt areal, og det har hun udnyttet som dagplejer.

- Man planlægger selv din dag, og det har jeg været glad for. Man har frihed under ansvar, for der er selvfølgelig nogle strukturer og pædagogiske rammer, man skal arbejde indenfor, men i det store hele bestemmer man selv. Hvis man kan lide den frihed, så vil man trives i jobbet.

Videre til vuggestuen

Kirsten Lysdal Lange ville gerne være fortsat i den kommunale dagpleje, men som dagplejer arbejder man fuld tid, og det kan Kirsten Lysdal Lange ikke længere.

- Jeg vil gerne levere et godt billede af dagplejen, for jeg har været meget glad for mit job, men det er også et hårdt arbejde med et kæmpe ansvar, fortæller hun og fortsætter.

- Så da jeg blev diagnosticeret med en kronisk sygdom, vidste jeg, at hvis jeg skulle bevare min livskvalitet, så skulle jeg stoppe nu.

Men Kirsten Lysdal Lange er ikke klar til at give helt slip på arbejdet med de mindste borgere. Hun vil gerne arbejde videre i en af kommunens vuggestuer - et jobskifte, der er symptomatisk for udviklingen på området.

- Jeg er i gang med at se, om jeg kan starte i en vuggestue på deltid. Der kan jeg jo få 10, 20, eller måske 30 timer om ugen, for man kan jo ikke få deltid i dagplejen.