Dagplejen i Favrskov mangler personale: - Vi søger næsten hele tiden
Dagplejen i Favrskov er under pres. Kommunen har svært ved at rekruttere nye dagplejere, og det samlede antal dagplejere falder samtidig langsomt, men sikkert, trods talrige og vedholdende forsøg på at rekruttere og fastholde ny arbejdskraft.
Samtidig stiger børnetallet og efterspørgslen efter pasning til de 0-2-årige. Flere og flere af de små bliver sendt i vuggestue, men det koster kommunen penge, for det er dyrt og tager tid at bygge nye institutioner.
Det faldende antal dagplejere skyldes blandt andet, at flere går på efterløn og pension, mens de unge er svære at tiltrække. Betyder det, at dagplejen langsomt forsvinder? Vi har talt med lederen af den kommunale dagpleje, Dorte Mørk, om udfordringerne i dagplejen i Favrskov.
Dagpleje eller vuggestue? Det er et valg, som mange af Favrskovs forældre skal træffe, inden arbejdet kalder dem tilbage fra barslen. Og et valg, som i de senere år i stigende grad er faldet ud til vuggestuens fordel.
For færre og færre af Favrskovs små børn bliver sendt i dagpleje. Det viser tal fra Favrskov Kommune.
I 2016 blev 76 procent af de børn 0-2-årige, hvor forældrene ønskede pasning, indskrevet i den kommunale dagpleje. I 2021 var tallet faldet til 60 procent, og de seneste tal fra maj 2022 viser, at antallet af dagplejebørn i Favrskov er faldet yderligere.
608 børn var i sidste måned indskrevet i den kommunale dagpleje, og dermed fortsætter den faldende tendens. Og antallet af dagplejere er også faldet, fortæller Dorte Mørk, leder af Favrskov Kommunes dagplejekontor.
- Der er blevet færre dagplejere i Favrskov. Da jeg blev ansat, for omtrent syv år siden, var der omkring 220 dagplejere. Tallet varierer fra måned til måned, men pr. 1. maj 2022 ligger tallet på 181, fortæller dagplejelederen.
Manglen på dagplejere har resulteret i, at kommunen er blevet tvunget til at gå nye veje for at finde pasning til Favrskovs yngste. Et eksempel er det økonomiske tilskud til hjemmepasning af egne børn, men der er også blevet etableret flere vuggestuepladser i Favrskov.
Det er ikke et problem i sig selv, forklarer Dorte Mørk, for dagplejen er ikke bedre end vuggestuen. De to pasningstyper tilbyder bare noget forskelligt, forklarer hun.
- Det dagplejen kan, er at etablere et lille, hjemligt miljø, hvor børnene er sammen med den samme voksne hele dagen, hver dag. Det er der nogle forældre, der foretrækker.
Flere går på pension end vi kan nå at ansætte
I Laurbjerg bor 59-årige Kirsten Lysdal Lange, der har været dagplejer i 26 år.
- For ti år siden var der 22-23 dagplejere her i området. Nu er der otte, siger hun.
Det er trist, synes Kirsten Lysdal Lange. Hun har altid nydt sit arbejde som dagplejer, indtil en kronisk sygdom for nylig tvang hende til at stoppe. Nu er hun bekymret for dagplejens fremtid i Laurbjerg-området.
- Der er én af de tilbageværende otte dagplejere, der er 60 år og én, der er 58 år. Så vi er tre, der er på vej på pension. Når de en dag stopper, så er det en meget lille gruppe, vi har tilbage i Laurbjerg-området.
Det er ikke kun i Laurbjerg-området, at flere dagplejere nærmer sig pensionsalderen. Det er en gennemgående tendens i hele kommunen, forklarer Dorte Mørk.
- Vi har en personalesammensætning, som ligger lidt i den høje aldersende. Så vi har dagplejere, der naturligt går på efterløn. Det er der flere, der gør, end vi kan nå ansætte.
Derfor forsøger kommunen at ansætte nye dagplejere i alle aldre, men det er ikke altid let at fastholde de yngre dagplejere, fortæller Dorte Mørk.
- Nogle af dem, vi har ansat, kommer fra en anden generation, hvor man blev længere i sit job. Det gør man ikke på samme måde i dag. Flere skifter job. Nogle finder ud af, at de vil prøve noget andet efter en årrække, og der er også nogle med andre uddannelser, som efter nogle år vælger at gå tilbage til et andet erhverv.
Søger hele tiden nye dagplejere
For at imødekomme problemet søger Favrskov Kommune hele tiden nye dagplejere, fortæller Dorte Mørk. I Hadsten og Hinnerup er der altid behov for nye dagplejere, men også i Lading, Hammel og kommunens vestlige egne forsøger man næsten hele tiden at rekruttere.
Men det er svært at tiltrække nok nye dagplejere, siger Dorte Mørk. For dagplejesektoren er ikke det eneste sted, der har brug for arbejdskraft. Det har ældresektoren, sundhedssektoren og andre lignende erhverv også. Ledigheden er næsten historisk lav, og der er kun de ansøgere, der er, som Dorte Mørk siger.
Derfor falder antallet af dagplejere i Favrskov, selvom der hele tiden bliver ansat nye.
- Vi ansætter faktisk hele tiden, men bare ikke tilsvarende den afgang, vi også oplever. Når så børnetallet samtidig stiger, og mange flytter til kommunen, så har vi lidt en udfordring.
Det har betydet, at nogle daginstitutioner og dagplejere i en længere periode har udnyttet kapaciteten fuldt ud. Det er dagplejekontoret opmærksomme på, siger Dorte Mørk.
- I perioder kan den enkelte dagplejer have fem børn, men vi ser helst, at man som dagplejer har fire børn, så der er mere overskud. Vi er meget opmærksomme på at minimere antallet af dagplejere med fem børn mest muligt, men det betyder ikke, at vi er i mål.
Et landsdækkende problem
Det er ikke kun i Favrskov, at andelen af børn, der bliver passet af en kommunal dagplejer, er faldende. Den samme tendens er tydelig på tværs af landet, og ifølge Danmarks Statistik er antallet af danske børn der passes i dagpleje blevet halveret de sidste 10 år.
I Favrskov har man derfor forsøgt sig med forskellige kampagner, der skal få flere til at melde sig som dagplejere. I 2018 lancerede kommunen en kampagne, hvor en tatoveret mand med en motorcykel på kasketten tonede frem i både avisartikler, annoncer og på siden af busser.
Han skulle overbevise folk om, at alle typer kan være dagplejere i Favrskov, men det er stadig hovedsageligt kvinder, der melder sig som dagplejere i Favrskov. Ud af kommunens 181 dagplejere er kun tre af dem mænd, fortæller Dorte Mørk.
- Men vi forsøger hele tiden at gå nye veje i forhold til rekruttering, siger hun og uddyber.
- Det skifter, hvad der giver pote. Men vi ved, at det ofte giver gode resultater, når dagplejerne selv aktiverer deres lokale netværk. Det bruger vi hver gang, for det virker.
Hvad er succeskriteriet?
Manglen på dagplejere betyder, at kommunen må se på andre veje, når der skal skabes pasningspladser til de yngste borgere.
I Laurbjerg er der netop åbnet en vuggestuegruppe i Børnehuset Skattekisten, som hidtil kun har haft børnehavebørn. At bygge nye vuggestuer koster penge, og kommunen skal spare op mod 75 millioner i de kommende tre år.
Derfor vil det økonomisk set være fordelagtigt, hvis man kunne få flere dagplejere ind i folden, men efter næsten ti års uafbrudt tilbagegang for dagplejen kan det virke som en uoverkommelig opgave at få tendensen vendt. Så hvad stiler dagplejen i Favrskov egentlig efter?
Hvad er succeskriteriet for jer?
- At få så mange ansøgere, som vi overhovedet kan. Vi kommer ikke til at sætte os ned og sige, at det ikke lykkedes. Vi vil blive ved med at undersøge, om vi på nogen mulig måde kan gøre det mere attraktivt, at være dagplejer i Favrskov, siger Dorte Mørk afslutningsvist.