Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Økonomiaftalen mellem regeringen og KL giver Favrskov Kommune 12 millioner mindre til anlæg i 2023 end sidste års aftale. Derfor er borgmester Lars Storgaard da heller ikke tilfreds med udfaldet af forhandlingerne mellem stat og kommuner. Foto: Jesper Rehmeier

Solceller og mørke skyer i Favrskov

En del borgmestre rundt om i landets kommuner går og hænger med mulen i disse dage.

Inklusiv Lars Storgaard, Favrskovs Konservative førstepolitiker.

Hængemulerne skal tilskrives den økonomiaftale for 2023, som regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) onsdag aften gav håndslag på. En aftale, som så afgjort ikke lægger op til en forbrugsfest.

Kommunerne får i 2023 18,5 milliarder til anlæg. I 2022, altså med sidste års aftale, var der 20,2 milliarder kroner i pengeposen. Politiske kommentatorer tøver ikke med at omtale økonomiaftalen som "stram". Lars Storgaard kalder den sågar "krisestram".

I Favrskov Kommune, hvor alle i byrådet kan blive enige om, at der er behov for nye daginstitutioner, plejecentre og renoveringer på flere skoler, betyder aftalen helt konkret, at der i 2023 bliver 12 millioner kroner mindre at bygge for. Ud af en anlægsramme på 110 millioner kroner.

Det kan mærkes.

- Det kan betyde, at udskudte anlægsprojekter fra sidste år må udskydes yderligere. Vi skal prioritere benhårdt, og det skulle vi allerede i forvejen, for der er ikke penge til alle projekter, siger Lars Storgaard til FavrskovLIV.

De lokale politikere er i færd med at lægge budgetterne for de kommende år, og også her skal der spares på driften. Faktisk hele 25 millioner kroner om året de næste tre år.

Derfor er der heller ikke noget at sige til det, når Lars Storgaard siger, at Favrskov ikke er et land af mælk og honning for tiden.

- Det er altså ikke et drømmebudget for en ny borgmester det her.

Når man har en lang liste af drømmeprojekter, men kun så mange penge at gøre godt med, skal der prioriteres. Benhårdt. Det har vi vidst længe, og under efterårets valgkamp talte de fleste politikere, inklusiv Lars Storgaard, om, at den borgernære velfærd, altså skoler, daginstitutioner og plejesektoren, skal have førsteprioritet. Det er det samme budskab i dag.

Hvad så med klimaet og den grønne omstilling? 

I økonomiaftalen afsættes der en milliard til investering i grøn omstilling. Og i Favrskov brugte byrådet på det seneste byrådsmøde over 45 minutter på at diskutere et forslag til en ny, lokal klimastrategi, mens en længeventet klimaplan lander lige om lidt.

Der er et bredt ønske om grøn omstilling, men Lars Storgaard forudser, at "vi ikke kan give den fuld skrue der lige nu". Der mangler simpelthen penge i kassen, lyder det.

Tårnhøj inflation, krig i Ukraine og fortsat stigende priser på byggematerialer - er der da ikke et enkelt lyspunkt i dette nyhedsbrev fra FavrskovLIV?

Jo, det er der. For inden længe kommer Favrskov til at lægge jord til et stort grønt energiprojekt af netop den type, som kommunen, og Danmark generelt, så gerne vil se. Nemlig det 55 hektar store solcelleanlæg ved Voldby, som kan levere strøm til 15.000 husstande.

Tidligere på ugen var der borgermøde om projektet, og selvom de nærmeste naboer bestemt ikke er glade over udsigten til de mange solcellepaneler i baghaven, foregik mødet i god ro og orden og uden højlydte, kritiske røster.

Fem naboer bor inden for 200 meter af det projektområdet, og på mødet fik de forklaret, hvordan de kan søge om købsoption samt værditab på deres ejendom. Det har siden 2008 været muligt for naboer til projekter med grøn energi som vindmøller og solceller at søge om økonomisk godtgørelse. Og det er også nødvendigt, for som en udsendt for energiselskabet Better Energy gjorde det klart, så rykker vindmøller og solceller tættere på beboelse, tættere på de steder, hvor strømmen skal bruges, fordi det er her, elnettet er stærkest.

Solcelleprojektet i Voldby er i høring indtil 30. juni, og her kan du finde alt høringsmateriale i form af lokalplaner, miljøvurderingsrapport og så videre.

Her på redaktionen ønsker vi alle en god weekend.

Bliv abonnent på FavrskovLIV

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Favrskov Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Lars Storgaard er ikke glad for den nye økonomiaftale mellem staten og KL. Foto: Benjamin Alexander Helbo.

Lars Storgaard om ny økonomiaftale: - Det bliver altså ikke landet af mælk og honning

Den nye økonomiaftale for 2023 mellem regeringen og kommunerne giver bestemt ikke plads til forbrugsfest. Den er væsentlig dårligere end aftalen fra 2022, og Favrskov kommer næste år til at få 12 millioner kroner mindre til anlægsrammen. 

Lars Storgaard, Favrskovs Konservative borgmester, lægger ikke skjul på, at aftalen gør ondt. Det bliver nu endnu vanskeligere at finde penge til de mange anlægsprojekter, som der er behov for i kommunen. Der er kommunerne i forvejen udfordret, fordi byggepriserne er steget voldsomt. 

Hos Socialdemokratiet har man heller ikke just armene i vejret. Gruppeformand Isabell Friis Madsen er helt enig i behovet for at prioritere benhårdt, men det skal ikke gå ud over klimaet. Partiet præsenterede på seneste byrådsmøde et forslag til en ny klimastrategi, og ifølge Friis Madsen er den grønne dagsorden for vigtig til helt at blive tilsidesat i en stram økonomi.

Der bliver 12 millioner kroner mindre til anlæg end i 2022 med den nye økonomiaftale mellem regeringen og KL. Borgmester Lars Storgaard ærgrer sig over, at det bliver sværere at sikre borgerne en ordentlig service. Socialdemokratiets Isabell Friis Madsen understreger vigtigheden af at huske den grønne dagsorden.

- Det er altså ikke en drømmeaftale for en ny borgmester, det er det ikke. Det bliver ikke et land af mælk og honning.

Sådan siger en ærlig og skuffet Lars Storgaard som reaktion på den økonomiaftale for 2023, der i denne uge blev indgået mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL).

- Det er en stram aftale, og der er helt klart noget krisestemning over den, vurderer Favrskovs borgmester.

Kommunerne får færre penge til anlæg i 2023, end de havde i 2022. I Favrskov får man 12 millioner kroner færre, og med en anlægsramme på i alt 110 millioner kroner, kan det altså mærkes, når der skæres 12 millioner fra.

- Det kan betyde, at udskudte anlægsprojekter fra sidste år må udskydes yderligere. Vi skal prioritere benhårdt, og det skulle vi allerede i forvejen, for der er ikke penge til alle projekter. Dertil kommer fremskrivninger af byggematerialer, hvor priserne stadig stiger. Vi kommer virkelig til at se på, hvad der er nice to have, og hvad der er need to have, vurderer Lars Storgaard.

Lars Storgaard er ikke ligefrem glad for den nye økonomiaftale mellem regeringen og KL. Billedet viser borgmesteren i administrationsbygningen i Hammel, den aften han blev præsenteret som Favrskovs borgmester. Foto: Jesper Rehmeier

- Borgerne kommer til at få dårligere service

Af aftalen fremgår det også, at den kommunale serviceramme hæves med 1,3 milliarder kroner til fordeling mellem kommunerne. Men pengene i den serviceramme går forholdsvis til at dække den demografiske udvikling. Det er nemlig nødvendigt at bruge flere penge på at drive daginstitutioner og plejehjem på grund af det stigende antal ældre og andre omsorgskrævende grupper.

- Det snyder os, fordi vi har et højere befolkningstal. Vi får ikke noget til specialområdet eller til ældre, så borgerne kan se frem til en lidt ringere service, siger Lars Storgaard.

Når der skal prioriteres på anlægsrammen, er der projekter, der kan blive nødt til at vente. På seneste byrådsmøde brugte politikerne 45 minutter på at diskutere et forslag til en ny klimaplan, som skal sætte skub i den grønne omstilling i Favrskov. Men som Lars Storgaard ser det, er det nok ikke lige klimaet, der kommer i første række med en reduceret anlægsramme.

- Det optager selvfølgelig os politikere, at vores skolevæsen fungerer, og at vores børn kan blive passet. Så må vi kigge på klima og bæredygtighed, og så kan det være, vi ikke kan give den fuld skrue der lige nu. Der kommer også masser af gode forslag fra foreninger, men har de realitetssans, ved de også, at det ikke bliver lige nu vi kan finde penge til nye anlæg.

Lars Storgaard fortæller, at "mavefornemmelsen" sagde, at aftalen kunne blive hård for kommunerne. Derfor mindede han under drøftelsen af den nye klimaplan på byrådsmødet i maj også om, at grønne initiativer skal finansieres.

- De vil en masse for klimaet, men de er ikke kommet med forslag til finansiering eller konkrete projekter. Hvor vil de finde pengene? Hvor vil de skære andre steder? Det vil jeg gerne vide, lyder det fra Lars Storgaard.

I økonomiaftalen for 2023 er der afsat en milliard til grønne investeringer.

Forstår behovet for at bremse op. Men...

Ifølge borgmesteren er listen af værdigt trængende projekter lang. Han nævner behov for to nye daginstitutioner, et plejecenter, en renovering af Tungelundsskolen i Thorsø og en renovering af Korsholm Skole. Det bliver altså endnu mere udfordrende at finde pengene nu med den nye aftale.

- Det er virkelig ikke en hyggeroman, den her aftale. Jeg synes, den rammer os hårdt. Jeg ved godt, at der stadig er efterveer af corona, at inflationen er tårnhøj, og at krigen i Ukraine giver en masse usikkerhed. Så jeg forstår godt, at man skal bremse op. Men omvendt skal vi også have rammer på plads til borgerne, til de ældre, til de små og til skoleeleverne. De skal have en ordentlig service.

Regeringen får også lige et svirp med på vejen af Lars Storgaard.

- Jeg synes, der skulle have stået i aftalen, at det er regeringen, der pålægger os kommuner at spare. De tager ikke ansvar. Det os, der skal fortælle borgerne, at det bliver dårligere. De skulle have røv i bukserne til at skrive det i aftalen og tage deres ansvar.

Socialdemokratiet: - Hvad er pinedød nødvendigt, og hvad kan udskydes

Hos Socialdemokratiet i Favrskov jubler gruppeformand Isabell Friis Madsen heller ikke ligefrem over den nye aftale. Hun er ikke så overrasket over udfaldet, for "det var jo det, vi havde hørt på vandrørene". Hun er også meget bevidst om, at den i forvejen hårde prioritering af anlægsmidler nu bliver benhård.

Isabell Friis Madsen, gruppeformand for Socialdemokratiets byrådsgruppe i Favrskov, var forberedt på, at økonomiaftalen næppe ville falde ud til Favrskovs fordel. Nu bliver det endnu vigtigere at prioritere, så den borgernære velfærd sættes først, mener hun. Foto: Benjamin Alexander Helbo. 

- Vi kan se frem til en beskåret anlægsramme, og i forvejen får vi mindre for de anlægsmidler, vi har. Vi skal ind og lave en afvejning af, hvad der er pinedød nødvendigt, og hvad vi kan vi kan udskyde, til der forhåbentlig sker en afmatning, siger Isabell Friis Madsen.

Hvad er "pinedød nødvendigt"? 

- Det samme, som gør sig gældende forhold til anlægspuljen. Den borgernære velfærd. Men der er også en grøn dagsorden, som vi jo selv lige har været med til at skubbe frem. Den bliver vi nødt til at holde fast i, for dér venter der også en utrolig vigtig opgave, der skal løses, siger Isabell Friis Madsen og uddyber:

- Også her er det en afvejning af, hvad der skal sættes i gang nu, og hvad der kan vente til senere. Men noget skal prioriteres, og det vil også være vores tilgang til budgetforhandlingerne. Vi kan ikke bare tage det ud, for det er en  for vigtig dagsorden.

Sådan ser en solcellepark ved Harridslev udenfor Randers ud fra luften. I Favrskov Kommune skal energiselskabet Better Energy opføre et solcelleanlæg på 55 hektar lige uden for Voldby. Foto: Annelene Petersen

Borgermøde om solcellepark i Voldby i god ro og orden - projektet forventes i drift inden året er omme

Der var ikke stort fremmøde i InSide i Hammel, da Favrskov Kommune, energiselskabet Better Energy og en repræsentant fra Energistyrelsen holdt borgermøde om det store solcelleprojekt ved Voldby, som lige nu er i offentlig høring. 

Projektet, der er det første af sin slags i Favrskov, nyder høj politisk bevågenhed og er vigtigt i omstillingen væk fra afhængigheden af fossile brændstoffer. Men hvad siger de beboere i området, som kan se frem til at blive naboer til solcellerne? 

Det er ikke overraskende, at en del af deres bekymringer går på, hvor stort et værditab deres ejendomme vil lide, om de vil blive ramt af genskin fra anlægget, og om den visuelle forurening, som 55 hektar solceller vil bringe med sig. På mødet lærte både borgere og politikere mere om et grønt projekt, som helt sikkert ikke bliver det sidste af sin slags i kommunen.

Selvom et projekt for 55 hektar solceller ved Voldby stadig er i høringsfase, er der allerede planer for opførelsen, og naboer opfordres til allerede nu at ansøge om værditab. Opstilleren forventer, at solcellerne inden årets udgang er i drift.

En lille gruppe borgere på Sjellevej og Tindbakslundsvej et stenkast fra Voldby får snart ny nabo. Nemlig 55 hektar solceller, som kan levere strøm til omkring 15.000 husstande. I denne uge havde de på et borgermøde i Hammel mulighed for at rette deres spørgsmål til opstilleren af solcellerne - og give udtryk for bekymringer eller utilfredshed.

Havde man forventet, at naboerne ville møde frem til mødet bevæbnet med høtyve og fakler, ja så kunne man godt sænke kameraet i skuffelse.

For der er simpelthen ikke mobiliseret den helt store, koordinerede modstand mod det planlagte solcelleanlæg. Og det er heldigt, for det lader til, at projektet bag kulisserne kører på skinner. Og at vi nok skal forvente, at solen skinner på anlægget inden året er omme, altså ultimo 2022. Sådan lyder det fra energiselskabet Better Energy, der skal opstille solcellerne og allerede driver omkring 20 solcelleanlæg i Danmark.

Projektet er i høring indtil 30. juni, og det er nu, man som borger kan give sin mening til kende. Det er selvfølgelig særligt relevant, hvis man er nabo til solcelleprojektet, der bliver det første af sin slags i Favrskov. Der er fem naboer, der bor inden for 200 meter af projektområdet, og det var da også dem, der på borgermødet stillede spørgsmålene til Better Energy og Energistyrelsen - sidstnævnte kunne fortælle om, hvordan man som nabo kan søge om værditab som følge af det grønne solcelleprojekt.

- Få ansøgt i tide

I 2008 vedtog man i Folketinget en ny energiaftale, som blandt andet indeholdt en værditabsordning, som skulle komme naboer til vindmøller til hjælp. Ordningen lod naboerne søge om kompensation som resultat af fald i deres ejendomsværdi.

Det er også den værditabsordning, som naboer til solceller nu kan ansøge om. Og rådet fra Energistyrelsen er da også, at naboer få ansøgt om værditab med det samme.

Det er så op til den uafhængige Taksationsmyndighed at vurdere værditabet på ejendommen ud fra gener som visuel ændring, støj og genskin fra panelerne.

Ved at følge dette link er det faktisk muligt at se alle de afgørelser om værditab, som Taksationsmyndigheden har truffet siden 2008.

De fem naboer inden for 200 meter kan ansøge om værditab uden gebyr, mens det for andre naboer længere væk koster 4000 kroner at ansøge.

- Jer inden for 200 meter - ansøg. Og til andre længere væk, så må I selv vurdere, om I mener, det er de 4000 kroner værd at ansøge, lød det fra Energistyrelsens udsendte.

Naboerne har nu otte uger til at ansøge om værditab, da Taksationsmyndigheden skal lave en vurdering af ejendommen, inden solcelleanlægget stilles op.

Her skal de 55 hektar solceller skal opføres. Planområdet skal afgrænses af et beplantningsbælte. Foto: Favrskov Kommune.

- Skal vi så se på det i flere år?

Opstillere af store, vedvarende energiprojekter, som Better Energy, står over for en udfordring: Elnettet i Danmark har visse begrænsninger, og det betyder, at man er nødt til at opføre projekter som vindmøller og solceller forholdsvis tæt på de områder, hvor strømmen forbruges. Det betyder, at man kommer tæt på beboelse, også med projektet i Voldby.

Med solcelleprojektet i Voldby forsøger man at skærme området af for naboerne med et fem meter bredt beplantningsbælte, som når det er fuldt udvokset, vil være højere end solcellerne. Solcellerne bliver maksimalt 3,5 meter over terræn, og formålet med træer og buske er altså at camouflere panelerne for omverdenen. Men den effekt opnås først, når træer og buske er skudt et godt stykke i vejret - og det kommer til at tage noget tid, som solcelleprojektets allernærmeste nabo på Sjellevej 91, påpeger.

- Den beplantning, som I snakker om, det vil ikke være oppe i fire meters højde i år. Betyder det så, at vi i flere år skal kigge på solcellerne?

Og det måtte Esben Billeskov, udviklingsdirektør i Better Energy, svare ja til.

- Forventningen er, at det tager 7-8 år, inden det ser ud som det, vi viser på tegningerne. Vi har skovdyrkere til at etablere og vedligeholde det, særligt i de første tre år, som er de kritiske år, hvor planterne skal rodfæstes.

En illustration af, hvor området kommer til at se ud, når beplantningsbæltet er vokset op. Det vil altså tage noget tid, som Esben Billeskov forklarede det på et borgermøde i Hammel. Illustration: Favrskov Kommune

- Skal fårene overvåges?

De 55 hektar solceller skal placeres på jord, der er i dag bruges til landbrug. Jorden kan selvfølgelig ikke dyrkes, når solcellerne er opstillet, og det har den afledte effekt, at grundvandsboringerne i området beskyttes, når jorden ikke dyrkes og udsættes for sprøjtegift.

En af Better Energys udsendte på borgermødet omtalte driften af solcellerne som "økologisk", og det kommer blandt andet til udtryk ved, at græsset i projektområdet ikke skal klippes af maskine, men i stedet af får, som kommer til at afgræsse området.

Det var sigende for borgermødets gode tone, at flere af spørgsmålene fra de fremmødte netop handlede om får og dyr og planters ve og vel.

- Man hører om, at der andre steder bliver stjålet får. Hvordan vil I undgå det her, skal der sættes overvågningskameraer op?

Esben Billeskov afviser, at fårene kommer til at græsse under overvågning af kameraer.

- De kommer til at gå inden for indhegningen, og det er fåreavlernes ansvar. Vi stiller området gratis til rådighed, og der er faktisk ret stor efterspørgsel på afgræsningsjord. Når det drejer sig om får til 55 hektar, så er der ikke tale om hobbybrug. Det er professionelle fåreavlere.

Her er det opstilleren European Energy, der har får til at afgræsse et solcelleanlæg i Thisted Kommune. Foto: Espen Beck Korneliussen

I udarbejdelsen af projektet er der lavet en miljørapport som kortlægger, hvordan blandt andet dyre- og planteliv vil blive påvirket af solcelleanlægget. Alfred Borg, formand for Danmarks Naturfredningsforening i Favrskov, stiller spørgsmålstegn ved, at det er netop får, der skal afgræsse området.

- Har man undersøgt muligheden for eksempelvis heste i stedet for? Får kan være ret hårde ved de urter, der forekommer i området.

Og den har Esben Billeskov og Better Energy hørt før. Og man har også prøvet med andre dyr i andre solcelleanlæg.

- Geder, svin, sågar ænder. Vi har prøvet flere forskellige dyr. Og vi må være ærlige at sige, at vi ved, at får ikke er det klimamæssigt bedste. Men det er det eneste, der kan lade sig gøre.

Favrskov Kommune beder folk lade vejskilte være - farlige situationer kan opstå, når de fjernes. Foto: Favrskov Kommune

Ung mand fra Hinnerup får lang fængselsstraf for narko. Og så beder kommunen folk holde nallerne fra vejskiltene

Her får du et kort overblik over, hvad der ellers er sket i ugen i Favrskov Kommune.

28-årig mand fra Hinnerup skal bag tremmer efter narkosag

Den unge mand blev kendt skyldig ved et retsmøde i retten i Randers. Arkivfoto: Michael Bager

Tre og et halvt års fængsel venter en 28-årig mand fra Hinnerup. Den 28-årige har tilstået at have været i besiddelse af, transportere og videreoverdrage fem kilo amfetamin. Det skriver Lokalavisen Favrskov. 

Det er da heller ikke første gang, at den unge mand har modtaget en fængselsdom for narko. Lokalavisen skriver, at han tidligere er blevet idømt halvandet års fængsel. 

Besked fra Favrskov Kommune: Lad vores skilte hænge i fred!

Favrskov Kommune beder folk lade vejskilte hænge. Foto: Favrskov Kommune

Der mangler vejskilte og byskilte rundt om i Favrskov. Flere skilte bliver nemlig fjernet. Og det er ikke sjovt, understreger Favrskov Kommune. 

- Vi oplever desværre en stigning i vejskilte, der forsvinder fra deres standere. Det er vi kede af, for det går både udover kommunens økonomi og trafiksikkerheden på vejene.

Drengestrenger? Måske, men den slags er faktisk ikke gratis, understreger kommunen.

- Det koster i gennemsnit kommunekassen 1.000 kr. at erstatte et vejskilt, og mangler der et byskilt, så ved bilisterne ikke, at de kører i byzone og kan derfor komme til at køre for stærkt.

Favrskov Kommune gør opmærksom på, at man med appen "Borger tip", som kan hentes gratis, kan gøre kommunen opmærksom på det, hvis der mangler skilte. 

Til TV2 Østjylland siger Niels Christian Laustsen, afdelingsleder i Trafik og Veje, at der i løbet af de seneste par måneder er forsvundet 20-25 skilte, særligt i Hammel og Hadsten. 

Fik du læst: Kommunen styrtbløder dagplejere

'Tør du'-kampagnen kunne ses på siden af busser og i forskellige aviser i 2018.

Dagpleje eller vuggestue? Et valg, som de fleste forældre til småbørn på et tidspunkt skal træffe. 

Engang valgte de fleste i Favrskov dagplejen. Men sådan er det ikke længere. Fravalget af den kommunale dagplejer hænger blandt andet sammen med, at der simpelthen er blevet færre og færre dagplejere gennem årene i Favrskov Kommune. 

Det handlede torsdagens nyhedsbrev fra FavrskovLIV om. Her talte vi med dagplejekontoret og bad lederen kommet med et bud på en forklaring. Vi talte også med en dagplejer, som efter at have fået konstateret en kronisk sygdom ikke længere kan holde til det hårde arbejde. 

Du kan læse historierne ved at klikke herunder. 

Dagplejen i Favrskov mangler personale: - Vi søger næsten hele tiden

Efter 26 år stopper Kirsten som dagplejer: - Jeg frygter, at der er en meget lille dagpleje, vi får i fremtiden