Lars Storgaard om ny økonomiaftale: - Det bliver altså ikke landet af mælk og honning
Den nye økonomiaftale for 2023 mellem regeringen og kommunerne giver bestemt ikke plads til forbrugsfest. Den er væsentlig dårligere end aftalen fra 2022, og Favrskov kommer næste år til at få 12 millioner kroner mindre til anlægsrammen.
Lars Storgaard, Favrskovs Konservative borgmester, lægger ikke skjul på, at aftalen gør ondt. Det bliver nu endnu vanskeligere at finde penge til de mange anlægsprojekter, som der er behov for i kommunen. Der er kommunerne i forvejen udfordret, fordi byggepriserne er steget voldsomt.
Hos Socialdemokratiet har man heller ikke just armene i vejret. Gruppeformand Isabell Friis Madsen er helt enig i behovet for at prioritere benhårdt, men det skal ikke gå ud over klimaet. Partiet præsenterede på seneste byrådsmøde et forslag til en ny klimastrategi, og ifølge Friis Madsen er den grønne dagsorden for vigtig til helt at blive tilsidesat i en stram økonomi.
- Det er altså ikke en drømmeaftale for en ny borgmester, det er det ikke. Det bliver ikke et land af mælk og honning.
Sådan siger en ærlig og skuffet Lars Storgaard som reaktion på den økonomiaftale for 2023, der i denne uge blev indgået mellem regeringen og Kommunernes Landsforening (KL).
- Det er en stram aftale, og der er helt klart noget krisestemning over den, vurderer Favrskovs borgmester.
Kommunerne får færre penge til anlæg i 2023, end de havde i 2022. I Favrskov får man 12 millioner kroner færre, og med en anlægsramme på i alt 110 millioner kroner, kan det altså mærkes, når der skæres 12 millioner fra.
- Det kan betyde, at udskudte anlægsprojekter fra sidste år må udskydes yderligere. Vi skal prioritere benhårdt, og det skulle vi allerede i forvejen, for der er ikke penge til alle projekter. Dertil kommer fremskrivninger af byggematerialer, hvor priserne stadig stiger. Vi kommer virkelig til at se på, hvad der er nice to have, og hvad der er need to have, vurderer Lars Storgaard.
- Borgerne kommer til at få dårligere service
Af aftalen fremgår det også, at den kommunale serviceramme hæves med 1,3 milliarder kroner til fordeling mellem kommunerne. Men pengene i den serviceramme går forholdsvis til at dække den demografiske udvikling. Det er nemlig nødvendigt at bruge flere penge på at drive daginstitutioner og plejehjem på grund af det stigende antal ældre og andre omsorgskrævende grupper.
- Det snyder os, fordi vi har et højere befolkningstal. Vi får ikke noget til specialområdet eller til ældre, så borgerne kan se frem til en lidt ringere service, siger Lars Storgaard.
Når der skal prioriteres på anlægsrammen, er der projekter, der kan blive nødt til at vente. På seneste byrådsmøde brugte politikerne 45 minutter på at diskutere et forslag til en ny klimaplan, som skal sætte skub i den grønne omstilling i Favrskov. Men som Lars Storgaard ser det, er det nok ikke lige klimaet, der kommer i første række med en reduceret anlægsramme.
- Det optager selvfølgelig os politikere, at vores skolevæsen fungerer, og at vores børn kan blive passet. Så må vi kigge på klima og bæredygtighed, og så kan det være, vi ikke kan give den fuld skrue der lige nu. Der kommer også masser af gode forslag fra foreninger, men har de realitetssans, ved de også, at det ikke bliver lige nu vi kan finde penge til nye anlæg.
Lars Storgaard fortæller, at "mavefornemmelsen" sagde, at aftalen kunne blive hård for kommunerne. Derfor mindede han under drøftelsen af den nye klimaplan på byrådsmødet i maj også om, at grønne initiativer skal finansieres.
- De vil en masse for klimaet, men de er ikke kommet med forslag til finansiering eller konkrete projekter. Hvor vil de finde pengene? Hvor vil de skære andre steder? Det vil jeg gerne vide, lyder det fra Lars Storgaard.
I økonomiaftalen for 2023 er der afsat en milliard til grønne investeringer.
Forstår behovet for at bremse op. Men...
Ifølge borgmesteren er listen af værdigt trængende projekter lang. Han nævner behov for to nye daginstitutioner, et plejecenter, en renovering af Tungelundsskolen i Thorsø og en renovering af Korsholm Skole. Det bliver altså endnu mere udfordrende at finde pengene nu med den nye aftale.
- Det er virkelig ikke en hyggeroman, den her aftale. Jeg synes, den rammer os hårdt. Jeg ved godt, at der stadig er efterveer af corona, at inflationen er tårnhøj, og at krigen i Ukraine giver en masse usikkerhed. Så jeg forstår godt, at man skal bremse op. Men omvendt skal vi også have rammer på plads til borgerne, til de ældre, til de små og til skoleeleverne. De skal have en ordentlig service.
Regeringen får også lige et svirp med på vejen af Lars Storgaard.
- Jeg synes, der skulle have stået i aftalen, at det er regeringen, der pålægger os kommuner at spare. De tager ikke ansvar. Det os, der skal fortælle borgerne, at det bliver dårligere. De skulle have røv i bukserne til at skrive det i aftalen og tage deres ansvar.
Socialdemokratiet: - Hvad er pinedød nødvendigt, og hvad kan udskydes
Hos Socialdemokratiet i Favrskov jubler gruppeformand Isabell Friis Madsen heller ikke ligefrem over den nye aftale. Hun er ikke så overrasket over udfaldet, for "det var jo det, vi havde hørt på vandrørene". Hun er også meget bevidst om, at den i forvejen hårde prioritering af anlægsmidler nu bliver benhård.
- Vi kan se frem til en beskåret anlægsramme, og i forvejen får vi mindre for de anlægsmidler, vi har. Vi skal ind og lave en afvejning af, hvad der er pinedød nødvendigt, og hvad vi kan vi kan udskyde, til der forhåbentlig sker en afmatning, siger Isabell Friis Madsen.
Hvad er "pinedød nødvendigt"?
- Det samme, som gør sig gældende forhold til anlægspuljen. Den borgernære velfærd. Men der er også en grøn dagsorden, som vi jo selv lige har været med til at skubbe frem. Den bliver vi nødt til at holde fast i, for dér venter der også en utrolig vigtig opgave, der skal løses, siger Isabell Friis Madsen og uddyber:
- Også her er det en afvejning af, hvad der skal sættes i gang nu, og hvad der kan vente til senere. Men noget skal prioriteres, og det vil også være vores tilgang til budgetforhandlingerne. Vi kan ikke bare tage det ud, for det er en for vigtig dagsorden.