Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Linda Rikke Jensen er privat dagplejer og elsker det. Her er hun sin egen chef og selvom der medfølger et stort ansvar som selvstændig vil hun ikke bytte for en plads i den kommunale dagpleje. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Kan færre regler redde dagplejen?

I sidste uge udsendte vi et nyhedsbrev, der bragte nogle store følelser på banen. Det handlede kort sagt om at det at være forældre. Noget som vel kan kalde de største følelser i de fleste.

For der er ikke meget, der kan påvirke os som vores børns ve og vel. Det er nok ikke kun mig, der kan blive lidt våd i øjenkrogen ved tanken om at ens barn skulle mistrives. Måske var det også derfor, at sidste uges artikler om udfordringerne i den kommunale dagpleje fremkaldte så mange holdninger og tilkendegivelser.

For rigtig mange mennesker har en holdning til dagplejen. Her har mange afleveret deres børn i et trygt og hjemligt familiemiljø, og det har langt størstedelen været glade for.

Men der kan ikke lægges skjul på, at der i dag er rekrutteringsvanskeligheder i dagplejesystemet i hele Danmark. Også i Favrskov. Og her på redaktionen har vi fået mange tilkendegivelser - både på Facebook og i vores mailindbakke - fra folk, der mener, at man med fordel kunne ændre på tingene i Favrskovs dagpleje, hvis man vil rekrutteringsudfordringerne til livs.

En af dem, der ser et behov for ændringer, er den tidligere byrådspolitiker Lone Glarbo. Hun har siddet 17 år i byrådet for Venstre, men blev ikke valgt ind ved efterårets kommunalvalg.

Hun havde egentligt udtalt, at byrådspolitik var et overstået kapitel, men efter mange år med pasningspolitikken tæt inde på livet - både politisk, men også i den nærmeste familie og omgangskreds - valgte Lone Glarbo alligevel at tage bladet fra munden.

Hun mener, at der skal skæres ned i dagplejen. Ikke på lønnen eller personalet, men antallet af regler, som ifølge hende gør det unødvendigt svært at være dagplejer.

Hvorfor gjorde du ikke det, da du selv sad i byrådet, kunne man spørge. Og det spørgsmål vil Lone Glarbo gerne svare på.

Det gør hun i en af dagens artikler, hvor vi også har talt med en Linda Rikke Jensen. Hun er privat dagplejer og det ville hun ikke bytte for noget - heller ikke en plads i det kommunale dagplejeystem. For som privat dagplejer er reglerne lidt færre og friheden lidt større, mener hun.

God læselyst.

Bliv abonnent på FavrskovLIV

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Favrskov Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Benjamin Alexander Helbo
Billede af skribentens underskrift Benjamin Alexander Helbo Journalist
Linda Rikke Jensen (til venstre) er privat dagplejer i Favrskov. De har lidt mere frihed end de kommunale dagplejere i kommunen. V-politikeren Lene Glarbo (til højre) så gerne, at de forskelle blev udlignet.

Besværlige regler gør det svært at være dagplejer i Favrskov, mener tidligere V-politiker

Det er blevet for besværligt at være dagplejer i Favrskov, og det gør det svært at rekruttere nye dagplejere. Det mener det tidligere byrådsmedlem Lone Glarbo, som har siddet 17 år i byrådet for Venstre.

De kommunale dagplejere må ikke hente deres egne børn i børnehave, og det er én af flere regler, som Lone Glarbo gerne så blev sløjfet. Ifølge hende har de kommunale dagplejere i Favrskov nemlig mindre frihed end i andre kommuner.

Det er netop frihed, der har fået Linda Rikke Jensen til at blive privat dagplejer. Hun har tidligere været kommunal dagplejer, men kunne ikke forestille sig at vende tilbage. Vi har spurgt hende, hvad forskellen er på livet som kommunal og privat dagplejer i Favrskov.

Unødvendigt strikse regler er skyld i, at Favrskov Kommune har svært ved at rekruttere tilstrækkeligt med dagplejere, mener den tidligere byrådspolitiker Lone Glarbo (V). Man skulle have løsnet reglerne langt tidligere, mener hun, og erkender, at hun som forhenværende politiker ikke har været skarp nok på dagplejernes forhold.

Det er besværligt at være dagplejer i Favrskov, mener den tidligere byrådspolitiker Lone Glarbo (V).

- Med de nuværende regler er det svært at tiltrække den yngre generation. Du må ikke gå i en dagligvarebutik for at hente en liter mælk under arbejdsdagen. Du må ikke aflevere og hente dit eget barn i børnehaven. Du må kun tage på tur, hvis det er på gåben eller cykel.

Det er unødvendigt strikst, lyder det fra Lone Glarbo. Hun mener, at de eksisterende retningslinjer skræmmer potentielt nye dagplejere væk.

- Dagplejerne er i mange situationer underlagt de samme forhold som daginstitutionerne, og det er alt for snævert. Hvis vi skal tiltrække unge dagplejere, så skal det være ordentlige forhold. De arbejder i deres private hjem, og der skal også være plads til et privatliv.

Ifølge Lone Glarbo er man nødt til at gøre det lettere og enklere for Favrskovs yngre generation at være dagplejere. Ellers frygter hun, at dagplejen forsvinder i fremtiden.

- Der er rigtig mange dagplejere fra den ældre generation i Favrskov, og når de går på pension, så er der ikke mange tilbage. Det er en tydelig udvikling, som vil blive værre, hvis ikke der bliver gjort noget anderledes.

Flere af Favrskovs børn kommer i vuggestue, mens antallet af dagplejebørn falder. Det viser kommunens egne tal. I 2022 er tallet faldet yderligere.

- Der er en anden frihed som privat dagplejer

På en stor grund i Hinnerup fyldt med legehuse, legetøj og plastikskovle bor Linda Rikke Jensen. Efter fem år i den kommunale dagpleje blev hun i 2011 privat dagplejer, og hun har ingen planer om at søge tilbage i det kommunale system.

- Da jeg vendte tilbage til dagplejen, stod kommunen ikke og manglede medarbejdere, så jeg sprang ud i at gøre det selv. Det var det, jeg ville, og jeg overvejer ikke at søge tilbage. Her er jeg  min egen chef, og det synes jeg, er rigtig rart.

Linda Rikke Jensen bor på en stor grund i udkanten af Hinnerup. Her er der plads til alskens legesager og en stor grøn, græsplæne til hendes fem dagplejebørn. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Som privat dagplejer gælder der andre regler for Linda Rikke Jensen end i det kommunale. Hun må eksempelvis gerne køre i bil med børnene, så de kommer ofte på tur ud af Hinnerup. De tager i Munkholm Zoo, besøger Aqua i Silkeborg eller Plantorama i Tilst.

Den frihed er Linda Rikke Jensen glad for.

- Der er en anden frihed i det. Og jeg bliver ikke ringet op om morgenen og får besked på, at lille Sofie fra Søften skal ind til mig. Det blev jeg, da jeg var kommunal, og det synes jeg faktisk var stressende, når der ofte kom nye forældre med nye børn, som skulle være her en enkelt dag.

Hvorfor var det stressende?

- Det kan være svært, når der kommer et nyt barn, som sidder og er trist, fordi hun aldrig har været her før. Det er jo ikke sådan, at fordi du kommer ud til en anden dagplejer, så kommer du ud til et dårligt sted. Overhovedet ikke. Men de kommer stadig ud til et fremmed sted med en ny voksen og nye børn.

48 timers arbejdsuge kan udfordre dagplejere med børn

Linda Rikke Jensen vil som udgangspunkt anbefale dem, der overvejer at blive dagplejere, at gå vejen som privat dagplejer. Der er dog nogle undtagelser.

- Det kan også være et tungt ansvar, og det skal man være klar over. Jeg er selvstændig og skal selv ud og finde børn. Det skal de ikke i det kommunale, hvis de kun har ét barn, så får de stadig løn for fire. Det gør jeg ikke, hvis jeg kun har ét barn, så får jeg kun betaling for ét barn, siger hun og fortsætter.

- Hvis du er et ungt menneske, som vil have dit barn hjemme ved dig selv, så skal du gøre det kommunalt. For der kan dit eget barn indgå i din normering. Det kan bedre svare sig, når du selv har børn hjemme. Ulempen er, at når du får ældre børn, der skal i børnehave, så kan der opstå nogle problemer.

Det synspunkt deler Lone Glarbo.

Hun har selv dagplejere blandt sine bekendte og i den nærmeste familie, og det er på baggrund af deres erfaringer, hun mener, at man bør ændre reglerne i Favrskov.

- I Favrskov skal dit barn i børnehave, når det fylder tre. Det er et problem for mange unge dagplejere, for de er på arbejde i 48 timer om ugen, og de må ikke hente deres egne børn i arbejdstiden. Det er et problem, siger hun og uddyber.

- For hvis ikke deres partner har arbejdstider, der gør, at han eller hun kan hente, så skal barnet i princippet være i institution fra 06:30 om morgenen til 16:30 om eftermiddagen. Det er der jo ingen dagplejere, der ønsker for deres børn. Og det kan kun hænge sammen, hvis man har anden familie, der kan træde til og give en hjælpende hånd.

Sådan bør reglerne også være for de kommunale dagplejere i Favrskov, mener Lone Glarbo.

- Jeg kender dagplejere inde fra Aarhus og Odder, og retningslinjerne er ikke lige så strikse hos dem. Reglerne varierer fra kommune til kommune, men jeg synes, at man i Favrskov går med mere snævre sko end i mange andre kommuner.

Du har siddet i byrådet i 17 år. Hvis der er rekrutteringsudfordringer og 'snævre sko' i den kommunale dagpleje, bærer du så ikke selv en del af ansvaret?

- Jo. Jeg lægger mig fladt ned og erkender, at det skulle vi have gjort mere ved. Jeg har ikke opdaget det, og det beklager jeg.

Måske skal kommunen se lidt indad

Linda Rikke Jensen mener som udgangspunkt ikke, at reglerne for de kommunale dagplejere er for strikse. Men 'nogle gange bliver én fjer til ti høns', og så tror nogle måske, at reglerne er striksere, end de egentlig er, forklarer hun.

Og reglerne har da også ændret sig, siden hun var kommunal dagplejer tilbage i 00'erne. Dengang måtte man gerne aflevere og hente sine egne børn, men det er siden blevet lavet om, og det var måske med god grund, mener hun.

- Dengang jeg var kommunal dagplejer, var der en dagplejegruppe, som gik ned i byen hver dag. Så skulle de ned og handle, tjekke lotto-tal og forbi slagteren. Der gik dagplejen ind og sagde, at det er ikke meningen, at du skal lave dine private indkøb, når du er på arbejde. Og det er jo rimeligt nok.

Alligevel fremkaldte det en reaktion hos Linda Rikke Jensen, da hun læste Facebook-kommentarerne på FavrskovLIV-artiklen om dagplejen i Favrskov. Her har flere tilkendegivet, at de mener, at reglerne for at blive og være dagplejer er for strikse i Favrskov.

- Jeg må indrømme, at da jeg læste folks kommentarer, så tænkte jeg 'åh, hvor er det rigtigt'. Måske skal kommunen se lidt indad og tænke på, hvorfor så mange dagplejere stopper, og hvorfor der ikke kommer nye til. For 48 timer er en meget lang arbejdsuge, og man skal også stå til rådighed ud over det, siger hun og fortsætter.

- Samtidig bliver lønnen mere og mere udhulet af inflationen, for det vi bruger mest af som dagplejere er el, vand, varme og mad. Det er præcis de ting, der er steget allermest. Men fradraget er ikke steget, og jeg forstår godt, hvis det er et problem for de kommunale dagplejere, for de kan ikke bare justere deres takster, som jeg kan som privat.

En brand i et rækkehus i Hammel har kostet et menneskeliv. Foto: Jesper Rehmeier

Favrskov Kommune skriver til klimaministeren. 200 ukrainere i kommunen har nu fået opholdstilladelse. Rækkehusbrand koster et menneskeliv.

Her er et kort nyhedsoverblik fra Favrskov.

Favrskov Kommune og otte virksomheder i Hadbjerg skriver et brev til Dan Jørgensen

Rema Distribution er ved at lægge solceller på tagene af deres nybyggede højlagre (som ses her) og returterminal. Når det totale anlæg er lagt færdigt, vil solcellerne dække et areal på i alt 19.300 kvadratmeter. Det svarer til cirka tre fodboldbaner. Anlægget vil producere omkring 3650 megawatt-timer om året. El-produktionen svarer til hvad 800 husstande forbruger på et år. Rema Distribution overvejer også at lægge solceller på deres eksisterende lagerbygninger. Foto: Morten Pape

I Hadbjerg Erhvervspark vil en gruppe på otte erhvervsdrivende gå sammen om et solcelleprojekt. De vil montere solceller på tagene af deres virksomheder og dele den grønne strøm med hinanden.

Det må de dog ikke.

De danske regler siger, at solcellestrøm skal holdes på egen matrikel eller sendes ud i det store energinet – den må ikke deles med fx naboer. Derfor vil Favrskov Kommune nu sammen med virksomhederne tage kontakt til klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) for at fremme mulighederne for projektet.

- Det er afgørende, at vi får sat turbo på den grønne omstilling, og når fremsynede virksomheder får en god ide, så skal vi som kommune støtte dem og hjælpe med at få ideen realiseret. Det danske samfund står over for enorme investeringer i energinettet, der skal klargøres til fremtidens grønne strøm, og jeg tror, man kunne spare mange penge ved at lade folk producere strøm i fællesskaber uden om energinettet. Det er en vigtig diskussion, vi skal have igangsat, og det er tanken bag vores deltagelse i at skrive til ministeren, siger borgmester Lars Storgaard (K) i en pressemeddelelse.

200 ukrainere har fået opholdstilladelse i Favrskov

Der var fuldt hus, da Røde Kors i Hadsten bød velkommen til Favrskovs ukrainske flygtninge i Café Ukraine. Et lokalt supermarked donerede en printer, så de fremmødte kunne få behandlet deres ansøgninger om opholdstilladelse hurtigst muligt. Foto: Benjamin Alexander Helbo

En milepæl er nået i Favrskov Kommune, hvor integrationsteamet nu har rundet opholdstilladelse nummer 200.

Favrskov Kommune skriver på Facebook, at Udlændingestyrelsen forventer at behandle mange af de resterende 7-8.000 ansøgninger om opholdstilladelse inden sommerferien, og derfor forventes der fortsat at være tryk på modtagelserne de næste uger.

Tre anholdt efter tyveri af ATV'ere

Arkivfoto: Michael Bager

Natten til onsdag fik Østjyllands Politi en melding om, at der var gået flere alarmer hos en virksomhed i Hadsten. Der blev hurtigt sendt flere patruljer til stedet, idet der var mistanke om et igangværende indbrud. Ved ankomst til stedet, traf patruljerne virksomhedens ejer, der oplyste, at der var stjålet flere ATV’ere, og at gerningsmændene formentlig kørte rundt på dem i området.

Det fremgår af døgnrapporten fra Østjyllands Politi.

Kort efter fandt en hundepatrulje en efterladt ATV cirka 200 meter fra gerningsstedet. En politihund blev sat til at gå spor fra Vestre Ringvej/Brogårdsvej igennem et skovstykke og op til jernbaneskinnerne. Efter 200 meter fandt hunden tre personer, der sad på en jordvold tæt på skinnerne.

De tre mænd på 23, 23 og 27 år blev alle anholdt og sigtet for indbrud i virksomhed. Det kunne konstateres, at der var stjålet en UTV’er og 3 ATV’er fra virksomheden. UTV’en og to af ATV’erne blev efterfølgende fundet og leveret tilbage til ejeren. Den sidste ATV er endnu ikke fundet.

Person dør i rækkehusbrand i Hammel

Rækkehuset på Kappelsdal, som der gik i ild i natten til torsdag. Foto: Jesper Rehmeier

En brand i et rækkehus i Hammel har kostet et menneskeliv. Det formodes, at det er husets beboer, en 69-årig kvinde. Det oplyser Østjyllands Politi. 

Natten til torsdag kl. 1.07 rykkede brandvæsen og politi ud til adressen, hvor der stod høje flammer op fra taget. Beboerne i nabohusene blev evakueret, mens brandvæsnet gik i gang med slukningsarbejdet.

Nogle timer senere i forbindelse med efterslukningen fandt røgdykkere så en afdød person, som umiddelbart ikke kunne identificeres. Det viste sig, der var tale om husets 69-årige beboer. 

Kl. 8.30 var branden slukket, og politiets teknikere skal nu forsøge at finde frem til brandårsagen. Derudover skal den afdøde endelig identificeres.