Besværlige regler gør det svært at være dagplejer i Favrskov, mener tidligere V-politiker
Det er blevet for besværligt at være dagplejer i Favrskov, og det gør det svært at rekruttere nye dagplejere. Det mener det tidligere byrådsmedlem Lone Glarbo, som har siddet 17 år i byrådet for Venstre.
De kommunale dagplejere må ikke hente deres egne børn i børnehave, og det er én af flere regler, som Lone Glarbo gerne så blev sløjfet. Ifølge hende har de kommunale dagplejere i Favrskov nemlig mindre frihed end i andre kommuner.
Det er netop frihed, der har fået Linda Rikke Jensen til at blive privat dagplejer. Hun har tidligere været kommunal dagplejer, men kunne ikke forestille sig at vende tilbage. Vi har spurgt hende, hvad forskellen er på livet som kommunal og privat dagplejer i Favrskov.
Det er besværligt at være dagplejer i Favrskov, mener den tidligere byrådspolitiker Lone Glarbo (V).
- Med de nuværende regler er det svært at tiltrække den yngre generation. Du må ikke gå i en dagligvarebutik for at hente en liter mælk under arbejdsdagen. Du må ikke aflevere og hente dit eget barn i børnehaven. Du må kun tage på tur, hvis det er på gåben eller cykel.
Det er unødvendigt strikst, lyder det fra Lone Glarbo. Hun mener, at de eksisterende retningslinjer skræmmer potentielt nye dagplejere væk.
- Dagplejerne er i mange situationer underlagt de samme forhold som daginstitutionerne, og det er alt for snævert. Hvis vi skal tiltrække unge dagplejere, så skal det være ordentlige forhold. De arbejder i deres private hjem, og der skal også være plads til et privatliv.
Ifølge Lone Glarbo er man nødt til at gøre det lettere og enklere for Favrskovs yngre generation at være dagplejere. Ellers frygter hun, at dagplejen forsvinder i fremtiden.
- Der er rigtig mange dagplejere fra den ældre generation i Favrskov, og når de går på pension, så er der ikke mange tilbage. Det er en tydelig udvikling, som vil blive værre, hvis ikke der bliver gjort noget anderledes.
- Der er en anden frihed som privat dagplejer
På en stor grund i Hinnerup fyldt med legehuse, legetøj og plastikskovle bor Linda Rikke Jensen. Efter fem år i den kommunale dagpleje blev hun i 2011 privat dagplejer, og hun har ingen planer om at søge tilbage i det kommunale system.
- Da jeg vendte tilbage til dagplejen, stod kommunen ikke og manglede medarbejdere, så jeg sprang ud i at gøre det selv. Det var det, jeg ville, og jeg overvejer ikke at søge tilbage. Her er jeg min egen chef, og det synes jeg, er rigtig rart.
Som privat dagplejer gælder der andre regler for Linda Rikke Jensen end i det kommunale. Hun må eksempelvis gerne køre i bil med børnene, så de kommer ofte på tur ud af Hinnerup. De tager i Munkholm Zoo, besøger Aqua i Silkeborg eller Plantorama i Tilst.
Den frihed er Linda Rikke Jensen glad for.
- Der er en anden frihed i det. Og jeg bliver ikke ringet op om morgenen og får besked på, at lille Sofie fra Søften skal ind til mig. Det blev jeg, da jeg var kommunal, og det synes jeg faktisk var stressende, når der ofte kom nye forældre med nye børn, som skulle være her en enkelt dag.
Hvorfor var det stressende?
- Det kan være svært, når der kommer et nyt barn, som sidder og er trist, fordi hun aldrig har været her før. Det er jo ikke sådan, at fordi du kommer ud til en anden dagplejer, så kommer du ud til et dårligt sted. Overhovedet ikke. Men de kommer stadig ud til et fremmed sted med en ny voksen og nye børn.
48 timers arbejdsuge kan udfordre dagplejere med børn
Linda Rikke Jensen vil som udgangspunkt anbefale dem, der overvejer at blive dagplejere, at gå vejen som privat dagplejer. Der er dog nogle undtagelser.
- Det kan også være et tungt ansvar, og det skal man være klar over. Jeg er selvstændig og skal selv ud og finde børn. Det skal de ikke i det kommunale, hvis de kun har ét barn, så får de stadig løn for fire. Det gør jeg ikke, hvis jeg kun har ét barn, så får jeg kun betaling for ét barn, siger hun og fortsætter.
- Hvis du er et ungt menneske, som vil have dit barn hjemme ved dig selv, så skal du gøre det kommunalt. For der kan dit eget barn indgå i din normering. Det kan bedre svare sig, når du selv har børn hjemme. Ulempen er, at når du får ældre børn, der skal i børnehave, så kan der opstå nogle problemer.
Det synspunkt deler Lone Glarbo.
Hun har selv dagplejere blandt sine bekendte og i den nærmeste familie, og det er på baggrund af deres erfaringer, hun mener, at man bør ændre reglerne i Favrskov.
- I Favrskov skal dit barn i børnehave, når det fylder tre. Det er et problem for mange unge dagplejere, for de er på arbejde i 48 timer om ugen, og de må ikke hente deres egne børn i arbejdstiden. Det er et problem, siger hun og uddyber.
- For hvis ikke deres partner har arbejdstider, der gør, at han eller hun kan hente, så skal barnet i princippet være i institution fra 06:30 om morgenen til 16:30 om eftermiddagen. Det er der jo ingen dagplejere, der ønsker for deres børn. Og det kan kun hænge sammen, hvis man har anden familie, der kan træde til og give en hjælpende hånd.
Sådan bør reglerne også være for de kommunale dagplejere i Favrskov, mener Lone Glarbo.
- Jeg kender dagplejere inde fra Aarhus og Odder, og retningslinjerne er ikke lige så strikse hos dem. Reglerne varierer fra kommune til kommune, men jeg synes, at man i Favrskov går med mere snævre sko end i mange andre kommuner.
Du har siddet i byrådet i 17 år. Hvis der er rekrutteringsudfordringer og 'snævre sko' i den kommunale dagpleje, bærer du så ikke selv en del af ansvaret?
- Jo. Jeg lægger mig fladt ned og erkender, at det skulle vi have gjort mere ved. Jeg har ikke opdaget det, og det beklager jeg.
Måske skal kommunen se lidt indad
Linda Rikke Jensen mener som udgangspunkt ikke, at reglerne for de kommunale dagplejere er for strikse. Men 'nogle gange bliver én fjer til ti høns', og så tror nogle måske, at reglerne er striksere, end de egentlig er, forklarer hun.
Og reglerne har da også ændret sig, siden hun var kommunal dagplejer tilbage i 00'erne. Dengang måtte man gerne aflevere og hente sine egne børn, men det er siden blevet lavet om, og det var måske med god grund, mener hun.
- Dengang jeg var kommunal dagplejer, var der en dagplejegruppe, som gik ned i byen hver dag. Så skulle de ned og handle, tjekke lotto-tal og forbi slagteren. Der gik dagplejen ind og sagde, at det er ikke meningen, at du skal lave dine private indkøb, når du er på arbejde. Og det er jo rimeligt nok.
Alligevel fremkaldte det en reaktion hos Linda Rikke Jensen, da hun læste Facebook-kommentarerne på FavrskovLIV-artiklen om dagplejen i Favrskov. Her har flere tilkendegivet, at de mener, at reglerne for at blive og være dagplejer er for strikse i Favrskov.
- Jeg må indrømme, at da jeg læste folks kommentarer, så tænkte jeg 'åh, hvor er det rigtigt'. Måske skal kommunen se lidt indad og tænke på, hvorfor så mange dagplejere stopper, og hvorfor der ikke kommer nye til. For 48 timer er en meget lang arbejdsuge, og man skal også stå til rådighed ud over det, siger hun og fortsætter.
- Samtidig bliver lønnen mere og mere udhulet af inflationen, for det vi bruger mest af som dagplejere er el, vand, varme og mad. Det er præcis de ting, der er steget allermest. Men fradraget er ikke steget, og jeg forstår godt, hvis det er et problem for de kommunale dagplejere, for de kan ikke bare justere deres takster, som jeg kan som privat.