Kommunen redder Voldum Hallen med økonomisk hjælp - til stor glæde for lokalområdet: - Betydningen kan ikke overvurderes
- Vi kan ikke undvære hinanden. Man kan frygte, at vi alle kan komme i fare, hvis den ene lukker. Så det ville virkelig været et kæmpetab, hvis hallen lukkede.
Sådan siger Voldums købmand, Mickie Borch, når man spørger ham om, hvad Voldum Hallen betyder for byen. Den betyder meget, for sammen med friskolen, købmanden og børnehaven er den med til at gøre Voldum til et rigtig godt sted at bo.
Derfor vækker det også glæde hos både friskoleleder, hallens bestyrelsesformand, en lokal ejendomsmægler og i byrådet, at Voldum Hallen kan køre videre trods økonomiske udfordringer grundet stigende priser på gas. FavrskovLIV er gået en tur gennem Voldum for at tale med folk om, hvad hallen betyder for byen.
Du har sikkert oplevet, at din varmeregning og elregning er større, end de plejer at være - også selvom du ikke har flere lys til at brænde eller går op skruer op for radiatoren.
Gas- og elpriser er på himmelflugt, og det rammer både private hjem, skoler, børnehaver, kommunale administrationsbygninger - og idrætshaller. I Voldum har de stigende priser ramt sidstnævnte rigtig hårdt. Voldum Hallen er en af kommunens otte selvejende haller, og her opvarmer man med et gasfyr. Det har resulteret i en varmeregning, der er svimlende 360.000 kroner større i 2022 end vanligt. Penge, som hallen ikke har. Derfor har man været nødt til at bede kommunen om hjælp.
Og kommunen træder til med en hjælpende hånd.
Voldum Hallen låner de 360.000 kroner af Favrskov Kommune over 10 år med en rente på tre procent. Desuden hjælper kommunen på den lange bane ved at betale for monteringen af en varmepumpe inden den nye fyringssæson sætter ind. Hallen er reddet, og det glæder alle fra den lokale købmand til lederen af friskolen samt den ejendomsmægler, der skal sælge huse i byen.
Det betyder nemlig meget for et lokalsamfund, at man har en hal som et samlingssted om liv i byen, fortæller de alle.
Bestyrelsesformanden: - Uden hal og idræt ville noget af livet sive ud af byen
Lasse Dahl Sørensen er formand for Voldum Hallen, og han er naturligvis lettet over, at hallen får hjælp til at klare sig gennem det økonomiske stormvejr, som de stigende gaspriser har sendt hallen ud i. Allerede i februar kunne bestyrelsen se skriften på væggen, og da tog man kontakt til forvaltningen i Børn og Kultur for at informere om problemerne med udgifter til gas, der var 4-5 gange højere end vanligt.
Hvert år får hallen udbetalt et tilskud fra kommunen jævnfør den såkaldte Favrskovmodel. Pengene falder normalt først til juni, men i år fik Voldum Hallen dem allerede i april. Mere hjælp var dog nødvendig, og bestyrelsesformanden har været godt tilfreds med processen og samarbejdet med Favrskov Kommune.
- Jeg vil godt rose både forvaltning og politikere for at være lydhøre fra start. Al hjælp er vi taknemmelige for, så stor ros for at handle og komme det i forkøbet, siger Lasse Dahl Sørensen.
Hallen er grundlagt af frivillige, og som bestyrelsesformanden siger, er der i byen en stolthed over hallen som noget, byen selv har skabt. Derfor var det heller ikke nemt at bede kommunen om hjælp, fortæller Lasse Dahl Sørensen.
- Vi vil jo gerne klare os selv. Men det her var jo svært at forudse. Kommunen kan jo også se, at vi normalt kører med fornuftig økonomi, og derfor var de lydhøre.
- Det betyder ufatteligt meget for fritidslivet i byen, at der er et samlingssted. Stadion og hallen. Uden det ville det blive mere udvandet, og så ville folk søge mod de større byer for at finde fritidstilbud.
Den lokale købmand: - Vi er afhængige af hinanden
På Clausholmvej, den centrale færdselsåre gennem Voldum, finder man fire af de allervigtigste institutioner i byen: Hallen, friskolen, stadion og købmanden. Og det er til glæde for alle, at Voldum har en hal, som klarer skærene i det økonomiske uvejr.
Det fortæller Mickie Borch fra Min Købmand.
- Vi kan ikke undvære hinanden. Man kan frygte, at vi alle kan komme i fare, hvis den ene lukker. Så det ville virkelig været et kæmpetab, hvis hallen lukkede.
Han kvitterer for, at politikerne har vilje til at gå ind og yde hjælp nu, hvor hallen har været ramt af de stigende gaspriser.
- Hvis ikke vi havde hallen, hvor skulle de unge så gå hen? Så er der pludselig lidt langt, hvis man vil dyrke sport.
Ejendomsmægleren: - Boligsøgende ville fravælge byen, hvis hallen lukkede
Flere huse langs Clausholmvej er til salg, og Mikkel Christensen fra Danbolig i Hadsten er en af de ejendomsmæglere, der langer flest Voldum-huse over disken. Han tøver heller ikke med at slå fast, at det har stor betydning, at en by som Voldum har hal og foreningsliv.
- Det har en kæmpestor betydning for de folk, der bor der, for når man har skole, børnehave, hal og købmand, så er husene bare mere værd, end hvis man ikke havde de ting. I Voldum sælger vi primært huse til unge børnefamilier, og de fravælger ofte steder, hvor der ikke er den slags tilbud, siger Mikkel Christensen og uddyber:
- En nem hverdag hvor børnene kan cykle til skole, cykle til sport, hvor man fjerner al behov for kørsel og bustrafik, det vil folk gerne betale for.
Ejendomsmægleren har lige nu en håndfuld huse til salg i byen og solgte i 2021 omkring 15 huse i Voldum. Mikkel Christensen erkender, at en by som Voldum, selvom den kan tiltrække tilflyttere fra Aarhus og Randers, også er lidt sårbar, hvis eksempelvis hal eller skole ophører med at eksistere.
Men der er Voldum godt hjulpet på vej af et godt lokalt engagement, siger mægleren.
- Voldum har en stærk rygrad, og det har man set med hallen og med omdannelsen af skolen til en friskole. Der er nogle stærke lokale kræfter med folk, der virkelig brænder for deres område.
Friskolen: - Vi bruger hallen stort set hver eneste dag
Lige ved siden af Voldum Hallen ligger byens friskole, som opstod, da gode, lokale kræfter trådte til, efter byens folkeskole lukkede. Voldumsegnens Friskole har 129 elever fra 1. til 9. klasse, og ifølge skoleleder Jesper Mathiesen bruger friskolen hallen så godt som hver dag.
Det drejer sig selvfølgelig om idrætsundervisning samt SFO og klub, men også på andre måder får skolen glæde af byens hal.
- Vi har lige lavet en stor musical på skolen, hvor vi har haft et tæt samarbejde med hallen om at afvikle musicalen i hallen. Det har en stor betydning for vores skole og for vores skoleidrætstilbud, at vi har en hal i byen. Dens betydning som et samlingssted kan ikke overdrives.
Skolelederen glæder sig over, at eleverne fortsat kan få glæde af hallen, og der kan skrives flere kapitel til den gode fortælling, der er Voldum Hallen.
- Der er jo en vældig stærk historie rent symbolsk. Hallen er rejst, fordi borgerne har taget hånd om det, på samme måde som med friskolen. Det er kulturbærende institution i området, hvor Voldum selv har taget hånd om at bygge det op og udvikle det.
Udvalgsformand: - Det giver god mening at hjælpe nu
I sidste uge behandlede Kultur- og Fritidsudvalget altså sagen om Voldum Hallens økonomiske trængsler, og der var bred enighed om at støtte op om forvaltningens forslag om at træde til.
Kultur- og Fritidsudvalget i Favrskov
Formand: Morten Bang (Venstre)
René Schneider (Konservative)
Simon Buus Olsen (Venstre)
Lone Boye (Socialdemokratiet)
Grethe Villadsen (Socialdemokratiet)
Morten Bang, formand for udvalget, er glad for, at Favrskov Kommune kan hjælpe Voldum Hallen i nødens stund.
- Hallen er et kæmpestort aktiv for alle i området med idræt og sociale aktiviteter for både børn, unge og voksne. Det var vigtigt, at vi trådte til, og der var fuld enighed i udvalget. Vi håber på, at byrådet bakker op, men mon ikke de gør det, siger Morten Bang.
Hvorfor skal kommunen hjælpe med at holde liv i selvejende haller?
- En af grundene til, at hallerne er selvejende, er, at man gerne vil have lokale ildsjæle og kræfter til at køre hallerne, fordi det giver en anden energi. Det kan man også se i Voldum. Kommunen ville ikke kunne gøre på samme måde. Derfor er det vigtigt, at det forbliver selvejende.
Det dyre gasfyr skal væk, og Voldum Hallen skal have en anden, mere prisøkonomisk forsvarlig varmekilde. Derfor betaler kommunen 530.000 kroner for en varmepumpe, som skal installeres i efteråret og være klar til fyringssæsonen.
Som Morten Bang rigtigt nok fastslår, er det svært at spå om fremtiden.
- Men gaspriserne ser ikke ud til at falde. Så det er vigtigt, at varmekilden bliver skiftet inden den nye fyringssæson, for ellers risikerer hallen få en ny, stor regning igen næste sæson. Så det vil være tudetosset ikke at skifte nu.
Sagen skal behandles på byrådsmødet i slutningen af juni.