Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Voldum Hallen får en økonomisk håndsrækning af Favrskov Kommune, så der kan blive mange halvlege endnu i byen. Foto: Jesper Rehmeier

Hallen er reddet, og alle jubler

Den anden dag faldt jeg over en nyhed i mit fagblad, Journalisten: Hver femte dansker undgår aktivt at læse/lytte/se nyheder, blandt andet fordi det påvirker humøret negativt.

Der er altså for mange "dårlige nyheder" som gør læserne kede af det.

Så er det heldigt, at vi i det nyhedsbrev, du læser nu, dykker lidt ned i en god historie. Nemlig at Voldum Hallen, en af kommunes otte selveejende haller, overlever som samlingssted i byen, trods store økonomisk vanskeligheder.

Kimen til hallens likvide problemer stammer fra noget, som vi kan læse dårlige nyheder om hver eneste dag: Nemlig stigende priser på gas. I Voldum er der ikke fjernvarme, og hallen er opvarmet af et gasfyr. Sådan ét koster en formue at holde kørende lige nu.

Men Favrskov Kommune og Kultur- og Fritidsrådet sætter ind med to indsatser for at hjælpe hallen i Voldum.

For det første låner kommunen ekstraordinært Voldum Hallen de 360.000 kroner, som hallen har brug for, så biksen kan køre videre, og de ansatte kan få løn. Hallens økonomi er skåret helt ind til benet, og var kommunen ikke trådt til, ville hallen ikke kunne overleve som selvejende institution.

Og hvordan ville det have påvirket Voldum som by, hvis hallen havde været nødt til at dreje nøglen om? Det ville have ramt byen hårdt. Det siger alle, vi har talt med, fra bestyrelsesformanden til den lokale købmand, lederen af friskolen og sågar den lokale ejendomsmægler, der sælger boliger i byen.

Det betyder nemlig meget, at en by har et samlingspunkt, og den rolle har Voldum Hallen helt naturligt indtaget i over 30 år. Lige siden frivillige lokale kræfter startede hallen.

Det andet ben i kommunens hjælp består af en udskiftning af varmekilden. Kommunen betaler nemlig for, at der bliver monteret en varmepumpe inden fyringssæsonen går i gang til efteråret, og der igen skal skrues op for gasfyret.

For der er intet, der tyder på, at priserne på gas er på vej ned lige foreløbig, så fortsætter hallen med at opvarme med gas, vil der falde endnu en voldsom regning næste år.

- Det ville være tudetosset, hvis man fortsatte med at opvarme med gas. Så det giver vældig god mening, at der bliver skiftet til en varmepumpe nu, fortæller Venstres Morten Bang, formand for Kultur- og Fritidsudvalget.

Favrskov Kommune vil gerne have befolkningsvækst og tilflyttere, men ideelt set en vækst, som er harmonisk og spredt ud over hele kommunen, så nye borgere i kommunen ikke bare klumper sig sammen i hovedbyerne. Derfor giver også vældig god mening, for nu at bruge Morten Bangs eget udtryk, at Favrskov Kommune giver et nap med i Voldum og sikrer byens overlevelse.

Det siger ejendomsmægler fra Danbolig Hadsten, Mikkel Christensen.

- Det har en kæmpestor betydning for de folk, der bor der, for når man har skole, børnehave, hal og købmand, så er husene bare mere værd, end hvis man ikke havde de ting. I Voldum sælger vi primært huse til unge børnefamilier, og de fravælger ofte steder, hvor der ikke er den slags tilbud.

Så med den gode nyhed ønsker vi god weekend. Nyd det gode vejr, mens det varer, og husk, at den lokale hal er et fremragende sted at tilbringe en regnvejrsdag.

Bliv abonnent på FavrskovLIV

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Favrskov Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Voldum Hallen lever videre, til store glæde for både byens friskole, den lokale købmand og selvfølgelig de børn, der bruger hallen. Foto: Jesper Rehmeier

Kommunen redder Voldum Hallen med økonomisk hjælp - til stor glæde for lokalområdet: - Betydningen kan ikke overvurderes

- Vi kan ikke undvære hinanden. Man kan frygte, at vi alle kan komme i fare, hvis den ene lukker. Så det ville virkelig været et kæmpetab, hvis hallen lukkede.

Sådan siger Voldums købmand, Mickie Borch, når man spørger ham om, hvad Voldum Hallen betyder for byen. Den betyder meget, for sammen med friskolen, købmanden og børnehaven er den med til at gøre Voldum til et rigtig godt sted at bo.

Derfor vækker det også glæde hos både friskoleleder, hallens bestyrelsesformand, en lokal ejendomsmægler og i byrådet, at Voldum Hallen kan køre videre trods økonomiske udfordringer grundet stigende priser på gas. FavrskovLIV er gået en tur gennem Voldum for at tale med folk om, hvad hallen betyder for byen.

En ekstraregning på 360.000 grundet de stigende gaspriser har ramt den selvejende idrætshal i Voldum som et knytnæveslag. Kommunen går nu ind og låner hallen pengene og hjælper med et skifte væk fra gasopvarmning. FavrskovLIV har spurgt en række personer, hvad det betyder for Voldum, at hallen kører videre.

Du har sikkert oplevet, at din varmeregning og elregning er større, end de plejer at være - også selvom du ikke har flere lys til at brænde eller går op skruer op for radiatoren.

Gas- og elpriser er på himmelflugt, og det rammer både private hjem, skoler, børnehaver, kommunale administrationsbygninger - og idrætshaller. I Voldum har de stigende priser ramt sidstnævnte rigtig hårdt. Voldum Hallen er en af kommunens otte selvejende haller, og her opvarmer man med et gasfyr. Det har resulteret i en varmeregning, der er svimlende 360.000 kroner større i 2022 end vanligt. Penge, som hallen ikke har. Derfor har man været nødt til at bede kommunen om hjælp.

Og kommunen træder til med en hjælpende hånd.

Voldum Hallen låner de 360.000 kroner af Favrskov Kommune over 10 år med en rente på tre procent. Desuden hjælper kommunen på den lange bane ved at betale for monteringen af en varmepumpe inden den nye fyringssæson sætter ind. Hallen er reddet, og det glæder alle fra den lokale købmand til lederen af friskolen samt den ejendomsmægler, der skal sælge huse i byen.

Det betyder nemlig meget for et lokalsamfund, at man har en hal som et samlingssted om liv i byen, fortæller de alle.

Bestyrelsesformanden: - Uden hal og idræt ville noget af livet sive ud af byen

Lasse Dahl Sørensen er formand for Voldum Hallen, og han er naturligvis lettet over, at hallen får hjælp til at klare sig gennem det økonomiske stormvejr, som de stigende gaspriser har sendt hallen ud i. Allerede i februar kunne bestyrelsen se skriften på væggen, og da tog man kontakt til forvaltningen i Børn og Kultur for at informere om problemerne med udgifter til gas, der var 4-5 gange højere end vanligt.

Hvert år får hallen udbetalt et tilskud fra kommunen jævnfør den såkaldte Favrskovmodel. Pengene falder normalt først til juni, men i år fik Voldum Hallen dem allerede i april. Mere hjælp var dog nødvendig, og bestyrelsesformanden har været godt tilfreds med processen og samarbejdet med Favrskov Kommune.

- Jeg vil godt rose både forvaltning og politikere for at være lydhøre fra start. Al hjælp er vi taknemmelige for, så stor ros for at handle og komme det i forkøbet, siger Lasse Dahl Sørensen.

Her det en 1. klasse fra Voldumegnens friskole, der varmer op i hallen, inden idrætstimen skal begynde. Foto: Jesper Rehmeier

Hallen er grundlagt af frivillige, og som bestyrelsesformanden siger, er der i byen en stolthed over hallen som noget, byen selv har skabt. Derfor var det heller ikke nemt at bede kommunen om hjælp, fortæller Lasse Dahl Sørensen.

- Vi vil jo gerne klare os selv. Men det her var jo svært at forudse. Kommunen kan jo også se, at vi normalt kører med fornuftig økonomi, og derfor var de lydhøre.

- Det betyder ufatteligt meget for fritidslivet i byen, at der er et samlingssted. Stadion og hallen. Uden det ville det blive mere udvandet, og så ville folk søge mod de større byer for at finde fritidstilbud.

Den lokale købmand: - Vi er afhængige af hinanden

På Clausholmvej, den centrale færdselsåre gennem Voldum, finder man fire af de allervigtigste institutioner i byen: Hallen, friskolen, stadion og købmanden. Og det er til glæde for alle, at Voldum har en hal, som klarer skærene i det økonomiske uvejr.

Når der er stævner og diverse arrangementer i hallen, køber man selvfølgelig ind hos Min Købmand i Voldum, hvor Mickie Borch bestyrer butikken. Foto: Jesper Rehmeier

Det fortæller Mickie Borch fra Min Købmand.

- Vi kan ikke undvære hinanden. Man kan frygte, at vi alle kan komme i fare, hvis den ene lukker. Så det ville virkelig været et kæmpetab, hvis hallen lukkede.

Han kvitterer for, at politikerne har vilje til at gå ind og yde hjælp nu, hvor hallen har været ramt af de stigende gaspriser.

- Hvis ikke vi havde hallen, hvor skulle de unge så gå hen? Så er der pludselig lidt langt, hvis man vil dyrke sport.

Ejendomsmægleren: - Boligsøgende ville fravælge byen, hvis hallen lukkede

Flere huse langs Clausholmvej er til salg, og Mikkel Christensen fra Danbolig i Hadsten er en af de ejendomsmæglere, der langer flest Voldum-huse over disken. Han tøver heller ikke med at slå fast, at det har stor betydning, at en by som Voldum har hal og foreningsliv.

- Det har en kæmpestor betydning for de folk, der bor der, for når man har skole, børnehave, hal og købmand, så er husene bare mere værd, end hvis man ikke havde de ting. I Voldum sælger vi primært huse til unge børnefamilier, og de fravælger ofte steder, hvor der ikke er den slags tilbud, siger Mikkel Christensen og uddyber:

- En nem hverdag hvor børnene kan cykle til skole, cykle til sport, hvor man fjerner al behov for kørsel og bustrafik, det vil folk gerne betale for.

Ejendomsmægleren har lige nu en håndfuld huse til salg i byen og solgte i 2021 omkring 15 huse i Voldum. Mikkel Christensen erkender, at en by som Voldum, selvom den kan tiltrække tilflyttere fra Aarhus og Randers, også er lidt sårbar, hvis eksempelvis hal eller skole ophører med at eksistere.

Men der er Voldum godt hjulpet på vej af et godt lokalt engagement, siger mægleren.

- Voldum har en stærk rygrad, og det har man set med hallen og med omdannelsen af skolen til en friskole. Der er nogle stærke lokale kræfter med folk, der virkelig brænder for deres område.

Det går ganske fint med at sælge huse i Voldum, fortæller Mikkel Christensen fra Danbolig Hadsten. Han anslår, at han sidste år solgte 15 huse i byen. Og når børnefamilier kigger mod Voldum, hjælper det på købelysten, at der er en hal og et foreningsliv i byen. Foto: Jesper Rehmeier

Friskolen: - Vi bruger hallen stort set hver eneste dag

Lige ved siden af Voldum Hallen ligger byens friskole, som opstod, da gode, lokale kræfter trådte til, efter byens folkeskole lukkede. Voldumsegnens Friskole har 129 elever fra 1. til 9. klasse, og ifølge skoleleder Jesper Mathiesen bruger friskolen hallen så godt som hver dag.

Det drejer sig selvfølgelig om idrætsundervisning samt SFO og klub, men også på andre måder får skolen glæde af byens hal.

- Vi har lige lavet en stor musical på skolen, hvor vi har haft et tæt samarbejde med hallen om at afvikle musicalen i hallen. Det har en stor betydning for vores skole og for vores skoleidrætstilbud, at vi har en hal i byen. Dens betydning som et samlingssted kan ikke overdrives.

Jesper Mathiesen er skoleleder på Voldumegnens Friskole. Eleverne på skolen bruger hallen, som er skolens nærmeste nabo, så godt som hver dag. Foto: Jesper Rehmeier

Skolelederen glæder sig over, at eleverne fortsat kan få glæde af hallen, og der kan skrives flere kapitel til den gode fortælling, der er Voldum Hallen.

- Der er jo en vældig stærk historie rent symbolsk. Hallen er rejst, fordi borgerne har taget hånd om det, på samme måde som med friskolen. Det er kulturbærende institution i området, hvor Voldum selv har taget hånd om at bygge det op og udvikle det.

Udvalgsformand: - Det giver god mening at hjælpe nu

I sidste uge behandlede Kultur- og Fritidsudvalget altså sagen om Voldum Hallens økonomiske trængsler, og der var bred enighed om at støtte op om forvaltningens forslag om at træde til.

Kultur- og Fritidsudvalget i Favrskov

Formand: Morten Bang (Venstre) 

René Schneider (Konservative)

Simon Buus Olsen (Venstre) 

Lone Boye (Socialdemokratiet) 

Grethe Villadsen (Socialdemokratiet) 

Morten Bang, formand for udvalget, er glad for, at Favrskov Kommune kan hjælpe Voldum Hallen i nødens stund.

- Hallen er et kæmpestort aktiv for alle i området med idræt og sociale aktiviteter for både børn, unge og voksne. Det var vigtigt, at vi trådte til, og der var fuld enighed i udvalget. Vi håber på, at byrådet bakker op, men mon ikke de gør det, siger Morten Bang.

Hvorfor skal kommunen hjælpe med at holde liv i selvejende haller?

- En af grundene til, at hallerne er selvejende, er, at man gerne vil have lokale ildsjæle og kræfter til at køre hallerne, fordi det giver en anden energi. Det kan man også se i Voldum. Kommunen ville ikke kunne gøre på samme måde. Derfor er det vigtigt, at det forbliver selvejende.

Det dyre gasfyr skal væk, og Voldum Hallen skal have en anden, mere prisøkonomisk forsvarlig varmekilde. Derfor betaler kommunen 530.000 kroner for en varmepumpe, som skal installeres i efteråret og være klar til fyringssæsonen.

Som Morten Bang rigtigt nok fastslår, er det svært at spå om fremtiden.

- Men gaspriserne ser ikke ud til at falde. Så det er vigtigt, at varmekilden bliver skiftet inden den nye fyringssæson, for ellers risikerer hallen få en ny, stor regning igen næste sæson. Så det vil være tudetosset ikke at skifte nu.

Sagen skal behandles på byrådsmødet i slutningen af juni.

Morten Bang, formand for Kultur- og Fritid i Favrskov, glæder sig over, at kommunen kan træde til og hjælpe hallen i Voldum, som lider under stigende priser på gas. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.


Lokalplanen for seniorbofællesskabet i Hinnerup er vedtaget efter endt høringsfase. Foto: Thorn Byudvikling.

Kommunen etablerer en ny vuggestuegruppe. Favrskov har ikke opsat vindmøller eller solceller de seneste fem år.

Her får du et kort nyhedsoverblik over ugen der gik i Favrskov.

Lang fængselsstraf til værtshusforpagter

Retten i Randers. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ved retten i Randers blev 42-årige René Birk Hansen tidligere på ugen idømt fem et halvt års fængsel for sin rolle i en narkosag. 

Det skriver Lokalavisen Favrskov. 

René Birk Hansen forpagtede værtshuset Johns Bodega i Hammel. Den 42-årige blev dømt skyldig i at have medvirket til videreoverdragelse af hård narkotika tre gange i 2020.

Børnehaven Søndervang i Hammel får vuggestuegruppe

Børnehaven Søndervang i Hammel åbner en vuggestuegruppe.  Arkivfoto: Johan Gadegaard

Der er pres på daginstitutionerne i Favrskov Kommune, særligt på området for de 0-2 årige. Det får nu kommunen til at åbne endnu en vuggestuegruppe, denne gang i Børnehaven Søndervang i Hammel, der altså overgår til at blive en integreret institution. Indtil nu har der kun været børnehavebørn i institutionen. 

Favrskov Kommune skriver på kommunens hjemmeside, at ved fordeling  af pladserne i den nyopstartede vuggestuegruppe i Søndervang, skal der tages hensyn til en hensigtsmæssig alders- og kønsfordeling. Det vil sige, at der ikke udelukkende anvises efter søskendefordel og anciennitet på ventelisten. Det forventes, at de 12 vuggestuebørn indmeldes hhv. 1. og 16. august 2022.

FavrskovLIV har i de seneste uger i en række artikler sat fokus på dagplejen i Favrskov Kommune. Den er nemlig under pres på grund af frafald samt problemer med at tiltrække nye dagplejere. 

Det kan du læse mere om her.

Ingen solceller eller vindmøller i Favrskov de seneste fem år

Hallendrup-byskilt med den omstridte vindmøllegrund i baggrunden. Foto: Benjamin Alexander Helbo

Der skal opføres solceller og vindmøller over hele Danmark. I alle kommuner, hvis de grønne mål skal nås, og vi skal være uafhængige af blandt andet russisk gas. 

Men indtil nu er det altså primært de vestjyske kommuner, der farver Danmark grønt. Det viser et overblik fra Danmarks Radio. Du kan se kortet over kommunerne her. 

I Favrskov Kommune er der ikke blevet opsat vedvarende energikilder som vindmøller eller solceller i de seneste fem år. Det samme er tilfældet i Syddjurs Kommune og Viborg Kommune. 

Således er der i Favrskov Kommune opført 0 MW de seneste fem år, mens der i Holstebro Kommune er opført 231 MW.  

Der er dog grønne energiprojekter på vej her i kommunen. I sidste uge var der borgermøde om det kommende solcelleprojekt i Voldby, som forventes i drift inden årets udløb. Og tidligere på året faldt der langt om længe afgørelse i Hallendrup-sagen, hvor et konsortium nu har grønt lys til at opstille seks vindmøller. 

Mette Nøhr er blevet mor for anden gang - holder ikke barsel fra byrådssalen

Mette Nøhr, Konservative. Foto: Jesper Rehmeier

Mette Nøhr, byrådsmedlem for Konservative Folkeparti i Favrskov, er blevet mor til sit andet barn. Familien kunne byde endnu en pige velkommen sidste fredag.

Byrådet, og den lokale presse, kan dog stadig regne med Mette Nøhr. Vi har spurgt hende, om hun holder pause fra politik, men det er ikke tilfældet. 

- Jeg holder ikke pause fra byrådsarbejdet, så du kan bare kontakte mig, hvis du får brug for en kommentar, skriver Mette Nøhr i en sms. 

FavrskovLIV ønsker tillykke med familieforøgelsen.  

Lokalplan for seniorbofællesskab vedtaget efter endt høring

Beboerne i Under Bøgen får deres egen lille sø med tilhørende sauna. Illustration: Thorn Byudvikling.

Planerne for det meget imødesete seniorbofællesskab i Hinnerup, "Under bøgen", kan nu gå ind i næste fase. Det sker, efter projektets høringsfase er overstået. 

Efter 8 uger er der ikke indkommet høringssvar til lokalplansforslaget. Derfor er det administrativt vedtaget, som det hedder på forvaltningsjargon. 

I marts gav projektets udvikler os en lille opdatering på Under bøgen, blandt andet lidt detaljer om venteliste, husleje og så videre. Det kan du læse her.