Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Børn og Kultur-forvaltningen i Hvorslev. Foto: Maria Neergaard Lorentsen

10-årig med ADHD skal i specialklasse - nej tak, siger forældrene

- Det er lidt en bagvendt historie, det her.

Sådan siger Linda Klingenberg, juridisk rådgiver fra Hinnerup, om den historie, som du kan læse i dagens nyhedsbrev.

Som privat juridisk rådgiver for en bred vifte af familier i strid med kommunen, har hun masser af erfaring med forældre, der kæmper for at få specialundervisning eller støtte i timerne til deres børn. Hun har aldrig oplevet en familie, der kæmper imod kommunens beslutning om at tildele en plads i en specialklasse til et barn.

Før hun fik Charlotte og Thomas Skov Rise fra Foldby som kunder.

Det er nemlig den situation, forældrene befinder sig i. Psykolog Pædagogisk Rådgivning (PPR) i Favrskov Kommune har besluttet, at parrets 10-årige søn efter sommerferien skal flyttes fra sin klasse på Korsholm Skole til en specialklasse på Haldum-Hinnerup Skolen.

Men det vil forældrene ikke være med til.

Deres søn er glad for at gå i skole i Korsholm, og desuden har han allerede skiftet klasse, og skole, flere gange i sit korte skoleliv. Han har været en del af en specialklasse på en anden skole, og det gik dårligt. Nu er han tilbage på den skole, hvor han startede sin skolegang, og forældrene kan se en dreng, der trives. Det samme kan Korsholm Skole.

Men Charlotte og Thomas Skov Rises søn har også brug for støtte i skolen. Drengen blev i 2019 diagnosticeret med ADHD, og ifølge Korsholm Skole har han behov for støtte gennem hele skoledagen, både i timerne og i frikvarterene. Hans skoledag slutter 11.30, og han går dermed i skole efter et reduceret skoleskema.

Derfor har Favrskov Kommune besluttet, at han skal i en specialklasse efter sommerferien. Selvom både forældre og barn helst vil blive. I afgørelsen fra PPR står der blandt andet.

Vi har forståelse for og anerkender ønsket fra forældrene om, at deres søn fortsætter på Korsholm skole, hvor han i sit reducerede skema med fuld støtte trives og lærer, men må samtidig fastholde vores vurdering af, at det ikke er en langvarig og stabil løsning med det støttebehov han også fremadrettet vil have.

Forældrene mener dog, at det støttebehov vil forsvinde med tiden. Eller i hvert fald blive minimeret. Efter deres søn er begyndt at tage ADHD-medicin, er der for alvor kommet skub i hans udvikling. Det er Charlotte og Thomas Skov Rises faste overbevisning, at der med rolige, velkendte rammer i et miljø med trivsel nok skal fortsætte med at ske en positiv udvikling.

Hvis deres søn skal skifte skole efter sommerferien, som kommunens afgørelse siger, vil det være sjette gang, at den 10-årige dreng skal begynde i en ny klasse. De har oplevet deres søn mistrives i en specialklasse, og det får forældrene til at frygte for fremtiden.

- Man tænker kun på pengene på den korte bane, ved at ville sende ham i specialklasse, som koster system meget mere end at få ham gjort selvhjulpen i et almindeligt tilbud. Jeg frygter, at han vil blive tabt i systemet, hvis han skal igennem endnu et skift til en specialklasse.

Sagen er nu sendt til Ankestyrelsen, hvor forældrene har fået besked om, at de kan forvente op til fem måneders sagsbehandlingstid.

I artiklen længere nede i nyhedsbrevet kan du læse familiens historie om den lange, bumpede vej hen til det, som Charlotte Skov Rise beskriver som en afgørende skillevej i sønnens liv.

Tak, fordi du læser FavrskovLIV. Du er som altid velkommen til at dele nyhedsbrev og artikler med andre, der gerne vil følge med i de vigtigste ting fra livet i Favrskov.

Bliv abonnent på FavrskovLIV

Hvis du ikke allerede er abonnent, vil vi gerne have dig med på holdet.

Mange har allerede valgt at abonnere og blive en del af et fællesskab, der prioriterer overblik og dybde over nyhedsræs og breaking news.

Som abonnent kan du forvente at modtage cirka to nyhedsbreve om ugen, hvor vi går i dybden med de vigtigste historier, der har betydning for livet i Favrskov Kommune.

Lyder det som noget for dig, kan du for 39 kroner om måneden blive fuldgyldig abonnent lige her. Det er selvfølgelig også helt okay, hvis du hellere vil se os lidt mere an.

Derfor vil du stadig modtage nyhedsbrevet gratis med en hurtig overflyvning over dagens emner gratis.

Skulle du få lyst til at få den fulde oplevelse med fri adgang til alle vores artikler, vil vi glæde os til at byde dig velkommen ombord.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Charlotte og Thomas Skov Rise er forældre til en 10-årig dreng med ADHD, som Favrskov Kommune vil flytte til en specialklasse på en anden skole. Det vil de ikke være med til, for drengen er glad for sin nuværende klasse. Foto: Jesper Rehmeier

10-årig skal i specialklasse, men forældrene kæmper imod: - Vil ikke gamble mere med hans liv

I Foldby er Charlotte og Thomas Skov Rise utilfredse med PPR's beslutning om, at parrets 10-årige søn skal begynde i en specialklasse efter sommerferien. Drengen er glad for sin nuværende klasse på Korsholm Skole, og de frygter, at endnu et skoleskift vil ødelægge den positive udvikling, deres søn gennemgår. 

Det vil nemlig langt fra være første gang, at drengen skal skifte skole og klasse. Han har tidligere gået i specialklasse på Præstemarksskolen, og det var en dårlig oplevelse, som har skræmt familien. De vil foretrække, at han bliver i den klasse, han kender og trives i, og at han der får støtte. 

For det fremgår af diverse handleplaner, at Charlotte og Thomas Skov Rises søn har brug for en del støtte gennem skoledagen, både i frikvarterer og timer. Han er diagnosticeret med ADHD, men siden han er begyndt at tage medicin, har både skole og forældre noteret fremgang.

Nu frygter forældreparret, at deres søns gode udvikling vil gå i stå.

Drengen er visiteret til en specialklasse på Haldum-Hinnerup Skolen efter sommerferien, og det vil i så fald være sjette gang, den 10-årige dreng fra Foldby med ADHD skal skifte klasse. Han har tidligere gået i en specialklasse, og det satte hans udvikling fuldstændig i stå, fortæller drengens forældre. De kæmper nu mod kommunens beslutning om specialklasse.

Når klokken er 11.30, slutter skoledagen for Charlotte og Thomas Skov Rises 10-årige søn. Det er ikke en lang dag, men det har taget lang tid at nå hertil. Et forløb med specialklasser, mistrivsel, skoleskift og pædagogisk støtte i dagligdagen.

Drengen går i 3. klasse på Korsholm Skole, og det er han glad for, fortæller forældrene. Derfor frygter de også, hvad der vil ske, hvis deres søn skal flyttes fra sin nuværende klasse og i stedet begynde i en ny specialklasse på Haldum-Hinnerup Skolen efter sommerferien.

Det er, hvad Favrskov Kommune mener, er det rigtige at gøre.

Charlotte og Thomas Skov Rise er helt uenige.

Deres søn har været nok igennem, siger de. Han har allerede været en del af en specialklasse på Præstemarksskolen i Søften. Det gik dårligt. Nu er han tilbage, hvor hans skolegang begyndte, og forældrene kan se fremskridt i drengens udvikling. Det kan Korsholm Skole også. Forældrene mener, at deres søn er på rette spor og skal blive, hvor han er.

Men sønnen kræver støtte i skolen. Endda en hel del støtte, lyder vurderingen. Og det er begrundelsen for, at Psykolog Pædagogisk Rådgivning (PPR) vurderer, at en plads i en specialklasse vil være det bedste for barnet. Drengen er diagnosticeret med ADHD og har svært ved at læse, og derfor har han blandt andet brug for hjælp til at komme i gang med de faglige opgaver. Skolen skriver, at han dagen igennem har behov for at blive guidet i forskellige faglige og sociale situationer.

Men efter han er begyndt på medicin, fortæller både forældre og skole om mærkbare fremskridt. Forældrene er overbevist om, at deres søn bare skal bruge mere tid, så skal han nok kunne klare sig selv. Og drengens mor frygter, hvad der sker, hvis det bliver specialklassen efter sommerferien.

- Vi er ved en skillevej. Vi er nervøse for, at han bliver tabt i systemet. Man tænker kun på pengene på den korte bane, ved at ville sende ham i specialklasse, som koster system meget mere end at få ham gjort selvhjulpen i et almindeligt tilbud. Jeg frygter, at han vil blive tab i systemet, hvis han skal igennem endnu et skift til specialklasse, siger Charlotte Skov Rise, drengens mor.

Vejen, der har ført familien til skillevejen, har været lang og snoet, forklarer hun.

Charlotte og Thomas Skov Rise er imod Favrskov Kommunes beslutning om, at deres 10-årige søn skal begynde i en specialklasse efter sommerferien. Drengen har tidligere gået i specialklasse, og det var absolut ikke en succes. Foto: Jesper Rehmeier

Den sorte bog og den gamle skole

Charlotte og Thomas Skov Rise er begge ingeniører og har boet i Foldby siden 2016. De har selv bygget deres hus, hvor de fra stuen har en smuk udsigt ud over det åbne land med mark og skov. Det har været et godt sted for parrets fire børn at vokse op, og skolegang og uddannelse har høj prioritet i hjemmet, hvor de naturvidenskabelige fag falder børnene nemt.

Mindstemanden begyndte i 0. klasse på Korsholm Skole i sommeren 2018. Der gik ikke lang tid i 0. klasse, inden problemerne begyndte at melde sig, fortæller Charlotte Skov Rise.

Hun fortæller om en lærervikar, der hyppigt rapporterede om uro blandt et par drenge i klassen.

- Vi var nogle forældrepar, som følte, at det var vildt, at hun på denne måde hele tiden klagede til os over vores drenge. De var alt for vilde og legede alt for vildt. De havde svært ved at høre efter. Der var hele tiden et eller andet. Så sagde hun, "jeg bliver altså nødt til at notere det i den sorte bog."

Flere negative episoder omkring den yngste søns skolegang resulterede i, at forældrenes samarbejde med ledelsen på Korsholm Skole brød sammen. Selvom det ikke var en nem beslutning, valgte de at flytte deres søn til Præstemarksskolen.

- Han var glad for at gå i skole, og han mærkede jo ikke noget til de her problemer, som vi havde med skoleledelsen. Set i bakspejlet skulle vi have bidt det i os. Så havde vi ikke siddet i den situation, som vi gør i dag.

Korsholm Skole ligger et stenkast fra familiens hjem. Den 10-årige begyndte sin skolegang i Korsholm og går nu i 3. klasse. Foto: Jesper Rehmeier

Blev nummer 33 i den nye klasse

Korsholm er en lille skole med elever til 6. klassetrin, og mange elever kommer på Præstemarkskolen, når de skal i 7. klasse. Det var også derfor, at Charlotte og Thomas Skov Rise indskrev deres søn på skolen i Søften, hvor hans ældre søskende også gik. Forældrene havde gode erfaringer med Præstemarksskolen, da det var her de fik slået fast, at deres ældste datter er ordblind. På skolen fik hun de rette hjælpemidler og oplevede en stor faglig fremgang. Derfor var håbet også, at deres yngste søn kunne få en god skolegang på skolen.

Sådan kom det ikke til at gå.

Forældrene kunne hurtigt mærke, at drengen ikke havde det godt i klassen, hvor han startede som elev nummer 33 i en klasse med rullende indskoling. En dag blev Charlotte Skov Rise ringet op på arbejde, fordi hendes søn havde væltet borde og stole. Noget, som han havde set en pige i klassen gøre få dage forinden.

- Da jeg henter ham, siger han "mor, ved du godt, at hun har fået fri en hel måned?" Men hun havde ikke fået fri, hun skulle sidde oppe på rektors kontor. Men det vidste han ikke. Han tænkte bare, at så skulle han ikke komme i skole der længere. Han var tydeligvis ikke glad for det, siger Charlotte Skov Rise.

Efter den episode foreslog skolen, at en plads i en specialklasse ville være gavnligt for Charlotte og Thomas Skov Rises søn. En mindre klasse med blot syv elever og langt mere ro.

- Jeg tænkte, at hvis skolen mente, det var det bedste, så var det sådan, det skulle være. Jeg har så meget tillid til systemet, at hvis nogen siger noget, så er vi helt klart med på den.

Impulsiv i en klasse med autister

Efter nogle svære måneder i specialklassen, modtog Charlotte Skov Rise et opkald fra en speciallærer på Præstemarksskolen. Der skulle startes en ny, endnu mindre klasse efter sommerferien med kun fire elever, og fra skolens side mente man, at tilbuddet ville være godt for Charlotte og Thomas' søn.

De fulgte anbefalingen, og deres søn begyndte endnu engang i en ny klasse efter sommerferien 2019.

Det stod dog hurtigt klart, at drengen ikke havde det godt i den lille specialklasse, hvor der kun var fire elever. De andre børn var autister. Charlotte Skov Rise kan ikke holde gråden tilbage, når hun tænker tilbage på, hvordan hendes yngste søn reagerede på skiftet.

- Han havde det dårligt i den klasse. Han blev udadreagerende, han slog og bed og sparkede. Han begyndte at snakke babysprog. Når han kom hjem fra skole, kunne han komme hjem og sige, at han ikke havde lyst til at være til. "Jeg kan lige så godt lade være med at leve, der er ikke nogen af jer, der tror på mig. Der er ingen, der lytter til mig." Han sagde mange gange, at han gerne ville tilbage til sin første klasse.

Charlotte Skov Rise fortæller, at hende og hendes mand talte med skolen og PPR og holdt møder om deres søn og hans ændrede adfærd i specialklassen. Ifølge Charlotte Skov Rise fik de at vide, at det ikke er usædvanligt, at det tager lidt tid at finde sig til rette i en ny klasse.

Han begyndte at sige "gugu, mig gider ikke i skole." Han ændrede toneleje, og han blev udadreagerende og slog de voksne.

Charlotte Skov Rise, mor til dreng med ADHD.

Moren fortæller, at det var en daglig kamp at aflevere sønnen i skolen. At han ikke ville give slip på hende, og at han i en periode sågar havde hendes hovedpude med i skole foruden billeder af familien.

- Vi begyndte omkring efterårsferien at snakke om, "Low Arousal". Kravene til ham skulle sænkes helt. Vi skulle have ham til at trives ved ikke at stille krav til ham. Så da han mødte ind hver morgen efter efterårsferien, blev han spurgt, "vil du være med til time i dag, eller vil du sidde med en iPad?". Og når man er syv år gammel, så tænker jeg, de fleste børn ville vælge iPad. Så det endte også med, at han sad med iPad hver dag. Han gik ikke rigtigt i skole.

Det gik også dårligt med det sociale samvær med de andre børn, da Charlotte og Thomas Skov Rises søn er drevet af impulser, mens de andre børn i klassen var mere tilbageholdende. Hvis der var tale om at bygge en hule, kastede drengen sig ud i projektet, og det skræmte de andre i klassen.

Low Arousal (LA)

Region Midts specialområde for børn og unge skriver følgende om Low Arousal (LA):

På dansk kaldes Low Arousal for tilpasset, rogivende eller afstemt pædagogik. Grundtanken er, at pædagogikken skal tilpasses det enkelte barn/ung, så uhensigtsmæssig udadreagerende adfærd så vidt muligt undgås.

Tilgangen er funderet på nogle helt grundlæggende etiske principper:

  • Alle har ret til at bestemme så meget over sig selv som overhovedet muligt
  • Mennesker skal behandles med respekt, uanset alder og funktionsniveau
  • Alle har ret til et meningsfyldt og godt liv
  • Alle har ret til at være den, de er

Læs mere her.

Kilde: Region Midtjylland

På dette tidspunkt bad Charlotte og Thomas Skov Rise om, at få deres søn udredt, og i slutningen af 2019 fik han diagnosen ADHD.

Tilbage til Korsholm Skole

Forældrene opgav håbet om, at deres søn kunne komme i trivsel i specialklassen på Præstemarksskolen. Derfor vendte han efter sommerferien 2020 tilbage til Korsholm Skole, hvor han startede sin skolegang. Der var i mellemtiden kommet en ny leder til, og familien begyndte på en frisk med den lokale skole blot et par hundrede meter fra hjemmet.

Drengen går i skole efter et reduceret skoleskema. I den første tid, efter han vendte tilbage, var han i skole til klokken 9.45 hver dag. Nu deltager han i undervisningen til 11.30. Gennem hele skoledagen får han støtte fra en specialpædagog i både timer og frikvarterer.

Ifølge Korsholm Skole er der behov for støtte hele skoledagen. Skolen skriver blandt andet i en handleplan fra marts i år:

"Har brug for guidning, når han bliver frustreret, hvad enten det er over for nogle svære opgaver eller om det er frustrationer i kommunikationen med klassekammeraterne eller klassens voksne."

I forbindelse med udredningen og ADHD-diagnosen diskuterede Charlotte og Thomas Skov Rise, hvorvidt deres søn skulle medicineres. Lige inden efterårsferien 2021 begynder drengen at tage midlet Medikinet, som har en beroligende virkning på børn med ADHD.

Børn og Kultur-forvaltningen har til huse i administrationsbygningen i Hvorslev. Det er også her, PPR hører til. Foto: Maria Neergaard Lorentsen.

Og efter det er der sket fremskridt, fortæller Charlotte Skov Rise.

- Efter ferien kunne de allerede mærke en forandring på ham. Han kan nu koncentrere sig i længere tid, og de siger, at han kan sidde i stille og lave opgaver. Vi ser også herhjemme, at han vokser fagligt. Det giver ham helt klart noget, det her medicin.

Det blev aftalt med skolen og PPR, at der skulle ske fremskridt i drengens skolegang. Der skulle noteres en faglig udvikling, og han skulle deltage i flere timer.

Jeg har det lidt ambivalent med medicinen. Men der er ingen tvivl om, at det virker. Det kan jeg se, og når skolen også siger det. Så jeg stiller ikke spørgsmålstegn ved, at det virker.

Charlotte Skov Rise, mor til dreng med ADHD

I de handleplaner, som er udarbejdet mellem skolen, PPR og Charlotte og Thomas Skov Rise fremgår det, at der noteres fremskridt, men at der stadig er udfordringer af forskellige slags. Der er fokus på at opbygge rutiner, og der står blandt andet:

"Det er vigtigt, at han får gode dage på skolen, så han fortsætter med at være glad for at være i klassen. Gennem øvelser, rutiner og struktur samt hjælp og handlemuligheder i forhold til at undgå og håndtere frustrationer, søges det at give ham succesoplevelser fagligt og socialt samt øge antallet af lektioner, han deltager i."  

Det er også sådan, drengens mor opfatter situationen. Hun ser, at hendes søn trives, og at der er er fart i hans udvikling.

Begrundelsen fra PPR

I begrundelse for afgørelsen om, at Charlotte og Thomas Skov Rises søn skal begynde i specialklassen på Haldum-Hinnerup Skolen, skriver PPR:

Der er i afgørelsen lagt vægt på, at barnet er vurderet af flere omgange til at have behov for specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand. Han har brug for støtte og tæt voksenguidning i forhold til sin faglige og sociale udvikling. Specialklassen på Haldum-Hinnerup Skolen er en mindre klasse med tydelig struktur og en socialpædagogisk tilgang. Her er muligheden for tydelig voksenguidning gennem hele skoledagen. Han vil i klassen få støtte i faglige aktiviteter og læringssituationer tilpasset hans faglige niveau samt blive guidet i det social samspil med andre børn.   

- Jo længere tid han får til at komme ind i rutinerne og de dagligdags ting og ved, hvad det vil sige at gå i skole, jo bedre er det. Det har han jo skullet lære, da han startede i anden klasse på Korsholm Skole igen. Han har skullet starte helt fra starten igen.

Men i april i år modtog Charlotte og Thomas Skov Rise et brev fra Favrskov Kommune. I brevet stod der, at der er truffet afgørelse om, at drengen får en plads i specialklassen 36 på Haldum-Hinnerup Skolen efter sommerferien.

FavrskovLIV ville gerne have spurgt forvaltningen om, hvorfor man vælger at fastholde beslutningen om at flytte drengen til en specialklasse, når det er imod forældrenes vilje og barnets ønske. Vi ville gerne have spurgt, hvor meget betydning, man har tillagt udtalelser fra skole og forældre om fremskridt i elevens udvikling efter påbegyndt medicinering. 

Favrskov Kommune udtaler sig ikke i enkeltsager, og det har derfor ikke været muligt at få svar på spørgsmålene vedrørende Charlotte og Thomas Skov Rises søn.  

Støtte og medicin har hjulpet

Forældrene klagede over afgørelsen, men i sidste uge meddelte Favrskov Kommune, at de fastholder beslutningen. Dermed er drengen fortsat tilset en plads i specialklassen på Haldum-Hinnerup Skolen efter sommerferien.

Altså mod forældrenes vilje. De vil ikke fjerne ham fra den klasse, hvor han har det godt.

- Jeg vil simpelthen ikke gamble mere med hans liv. Han er blevet flyttet nok rundt, den dreng, siger Charlotte Skov Rise.

I forbindelse med afgørelsen fra Favrskov Kommune var Charlotte og Thomas Skov Rise indbudt til et møde, hvor også Korsholm Skole medvirkede. Her fremgår det af referatet, at skolen har noteret fremgang, siden drengen begyndte på medicin.

"Effekten på hans udvikling fra september 2020 var lille frem til opstart af hans medicinering i efteråret 2021. Det er siden hans medicinering lykkedes at øge hans undervisningstimetal med støtte i både undervisning, pauser og frikvarterer. Hans fokus og læring er i god udvikling." 

"Støtte og medicinering peger heldigvis også på en forøgelse af hans reducerede skoletilbud."

Men ifølge skolen er behovet for støtte stadig stort.

"Det er fortsat skolens vurdering, at han har brug for støtte i hele skoledagen. Altså en voksen tæt på, som kan aflede, guide og fysisk berolige ham, når han har brug for det. Og det vurderer skolen fortsat, at han har brug for i både undervisning, pauser og frikvarterer. Det skal være voksne, som har et bredt spekter af specialpædagogiske voksenstrategier." 

Juridisk rådgiver: - En helt bagvendt historie - men samme principper gælder

Linda Klingenberg fra Hinnerup er jurist og privat rådgiver. Hun har hjulpet familien i forbindelse med afgørelsen fra Favrskov Kommune.

Hun kalder familiens historie for "bagvendt".

- Normalt oplever jeg, at forældre gerne vil have deres barn i specialklasse eller have tildelt støtte, men at kommunen er modvillig. Her er det lige omvendt, og forældrene kæmper for at blive fri. Det er jeg ikke vant til, og i teorien kan deres naboer to huse væk kæmpe den modsatte kamp, siger Linda Klingenberg.

Men, understreger hun, sagsbehandlingsprincipperne er de samme.

- Man skal inddrage forældrene og barnet og lytte til, hvad de ønsker. Det skal man lægge stor vægt på, når man træffer afgørelsen.

Den juridiske rådgiver undrer sig over, at PPR ikke i deres beslutning har lagt mere vægt på den udvikling, som drengen er gennemgået, siden han blev medicineret. En udvikling, som altså noteres af både forældre og skole.

- Han klarer sig bedre og er gået op i tid i skolen. Hvorfor har man ikke kigget mere på det? Havner et barn i et specialtilbud, ved vi, at det er svært at komme tilbage til folkeskolen. Han har allerede gennemgået mange skift i sit korte skoleliv. Man kan ikke forvente, at han kommer tilbage til den almindelige folkeskole, hvis han placeres i en specialklasse - og det er dyrt på den lange bane i stedet for at give ham støtte nu, hvor han er i en positiv udvikling.

Linda Klingenberg gør desuden opmærksom på, at selv støtte på fuld tid sagtens kan gives i en almindelige folkeskoleklasse.

- Specialundervisningsreglerne siger, at støtten kan gives i en almindelig klasse. Får barnet under ni timers støtte om ugen, kaldes det almindelig undervisning, er det over ni timer om ugen, hedder det specialundervisning. Der er ingen grænser for hvor meget støtte man kan give i en almen klasse. Familien fortæller, at de har fået at vide, at man ikke kan give mere end x antal timer i en almindelig klasse, og det er simpelthen forkert, siger Linda Klingenberg.

- Han skal ikke flyttes igen

Forældrene anerkender, at deres søn har behov for støtte i skolen. En del af udfordringerne og behovet for støtte kommer dog ifølge forældrene fra, at deres dreng har svært ved at læse. Han kan først få lavet en ordblindetest i fjerde klasse, og viser det sig, at han som sin søster er ordblind, kan han få nogle hjælpemidler, eksempelvis programmer, som kan læse opgaverne højt for ham.

- Hvis han spørger om hjælp herhjemme, og jeg går hen og læser højt for ham, og der står, at han skal beregne arealet, så gør han det, så er han i gang. Men jeg skal hen og læse op for ham. Så jeg tænker lidt, at nogle af de ting, hvor de mener, han skal have 100 procent støtte, måske skyldes, at han har svært ved selv at komme i gang, siger Charlotte Skov Rise. Hun understreger, at hendes søn for eksempel lige har scoret "over middel" i den nationale test i matematik.

- Vi ved ikke, om det er et halvt år, et helt år eller tre år, han har brug for støtte i timerne. Det kan være, vi sidder om et år og siger, at han ikke har brug for det mere. Det kan være, det er enkelte fag som dansk, som er svære, han skal have støtte i. Igen, jeg frygter bare, at hvis han skifter igen, så taber systemet ham, for han bliver ulykkelig, hvis han skal væk fra sin klasse.

Men der sidder også andre elever i en klasse, som også kan have brug for hjælp. Der er vel også et hensyn til dem. Kan din søn ikke være et forstyrrende element i timerne? 

- Nej, nej, nej. Overhovedet ikke. Slet, slet ikke. I starten har han haft enkelttimer nogle gange. Han sidder nu på lige vilkår som alle andre i klassen. Kommunens beslutning handler rent og skært om økonomi.

Tror du ikke, han kunne blive glad i et specialtilbud? Det kunne jo være, det på Haldum-Hinnerup Skolen ville passe bedre til ham end Præstemarksskolen?

- Nej. Han er så glad for de venner, han har i skolen, at det ville være svært at skulle skifte igen. Han vil være i Korsholm. Og det skal helt sikkert ikke være i en specialklasse. Det kommer aldrig til at ske. Det er vi skræmt godt og grundigt væk fra.

Jan Lindberg bor i Lyngå mellem Hammel og Hadsten, men hans vej til Favrskov har været lang og bragt ham Europa rundt som cykelmekaniker på flere af verdens bedste cykelhold. Foto: Jesper Rehmeier

Jan Lindberg fra Lyngå har to gange været til Tour de France som cykelmekaniker - læs om livet i feltet fra et andet perspektiv i næste uge

I dag sælger han lækre racercykler og reparerer forgafler og støddæmpere til mountainbikes. Men engang var Jan Lindberg, som til daglig driver Lindbergsport i Lyngå, cykelmekaniker på flere af de største hold i verden - og var blandt andet med til Tour de France.

I næste uge går det langt om længe løs. Verdens bedste cykelryttere tager hul på verdens største cykelløb, Tour de France. Endda på dansk jord. Vi er mange, der har ventet på det her!

At Tour de France er verdens største cykelløb, det kan Jan Lindberg skrive under på. Han var nemlig i flere år cykelmekaniker på hold som CSC Saxobank og HTC High Road. Han har jublet over at se holdets superstjerne Mark Cavendish køre først over på målstregen på Champs-Élysées, og han har på allernærmeste hold oplevet det gigantiske, omrejsende cirkus, som Touren er.

Tour de France er bare dobbelt så stort. Tre gange så stort. Det kan slet ikke sammenlignes med de andre løb. Man skal bare være på hele tiden.

Jan Lindberg, indehaver af Lindbergsport

Jan Lindberg har i dag egen cykelforretning i Lyngå, og der er rigeligt at se til. Derfor har han heller ikke tid til at savne livet på landevejen som mekaniker for de store stjerner. En hverdag med lange arbejdsdage, spændende oplevelser, store egoer og 200 rejsedage om året.

Men han har mange fede minder fra de største løb i Italien, Belgien, Spanien og Frankrig. Og masser af gode venskaber knyttet gennem de mange år i branchen. På onsdag i næste uge kan du som optakt til Tour de France få et lokalt perspektiv på verdens største cykelløb, fortalt af Jan Lindberg fra Lindbergsport.

Jan Lindberg har i dag sin egen cykelbutik, Lindbergsport. De mange år med travlhed på landevejen som cykelmekaniker på de store hold er udskiftet med travlhed i værkstedet, hvor reparerer cykler og servicerer forgafler og støddæmpere fra nær og fjern. Foto: Jesper Rehmeier