Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger FavrskovLIV i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

I det bakkede, trædækkede landskab i Haar uden for Hinnerup vil Per Schøler bygge et feriecenter med 200 feriehuse. Det projekt har været på tegnebrættet i 15 år, og han tror på, at det snart kan gå ind i sin næste fase. Foto: Jesper Rehmeier

Er der noget for turister i Favrskov?

Ferie, ferie, ferie,
slap nu af, du har fri og syng en glad melodi.

Ja, undskyld, men fra på mandag er det højsæson for sommerferie i Danmark. Vi skal ikke på arbejde, ungerne har fri fra skole, børnehaver og vuggestuer holder fri, og politikerne har smækket benene op.

Så hvad skal vi egentlig lave? Ud og opleve noget, selvfølgelig.

Lige nu flyder medierne over med historier om strejkende piloter og billeder af overfyldte lufthavne og strandede turister. Så ferie i Danmark er måske ikke så tosset endda, og ferie i egen andedam er noget, vi virkelig har fået øjnene op for under og efter corona, hvor mulighederne for at rejse ud i verden har været stærkt begrænset.

I Favrskov Kommune er der ikke det helt store marked for turisme. Det kræver ikke lang tids research at nå den konklusion. Vi befinder os dog i et område med mange store turistmagneter som Djurs Sommerland, Randers Regnskov, Den gamle by og selvfølgelig sommerhusområderne på Djursland.

Favrskov hører ind under VisitAarhus som er Aarhusregionens officielle turistorganisation. I det område, som foruden Aarhus og Favrskov også tæller Djursland, Silkeborg, Skanderborg, Randers og Viborg, havde man sidste år 4,5 millioner overnatninger. Favrskov tegnede sig for de 26.000. Altså forsvindende få.

En af forklaringerne er selvfølgelig helt lavpraktisk - der er kun få overnatningssteder. I det nordligste Favrskov trækker Bamsebo Camping, kendt fra Klovn The Movie, en del turister til. Men ellers er der langt mellem opredte sengene til værdigt trængende rejsende. VisitAarhus fortæller FavrskovLIV, at der generelt mangler overnatningsmuligheder i hele Aarhusregionen, og derfor glæder de sig over Per Schølers plan.

Hovedhistorien i dette nyhedsbrev med turisme og oplevelser som tema er nemlig fortællingen om Haar feriecenter. Hva' for et feriecenter, spørger du måske. Det kan være, du gennem årene har hørt om Per Schøler, tidligere byrådsmedlem i Favrskov Kommune, der i 15 har forsøgt at etablere et feriecenter på sin jord i naturskønne Haar, et stenkast fra Hinnerup. Hans planer har mødt modstand i form af bureaukrati og utilfredse naboer, men nu håber han, at det inden for en overskuelig periode kan igangsættes.

Til sin rådighed har Per Schøler 100 hektar smukt, kuperet terræn, hvor der efter planen skal opføres 200 ferieboliger og 40 ferielejligheder. Der skal bygges en restaurant og et vandland, og bæredygtighed og jord til bord-tankegangen bliver bærende for oplevelsen. Ifølge Per Schøler vil det give turismen i Favrskov et kæmpestort boost, og det synspunkt bakkes op af VisitAarhus.

En ting er overnatning. Noget andet er aktiviteter. Og hvad det angår, mener VisitAarhus, at man i Favrskov skal prise sig lykkelig over den gode placering så tæt på mange af landsdelen store turistattraktioner. Vil man tiltrække flere turister med aktiviteter, skal man udnytte en ressource, som man ikke skabe, og som man mange andre steder ikke har: Nemlig Gudenåen, der kan trække både danske og udenlandske turister til.

I dette nyhedsbrev finder du som sommerferieoptakt en lille guide til de tre mest seværdige udflugtsmål i Favrskov. Med de nuværende benzinpriser er det jo rart, at man ikke skal køre alt for langt...

Modelbane Europa i Hadsten er et af steder, Favrskov har at tilbyde turister fra nær og fjern. Her kan man købe en svellekage til kaffen, og heldigvis lover modelbanens frivillige, at kagen ikke smager af spor. Foto: Jesper Rehmeier

Op mod solen ler vi,
den vil skinne til ferien er forbi.

Så må vi jo bare håbe, at vejrguderne kender melodien og vil stemme i.

God sommerferie, når du kommer dertil. Og god læselyst.

Billede af Jesper Rehmeier
Billede af skribentens underskrift Jesper Rehmeier Journalist
Per Schøler har i 15 år arbejdet på sit projekt: Et feriecenter i Haar for turister fra nær og fjern. Der har været mange bump på vejen, men med en stor driftsherre i ryggen, begynder han at øjne målstregen. Foto: Jesper Rehmeier

Per Schølers store planer for et feriecenter i Haar: - Det bliver et enestående sted og et kæmpestort boost for turismen i Favrskov

VisitAarhus drømmer om flere overnatningsmuligheder i Aarhusregionen, og i den vestlige del af Favrskov er der ingenting for turister - men det bliver der lavet om på, når Per Schølers længe ventede feriecenter skyder op ad jorden i Haar et par kilometer fra Hinnerup. 

I 15 år har det tidligere byrådsmedlem arbejdet på sine planer om et feriecenter i pagt med naturen. I løbet af årene har flere ting i projektet ændret sig - for eksempel er planerne om en golfbane droppet til fordel for flere vandrestier og ruter til cyklister. Per Schøler udtaler selv, at feriecenteret skal bygges i pagt med den natur, han holder så meget af, og som han gerne vil dele med andre. 

Han har nu en stærk investor og driftsherre i ryggen, og håbet er, at der i løbet af næste år virkelig kommer til at ske noget. Undervejs har projektet mødt en del modstand, særligt fra lokalområdet, men ifølge Per Schøler har man nu bevæget sig tættere på hinanden. Corona har i høj grad fået os til at favne ferie i Danmark og oplevelser i naturen, og det mener Per Schøler er med til at sikre projektet både medvind og good will.

Det er 15 år siden, Per Schøler fra Haar indsendte sin projektansøgning for et feriecenter på den jord, familien i generation har dyrket som landbrug. Nu er der efterhånden styr på detaljer og godkendelser, og håbet er, at projekt feriecenter snart kan blive offentliggjort af udviklerne bag. Her fortæller Per Schøler om sine overvejelser om projektet - et projekt, der har fået et utilsigtet rygstød af pandemien, som har forstærket vores glæde til naturen og ferie i Danmark.

I årtier kørte Per Schøler rundt med harve, plov og såmaskine på sin fædrene jord. Det bakkede landskab ved Haarvad, som han kender som sin egen bukselomme. En stille naturperle af skov og bakker og dale med Lilleåen som en blå vene gennem den frodige landbrugsjord. Hele herligheden blot et stenkast fra Hinnerup og 20 minutter fra Aarhus.

Gennem årene har Per Schøler forestillet sig mere end blot landbrugsjord, som skal give et udbytte i form af afgrøder, og hvis salgspriser svinger fra år til år. Han har tænkt på fremtiden for sit landbrug, og han har tænkt på den natur, som han holder så meget af. Ville andre ikke kunne sætte pris på den?

- Den oplevelse af natur og ro vil jeg sådan set godt dele med andre, siger det tidligere byrådsmedlem for Venstre, når man spørger ham, hvorfor han vil omdanne sin jord til et feriecenter for gæster fra nær og fjern.

Det er ikke en idé, han fik sidste tirsdag, skal understreges. Det er 15 år siden, at Per Schøler indsendte ansøgningen om at etablere et feriecenter i Haar. Projektet har ændret sig siden dengang. Det har mødt modstand, og Per Schøler har udvist, hvad han selv med beskriver som "en vis form for tålmodighed". Nu siger han, at de sidste ting forhåbentlig falder på plads indenfor en overskuelig tid, så projektet kan igangsættes.

Stier i græsset vidner om, at Per Schøler, alene og sammen med diverse folk, som er en del af projektet, har vandret rundt i området et utal af gange. En del træer skal fældes, mere en del skal også bevares. Foto: Jesper Rehmeier

Et feriecenter, som ikke ligner noget andet, man finder i denne del af landet. Et tilbud til turister, som rammer lige pladask ned i en tidsånd, hvor rejsende efterspørger kvalitet og bæredygtighed, oplevelser i naturen samt ro til at lade op til en hektisk hverdag. Baglandet er på plads, planerne er store, og tilladelserne er nu givet fra rette myndigheder.

Per Schølers projekt er på sin vis inspireret af den campingplads, som hans forældre grundlagde på selvsamme jord i 1969. Man sagde, at hans far var en fantast, at man ikke kunne drive et ferietilbud så langt fra vandet. Men det kunne man. Og Per Schøler tøver heller ikke med at sige, at feriecenteret i Haar nok skal trække folk til huse, og give Favrskovs spinkle turistindustri et solidt stød i ryggen.

Det kan godt være, jeg begynder at lyde lidt frelst, men helt fra starten har jeg sagt, at det her skal være et projekt, som skal være i pagt med naturen, ikke imod naturen. Det er der en god grund til, for jeg har altid færdes her, og jeg synes, det er et fantastisk sted.

Per Schøler, landmand og jordejer

- Som fod i hose i tidsånden

Per Schøler er født på gården for snart 70 år siden. Familien har i generationer drevet planteavl på jorden, og i bygningerne ved gården har der været svineproduktion. I dag står staldene tomme, og landbrugsbygninger såvel som Per Schølers fødehjem vil blive revet ned, når først projektet går ind i byggefasen.

Og hvad skal bygningerne så gøre plads til, når de engang jævnes? Et feriecenter med 200 ferieboliger og 40 lejligheder på et område, der tilsammen udgør 100 hektar - er du typen, der regner i fodboldbaner, svarer det cirka 140 gange grønsvær. Området kommer til at rumme shelterpladser, aquapark med vandlege til børn og barnlige sjæle, kilometervis af stier til cykling, stier til rideture samt vandreruter i det kuperede terræn. Der bliver bygget en restaurant med tilhørende drivhuse og urtehaver. Som gæst kommer man til at holde ferie side om side med husdyr, som meget vel kan ende på bordet i restauranten. Jord til bord hitter som bekendt ganske meget i disse år, og restauranten bliver åben for alle, ikke blot gæster i feriecenteret.

Vi satser på at få lavet en restaurant, som har gode, friske råvarer, og hvor man med god samvittighed kan sige, at det ikke sætter et stort klimaaftryk - men til priser, hvor alle kan være med.

Per Schøler, landmand og jordejer

For et par år siden var der en golfbane på tegnebrættet, men den er nu skrevet ud i en af de tilretninger, som har været med til at forme projekt feriecenter de seneste 15 år. Tidsånden er gået lidt væk fra golf, fortæller Per Schøler. Så kom corona. Og pandemiens betydning for vores måde at holde ferie har faktisk været med til at gøre projektet endnu bedre, mener jordejeren.

- Det passer som fod i hose i tidsånden. Der er rigtig mange, der kan lide at komme ud i naturen, tage i skoven og opleve dyrelivet. Det er jo blevet yderligere forstærket her de seneste år. Det er dejligt at blive bekræftet i vores idéer om, at danskere også godt vil rejse rundt indenlands og opleve ting, der er lidt ekstraordinære. Her er man tæt på Aarhus med bunker af tilbud. Men herude kan man ikke høre noget som helst. Her er bare fred og ro.

Hvad har du dog at tilbyde folk herude, er han flere gange blevet spurgt. En hel del, lyder svaret.

- Vi har et stort 100 hektar sammenhængende område. Mange bliver overraskede, når de ser området. Især over hvor smukt, det er, for det kan man ikke rigtig se, når man kører på vejen. Folk vil gerne ud og bruge naturen. Der behøver ikke blive etableret en hel masse dyre ting. Man skal bare tilbyde den rigtige natur og de rette faciliteter.

Det er ikke nemt at se på billedet, men landskabet falder faktisk en hel del fra skov til mark. Det er planen, at restauranten skal "svæve" ud over landskabet. Foto: Jesper Rehmeier

Lang, bumpet vej hertil

Da Per Schøler indsendte sin projektansøgning helt tilbage i 2007, var han klar over, at det ville blive kigget meget grundigt efter i sømmene. Som medlem af kommunalbestyrelsen vidste han udmærket godt, at det tager tid at indhente de rette myndighedsgodkendelser, og at der er større chance for at få et projekt igennem, hvis man kommer med et grundigt, gennemarbejdet oplæg.

- Mange tror, jeg har haft en fordel af at have siddet i byrådet, og sad i byrådet, da jeg kom med idéen, men sådan hænger det ikke sammen. Hvis andre får deres forslag kigget igennem to gange, har jeg fået mit set igennem tre til fire gange. Men den fordel, jeg har haft, og det har jeg også sagt til alle, er, at jeg jo ved lidt om, hvordan det skal angribes. Jeg kender processerne, og det har været en stor fordel.

Generelt har indstillingen fra kommunen og forvaltningen været positiv, om end de nok først tænkte, at det var "lidt voldsomt", som Per Schøler beskriver det. Og hvis kommunen mente, at det var lidt voldsomt, mente naboerne i Haar nok, at planerne for feriecenteret var "meget voldsomme."

Nu skal jeg ikke sidde og lyde frelst, og jeg er ikke pludselig blevet økolog, men jeg synes godt, man kan tænke over, hvordan man går ind i fremtiden. Det her skal jo stå mange år fremadrettet. At der er tænkt de rette tanker fra starten er vigtigt.

Per Schøler, landmand og jordejer

Gennem årene har der været en del lokal modstand, som særligt er gået på bekymring over den øgede mængde trafik, som de mange ferieglade gæster vil føre med sig. Ifølge Per Schøler er modstanden blevet mindre med årene, og der er i projektet afsat fem millioner kroner til en vej, der skal lede trafikken uden om landsbyen Haar.

Hvordan har det været at møde modstand fra lokalområdet? 

- Jeg var selvfølgelig forberedt på det. Når man har siddet i byrådet i mange år, og været formand i Teknisk Udvalg, så har man jo set lidt af hvert. Ingen større projekter går igennem uden modstand. Vi bor jo i et frit land, og heldigvis kan man give udtryk for, hvad man mener, og så indregnes det i helheden, inden der træffes afgørelse. Det har jeg det fint med. Jeg ville selvfølgelig have været træt af, hvis det var blevet afvist på grund af det. Men jeg synes også, jeg fornemmer, at en del af modstanden er ved at aftage. At man kan se perspektiverne i det.

Området strækker sig over 100 hektar, og det giver mange muligheder for at dele det op i forskellige zoner, forklarer Per Schøler. Foto: Jesper Rehmeier

Vil give et "kæmpe boost" til turismen

Ifølge VisitAarhus, Aarhusregionens officielle turistorganisation, var der i Favrskov i 2021 26.000 kommercielle overnatninger. Et feriecenter med overnatningsmuligheder for mange turister i den vestlige del af kommunen, vil være vand på en tør svamp. Og Per Schøler er klar i mælet, når han bliver spurgt om, hvad det vil betyde for den lokale turisme.

- Der er ikke noget, der kan komme i nærheden af det. Det vil tidoble turismen. Mindst. Det vil virkelig booste det. Det vil det af den gode grund, at udgangspunktet ikke er voldsomt stort.

Der er fundet en driftsherre, som skal drive projektet, og for ganske nylig kunne Per Schøler og de andre folk bag projektet sætte et stort flueben, da endnu en myndighedsgodkendelse landede. Per Schøler kan ikke fortælle, hvem der kommer til at stå for driften, men det er professionelle folk med masser af erfaring, lover han. Og ambitioner.

- De ser store muligheder for eksempelvis at lave pakkerejser for gæster med golf på Djursland, nogle dage her i feriecenter i naturen, og nogle dage i Aarhus. Derfor tænker man også lufthavn i Tirstrup med, man har tænkt på skibe til Aarhus og så videre. Investorerne har selvfølgelig undersøgt infrastrukturen meget nøje.

Der er altså udsigt til noget andet og langt større end den campingplads, som Per Schølers forældre grundlagde i 1969, og som var i drift helt frem til 2007. Træer og buske har næsten opslugt de gamle bygninger, som stadig står tilbage i det område, hvor det nye feriecenter skal bygges. Bygningen, der husede pladsens købmand, er der stadig, men sammen med resten af arvegodset i form af driftsbygninger og stuehus, skal det hele væk, når de moderne ferieboliger og restauranten skal opføres.

Her kunne gæster på den campingplads, som Per Schølers forældre grundlagde i 1969, foretage deres indkøb. Bygningerne skal naturligvis væltes, når det nye feriecenter skal bygges. Foto: Jesper Rehmeier

Hvad tror du, dine forældre ville sige til det?

- Min mor døde for et par år siden, og hun har jo fulgt det tæt på. Hun har været meget positiv hele tiden. "Det var godt set," sagde hun. Det har jeg det godt med. Min far døde i 1998. Men han ville syntes, det var en fantastisk idé. En luksusudgave af det, han stablede på benene i sin tid. Så jeg ved, mine forældre ville være positive over for det. Og det betyder faktisk meget for mig.

Gravmonumentet Høj Stene. Man ved ikke præcis, hvem monumentet er rejst til ære for, men det er endnu ældre, end arkæologerne først antog. Og der har uden tvivl været tale om en betydningsfuld person. Foto: Jens Thaysen

Guide til lokale oplevelser i sommerferien: Her er de tre bedste udflugtsmål i Favrskov

Man finder ikke de kæmpestore turistmagneter i Favrskov Kommune. Men derfor er der stadig seværdige steder for hele familien.

Vi giver dig et lille overblik over tre af de mest populære udflugtsmål inden for kommunens grænser.

Djurs Sommerland, Randers Regnskov, Fregatten Jylland og Aros er blandt de store udflugtsmål i Østjylland, men også i Favrskov er der steder, der egner sig fint til en udflugt i sommerferien. Vi gør dig klogere på tre af de bedste destination i kommunen.

Her får du vores bud på tre gode udflugtsmål i Favrskov Kommune.

Gravmonumentet Høj Stene

Gravmonumentet Høj Stene ved Gudenåen er blevet genopbygget og kan nu opleves som den så ud i 1850. Gravsætningen er dog langt ældre - den menes at være fra omkring år 600, hvor en konge er blevet sendt til det hinsides i et ligbål midt i den 80 meter lange skibssætning. Foto: Jens Thaysen

- Jeg håber, at besøgende fra nær og fjern vil få en storslået oplevelse her. En oplevelse, der på samme tid rummer natur, kultur og historie.

Så store og bevingede var ordene fra Favrskovs forhenværende borgmester Nils Borring (S), da Høj Stene efter en omfattende restaurering stor klar til at modtage besøgende i 2020.

Det er da også et helt særligt gravmonument, som gemmer sig i skoven et stenkast fra Gudenåens træksti, midt mellem Borre og Kongensbro. En række mægtige sten på mellem to og fire meter rejser sig i rydningen og danner set fra oven et skib. Høj Stene har tjent som gravmonument og er det ældste af sin slags i Jylland. Men faktisk ved man ikke, hvem der har ligget begravet i den imposante stensætning. Man ved dog, fra fund af guldsmykker i området, at der har fundet begravelser sted ved monumentet så langt tilbage som i år 600.

Og selvom man ikke ved, hvem monumentet er rejst for at ære, så har det været en meget betydningsfuld person. Det fortæller Rasmus Iversen, museumsinspektør ved Moesgaard Museum med ansvar for alle undersøgelser vedrørende jernalderen.

- Skibssætningen er et symbol på magt. Med sætningen har man signaleret, at man har kontrol over adgangen til havet med udmundingen i Randers fjord. Så det er et stort område, som han eller hun har gjort hævd på, fortæller Rasmus Iversen. 

Da man i 2016 og 2017 gravede monumentet frem, var man overbevist om, at det var et monument fra vikingetiden. 

- Men da vi gravede, fandt vi resterne fra en brandgrav i midten af stensætningen, de brændte resten af en død, ikke knogler som blevet dateret til år 600, altså før vikingetiden. Det var noget virkelig sensationelt og noget, der vakte stor opsigt i faglige kredse. Det voldsomt overraskende at finde sådan et symbol på magt i området. 

Høj Stene er et genfundet gravmonument. Stedet nævnes allerede i optegnelser fra 1600-tallet, men en del af gravmonumentets sten blev med tiden fjernet, og den præcise beliggenhed gik i glemmebogen.

Monumentet er genfundet ved hjælp af en slags radarapparater, der kunne påvise, hvor skibssætningens sten havde stået, og resultaterne blev bekræftet af arkæologiske undersøgelser på stedet.

De sten, der i dag udgør skibet, er altså ikke de oprindelige sten. Det er sten, der er bragt hertil fra stenbrud forskellige steder i landet. 

- Den originale skibssætning blev fjernet i midten af 1800 tallet, og stenene bkev hugget til skræver. Det kan man kan se spor af derude, hvor der ligger bunden af en sten. Skærverne er blandt andet brugt til pramdragerstien ved Gudenåen, forklarer Rasmus Iversen.

Hvorfor skal man besøge Høj Stene? 

- Det skal man, fordi det er et ret enestående monument i et landskab, som ikke rummer ret mange monumenter fra fortiden. Det er et imponerende syn. Og gåturen derhen fra Kongensbro kro er en ret fint tur med en flot natur. Der er druknede træer, som er med til at skabe en lidt dyster stemning, og stedet er jo virkelig også fra "The Dark Ages", siger Rasmus Iversen. 

Sådan kommer du dertil: Parker bilen ved Kongensbro ved Gudenåen. Derfra skal du vandre et par smukke kilometer langs Gudenåen på trækstien, inden du når monumentet på højre hånd i skoven. Bagefter kan du spise frokost på Kongensbro Kro.

Modeljernbanen i Hadsten

Modelbane Europa i Hadsten. Her er det byen, som huser modelbanen, der er gengivet i den danske bane. Foto: Jesper Rehmeier

Modelbane Europa i Hadsten er den turistattraktion i Favrskov Kommune, der trækker flest gæster til. Omkring 6000 gæster lægger hvert år vejen forbi det danske Mekka for modelbanenørder - og det er lutter frivillige, der holder banen på skinner. 

Som gæst i Modelbane Europa kan man fordybe sig i de fine, detaljerede lokomotiver, der kører rundt i et landskab, som for mange gæster er bekendt. Den ene af de to baner skal nemlig forestille Hadsten, og for ældre gæster vil det være som en rejse tilbage i tiden til Hadsten i gamle dage. 

I de tilstødende gemakker går turen til Tyskland og den tyske bane. Vores store nabo mod syd har altid været førende, hvad modelbanehobby angår. Derfor er det også passende, at Modelbane Europa har bygget stort, flot og varieret tysk landskab med storbyer og bjerge, hvor det med jævne mellemrum bliver mørkt, så banelandskabet er oplyst af de mange lys på lokomotiver og bygninger. 

Torsten Olesen er tidligere formand for modelbanen gennem næsten to årtier. Han siger, at Modelbane Europa er den eneste af sin salgs i Danmark og lidt af et pilgrimsmål for folk med hang til modellandskaber. 

- Der kommer selvfølgelig nørder fra både nær og fjern. Vi har gæster fra Tyskland, Norge og Sverige. Vi henvender os jo meget til børnefamilier og de dele af modelbanen, hvor børnene kan styre togene, er meget populære, fortæller Torsten Olesen.

Ifølge den tidligere formand har Modelbane Europa ikke ligefrem en formue at kaste efter markedsføring, og langt fra alle er klar over, at stedet findes. Men det betyder også, at der er plads til at give gæsterne en mere personlige oplevelse, hvor der er tid til at snakke om tog og modeltogshobby.

- Jeg ved slet ikke, hvad vi skulle stille op, hvis der en dag stod 1000 mennesker i kø uden for, siger Torsten Olesen og griner. 

I hele juli og de første to uger i august har Modelbane Europa åbent alle dage fra 9 til 17. Du kan læse mere her.

Clausholm Slot

Clausholm Slot som så mange danskere kan genkende fra Den store bagedyst, hvor Danmarks Radio i flere år har optaget det populære tvprogram.. Foto: Robert Wengler

Spørger man en borger i Næstved, om hun kender Clausholm Slot, som ligger to kilometers kørsel fra Voldum i det naturskønne nordøstlige Favrskov, vil svaret meget vel være et nej. 

Det er nok langt fra alle, der lige kan placere det smukke, hvide slot i den barokke byggestil. 

Men alligevel har rigtig, rigtig mange danskere set billeder af Clausholm. For det er nemlig i slottets imponerende slotspark, at Danmarks Radio siden 2016 har optaget programmet Den store bagedyst, hvor en million seere i gennemsnit følger med hver uge, når deltagerne i det hvide telt kreerer mesterværker med fondant og spejlblank glaze.

Slottet er ejet af Christian Alexander Berner som er sjette generations Berner. Clausholm har 900 hektar jord og drives stadig som aktivt gods med landbrugsjord, juletræsproduktion, skovbrug, jagtvæsen samt boligudlejning. Og selvfølgelig også som besøgssted. 

Som noget nyt har slottet i år åbent i ugerne 28, 29, 30 og 31, men kun mandag, onsdag, fredag og lørdag, hvor man kan komme på rundvisning. Christian Alexander Berner fortæller, at slottet tidligere har været åbent for besøg hele juli, men at der ikke har været den store opbakning til det. Derfor stoppede Clausholm allerede inden corona med at holde åbnet i juli. Nu forsøger man så med de guidede ture fire gange om ugen. 

- Det er et nyt koncept med rundvisningerne, og der får man lidt mere ud af det. Jeg er spændt på at se, hvordan det kommer til at gå. En del har købt billet, men efter corona er folk blevet meget "last minute"-købende, siger Christian Alexander Berner.

På de guidede ture er det Peter Bavnshøj, Cand.mag. i historie og middelalderarkæologi og oprindelig uddannet murer, der viser rundt. Clausholm er et af de bedste og mest velbevarede eksempler på barokkens arkitektur og stil, som man finder i Danmark. 

Derfor venter der også gæster med hang til arkitektur og historie en spændende oplevelse på turen i de mange værelser og sale, lyder det fra Christian Alexander Berner. 

- Det er et stykke meget flot kulturhistorie og danmarkshistorie. Ikke et slot med rustninger i gangene, men historie og arkitekturtur mere end riddere og spøgelser.

Læs mere om Clausholm Slot her, hvor du også kan købe billetter til rundvisning. 

Trine Graae Lundorf er Kommunikations- og Udviklingsdirektør i VisitAarhus. Favrskov rummer et stort potentiale for yderligere turisme, og hendes opfordring er, at områdets aktører indtænker Gudenåen mest muligt. Og at de udnytter den gode placering i et område med mange aktiviteter for turister. Foto: Jesper Rehmeier

Klar opfordring fra VisitAarhus til Favrskov: Brug Gudenåen og dens muligheder til at tiltrække turister

26.000 kommercielle overnatninger i Favrskov i 2021 ud af 4,5 millioner i hele VisitAarhus' område. Det er ikke det store, men tendensen er positiv, lyder det fra VisitAarhus. Turismen i Favrskov har nemlig oplevet en fin fremgang under corona, hvor vi danskere har lært at feriere herhjemme. 

Og der er helt klart potentiale for endnu mere lokal turisme. Hos VisitAarhus ser man nemlig gerne, at der var flere overnatningsmuligheder i et område, der tiltrække mange turister. Planerne om et feriecenter i Haar prises meget velkommen af VisitAarhus' Kommunikations- og Udviklingsdirektør.

Og hvad angår den brede udvikling af turismen i Favrskov, er anbefalingen klar: Man skal udnytte den fremragende beliggenhed i det østjyske smørhul, og man skal gøre alt, hvad man kan for at udvikle og sælge Gudenåen som et rejsemål.

Favrskov hører ind under VisitAarhus og indgår Aarhusregionen, som er et stort område med mange aktiviteter for både danske og udenlandske turister. Favrskov Kommune står for en meget lille procentdel af de samlede overnatninger, men fra VisitAarhus er opfordringen, at man tænker mindre i kommunegrænser og mere i helhed. Og så skal det store potentiale, som Gudenåen udgør, virkelig udnyttes.

Turister skeler ikke til kommunegrænser, når de planlægger ferie og udflugtsmål på ferien. Hverken danske eller udenlandske turister kerer sig om, hvorvidt man skal på tur til Syddjurs Kommune, Favrskov eller Randers i de dyrebare ferieuger.

Det understreger Trine Graae Lundorf, Kommunikations- og Udviklingsdirektør i VisitAarhus. Men FavrskovLIV har bedt hende gøre status over turismen i Favrskov samt komme med forslag og idéer til, hvordan man kan trække flere turister til. Og hun har selvfølgelig også nogle råd at give politikere, virksomheder og andre aktører med på vejen. I Favrskov Kommune skal man virkelig udnytte, at man har Gudenåen og alle de muligheder, som Danmarks længste vandløb giver for en aktiv ferie i naturen.

Og så skal man udnytte og favne, at man har en fremragende placering i et område med stærk turisme og en bred vifte af tilbud til gæster. I et relativt lille geografisk område er der adgang til strand og vand og store turistmål med aktiviteter for hele familien som Djurs Sommerland, Randers Regnskov og så videre.

Sidste år havde man i VisitAarhus' område 4,5 millioner kommercielle overnatninger. Favrskov Kommune tegnede sig for de 26.000.

Hvad er VisitAarhus?

VisitAarhus er Aarhusregionens officielle turistorganisation, der dækker over storbyen Aarhus samt de omkringliggende byer og områder Djursland, Favrskov, Silkeborg, Skanderborg, Randers og Viborg.

Destinationssamarbejdet blev dannet af organisationen VisitAarhus i 2019 og omfatter i dag otte øst- og midtjyske kommuner. VisitAarhus er en erhvervsdrivende fond, der har til formål at medvirke til at udvikle turismen, markedsføre destinationen som rejsemål for ferie- og erhvervsturister samt bidrage til, at turismen i området skaber resultater lokalt, regionalt og nationalt.

Kilde: VisitAarhus.dk

Ser en positiv tendens

I turismebranchen opererer man med et før og et efter: Før corona og efter corona. Pandemien vendte turismen på hovedet, men det har faktisk ikke været lutter ulykke for branchen. For danskerne har i høj grad fået øjnene op for ferie i den hjemlige andedam, og hos VisitAarhus har man noteret en positiv udvikling i området.

Også helt lokalt i Favrskov Kommune.

- Man har klaret sig fint igennem corona. Det er jo små tal, men gennem pandemien har man vækstet med 19 procent fra 23.000 overnatninger til 26.000. I Favrskov er det rigtig meget Bamsebo Camping, der er med til at trække folk til. Og vi ser generelt, at det er camping og outdoor-baseret naturoplevelser der har trukket overnatninger i området, siger Trine Graae Lundorf, Kommunikations- og Udviklingsdirektør i VisitAarhus.

Med tallene for overnatning fremgår det altså også, at der i dag ikke er et stort marked for turisme inden for Favrskovs grænser i dag. Når man spørger VisitAarhus og Trine Graae Lundorf, hvad der skal til for at tiltrække flere turister, er svaret klart.

- Der er ingen tvivl om, at flere overnatningsfaciliter, hvor der er fokus på kvalitet og bæredygtighed, vil være noget, der betyder noget for Favrskov. Men igen, turisterne er altså ligeglade med kommunegrænser. Så det spændende for Favrskov i forhold til turismen er placeringen. Tæt på en storbydestination med meget kultur, mad og detailhandel. Man har tætheden til Djursland og de store attraktioner, hvor der er noget for hele familien. Når man kigger på udvikling af Favrskov, så er det i sammenhæng med det, der ligger rundt om, siger Trine Graae Lundorf.

- Det vil gøre en kæmpestor forskel

Selvom 4,5 millioner overnatninger i VisitAarhus' område måske lyder som et voldsomt tal, så kunne det faktisk være endnu større. Der mangler nemlig overnatningsmuligheder i området.

- Vi kigger ind i en højsæson, hvor feriehusene længe har været udsolgt på Djursland. Vi har generelt udfordringer med at have kapacitet nok i højsæsonen, fortæller Trine Graae Lundorf.

Derfor er man hos VisitAarhus også begejstret for planerne om et feriecenter i Haar et par kilometer fra Hinnerup. I denne artikel taler vi med udvikler og lodsejer Per Schøler, og han er overbevist om, at ferieboliger i naturskønne omgivelser og med nærhed til Aarhus nok skal trække turister til Favrskov.

- Sådan et koncept med et feriecenter, det har vi ikke rigtig meget af. Og det er noget af det, vi gerne vil have mere af. Får man bygget sådan noget, så er det en kæmpe overnatningsfacilitet, som vil betyde rigtig meget for Favrskov, siger Trine Graae Lundorf og uddyber.

- Hvis jeg skal sige, hvad vi drømmer om at få mere af, og som er en strategi for udvikling af turismen, så er det to ben: Helt klart at få løftet kvaliteten og det autentiske. At være med til at sikre, at overnatningsudbud udvikler sig sammen med markedet. Gæsterne efterspørger mere kvalitet og noget som også har lidt kant.

Trine Graae Lundorfs tre anbefalinger

FavrskovLIV har bedt VisitAarhus' Kommunikations- og Udviklingsdirektør komme med tre gode udflugtsture for børnefamilier. 

Nøglen til succes

I Favrskov Kommune er der langt mellem turistmagneterne. Et sted som Høj Stene har været med til at sætte kommunen på landkortet, og i Hadsten trækker Modelbane Europa også en del entusiaster til, men der er som bekendt ikke et Kattegatceneter til at tiltrække folk på en regnvejrsdag. Spørger man Trine Graae Lundorf er det heller ikke nødvendigt.

- Mit bedste råd til Favrskov er at virkelig glæde sig over den placering, man har. At man i høj grad har blik for de muligheder der er, fordi man er en del af noget samlet i stedet for at have fokus på, om man selv skal bygge noget stort op.

Igen fremhæver hun også Gudenåen og de muligheder, den giver turister med alt fra vandrestier, kanosejlads og lystfiskeri.

- Man skal udvikle Gudenåen som en del af noget større, når man taler overnatningsfaciliter. Det er nøglen til succes. At læne sig lidt tilbage i, at man er en del af en større fortælling, når man er tæt på Randers og Gudenåen. Det er en fortælling, som vi kan løfte op internationalt og komme i kontakt med nogle kunder, som man ellers ikke kunne, hvis man sad alene.

Det er noget Favrskov Kommune allerede er i fuld gang med sammen med Gudenåkomiteen, Vejle Kommune og Naturstyrelsen, hvor arbejdet med Gudenåstien er tæt på at være i mål. Det kan du læse mere om her.